Sider

onsdag 29. juni 2011

Kaker til sommeravslutningen

I går kom den lille dårlige samvittigheten inn og fikk meg til å sende tekstmelding til barnehagen: "Har dere nok kaker til sommeravslutningen, eller vil dere at jeg skal bake?". Svaret jeg fikk var "Du kan få lov å bake!". Så i går kveld var det bare å hive seg rundt og lage kake.

Fikk veldig lyst til å bruke en bie på kaka, siden det liksom er temaet i barnehagen, og resultatet ble dette:


Gulrotkake med en stor bie på! Veldig fornøyd med resultatet :) Plusser og minuser med å pynte denne kaka med farget krem: kremen til gulrotkaka er ypperlig å farge, men den er jo litt bløt, da, så det er ikke like lett å få til "duttene" som med vanlig smørkrem. Synes nå likevel det ble ganske bra :) Og ikke minst er gulrotkake godt! (Synes du forresten at kaka ser litt merkelig ut på noen områder er det bare fordi jeg har redigert bort navnet på barnehagen).

Fremgangsmåte
(1) Ta ut to små porsjoner av ostekremen, og farg den ene gul og den andre sort mørkegrå med gul og sort "konditor"farge fra Wilton (fås kjøpt bl.a. på Jernia). Helt sort farge klarer du nok ikke å få til med denne fargen - men mørkegrå går hvert fall! (2) Smør hele kaka inn med den vanlige ostekremen (den uten farge). (3) Tegn en bie på kaka med en skarp kniv. (4) Fyll feltene med de riktige fargene ;)

Restedeig blir supre muffins


Siden jeg lagde nok kakerøre til en langpannekake, fikk jeg en del røre til overs. Restene ble fylt i fine muffinsformer, og disse ble med meg på jobb i dag - ganske fine de også, eller hva? (jeg er jo absolutt ingen kakebakemester, så er faktisk litt stolt av meg selv nå ;) ) Muffinsformene og kakestrøsselet kommer fra Wilton, og var noe jeg vant i en give-away ved påsketider. Endelig kom anledningen for å bruke det! :) De få kollegaene som rakk å forsyne seg var storfornøyde :)

Til slutt:  
Sommerferien min har begynt!!! 
Hurra for late dager :)



Følg bloggen min med bloglovin

mandag 27. juni 2011

Det mest barnevennlige stedet i Oslomarka? Liastua :)

Tror denne hytta i marka er litt ukjent for mange i Oslo, men her er det virkelig topp å dra med småbarn! Det ligger i Gjelleråsen/Lillomarka, og er lett tilgjengelig ved å ta t-banen til Stovnersenteret og gå derfra. De har egen hinderløype for barna, benker rundt omkring, samt en del bord med sitteplasser også. I tillegg er det tønnegrill og bålplass til disposisjon. Eneste minuset er at hytta faktisk er stengt på sommerstid. Men pytt sann - husk matpakke, så går det fint :)

Første gang vi tok turen, rotet vi en del rundt Stovnersenteret før vi fant frem. Men nå som vi kan veien går det ganske greit! Skal prøve å forklare veien på forståelig vis, selv om jeg ikke finner akkurat frem i kartet!

Gå opp bak Stovnersenteret og Øvre Fossum gård:


Stopp gjerne å hils på denne karen på baksiden av Øvre Fossum gård før du fortsetter forbi hesteinngjerdingene og oppover bakken:


 Et godt stykke oppi bakken skal du gå inn under denne broen:


Herfra er det bare å følge stien rett frem heeelt til du kommer til enden av stien (kanskje rundt 1 km?). Ved stiens ende møter du på en ny gangsti, og her tar du til venstre oppover bakken. På toppen av bakken kommer du frem til Liastua og dette:




Ikke glem matpakka ;o)


P.S. Link til Skiforeningens side til Liastua med kart finner du her



Følg bloggen min med bloglovin

søndag 26. juni 2011

Hjemmelaget norsk søndagsmiddag: kjøttkaker i brun saus med kålstuing

Dette er vel nesten nasjonalretten vår? Rett etter grændis, liksom? Var en av favorittmiddagene mine da jeg var liten, og setter fortsatt veldig pris på det - bare ikke for ofte da det er litt mektig! Og å lage det selv tar jo også litt tid, så det er vel grunn 2 til at det ikke blir for ofte.

Vi hadde besøk av ei venninne fra videregående med familien hennes. Hun var utvekslingsstudent fra Østerrike på skolen min, og vi har klart å holde kontakten gjennom alle disse årene. Ville gjerne lage en "typisk norsk" middag til henne og familien når de var her, og valget falt på kjøttkaker. Ikke minst er det barnevennlig!

Når jeg lager kjøttkaker, lager jeg gjerne dobbelt eller trippel porsjon med en gang. Det er så utrolig lettvint å ha i fryseren. I tillegg tiner det ganske fort i sausen, sånn at det bare er potetene som tar tid å lage.

Oppskrift på kjøttkaker finner du her (tilsett gjerne også finhakket løk i kjøttdeigen før du steker den), mens her finner du oppskrift på resten av tilbehøret:


Brun saus
80 g smør
50 g hvetemel
2 løk, delt i to
1 l vann
2 buljongterninger med kjøttkraft
salt, pepper
1 ts soyasaus
3 skiver brunost
1 fløteskvett

(1) Smelt smøret i en jerngryte og rør inn hvetemelet. La det brunes til du får ønsket farge - det tar ca. 5 minutter. (2) Tilsett løken på slutten av steketiden. (3) Tilsett væsken, litt etter litt, mens du rører godt med en spiralvisp. (4) Tilsett buljongterninger og la det koke til løken er myk, eller sausen har fått passelig konsistens (er den for tykk - ta i mer væske - er den for tynn: la den koke litt til). Ta så ut løken. (5) Smak til med salt, pepper, soyasaus, brunost og fløteskvett. (6) La kjøttkakene få trekke i sausen i noen minutter, sånn at sausen får god smak fra kakene.

Kålstuing
1/2 kg hodekål, i grove biter
2 ts salt
Hvit saus, men med 5 dl melk i stedet for 7 dl.
salt og pepper

(1) Lag hvit saus. (2) Skjær kålen i grove biter, og ha den over i en kjele sammen med saltet. Hell i vann til det så vidt dekker bladene, og la det fosskoke i 5 minutter. (3) Hell av vannet, og ha kålen over i en kjelen med hvit saus. (4) Bland godt, og la stuingen trekke i et par minutter før servering.

Hvit saus
50 g smør
50 g hvetemel
2 sjalottløk, finhakket
7 dl melk (NB! Bare 5 dl melk til kålstuingen)
salt og pepper

(1) Smelt smøret i en kjele og tilsett melet. Rør blandingen jevn med en visp. (2) Finhakk sjalottløken og ha den i kjelen. Løken fjerner melsmaken. La alt koke i 5 minutter på middels varme - er varmen for lav forsvinner ikke melsmaken, og er den for høy brenner det seg. (3) Tilsett melk og kok opp under omrøring. (4) La alt koke i 5 minutter.



Følg bloggen min med bloglovin

søndag 19. juni 2011

Escalon har åpnet i Oslo

Escalon var nesten som gourmet å regne da jeg var student. Fantastisk tapas til (dengangen) en dyr penge. Sist jeg var på Escalon var jeg på jobbtur i Bergen. Var relativt fornøyd, selv om jeg har endret litt perspektiv på hva som er gourmet i mellomtiden. Men det er jo veldig godt da!

Foto: Oslopuls.no

Nå er det er kommet en liten gladnyhet til Osloborgerne - Escalon har åpnet i Oslo! Det er jo en del middelmådige tapasrestauranter i området, men dette vil være med på å heve snittet! Oslopuls gir Escalon en 5'er - basert på hva jeg kan huske fra Bergen er jeg tilbøyelig til å være enig! Noen som har testet ut Oslo-restauranten?

Foto: Oslopuls.no



Følg bloggen min med bloglovin

mandag 13. juni 2011

Pinseaktivitet 2: Overraske moder'n på 65-årsdagen hennes

Etter å ha sagt til mamma at vi ikke kunne komme og feire bursdagen hennes pga alt vi har å jobbe med her hjemme, er det klart at hun ble overrasket da Jenny og jeg plutselig stod på terassen!


For å være litt grei med henne har jeg retusjert bildet litt ;) Men dette var moro (bare se så glad hun er)! Og ikke minst var Jenny SUPERglad for å få være med bestemoren sin! (Fikk t.o.m. brukt turen som lokkemiddel for å få henne til å sove lur på formiddagen - det er nemlig ikke bare-bare lenger).




Følg bloggen min med bloglovin

lørdag 11. juni 2011

Pinseaktivitet 1: Vindusvask

Dette har jeg gått og grudd meg til i snart to år - dagen for vindusvask i huset. Jeg synes det er så UTROLIG kjedelig. Det var mildt sagt på tide for et år siden, men har virkelig drøyd det. Men i dag var dagen!

For å gjøre jobben litt mer gøy, dro jeg ut og kjøpte litt stæsj for å lette jobben. Etter en snartur innom Clas Ohlson ble dette resultatat:
Den så litt jalla ut, men pytt sann, tenkte jeg. Men tror du ikke vaskingen gikk som en lek, eller? Vasking og skraping i ett! Og med mikrofiberklut for glass etterpå var hvert vindu unna på mindre enn 5 minutter. Kan absolutt anbefales! Trengte ikke et rengjøringsmiddel engang :)

Forøvrig holder vi på med skikkelig opprydning, maling og stelling av huset for tiden, det er derfor det er litt lite lyd herfra! I tillegg klarte noen å kutte kabelen for både tv og internett under hagearbeid, så har hatt litt dårlig med nett... Matretter går i reprise, og når bare været letter litt blir det nok litt kjapt på grillen. Noen med litt mer spenstige pinseaktiviteter?



Følg bloggen min med bloglovin

torsdag 2. juni 2011

Hjemmelaget naan-brød

Å lage naan-brød var faktisk lettere enn jeg hadde trodd! Ikke mer jobb enn å lage pizza-deig. Måtte heve litt lenger, men ellers funka det veldig bra. Ikke akkurat til en vanlig hverdagsmiddag når du ikke har tid til å vente, men nå som det er så mange fridager er det ypperlige muligheter for å lage et hjemmelaget indisk måltid med hjemmelagde naan-brød til! Oppskriften er hentet fra klikk.no.



Nirus Naan (Nok til 6-8 personer)
2 ts tørrgjær
1 ts sukker
800 g hv.mel
1 ts salt
150 g smeltet margarin
5 dl kefir
Sesamfrø til pynt

(1) Bland ut tørrgjær i en halv kopp lunkent vann sammen med sukker og la det stå i 5 minutter. (2) Ha hvetemel i en bolle. Tilsett salt, smeltet margarin og gjærblandingen. Tilsett kefir til du har fått ønsket deig. (3) La deigen heve i minimum 1 time. (4) Kjevle ut naan i ønskelig størrelse og la de etterheve i 30 minutter. (5) Pensles med kefir og strø sesamfrø over til pynt. Prikkes med gaffel før du steker de i ovnen, sånn at de ikke blåser seg opp. (6) Stekes i stekeovnen på 250 grader.

Nirus tips: Resultatet blir meget bra dersom du har mulighet til å kombinere grill og varmluft. Da kan det være nødvendig å steke dem i ett minutt på baksiden også.

De er helt nydelige nystekte, men er kanskje ikke fullt så gode dagen etterpå, så her er det bare å hive innpå!




Følg bloggen min med bloglovin