Jeg synes fiskegrateng er fantastisk godt, og hadde lyst til å teste ut denne varianten med basilikum i lokket fra Familiekokeboka. Porsjonen ble gigantisk, så nå har vi nok til ytterlige 4 middager til meg og frøkna, mens sistemann i huset grøsser ved tanken på fiskegrateng - hihi ;)
I oppskriften gjengir jeg målene sånn de er oppgitt i den opprinnelige oppskriften - men jeg har et tips: bruk gjerne litt mindre hvetemel (kanskje 70 g i stedet for 100 g), for denne formen ble ganske "fast i fisken". Er du vant til frossenvarianten så er jo den ganske flytende, men her trenger du stekesjy eller smeltet smør som tilbehør. Du kan selvsagt lage denne med vanlig lokk også - knus kavringer eller kanskje det t.o.m. går fint å strø griljermel over hvis du har det. Men vil absolutt anbefale det grønne lokket!
Gausdal og Alfsen hevder at det tar kortere tid å lage fiskegrateng selv enn å benytte seg av frossenvarianten (som fort tar en time) - jeg tror ikke jeg klarte det på første forsøk. MEN det går an å gjøre hele gratengen klar kvelden i forveien og sette i kjøleskapet - bare vent med å ha på loffpulveret til du skal steke den. Da tar det deg bare 20 minutter dagen etterpå ;)
Fiskegrateng (ca. 6 porsjoner)
1 kg sei- eller torskefilét uten skinn og bein
100 g smør
100 g hvetemel
8 dl melk
1 sjalottløk, finhakket
1 knivsodd cayennepepper (knivsodd er så mye krydder du får på tuppen av kniven)
Malt muskattnøtt
6 eggeplommer
2 stivpiskede eggehviter
Salt
1 l kokt makaroni (tilsvarer ca. 300 g før du koker den)
1/2 loff uten skorper
1 potte basilikum
1 fedd hvitløk
Kokte poteter
Smeltet smør
Råkostsalat
(1) Stek fisken i smør i ei stekepanne, litt på hver side til den har blitt gylden. Salt den, og legg den til side.
(2) Smelt smør i en gryte, tilsett hakket sjalottløk og hvetemel og la det småputre i 5 minutter. Dette skal ta melsmaken vekk fra sausen. Pass på temperaturen, har du for høy temperatur svir det seg (og blir en god base for brun saus ;) ), og er det for lavt forsvinner ikke melsmaken.
(3) Etter dette har putret ferdig, sper du inn melka, litt etter litt. Pass på at du rører ut alle klumpene hver gang.
(4) Når all melka er tilsatt, koker du opp, smaker til med salt, cayennepepper og muskattnøtt, og setter gryta til avkjøling.
(5) Når det er ferdig avkjølt rører du først inn eggeplommene, og vender deretter inn de stivpiskede eggehvitene.
(6) Skjær av skorpene på loffen, og kjør den i foodprocessor sammen med bladene fra en potte basilikum og 1 rensket fedd hvitløk - dette blir et slags grønt pulver.
(7) Bland fisk, kokt makaroni og hvit saus sammen i en smurt ildfast form. Strø loffpulveret over.
(8) Stekes på 180 grader, midt i ovnen, i 20 minutter (da er den gylden på toppen).
Serveres med kokte poteter, råkostsalat og smeltet smør eller stekesjy.
Bra blogg, Cecilie!
SvarSlettDet er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no
Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [æ] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg
Takk for det Magne, veldig moro :)
SlettDette ser nydelig ut, Cecilie! Nå fikk jeg kjempelyst på fiskegrateng! Skal prøve å ikke ha lakris oppi, det må jo bli for merkelig. Selv for meg.
SvarSlettDette blir til middag i morgen!
hilsen fra Lakrisbloggen
Ja, kanskje best å la lakrissirupen ligge til desserten ;) Håper du blir fornøyd, fiskegrateng er NAM (og spesielt med det grønne lokket ;) )
Slett