onsdag 30. juni 2010

Ferien har begynt! Og kokeboktips for sommermat

Endelig har ferien begynt! Hadde et herlig øyeblikk da jeg hentet Jenny i barnehagen i går og fikk se en av de andre barna som er et år eldre ta Jenny i hånda, hjelpe henne opp fra å sitte på bakken, og leie henne bortover (det hører med til historien at Jenny ikke har vært så ivrig på å gå alene enda). 2,5-åringen gikk litt fortere enn hva Jenny er vant med, så hun nærmest hang etter. Herligheten så skjønne de var!

I dag har jeg vært så heldig og hatt to venninner med småttiser på besøk - en på Jennys alder og ei som er noen måneder yngre. Så utrolig deilig det er å ha tid til sånne kosedager igjen! Fikk tips om at nasjonalbiblioteket har scannet inn og lagt ut massevis av bøker på nettet, deriblandt kokebøker (søk under emner). I like :) Etter å ha kikket litt, fant jeg "Sommermat" av Hensley, Hensley og Løwe. To av forfatterne er de samme som har gitt ut "Rundt Bordet" som jeg har henvist til ved et par anledninger. Har bladd litt gjennom boka, og har allerede funnet massevis å prøve ut av både salater, dressinger, desserter, brød, grilltilbehør... Det eneste aberet er at mens man blar bør man ha lav oppløsning, og da ser du ikke egentlig så godt hva som står der. Men med høy oppløsning får du hele oppskriften med. Sommerens inspirasjonskilde er satt :)



søndag 27. juni 2010

Småtufs liten jente. Og spaghetti med spekeskinke og brokkoli i fløtesaus.

Miniøya i går kunne vært en kjempesuksess. Hadde bare Jenny vært i form. Kvelden før hadde hun feber, men siden det så ut til å ha gitt seg dagen etterpå, ga jeg meg av gårde med friskt mot. Var så heldig å få bli med en barselvenninne som hadde gratisbilletter til oss.

Stemningen på festivalen var topp! Var kjempedeilige områder - god plass, masse med deilig gress å slå seg ned på, massevis av mat for salg, koselig musikk, og ikke altfor mange folk. Men når formen til gullet ble småtufs ble stemningen min litt dempet, for å si det sånn. Når Alex skulle komme og hente oss hadde hun sloknet i vogna si. Matlysten har vært på bånn hele helgen, og jeg har prøvd å stappe i henne alt hun kunne tenkes å ha litt lyst på (det har gått en del Tom & Jerry-kjeks, for å si det sånn...)



Er ikke greit når det er 4 tenner på vei ut samtidig! I dag er formen bedre, matlysten tok seg opp mot kvelden igjen, og hun fikk snoket til seg ganske mye av middagen min, som jeg GLEDELIG delte med henne (ikke fordi den ikke var god, men var jo superglad for at hun endelig ville ha mat igjen). Vi hadde Spaghetti med spekeskinke og brokkoli i fløtesaus.



Pastasausen:
Olivenolje
1 liten løk i terninger
1 fedd finhakket hvitløk
ca. 100 g spekeskinke - deles i passelige firkanter
1/2 brokkoli deles i små bunter
1 boks matfløte
1 ts provencekrydder
1 ts paprikakrydder
1 neve ruccula - grovdeles
Nykvernet pepper

Stek løk og hvitløk i olje i stekepanna i ca. 1 minutt, før du tilsetter spekeskinke og brokkolien. La det steke i ytterlige 2-3 minutter. Tilsett fløte og krydder og la det koke under lokk i ca. 5-10 minutter (til brokkolien har fått passelig konsistens). Ha i rucculaen til slutt. Bland det inn med spaghettien. Kvern pepper over ved servering. Serveres gjerne med godt brød til.

lørdag 26. juni 2010

Klare for Miniøya?


I helgen går festivalen for kidsa av stabelen i Oslo - Miniøya. Programmet inkluderer bl.a. Donkeyboy, The Blacksheeps, Casiokids, HGH, Peer Gynt, og masse masse mer!!! Foruten konserter er det kino, leserstund, fortellerstund, Donald Duck-tegner og enda flere aktiviteter. I tillegg er utebassengene på Tøyenbadet forbeholdt Miniøyas publikum. Og sola stråler ute!!! Dette kan da umulig bli dårlig? Ses vi kanskje?


P.S. Vil du lese mer om programmet, sjekk minioya.no

fredag 25. juni 2010

Sennepsmarinert svinefilet med tortellini og appelsinsalat

Det er to-tre år siden jeg fant denne oppskriften på Mega, og den falt umiddelbart i smak. Tror faktisk dette er Alex sin favorittrett. Den er syrlig, salt og frisk på en gang. Passer egentlig veldig godt nå om sommeren, selv om jeg ikke umiddelbart vil kalle det en sommerrett heller. Vi hadde dette til middag forrige søndag, med svigermor på besøk. Tror hun var fornøyd også!


Svinefilet med basilikum og sennep til 4 personer:
600 g svinefilet
salt og pepper
1 ss olje
4 ss dijonsennep
4 ss finhakket basilikum

Gni salt og pepper inn i kjøttet, og brun det på alle sider i stekepannen. Bland sammen sennep og basilikum, og gni inn kjøttet med blandingen. Legg kjøttet i en ildfast form og stek i ovnen på 200 grader i 30 minutter. La det hvile før du skjærer det i tynne skiver og serverer med tortellini med pesto og appelsinsalat.

Tilbehør 1: Tortellini med pesto
4 porsjoner tortellini
3-4 ss pesto

Kok tortellinien etter anvisning på pakken. Sil av vannet og vend sammen med pesto.


Tilbehør 2: Ruccola- og appelsinsalat
2 appelsiner uten skall
2 never ruccula
evt. 1 rødløk i tynne skiver
2 ss olivenolje
1 ss eddik

Skjær appelsinene i passelige biter. Bland de med ruccula, olje og eddik (og evt. rødløk).



torsdag 24. juni 2010

Gårdsbesøk på Nordre Lindeberg gård

Da jeg startet denne bloggen hadde jeg som ambisjon å skrive om tre ting: mat, oppussing og Groruddalen. Har i grunn blitt veldig mye av det første, pittelitt om det andre, og absolutt ingenting om det siste. Men nå er det straks sommerferie, og siden vi egentlig ikke har store planer er det gode muligheter for å sjekke ut nærmiljøet. Så målet mitt for sommeren er å finne ut alle de fine stedene i nærområdet (evt. det utvidede nærområdet), og oppdatere om det her!

Første stopp har vi allerede vært på - Nordre Lindeberg gård. Jenny har vært ganske interessert i "Mø" i en god stund nå, så det var i grunn på høy tid at hun fikk hilse på en ekte en. Hun har allerede fått sett kua i bøker, har en egen liten plastfigur av en ku, og rauter høyt og tydelig "MØØØØØ" når du spør henne hva kua sier. Skal tro hun ble forvirret da hun faktisk fikk hilse på en ekte en! Hun har nemlig levd i den tro at alle dyr er vov-vov-er til nå, og plutselig ser hun et dyr som faktisk er en ku, og den sier jo mø, men så er jo dyr vov-vov-er. Begrepene ble fort litt blandet, for å si det sånn!


Men så fikk vi hilse på noen andre hyggelige fyrer (og/ eller frøkner?), og dette var nok definitivt vov'er. Veldig spennende var det hvertfall! Til tross for at de så ut til å kule'n ganske bra...


Pappa prøvde å mate bukken Pål, men Jenny var for opptatt med noen sauer til å få han med seg før han hadde gått lenger bak i hjørnet sitt...


Disse små rakkerene prøvde å stikke inn i fjøset for å hilse på dyrene der inne, men ble raskt kastet ut igjen. Jenny syntes de var kjempespennende (men sikkert best å holde seg på trygg avstand et par meter unna...)


Og enda var det bæ'er, ekte vov'er, hester og sikkert et par kattepuser og kaniner vi ikke så også. Og når hun blir enda litt større blir det sikkert stas å hoppe i høyet i 2. etasjen av fjøset.

Gården ligger rett ved avkjørselen mot Furuset fra E6, og er også et ypperlig sted å ta lunch på tunet. Fjøset er åpent man-fre 9-18, og helgene 10-16. Og så er det helt gratis :) Her er hjemmesiden.



P.S. Hvis du vil lese mer om andre besøksgårder, så kan du ta en titt på mammanett.

onsdag 23. juni 2010

Middagen som ikke stod til forventningene

Min gode kontorkamerat har ymtet i lengre tid frempå om at han ikke utfører de store kunster på kjøkkenet (eller generelt var særlig huslig av seg). På veggen hang det et "bilde" - dvs en innrammet t-skjorte. Men i det siste har tonen fått en annen lyd. Litt usikker på hvordan vi kom frem til dette fantastiske utfallet, men det ble hvert fall til at han skulle lage middag til meg og en annen kollega (Solveig), og bevise at han ikke var så "håpløs" som han tidligere hadde gitt inntrykk av (det trodde jeg egentlig ikke heller at han kom til å være...).

Når jeg kom inn døra, ble jeg møtt av nyyyydelig matlukt og et veldig ryddig og pent hjem. Siden han er såpass glad i triathlon var det heller ikke helt feil at det stod en sykkel i gangen. Antok det var et veldig riktig klesstativ og hang fra meg jakka der...

Vi fikk faktisk servert - hold deg fast - 3-retters middag!


Forrett: Mozarella- og  tomatsalat



Hovedrett: Hjemmelaget lasagne med salat
Her snakker vi skikkelige greier - ikke bare hjemmelaget tomatsaus og ostesaus, men også hjemmelagde lasagneplater!!!


Glemte jeg å nevne at han hadde bakt både vanlig og hvitløksbaguett til maten?


Dessert: Hjemmelaget sjokolademousse med jordbærsaus



Kan tro vi ble mette! Og i tillegg til at vi fikk denne fantastiske middagen, fikk vi desserten servert til frustrerte fruer (det var en ganske frustrert mann som satt ved siden av og himlet med øynene og stønnet oppgitt mens vi så det...). Alt i alt: topp kveld med en strålende middag! Levde ikke opp til de elendige forventningene han hadde prøvd å så i det hele tatt :o) Har tro på at han lett kunne servert dette og jenta hadde fått en veldig bra date ;o)

Den glade kokken:


tirsdag 22. juni 2010

Endelig sommer! Og smuldrepai med rabarbra.

Endelig er det begynt å bli skikkelig sommer! Teller ned dagene til sommerferien begynner (bare en uke igjen på jobb), gleder meg til å ha lange late dager, kose meg med Jenny om dagene frem til Alex tar ferie, og deretter kose oss hele familien. Forhåpentligvis holder været seg, for vi har ikke store planer annet enn at vi skal besøke litt familie.

I helgen var svigermor på besøk, og Jenny storkoste seg med all oppmerksomheten hun fikk. Lørdag på shoppingtur og søndag på gårdsbesøk (skal komme tilbake til det i senere blogginnlegg). Mens veslefrøkna tok seg en velfortjent lur, koste vi voksne oss med hjemmelaget smuldrepai med rabarbra. Tok litt tid fra jeg begynte å lage den til den stod ferdig, men til gjengjeld tok ikke hver operasjon så veldig lang tid. Så perfekt mat for late dager egentlig :)


Fant en haug oppskrifter på smuldredeig, men de så ikke ut til å variere mye. Her er oppskriften jeg brukte:

Smuldredeig
150 g kaldt smør
150 g hv.mel
1 ss vaniljesukker
1 ts bakepulver
4 ss demerarasukker

1. Bland mel, bakepulver og smør i en bolle og kna det til det har samme konsistens som havregryn (du kan gjøre dette i kjøkkenmaskinen).
2. Bland inn vaniljesukker og sukker.
3. La bollen stå kaldt i ca. 10-15 minutter

Rabarbrafyll
6 stenger rabarbra
4 ss sukker
1 ss smør

Riv av det ytterste laget på rabarbraen. Kutt den i tynne skiver, og stek i ca. 1 minutt i stekepannen (alt sukkeret er nå smeltet).

Ha den stekte rabarbramassen over i en smurt paiform, og dryss smuldredeigen over. Stekes på 200 grader i ca. 30 minutter.

Paien er ganske syrlig, så passer veldig godt med vaniljeiskrem til! (Og en deilig kopp kaffe)

På lørdagens shoppingtur var det for en gangs skyld jeg som ble prioritert, og disse var en av de heldige varene som fikk bli med meg hjem. Hva synes dere? Jeg er hvertfall klar for sommeren!




onsdag 16. juni 2010

Stekt ris


Tips: Når du har en middagsrett med ris, så kok litt ekstra, så kan du fikse middag ekstra raskt dagen etterpå. Stekt ris går nemlig inmari fort å lage!

Fullt klar over at bildet ikke er oppstilt og delikat, men ser mer ut som en mølje på en tallerken, men noen ganger er det helt ok. Så lenge maten er god. Og dette er god og enkel hverdagsmat :o)

Du trenger:
Kokt ris (ca. 5-6 dl ferdigkokt til 2 voksne)
Assorterte grønnsaker (jeg brukte 7 bunter brokkoli, 1 gulrot, 1/2 paprika, 1 liten løk, 1 vårløk)
Kyllingfilét (jeg brukte 1)
Soyasaus (ca 2-3 ss)
Fishsauce (ca 1 ss)
Oystersauce (ca 1 ss)
Ketchap Manis (søt soyasaus - ca 1 ss)
Salt og pepper
Solsikke- eller soyaolje
evt. 1 pisket egg.
evt. litt koriander

Del kyllingen i små biter. Varm stekepannen, og stek de saltede og peprede kyllingbitene i ca. 2-3 minutter (til de er ferdige). Ta de ut til siden.
Del grønnsakene i passelige biter (brokkolien i små bunter, gulroten i stenger, løken i terninger, paprikaen i passelige biter, og vårløken i stenger). Stek grønnsakene som trenger litt steketid i panna (i dette tilfellet: brokkoli og gulrot). Legg grønnsakene til siden.
Stek risen i noen minutter mens du rører rundt og forsøker å dele den litt fra hverandre. Tilsett kyllingen, grønnsakene (det er nå du også tar i grønnsakene som ikke trenger å stekes særlig mye). Når du har fått blandet det inn i risen, så smaker du til med de ulike sausene (hvis risen foreløpig ikke har delt seg helt, så fikser sausene biffen). Jeg er glad i soyasaus, så bruker gjerne mer av det, og er litt mer forsiktig med fishsauce'n og oystersauce'n. De to sistnevnte er ganske skarpe i smak, så vær forsiktig med å ha i for mye om gangen.
Om ønskelig, kan du godt piske et egg og ha i nå. Rør det godt inn, og la gryten steke til egget har satt seg.
Strø evt. litt koriander over ved servering.

Kyllingen kan fint erstattes med svinekjøtt, eller dropp alt kjøtt og lag den vegetarisk.

tirsdag 15. juni 2010

Hva ellers...

...skulle man brukt en skjønn liten barnekopp til enn å fylle den med markblomster og pynte opp hjemme med? (Hadde likt å si at Jenny hadde plukket disse til meg, men hun var mer opptatt av å rive smørblomstene ut av koppen, eller prøve å pynte med sin favorittblomst - hvite løvetenner som mamma kan blåse av gårde...)

Ellers holder vi på med sandkassebygging - Alex har bygd (fra bunn!) og jeg har malt den hvit. Bilder kommer når vi nærmer oss litt mer ferdige!

fredag 11. juni 2010

Bedet er fylt


Som nevnt tidligere hadde jeg litt beslutningsvegring for hva jeg skulle putte i bedet foran terassen. Forrige helg bestemte jeg meg endelig - det måtte bli rhododendron. De blomsterbuskene er så utrolig vakre!


Fikk supergod hjelp på Hageland, selv om vi var der på en søndag og man egentlig bare kunne forvente ekstrahjelper på jobb. Men neida, der var det folk med peiling. Gartneren tok seg tid til å finne frem blomster og stilte de opp sånn som han tenkte det ville bli finest. Ble kjempeglad for så utrolig god hjelp. (Til sammenligning var vi på Plantasjen helgen før hvor jeg hørte en dame si irritert til kassapersonellet: "Men det må da være noen som vet noe her...").

I tillegg så hadde Hageland tatt inn disse nydelige staudene som også er vintergrønne (kommer ikke så godt frem på bildet, men blomstene er lilla-aktige). De er opprinnelig fra USA/Canada, og heter Rosmarinlyng 'Blue Ice'. Passer, i følge gartneren, fint sammen med rhododendron, siden de skal stå i såkalt surjordsbed.


Det praktiske med sånne bed er at de gjerne vil ha litt god og luftig jord, så har du bartrær på tomta, er det bare å rake sammen det som detter på bakken og hive oppi bedet. Vi hadde ikke noe sånt, men sparte en del penger på å kjøpe jord på hageavfallsmottaket på Grefsen - som jeg tror også hadde ganske riktig konsistens.

Her er det endelige resultatet:

...og hvis det foreløpig ser litt "tomt" ut, så er det greit å vite at den hvite rhododendroen kan bli 1,5 meter høy, de rosa 80 cm høy, og "blue ice"-en kan bli 50 cm bred. Så da burde det vel egentlig bli fullt nok på sikt...

Da er det bare opp til meg å holde de i live! ;o)


onsdag 9. juni 2010

Fiskepinner behøver ikke å være så kjedelige


Inspirert av kokeboken Rundt Bordet (denne linker til bloggen), lagde jeg fiskepinner til middag i dag. Må innrømme at jeg tok den enkle varianten - kjøpte fiskepinnene ferdig. Kanskje jeg lager fra bunnen av neste gang, oppskriften så ikke altfor vanskelig ut!

Det som var det spesielle i med deres oppskrift, var at det ikke var det tradisjonelle smeltede smøret (eller remuladesausen) til som tilbehør - det var en yoghurtdressing! I tillegg ble det anbefalt sweet chili-saus, og begge disse sausene som tilbehør var skikkelig nam! Fiskepinnene serverte jeg med poteter og råkostsalat. Tror kanskje jeg prøver med ris neste gang - ikke fordi poteter var helt feil, men det er ett eller annet med asiatisk-inspirerte sauser og ris som jeg synes passer enda bedre sammen ;o) Jenny fikk servert med en mer "italiensk-inspirert" saus - ketchup! Hehe :o) Ble tydeligvis tatt veldig godt imot, for maten ble gaflet nedpå med stor matglede!

Her er oppskriften på yoghurtdressingen:
1 dl yoghurt naturell
1 ts garam masala
1 ts sukker
1 ts spisskummen (det stod ikke opprinnelig i oppskriften, men jeg glemte meg litt mens jeg lagde den, og det funket fint med spisskummen i)
1 ss hakket mynte
1 fedd presset hvitløk
salt og pepper

Bland ingrediensene, og smak til med salt og pepper til slutt.

Det fine med slike dressinger er at dette kan du godt lage i forveien, det holder seg nok noen dager i kjøleskapet :o)


søndag 6. juni 2010

Reker med hvitløksdressing

Den siste uka har det vært nyyydelig vær, og jeg har brukt så lite tid på matlagning som overhodet mulig for å bare kunne kose meg ute. Det har gått i ferdigmarinert flintstek, ferdig kjøpt potetsalat, hamburgere, innovative wraps med fiskekaker, salat, rømme og salsa ... alt som har gått fort å kjøpe og fort å grille. Vesle frøken snupp har kost seg med grillede fiskekarbonader i flere av dagene, ettersom pølser ikke er noe alternativ for henne. 


I dag fant jeg ut at vi heller kunne kose oss litt ekstra, men siden jeg fortsatt ikke var særlig lysten på å stå inne på kjøkkenet i lang tid, ble det reker med nystekt hjemmebakt brød (siden dette brødet ikke krever mye jobbing, bare tid for å heve, stjal det ikke mye ute-i-solen-tid). Skalldyr er skikkelig sommermat for meg - lange kvelder med nipping av hvitvin og skikkelig kosemåltid! Smaker best i godt selskap, selvsagt :o)

Har du kjøpt frosne reker og har hastverk med å spise, kan de hurtigtines ved å ha de i kaldt vann i vasken, iblandet like mengder med salt og sukker (ca. 2-3 ss av hver). La de ligge i ca. 20 min, hell ut vannet, og legg de over på avispapir til tørk. Det ligger sammen med ganske mye is, men det er bare til å plukke av. Rekene er tinte :o)


Jeg synes rekene er aller, aller best på ferskt brød sammen med salatblader, hvitløksdressing og dill. Dette er oppskriften på hvitløksdressingen jeg pleier å lage:

Hvitløksdressing til reker
1 dl majones
1 dl lettrømme
1 fedd presset hvitløk
Paprikapulver
Sitron- eller limepepper
2-3 ss hakket dill
Sitronsaft

Bland ingrediensene godt sammen, og smak til med krydder og sitronsaft. Kan godt lages en stund før servering - holder seg fint noen dager i kjøleskapet.

OBS! Etter du har begynt å bruke hvitløksdressing er det en viss fare for at du blir småskuffet hver gang du små spise reker med majones i ettertid...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails