søndag 31. oktober 2010

Kommer sterkere tilbake...


Ikke barnehagebasiluskene som slo ut denne gangen.  Det var en dag i kulda med lefsesalg.

fredag 29. oktober 2010

Bondens marked i helgen

Bilde lånt fra bondensmarked.no
I helgen er det duket for Bondens Marked på Birkelunden i Oslo kl 11-16! Jeg skal hjelpe moder'n med å selge tjukklæfser. Det blir sikkert en lefse til overs til Jenny også (hun ELSKER de!). Mamma baker også ferske lefser på stedet, kom gjerne innom og få en smaksprøve (og kjøp - hihi)!

Bilde lånt fra tv2.no

torsdag 28. oktober 2010

Hjemmelagde fiskekaker (og burgerdressing)

I går prøvde jeg meg på noe jeg ikke har gjort siden heimkunnskapen på ungdomsskolen - hjemmelagde fiskekaker. Etter det jeg kunne huske var det veldig godt, og de jeg har kjøpt i det siste fra fiskemannen har vært ganske gode. Så da måtte vel hjemmelagde bli en hit?


Gikk på med friskt mot, lagde fiskefarsen i foodprocessoren og stekte en god liten haug. Da jeg smakte på de ble jeg ganske skuffet - de smakte rett og slett litt for mye fisk for meg! Men puttet med litt i matpakka til Jenny i dag, og puttet et par i matpakka mi også, og det ble jeg veldig glad for. I dag smakte de kjempegodt! Om det var fordi smaken hadde rukket å sette seg, fiskekakene hadde blitt fastere eller fordi jeg var litt mer klar i dag aner jeg ikke, men det var hvert fall kjempegodt! Ble faktisk fiskekakesandwich til middag også :)

Jennys matpakke i dag: fiskekaker, pastaskruer med pesto og en liten boks med appelsiner. Den kom tom hjem! :)
Hjemmelagde fiskekaker
500 g seifilet (jeg hadde litt for lite, så blandet inn litt laks og torsk som jeg hadde i fryseren i tillegg - du kan alternativt lage med torsk, hyse, laks eller uer)
1 ts malt hvit pepper
2 ts potetmel
1 ss salt
2 egg
3 dl h-melk
100 g smør
1 løk
2 ss hakket gressløk
Solsikkeolje

Lag fiskefarse:
1) Fjern skinn og ben fra fisken, del den i biter og kjør den til den blir en jevn farse i foodprocessoren med salt, pepper og potetmel. Det er viktig at fisken er kald, det bedrer bindeevnen til fiskekjøttet. 2) Tilsett egg og kjør dem inn. 3) Spe med melk til farsen blir smidig. 4) Finhakk løken, og fres den myk i smøret. Når det er avkjølt tilsetter du gressløken. 5) Når det er kaldt vendes det inn i farsen.
Steking av fiskekakene:
Form  kakene med en spiseskje sånn at de er ca. 2 cm tykke. Stek dem i olje i stekepannen ca. 3 minutter på hver side.
Tips:
Tror det er veldig godt med litt bacon og hvitløk i fiskefarsen også!  Putt det i rått, og la det kvernes med farsen, det blir jo stekt med fiskekakene...


Fiskekakene er supre å fryse og ta opp i siste liten de dagene du ikke har husket å kjøpe middag, de dagene du har lyst på noe lettvint, eller de dagene du har lyst til å ha en ekstra god sandwich. I kveld spiste jeg det på brødskiver med salatblader, agurk, cherrytomat og denne dressingen:

Burgerdressing
2 ss aïoli
1/2 ts ketchup
litt chilipasta

Dette var faktisk så godt at det blir med i matpakka igjen i morgen :)

onsdag 27. oktober 2010

God og barnevennlig råkostsalat til fiskepinner

For å kunne ha familiefiskemiddager en gang i blandt må vi ty til fiskepinner. Eller fiskekaker. Det er nemlig det eneste hele familien spiser (les: Alex også spiser...). Servert med ris, sweet chili-saus til mor, og ketchup til far og datter, så er alle fornøyde! Legg også merke til den elegante borddekkingen - jeg var nemlig så heldig å få hjelp av veslesnupp!


Merker hun mangler litt bordmanerer, tenk å forsyne seg før alle har satt seg til bords! Har nok litt å jobbe med her ser jeg!

Prøvde ut en ny råkostsalat ved siden av, synes den ble veldig god (og passet veldig godt til min "asiatiske" variant!)

 


Kjempegod barnevennelig råkostsalat
Revet gulrot
Revet kålrot
Appelsin
Rosiner

Bland revet gulrot og kålrot sammen. Skjær bort appelsinskallet fra en del av appelsinen og kutt opp i små terninger, og bland inn i råkosten. Tilsett også noen rosiner. Klem ut resten av appelsinsaften over råkostsalaten.

Før har jeg mest spist råkostsalat fordi jeg synes jeg bør spise grønnsaker til. Nå spiste jeg opp det som var igjen i bollen :) Jenny spiste litt før hun plukket ut godsakene (rosiner og appelsinbitene), men tenker det er en fin inngangsport til å spise grønnsaker og råkost.

tirsdag 26. oktober 2010

Gode stolnyheter for babyforeldre :)

Baby Dan har kommet med et SUPERT alternativ til tripp-trapp-stolen! Baby Dan Angle kan brukes fra barnet er nyfødt og helt til skolealder. Både kurv, vippestol og tripp-trapp-stol i ett!


Prisen skal visst ligge på rundt 4000 kr når den kommer til Norge (i november). Litt dyrt, men med tanke på at den inkluderer både bag og vippestol, så er det kanskje ikke ille likevel. Skal du ha en babybjörn vippestol koster den ca 1200 kr. Og en Stokke tripp-trapp koster vel rundt 1500 kr. Så litt drøyt regnet betaler du rundt 1000-lappen for den kurven. Det er det kanskje verdt?

For de som allerede har en tripp-trapp fra Stokke, så har det også kommet en god-nyhet:



Skråstilt boks til å montere på tripp-trapp'en sånn at den minste småttisen kan sitte ved bordet også. Det kan vi vel også like?



P.S. Og hvis du lurte: ja, jeg er økonom - synes sånne regnestykker er veldig gøye :)

søndag 24. oktober 2010

Helgens avkobling

I det siste har det vært myyye jobbing og lite avkobling. Men i helgen var vi invitert med på hyttetur til Ål, og det var som et perfekt lite avbrudd fra de ellers så altfor travle dagene. Litt slitsomt med ei frøken som helst bare vil sove sånn som hun er vant til å sove, men hjalp å dele seng med meg i natt. Vi har kost oss med våre gode venner og deres veslefrøken som er noen få måneder eldre enn Jenny. Været har vært NYDELIG, vi har grillet pølser på "bål", gått en god tur (med kvikk lunsj-pause, selvsagt!), spist god mat og jammen har jeg ikke fått kost meg med et par glass med god rødvin om kveldene også.

Her er noen glimt fra helgen:







onsdag 20. oktober 2010

Norges beste brød får du i Oslo...

...kunne man lese på aftenposten.no i går. Åpent Bakeri hadde visst ikke bare Norges beste brød, men også Norges 2. og 3. beste brød. Kåringen var gjort av Opplysningskontoret for brød og korn, og via denne artikkelen ble jeg altså klar over at det fantes et slikt opplysningskontor.

Foto: Aftenposten.no
Anbefaler virkelig å besøke nettsidene deres - masse oppskrifter på brød og annen mat som er kornbasert! Liker spesielt godt at det er mulig å filtrere oppskriftene etter hvor grovt brød du ønsker deg (i hht grovhetsskalaen som du finner på brødposene på brødene du kjøper i butikken). Som jeg har nevnt tidligere er jeg ikke akkurat en storslått baker. Har ett brød som jeg klarer å bake, og siden alle andre jeg prøvde meg på før det mislyktes, har jeg holdt meg til den ene oppskriften. Men nå føler jeg at det er på tide å utvide horisonten!



P.S. Etter litt videre forskning, fant jeg en del flere opplysningskontor jeg har linket til på siden min:
- Opplysningskontoret for meieriprodukter (elsker melk, så passer meg fint!)
- Opplysningskontoret for frukt og grønt (denne siden har jeg faktisk brukt en del, også som oppslagsverk)
- Opplysningskontoret for kaker (også nytt for meg, men dette må da være en suksess?)

tirsdag 19. oktober 2010

Minestronesuppe

Det er mange år siden sist jeg spiste minestronesuppe, og jeg er sikker på at den gangen var den laget på pose. I dag hadde jeg bestemt meg for å lage en skikkelig høstsuppe fra bunnen av, og det er minestronesuppe perfekt til.

Minestronesuppe er en italiensk utgave av tomatsuppe, men består av mange flere ingredienser og er klar i stedet for kremet. Den baserer seg på kraft, sofritto (forsiktig freste grønnsakene før du lager suppe på de - da får du en fenomenal smaksbasis), og årstidens grønnsaker (jeg brukte potet, gulrot, løk, squash, purre og bønner). Og litt spaghetti brukket i biter.


For å oppsummere så syntes jeg suppa minnet mye om en italiensk lapskaus - altså en lapskaus med mye mer smak. Det var godt, og kommer definitivt til å stå på menyen flere ganger. Min forsøkskanin på 20 mnd (Jenny) var veldig fornøyd med middagen, men kunne fint klart seg uten bønner, bacon og purre. Så det plukket hun ut. Hun om det, jeg velger å ha det i! Ekstra bonus er at suppa er sunn, og totalt tok det ca. 30 minutter å lage (uten å være spesielt effektiv)


3 porsjoner
1 pakke bacon
1 løk
1 potet
2 gulrøtter
1 fedd hvitløk, finhakket
1/2 purre
1/2 squash
1 boks hermetiserte tomater
1 liter kraft/buljong (fortrinnsvis av kylling, okse eller kalv)
1/2 dl spaghetti, brukket opp i mindre biter
1 boks salatbønner
1 ts soyasaus
Friske urter (basilikum, bladpersille og et par blader med salvie gjør seg godt)

1) Kutt grønnsakene og baconet i terninger. Stek bacon, gulrøtter, potet, løk og hvitløk på svak varme til grønnsakene er glasserte (ca. 10 minutter). Tilsett squash og purre mot slutten av steketiden. 2) Tilsett kraft, hermetiserte tomater og spaghetti (brukket opp i mindre biter), og la alt koke til spaghettien er al dente. 3) Skyll bønnene, og tilsett de sammen med en neve ferske urter. Smak til med soyasaus, salt og pepper.

søndag 17. oktober 2010

Frokost for to. For en.

Både Alex og jeg har vært buissy-buissy på jobb i det siste, og han måtte til og med til pers nå i helgen. Så siden han forlot redet tidlig i dag, tenkte jeg at det ville være koselig med en skikkelig mor- og datter-frokost. Det var nok på tide at Jenny fikk smake te for første gang også. Tenk så koselig da, en liten søt kopp med fruktte i (neida, ta det med ro, ikke noe koffeingreier - trenger ikke å speede henne opp heller...).


Men det gikk ikke helt etter planen, for å si det sånn. For det første så nektet hun å la ting stå pent og pyntelig på bordet til jeg hadde fått tatt de fine oppstilte bildene. Deretter syntes hun ting tok for lang tid. Og teen ville hun hvertfall ikke ha, for den var "vart! vart!" (=varmt). Uten at hun hadde smakt på den. (Hun smakte litt på min etterpå, og hun ville smake flere ganger - lover bra for senere frokoster!). Etter en knøttliten stund var hun lei hele frokosten og stakk. Med Heffalumpen. Så der satt jeg igjen. Frokost for to. For en.

For som dere kanskje har sett så var vi faktisk tre stykker til frokost: Heffalumpen, Jenny og meg. Han må alltid være med. Legg også merke til den fine tulipanbuketten på bordet - den var jeg så heldig å få i går av gode venner som delte lørdagskvelden med oss i går - pizza- og TP-kveld :) Sååå koselig!!!



Tenkte jeg samtidig skulle nevne at vi har såvidt begynt vinterforberedelsene i hagen. Fikk raket sammen løv og nedfallsfrukt i dag. Plommetrærne skal beskjæres nå som plommesesongen er over. Trenger du beskjæringstips, sjekk her.

Ha en fin søndagskveld!

fredag 15. oktober 2010

Penger til overs?

Hadeland Glassverk har denne utrolig nydelige serien - Nøstetangen. Har du sett noe så lekkert?

Lysestake fra Nøstetangen:
...eller hva med denne punchbollen?
 
...eller denne (hva nå enn denne er til?)...
Prislappene er henholdsvise 13240 kr, 14090 kr og 24380 kr, så kan vel med sikkerhet si at ingen av disse kommer til å pryde bordet mitt i den nærmeste fremtid... Men fine er de hvertfall!

I morgen skal jeg av sted for å besøke en nesten-nyfødt baby. Gjett om jeg gleder meg! (Og selv om jeg synes disse glassgjenstandene er veldig flotte, er jeg ganske sikker på at babyen er enda finere!)

God helg!

Barnevennlig husmannskost: lapskaus

Lapskaus har vel aldri vært en spesielt spenstig middag, men det kan være godt i ny og ne. I går var det far og datter som satt aller mest pris på middagen. Jenny spiste mye, mye mer enn vanlig og Alex satt veldig pris på å endelig få litt kjøtt til middag. Tror Jenny syntes det var særlig stas å spise de små terningene med mat med fingrene. For småttiser som trenger å trene litt på finmotorikk så er dette topp mat!


Målene er veldig circa:
2-3 porsjoner
300 g lapskauskjøtt
0,5 liter vann
600 g poteter
3 gulrøtter
1/4 kålrot
1-2 skiver sellerirot
1 liten løk
Persille
Salt og pepper

1) Del kjøttet i terninger. Brun det raskt i smør i en tykkbunnet gryte. 2) Tilsett vann og salt og la det koke i 15 minutter. 3) Skrell grønnsakene og løken og del de i terninger. 4) Tilsett de i gryta når kjøttet har kokt. La alt koke i 20 minutter. Tilsett evt. mer vann. 5) Smak til med salt, pepper og urter.


Tips til deg med småttiser 6-12 mnd: Skal du lage en sånn middag til småttiser som skal ha maten most, er det veldig godt å koke litt eple sammen med gryta.



P.S. Handler du inn ingredienser til helgen, er det perfekt å lage en sånn gryte på søndag for å ha rester dagen etterpå. Den er nesten bedre dagen etterpå! Og så veldig lettvint da :)

torsdag 14. oktober 2010

Gangen er ferdig (nesten!)

Endelig har dagen kommet - gangen som vi har holdt på med siden før sommeren er endelig ferdig. Vel, det mangler noe småtteri og en elektriker til å koble det siste, men så er det klart for innflytning.

Check out the stairs!
Det er egentlig et par dager siden det ble ferdig, men sene jobbedager har medført at jeg har kommet hjem etter mørkets frembrudd, og da ble det så vanskelig lys. Nå viser det seg at det ikke var spesielt lett i ettermiddagslys heller...

Superfornøyd med flisene, de er så fine!

Det begynte med en gang som så veldig ålreit ut, men som hadde så kaldt golv. Så vi fant ut at vi måtte ha varmekabler.


Det var jo i grunn ganske fint da vi var på visning også. All den jobben bare for noen varmekabler!
 Og da golvet ble revet opp, måtte brystpanelet tas. Og da ble det ganske stygg tapetstrie igjen på oversiden av der brystpanelet hadde vært. Så måtte all tapet rives.

Fortsatt en laaaang vei å gå før vi var ferdige

Etter mye hard jobbing med å rive ned (dette linker til min lille innsats, det er min kjære som har stått for alt det andre), var det endelig klart for å bygge opp igjen. Det ble satt gipsplater på alle veggene, og deretter ble det sparklet for å få jevne og fine flater.

Nå begynner det å nærme seg! Bare litt maling og flislegging igjen!
Veggene har blitt malt med Lady Easyclean i fargen Tåkedis (Lady 9930), trappetrinnene med Oxan gulvmaling i fargen S3010-Y, og alt det hvite er malt i fargen bomull (bortsett fra taket som er bare hvitt).

Det var kjempevanskelig å finne ut hvilken farge vi skulle ha på trinnene, det ble så mange farger å forholde seg til. Fant ut at jeg hadde lyst til å se treverket gjennom malingen (altså: beise trinnene), men på Montér fikk jeg vite at det var bedre å kjøpe ordentlig golvmaling. Så de scannet fargen jeg hadde tenkt meg, og fant en farge jeg kunne bruke som golvmaling. De hadde ingen fargeprøve, så jeg var veldig spent! Men jeg ble veldig fornøyd når alt kom til alt, synes fargene ble pene sammen. Selv om jeg har vært veldig i tvil på golvfargen i trappa (det varierer veldig med lyset).



Nå er det bare det at gangen er så tom, vi trenger en smal kommode ved siden av trappa (mindre enn 50 cm brede), og jeg finner ingen som jeg ikke synes ligner på en soveromskommode. Noen som har sett noen fine kommoder? Eller må jeg pusse loppisskoene?


mandag 11. oktober 2010

Høst = bildetid


Med alle de nydelige fargene ute nå er det bare å plukke frem kameraet og knipse løs! Krysser fingrene for at jeg rekker å ta en tur i botanisk hage med Jenny til helgen - for et par år siden vasset jeg i lønneblader der... tenk så fine bilder da!



søndag 10. oktober 2010

Prøver å ta vare på minner...


Veslefrøkna begynner å nærme seg 20 mnd, og tenkte det kanskje var på tide å begynne å skrive ned småhistorier som er koselige å huske på i ettertid. Skulle gjerne begynt på dette for sånn ca. 20 mnd siden, men jaja, bedre sent enn aldri. I helgen kjøpte vi hvert fall denne boka, så nå er det ingen unnskyldning for å ikke skrive ned ting umiddelbart!

Har også tusenvis av bilder av tusenvis av småminner siden Jenny ble født. De minnene har foreløpig blitt godt tatt vare på inne på pc'en... (kanskje på tide å begynne på albumet snart?...kremt...)

Hvordan tar du vare på minnene?

lørdag 9. oktober 2010

Ny peisovn i stua og tips til deg som skal kjøpe

Da vi kjøpte huset vårt for drøyt et år siden var peisovnen i stua en av de tingene jeg var overlykkelig for. Tenk så deilig og koselig med peis på stua! Men i løpet av vinteren ble Alex mer og mer lei av det knøttlille brennkammeret som gjorde det umulig å fyre opp enkelt i ovnen, og etter et par arr på hånda etter brannskader sa han at det var nok – vi trengte ny peisovn. Jeg hadde ikke helt samme forståelse for problemet (kanskje noe å gjøre med at jeg aldri fyrte opp), men greit nok – vi kunne da alltids kjøpe ny ovn.

Stuepeisen er nå byttet ut og flyttet ned i vaskekjelleren
Da vi skulle kjøpe ny ovn, var det en noen krav som måtte fylles:  
  • Brennkammeret måtte være stort nok til at kubbene kunne stå inni sånn at det ble lettere å fyre opp (hovedproblemet med den gamle)
  • Den skulle holde godt på varmen (peisen er hovedvarmekilden vår i stua)
  • Den måtte ikke være for stor (grunnflaten er 44 kvm, så vi vil jo ikke koke oss ut heller)
  • Den skulle ikke være altfor dyr
Ovner med kleberstein eller olivinstein hadde vært perfekt (tunge ovner holder bedre på varmen), men er altfor stive i pris for vår del. En ovn med litt kleberstein på er ikke vits, den er ikke tung nok til å holde på varmen. 
Denne klebersteinsovnen hadde vært stilig (men fylte ikke priskravet vårt...)
Stålovner varmer opp rommet mye hurtigere, så sånn sett er det veldig effektivt for å få varmen opp i rommet. Men det holder ikke så godt på varmen. En mann på Montér fortalte oss at støpejernovner holdt bedre på varmen enn stålovner, så da tenkte vi at vi burde gå for det i stedet. Det endte med en støpejernovn fra Morsø (Morsø 6148 for den som måtte lure). I ettertid sa montøren vår at stålovn eller støpejernsovn spilte ingen trille…
Ny peis på stua, klar for fyring! (Her burde det selvsagt vært stemningsbilde med fyr på peisen)
I ettertid har vi også fått vite at de billigste ovnene stråler veldig mye varme som medfører en viss fare for at ting blir brunt rundt. De i litt høyere prisklasse har et lite luftkammer rundt brennkammeret som forhindrer at strålevarmen er så kraftig. Ser heldigvis ut til at peisen vi kjøpte fyller dette kravet. Puh!

Vi la ut anbud på mittanbud.no for å få peisen installert (sånt må man nemlig få papirer på). Askim varmesenter stilte opp dagen etter vi svarte på anbudet de hadde gitt oss, hentet ovnen for oss og satt den på plass. Den gamle ovnen satt de ned i vaskekjelleren for å erstatte en skikkelig gammel og ubrukelig svartovn vi hadde der nede. Planen er nemlig at vaskerommet skal bli kjellerstue på sikt!


Denne er byttet ut med ovnen fra stua og blitt kastet
Samtidig med dette er gangen på vei til å bli ferdig. Trappa ble malt ferdig i går, siste strøket med maling på veggene og flislegging blir gjort i dag, og så er det fuging og listlegging igjen til mandag. Gleder meg til å vise dere hvordan det blir til slutt! (Og ikke minst få igjen hjemmet mitt...)



P.S. Til dere som er på utkikk etter peis, så har jeg tips til et par linker:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails