I helgen hadde vi besøk av to (tidligere) barnehagekompiser av Jenny, med foreldre, og når det blir mange til bords er det greit med noe som er lett å lage til mange. Hjemmelagde hamburgere er enkelt, og noe de aller, aller, aller fleste liker. Når man i tillegg lager hjemmelagd hamburgerbrød og hjemmelagd bernaisedressing til, så blir det ganske stas. Oppskriften er hentet fra Geir Skeie - Verdensmester. Fra barndom til Bocuse d'Or.
Hjemmelagde hamburgere
800 g karbonadedeig
1 ss salt
1 ts pepper
2 ts estragon, finhakket
Bland alt sammen til en deig. Lag 4 store eller 8 små hamburgere. La de være 1-2 cm tykke. De skal stekes sånn at de fortsatt er litt rosa inni - det vil si ca. 3 minutter på hver side på middels til høy varme. Du kan gjerne grille dette på en jernplate på grillen også!
Hjemmelagde hamburgerbrød (8 stk)
500 g hvetemel
1/2 pakke tørrgjær
2 ts salt
3 dl vann
1 egg
Sesamfrø
(1) Ha det tørre oppi en bolle. Tilsett så varmt vann du har i krana, og kna godt. Bruk gjerne eltemaskin, og la den gå i 10 minutter. Sett til heving, og stikk gjerne hull på deigen sånn at den heves enda en gang før du knar de ut. (2) Fordel deigen i 8 emner, og lag boller ut av det. Klapp de deretter flate - 1 cm tykke holder. Sett de igjen til heving. (3) Når de er ferdighevet, pensler du de med pisket egg og strør sesamfrø over. (4) Stekes på 180°C i 15 minutter.
Tips: Det gjør ingenting om du lar burgerbrødene heve leeeenge etter du har lagd de ferdig i burgerbrødfasong. Første gangen jeg lagde disse fikk de heve 2 timer som burgerbrød før de ble satt i ovnen - de ble fantastisk luftige!
Bernaisedressing
1 eggeplomme
1 ss hvitvinseddik
1 ss dijonsennep
1 ts salt
2 dl matolje
2 ss estragon, finhakket
4 ss sylteagurk, finhakket
1 ts gressløk, finhakket
(1) Visp eggeplomme med eddik, sennep og salt. (2) Spe gradvis med oljen. Pass på at alt vispes gradvis inn sånn at det ikke skiller seg. (3) Nå som du har "majonesen" klar (det er vel vanligvis sitron i stedet for eddik i majones?), kan du tilsette de andre ingrediensene. Og eventuelt smake til med mer salt og pepper.
Tips: Denne holder seg 2 uker i kjøleskapet. Er også godt som tilbehør til fiskepinner! Oppskrift på hjemmelagde fiskepinner er rett rundt hjørnet ;-)
Ovnsstekte potetbåter
150 g poteter per person
Solsikkeolje
Paprikapulver
Salt
Pepper
Timian
(1) Vask og kutt potetene i båter. Putt de i en brødpose. (2) Lag en oljeblanding med solsikkeolje (annen smaksnøytral olje går også bra!), paprikapulver, salt, pepper og timian. Smak til under veis, sånn at du vet at det blir gode smaker. Hell oljeblandingen over potetene, knyt posen sammen, bland oljen godt inn i potetene, og la den stå i kjøleskapet til du trenger den. (3) Stekes på 240 grader i ovnen i ca. 30 minutter. Når de er ferdige (dvs. begynt å bli gyldne på utsiden), kan du slå av ovnen og la de stå inni til du serverer maten. De blir bare enda mykere inni :-)
Heinz-tilbehør
Jeg har fått denne nyheten fra Heinz for å teste ut: Saus basert på soltørkede tomater. Den var inmari god til burgerne. God erstatning til ketchup'en. Jeg sier det ikke bare fordi jeg har fått den til uttesting ;-) De som har vært på besøk her og fått den servert var også veldig fornøyde. Eneste draw-back'et er at du får minimum en spiseskje med saus ut - uansett! Det spruter ut! Har sett den på Meny-butikken, de har den sikkert andre steder også.
Til slutt: Jeg har en give-away gående: Vinn 1 års abonnement på matbladet Maison Mat & Vin (favoritten min!), eller en pakke med eksotiske kryddere for å lage indisk mat. Meld deg på her!
Følg bloggen min med bloglovin
Sider
▼
mandag 30. april 2012
onsdag 25. april 2012
"Godt kjøp"?
Rema1000 lanserer i disse dager nye produkter merket "godt kjøp". Når jeg hører ordene "godt kjøp" tenker jeg bra produkter til rimelig penge. Rema1000 sitt syn på dette er produkter til "rimelig" penge. Innsprøyting av saltvann i kyllingen for å presse ned prisen. Det vil egentlig si at du får et annet produkt til en lavere penge.
Synes det er viktig at vi er obs på hva "godt kjøp" egentlig betyr (dårligere kvalitet). Og samtidig være bevisst på at det ikke bare er Rema1000 som har sånne produkter - ta en kikk på first-price-produktene og sammenlign f.eks. fiskeinnholdet i fiskekakene med de andre fiskekakene som selges i butikken. Man får hva man betaler for! Og billigere fiskepudding er faktisk det samme som mindre fiskeinnhold i puddingen.
Har flere ganger i det siste hørt på radioen at nordmenn aldri har brukt mindre andel av inntekten sin på mat enn vi har nå. Kanskje det er på tide å bli mer bevisst på hva vi putter i oss og vurdere om det er verdt å øke andelen littegrann? Eller eventuelt øke innsatsen på kjøkkenet og få bedre mat til en rimeligere penge? Jeg er faktisk helt sikker på at det er mulig å få gode middager til under 50-lappen bestående av gode ingredienser (og har tenkt å komme tilbake til sånne middagsforslag).
Er du imponert over Rema1000 sine nye produkter?
Følg bloggen min med bloglovin
Synes det er viktig at vi er obs på hva "godt kjøp" egentlig betyr (dårligere kvalitet). Og samtidig være bevisst på at det ikke bare er Rema1000 som har sånne produkter - ta en kikk på first-price-produktene og sammenlign f.eks. fiskeinnholdet i fiskekakene med de andre fiskekakene som selges i butikken. Man får hva man betaler for! Og billigere fiskepudding er faktisk det samme som mindre fiskeinnhold i puddingen.
Har flere ganger i det siste hørt på radioen at nordmenn aldri har brukt mindre andel av inntekten sin på mat enn vi har nå. Kanskje det er på tide å bli mer bevisst på hva vi putter i oss og vurdere om det er verdt å øke andelen littegrann? Eller eventuelt øke innsatsen på kjøkkenet og få bedre mat til en rimeligere penge? Jeg er faktisk helt sikker på at det er mulig å få gode middager til under 50-lappen bestående av gode ingredienser (og har tenkt å komme tilbake til sånne middagsforslag).
Er du imponert over Rema1000 sine nye produkter?
Følg bloggen min med bloglovin
søndag 22. april 2012
Andebryst med krydret appelsinsaus, fløtegratinerte poteter, sellerirotpuré og balsamico-sjampinjong
Noen ganger er intensjonene om en god middag mye, mye bedre enn hva som faktisk er gjennomførbart. Denne lørdagskvelden endte med kaldt andebryst, kalde fløtegratinerte poteter, kald sellerirotpuré, og kald balsamico-sjampinjong. Smakene var utrolig gode, men merket at den lille biten jeg fikk i meg før jeg måtte overta misfornøyd (les: hylende) baby var enda bedre enn maten var en halv time etterpå. MEN selv om jeg ikke fikk gleden av et varmt måltid, er det ingen grunn til at jeg ikke skal dele oppskriften med dere!
Dette var første gangen jeg prøvde meg på andebryst - det ble litt for rødt, siden jeg tydeligvis ikke stekte det lenge nok. Men smakene var veldig gode! Menyen bestod av:
- Andebryst
- Krydret appelsinsaus
- Sellerirotpuré
- Fløtegratinerte poteter
- Balsamico-kokt sjampinjong
Et lite tips før start: Gjør klar alt sånn at det bare er å sette i gang og varme/koke/steke. Det vil si - kutt potetene og ha det oppi gryta sammen med melk, fløte og krydder. Kutt selleriroten opp, og ha det klart oppi gryta. Og lag krydderblandingen til andebrystet. Både andebrystet, fløtegratinerte poteter og sellerirotpuréen tar nemlig omtrent like lang tid å gjøre klart (ca. 30 minutter). Soppen har du ferdigkuttet, og begynner å steke samtidig mens du begynner på sausen til andebrystet.
Andebryst med krydret appelsinsaus
1 andebryst, renskåret og rutet fett
1/2 ts kardemomme
2 ts rosépepper, mortet
1 ts salt
revet appelsinskall fra 1 appelsin
1/2 dl hvitvin
1/4 - 1/2 dl kyllingfond
saft av 1 appelsin
2 ss soyasaus
1 ss olivenolje
(1) Brun andebrystet i en panne uten fett. Stekes på middels sterk varme med fettsiden ned (det er så mye fett i brystet at det ikke trengs noe ekstra). La fettet bli skikkelig sprøtt før du skrur opp temperaturen og bruner på den andre siden - ca. 10-15 minutter på skinnsiden, og deretter et par minutter på den andre siden. (2) Lag kryddermiks med krydder og appelsinskall. Pensle det på kjøttet, og la det hvile mens du lager sausen - minimum 10 minutter. (3) Kok ut panna med appelsinsaft og hvitvin. (4) Tilsett kyllingfond og soyasaus, kok opp og rør inn olivenolje. Evt. ha inn litt av krydderblandingen for kraftigere smak. (5) Ha andebrystet litt under grillen før servering - fettet blir enda sprøere, og kjøttet litt varmere.
Sellerirotpuré
250 g sellerirot i terninger
1 dl melk (jeg brukte soyamelk, men til vanlig bruker jeg vanlig melk)
1/2 dl matfløte
25 g smør
Vann
Salt
(1) Skjær selleriroten i terninger og legg det i en gryte (gjerne med teflonbelegg). Ha i melk, og deretter vann sånn at det dekker selleriroten. La det koke i 25 minutter, til selleriroten er mør. (2) Hell av væsken, tilsett fløte og smør, og kjør det jevnt med stavmikser. Smak til med salt.
Balsamico-sjampinjong
250 g sjampinjong
1-2 ss balsamicoeddik
Salt
(1) Stek sjampinjongen på middels varme til den er ferdigstekt (væsken kommer sakte, men sikkert, ut, så det er ikke nødvendig å ha smør eller olje i panna). (2) Kok inn med balsamicoeddik, og smak til med salt.
Følg bloggen min med bloglovin
Dette var første gangen jeg prøvde meg på andebryst - det ble litt for rødt, siden jeg tydeligvis ikke stekte det lenge nok. Men smakene var veldig gode! Menyen bestod av:
- Andebryst
- Krydret appelsinsaus
- Sellerirotpuré
- Fløtegratinerte poteter
- Balsamico-kokt sjampinjong
Et lite tips før start: Gjør klar alt sånn at det bare er å sette i gang og varme/koke/steke. Det vil si - kutt potetene og ha det oppi gryta sammen med melk, fløte og krydder. Kutt selleriroten opp, og ha det klart oppi gryta. Og lag krydderblandingen til andebrystet. Både andebrystet, fløtegratinerte poteter og sellerirotpuréen tar nemlig omtrent like lang tid å gjøre klart (ca. 30 minutter). Soppen har du ferdigkuttet, og begynner å steke samtidig mens du begynner på sausen til andebrystet.
Andebryst med krydret appelsinsaus
1 andebryst, renskåret og rutet fett
1/2 ts kardemomme
2 ts rosépepper, mortet
1 ts salt
revet appelsinskall fra 1 appelsin
1/2 dl hvitvin
1/4 - 1/2 dl kyllingfond
saft av 1 appelsin
2 ss soyasaus
1 ss olivenolje
(1) Brun andebrystet i en panne uten fett. Stekes på middels sterk varme med fettsiden ned (det er så mye fett i brystet at det ikke trengs noe ekstra). La fettet bli skikkelig sprøtt før du skrur opp temperaturen og bruner på den andre siden - ca. 10-15 minutter på skinnsiden, og deretter et par minutter på den andre siden. (2) Lag kryddermiks med krydder og appelsinskall. Pensle det på kjøttet, og la det hvile mens du lager sausen - minimum 10 minutter. (3) Kok ut panna med appelsinsaft og hvitvin. (4) Tilsett kyllingfond og soyasaus, kok opp og rør inn olivenolje. Evt. ha inn litt av krydderblandingen for kraftigere smak. (5) Ha andebrystet litt under grillen før servering - fettet blir enda sprøere, og kjøttet litt varmere.
Sellerirotpuré
250 g sellerirot i terninger
1 dl melk (jeg brukte soyamelk, men til vanlig bruker jeg vanlig melk)
1/2 dl matfløte
25 g smør
Vann
Salt
(1) Skjær selleriroten i terninger og legg det i en gryte (gjerne med teflonbelegg). Ha i melk, og deretter vann sånn at det dekker selleriroten. La det koke i 25 minutter, til selleriroten er mør. (2) Hell av væsken, tilsett fløte og smør, og kjør det jevnt med stavmikser. Smak til med salt.
Balsamico-sjampinjong
250 g sjampinjong
1-2 ss balsamicoeddik
Salt
(1) Stek sjampinjongen på middels varme til den er ferdigstekt (væsken kommer sakte, men sikkert, ut, så det er ikke nødvendig å ha smør eller olje i panna). (2) Kok inn med balsamicoeddik, og smak til med salt.
Følg bloggen min med bloglovin
lørdag 21. april 2012
Crazy chocolate cake med marshmallowfondant
Warning! Dette innlegget er skrevet av en kakepynteramatør...
Noen av dere fikk kanskje med dere den fantastiske kaken venninna mi lagde til nyttårsaften (for de som vil se, gå til dette innlegget). Fant ut at jeg også har lyst til å lære litt om kakepynting, så jeg inviterte henne hit en kveld for å lære meg litt. I tillegg fikk jeg et spørsmål til nyttårsafteninnlegget om hvordan lokket var så perfekt på kaka, så hadde lyst til å finne ut av det og skrive et innlegg om det her!
Sjokoladeglad som jeg er, fant jeg ut at sjokoladekake var tingen. Fant oppskrift på crazy chocolate cake (en amerikansk favoritt) på nettet, og har justert den til å passe til en form på 23 cm. Den inneholder hverken melk eller egg, så den er hvert fall delvis allergivennlig. Det er litt eddik i den, men det merkes ikke på smaken. Lover! Har også justert litt på glasuren sånn at det passer min smak litt bedre ;-)
Kaka ble veldig god, men ganske mektig. Tror kanskje jeg skal prøve med bringebærmousse i midten når vi skal ha navnefesten til Jakob. Litt syrlig balanserer de søte smakene godt - i tillegg vil kakestykkene se ganske kule ut :)
Crazy chocolate cake (23 cm form)
250 g sukker
240 g hvetemel
4 ss kakao
1 1/3 ts natron
8 ss (=120 ml) matolje
2 2/3 dl vann
1 1/3 ts vaniljeessens
1 1/3 ts eddik
Bland det tørre og våte hver for seg. Ha det flytende oppi bollen med det tørre, og rør det raskt sammen. Stekes i en smurt form på 23 cm i 30-35 minutter, midt i ovnen på 180°C. Avkjøl kaken i formen og legg den over på et fat.
Glasur
200 g smør
4 ss kakao
5 dl melis
4 ss kaffe
3 dråper vaniljeessens
Rør sammen mykt smør, og siktet kakao og melis. Bland inn litt kaffe til du får passelig konsistens på glasuren. Tilsett samtidig noen få dråper vaniljeessens.
Del kaken i to, og bre glasuren utover midten. Legg på toppen, og smør den resterende glasuren utover hele kaken.
Marshmallowfondant
Jeg har aldri før brukt marshmallowfondant, og siden jeg fikk så god hjelp (dvs - jeg stod for det meste og så på ;-) ), så kan det hende at denne beskrivelsen blir noe mangelfull...
200 g marshmallows
ca. 400 g melis
2 ss vann
2 ss Flott matfett
Ha marshmallow, vann og matfett i en bolle. Sett den i mikroen, og la det smelte litt før du rører rundt. Sett den deretter tilbake, og vent til det begynner å ese opp mot kanten i bollen. Ta den ut, og sikt i melis, litt etter litt. Rør med skje. Det blir ganske tungt, så kan godt hende det er greit å ha noen sterke hender til å gjøre jobben for deg ;-) Etter den er ferdig, legger du den en stund i fryseren (hvis du trenger den umiddelbart), eller kjøleskapet, sånn at du starter med kald deig når du skal begynne pyntingen.
Utstyr
Når det gjelder selve pyntingen, så er utstyr, utstyr, utstyr alfa omega. Venninna mi stilte med silikonkjevle og massevis av utstikkere. Hun hadde med litt wilton geléfarger, i tillegg til at jeg hadde noe selv.
Det som kan være greit å ha er:
- Bakematte (jeg hadde voksduk, men den var det bretter i som syntes litt i lokket da vi kjevlet det ut)
- Silikonkjevle
- En spade til å jevne ut lokket på kaka med (easy-glide fondant smoother)
- Plasthansker (når du blander inn geléfargene - de er kjempesterke! Bruk en tannpirker og tilsett bare litt og litt av gangen. Etter fargen er ferdig knadd inn smitter det ikke lenger av på hendene, og du kan ta av plasthanskene.)
- Utstikkere (både til roser og blader, samt perlekjede til å ha rundt kanten nederst).
Alt av bakeutstyret får du kjøpt hos cacas, og plasthanskene kan du kjøpe på Claes Ohlson (ikke latex-hansker, der fester visst fondanten seg til hanskene - kjøp plastikk!).
Pyntingen
Bruk hele fondanten og kjevle ut til lokket - restene som du skjærer av bruker du til pyntingen. Fondanten bør kjevles tynn, tynn, tynn. Den er relativt søt (for å si det mildt), så kaka blir fort mektig med et sånt lokk. 1-2 mm tykkelse er bra! Bre deretter lokket over kaka. La det være et godt stykke utenfor kaka, og klapp den inntil. Bruk spaden og jevn ut med før du skjærer av kantene. La det fortsatt være 1 cm igjen inntil kaka, sånn at ikke kakekremen glir utenfor.
Nå som lokket er på, er det bare å sette i gang med pyntlaging. Avskjæret blander du sammen til nye deiger, miks i farger som passer deg (bruk wilton geléfarger som du får kjøpt bl.a. på cacas eller hos Jernia), lag roser, blader eller andre ting. Pynten fester du med melis, så holder den seg på plass.
The grand finale
Og deretter - når du har laget en så fantastisk kake - er det bare å sette seg ned og premiere seg selv - med deilig, deilig kake!
Lagring
Marshmallowfondanten holder seg leeeenge i kjøleskapet - flere uker, sier venninna mi (bare pakk den inn i plast). Så da er det kakas holdbarhet som begrenser hvor lenge du kan ha den i kjøleskapet. Alternativt kan du fryse den ned, og ha den klar der til kakeanledningen (ville dog tint den i kjøleskapet).
Inspirerende nettsider:
Foreløpig har jeg ikke så mange tips å komme med, men håper det kan være litt til hjelp, hvert fall!
Til slutt: Meld deg gjerne på 50000-besøks-give-away'en min som jeg trekker 6.mai - du kan vinne både abonnement på favorittmatbladet mitt Maison Mat og Vin, og eksotiske krydder. Gå inn her!
Edit: Denne kaka har jeg også laget to andre varianter av - en med bringebærmousse og MMF, og en uten MMF, men med skogsbærmousse og toppet med bringebær.
Følg bloggen min med bloglovin
Noen av dere fikk kanskje med dere den fantastiske kaken venninna mi lagde til nyttårsaften (for de som vil se, gå til dette innlegget). Fant ut at jeg også har lyst til å lære litt om kakepynting, så jeg inviterte henne hit en kveld for å lære meg litt. I tillegg fikk jeg et spørsmål til nyttårsafteninnlegget om hvordan lokket var så perfekt på kaka, så hadde lyst til å finne ut av det og skrive et innlegg om det her!
Sjokoladeglad som jeg er, fant jeg ut at sjokoladekake var tingen. Fant oppskrift på crazy chocolate cake (en amerikansk favoritt) på nettet, og har justert den til å passe til en form på 23 cm. Den inneholder hverken melk eller egg, så den er hvert fall delvis allergivennlig. Det er litt eddik i den, men det merkes ikke på smaken. Lover! Har også justert litt på glasuren sånn at det passer min smak litt bedre ;-)
Kaka ble veldig god, men ganske mektig. Tror kanskje jeg skal prøve med bringebærmousse i midten når vi skal ha navnefesten til Jakob. Litt syrlig balanserer de søte smakene godt - i tillegg vil kakestykkene se ganske kule ut :)
Crazy chocolate cake (23 cm form)
250 g sukker
240 g hvetemel
4 ss kakao
1 1/3 ts natron
8 ss (=120 ml) matolje
2 2/3 dl vann
1 1/3 ts vaniljeessens
1 1/3 ts eddik
Bland det tørre og våte hver for seg. Ha det flytende oppi bollen med det tørre, og rør det raskt sammen. Stekes i en smurt form på 23 cm i 30-35 minutter, midt i ovnen på 180°C. Avkjøl kaken i formen og legg den over på et fat.
Glasur
200 g smør
4 ss kakao
5 dl melis
4 ss kaffe
3 dråper vaniljeessens
Rør sammen mykt smør, og siktet kakao og melis. Bland inn litt kaffe til du får passelig konsistens på glasuren. Tilsett samtidig noen få dråper vaniljeessens.
Del kaken i to, og bre glasuren utover midten. Legg på toppen, og smør den resterende glasuren utover hele kaken.
Marshmallowfondant
Jeg har aldri før brukt marshmallowfondant, og siden jeg fikk så god hjelp (dvs - jeg stod for det meste og så på ;-) ), så kan det hende at denne beskrivelsen blir noe mangelfull...
200 g marshmallows
ca. 400 g melis
2 ss vann
2 ss Flott matfett
Ha marshmallow, vann og matfett i en bolle. Sett den i mikroen, og la det smelte litt før du rører rundt. Sett den deretter tilbake, og vent til det begynner å ese opp mot kanten i bollen. Ta den ut, og sikt i melis, litt etter litt. Rør med skje. Det blir ganske tungt, så kan godt hende det er greit å ha noen sterke hender til å gjøre jobben for deg ;-) Etter den er ferdig, legger du den en stund i fryseren (hvis du trenger den umiddelbart), eller kjøleskapet, sånn at du starter med kald deig når du skal begynne pyntingen.
Utstyr
Når det gjelder selve pyntingen, så er utstyr, utstyr, utstyr alfa omega. Venninna mi stilte med silikonkjevle og massevis av utstikkere. Hun hadde med litt wilton geléfarger, i tillegg til at jeg hadde noe selv.
Det som kan være greit å ha er:
- Bakematte (jeg hadde voksduk, men den var det bretter i som syntes litt i lokket da vi kjevlet det ut)
- Silikonkjevle
- En spade til å jevne ut lokket på kaka med (easy-glide fondant smoother)
- Plasthansker (når du blander inn geléfargene - de er kjempesterke! Bruk en tannpirker og tilsett bare litt og litt av gangen. Etter fargen er ferdig knadd inn smitter det ikke lenger av på hendene, og du kan ta av plasthanskene.)
- Utstikkere (både til roser og blader, samt perlekjede til å ha rundt kanten nederst).
Alt av bakeutstyret får du kjøpt hos cacas, og plasthanskene kan du kjøpe på Claes Ohlson (ikke latex-hansker, der fester visst fondanten seg til hanskene - kjøp plastikk!).
Pyntingen
Bruk hele fondanten og kjevle ut til lokket - restene som du skjærer av bruker du til pyntingen. Fondanten bør kjevles tynn, tynn, tynn. Den er relativt søt (for å si det mildt), så kaka blir fort mektig med et sånt lokk. 1-2 mm tykkelse er bra! Bre deretter lokket over kaka. La det være et godt stykke utenfor kaka, og klapp den inntil. Bruk spaden og jevn ut med før du skjærer av kantene. La det fortsatt være 1 cm igjen inntil kaka, sånn at ikke kakekremen glir utenfor.
Nå som lokket er på, er det bare å sette i gang med pyntlaging. Avskjæret blander du sammen til nye deiger, miks i farger som passer deg (bruk wilton geléfarger som du får kjøpt bl.a. på cacas eller hos Jernia), lag roser, blader eller andre ting. Pynten fester du med melis, så holder den seg på plass.
The grand finale
Og deretter - når du har laget en så fantastisk kake - er det bare å sette seg ned og premiere seg selv - med deilig, deilig kake!
Lagring
Marshmallowfondanten holder seg leeeenge i kjøleskapet - flere uker, sier venninna mi (bare pakk den inn i plast). Så da er det kakas holdbarhet som begrenser hvor lenge du kan ha den i kjøleskapet. Alternativt kan du fryse den ned, og ha den klar der til kakeanledningen (ville dog tint den i kjøleskapet).
Inspirerende nettsider:
Foreløpig har jeg ikke så mange tips å komme med, men håper det kan være litt til hjelp, hvert fall!
- Cacas.no: Cacas er en butikk i Oslo som har spesialisert seg på kakepynting. De selger utstyr fra amerikanske wilton, som jeg har fått inntrykk av at er alfa-omega innen kakepynting. På nettsidene finner du oppskrifter og flotte inspirerende bilder.
- Passion for baking: Lekre, vakre, inspirerende kaker med oppskrifter
- Kakebakedamen: Masse inspirasjon å hente for deg som ønsker å pynte lekre kaker!
- Elins kaker: Facebookside med massevis av inspirasjon
Til slutt: Meld deg gjerne på 50000-besøks-give-away'en min som jeg trekker 6.mai - du kan vinne både abonnement på favorittmatbladet mitt Maison Mat og Vin, og eksotiske krydder. Gå inn her!
Edit: Denne kaka har jeg også laget to andre varianter av - en med bringebærmousse og MMF, og en uten MMF, men med skogsbærmousse og toppet med bringebær.
Følg bloggen min med bloglovin
fredag 20. april 2012
Sjokoladekakeutfordring hos matbloggsentralen
Ukens utfordring hos matbloggsentralen var sjokoladekake, og jeg deltar med bamsekaken min. Gå inn på matbloggsentralen og stem her, da vel! Legg igjen en kommentar hos matbloggsentralen på avstemmingen, så kan du vinne dette stavmiksersettet fra Phillips:
P.S. Det er forøvrig flere muligheter for fine premier - har selv give-away gående, der du kan både vinne abonnement på favorittmatbladet mitt og noen eksotiske krydder. Trekningen er 6.mai, og du kan melde deg på her!
Følg bloggen min med bloglovin
P.S. Det er forøvrig flere muligheter for fine premier - har selv give-away gående, der du kan både vinne abonnement på favorittmatbladet mitt og noen eksotiske krydder. Trekningen er 6.mai, og du kan melde deg på her!
Følg bloggen min med bloglovin
torsdag 19. april 2012
50000 besøk feires med give-away!
Bloggen har passert utrolige 50.000 besøk, og sånt må selvsagt feires! Jeg har to premier som loddes ut. Førstepremien er ett års abonnement på favorittmatbladet mitt Maison Mat og Vin (sponset av bladet selv):
Andrepremien er litt krydder (sterk tørket chili, garam masala og gurkemeie), te (spicy masala-te), chilisaus (kjent fra det Thailandske kjøkkenet) og krydderbeholder fra Krydderia.no (tidligere omtalt her). Sender også med oppskriftshefte, sånn at det er lettere å komme i gang med de eksotiske rettene :)
Reglene er (som vanlig):
- 1 lodd for kommentar til dette innlegget
- 1 lodd for å bli følger av bloggen (bruk linken til høyre på siden)
- 1 lodd for å tipse om give-away'en i bloggen din eller på facebook (side-bar er ok). Bruk bildet på toppen av dette innlegget.
Altså kan du få 3 lodd totalt. Husk å skrive hvor mange lodd du tar!
NB - har du ikke egen blogg må du huske å legge igjen e-mail-adressen din, sånn at jeg får tak i deg.
EDIT: Konkurransen er nå avsluttet!
Følg bloggen min med bloglovin
fredag 13. april 2012
Fusilli med pesto, kylling, cherrytomater og squash
Selv om dette var en av de mest "uinspirerte" dagene mine, endte vi opp med en knallgod middag. Blanding av masse gode smaker - og som vanlig tok det ikke all verdens med tid å lage dette heller. Rundt 30 minutter - det må være akseptabelt, selv på en hverdag.
Selv om denne retten i utgangspunktet lages med kylling, kan du fint bruke den som tilbehør til laks. Kutt ut kyllingen, og følg fremgangsmåten forøvrig. Laksen baker du i ovnen med litt salt, pepper, olivenolje og sitronsaft over. Er du ikke så nøye på det, så går det også fint an å bruke restene fra denne kylling"gryta" som tilbehør til laksemiddagen også.
Jeg bruker fusilli, for jeg synes pestoen blander seg så godt inn i skruene. Andre typer pasta går selvsagt også an.
3 store porsjoner
300 g fusilli
2 kyllingfiléter, i biter
6 skiver squash, delt i 4
1 boks cherrytomater, delt i 2
6 soltørkede tomater, delt i små terninger
150 g sjampinjong, delt i 4
1 glass pesto
Ristede pinjekjerner
(1) Kutt opp alle ingrediensene og evt. rist pinjekjernene (hvis du ikke kjøper ferdigristede). (2) Sett pastaen til koking i godt saltet vann. (3) Stek kyllingbitene i olivenolje. (4) Når kyllingfilétene er nesten ferdigstekt, etter ca. 3 minutter, tilsetter du squash og sjampinjong. La det steke sammen med kyllingfilétene i panna i 2-3 minutter. (4) Tilsett soltørkede tomater og pesto, og varm opp. (5) Når pastaen er ferdigkokt (det burde være omtrent akkurat når det andre er klart), så heller du pastaen over i stekepanna. Bland alt sammen, sånn at pestoen har kommet godt inn i pastaskruene. (6) Vend inn cherrytomater og pinjekjerner, og server umiddelbart. Gjerne med parmesan drysset over.
Nam! (Får du rester, skal du ikke se bort fra at de forsvinner fort fra kjøleskapet - selv i kald tilstand ;) )
Følg bloggen min med bloglovin
Selv om denne retten i utgangspunktet lages med kylling, kan du fint bruke den som tilbehør til laks. Kutt ut kyllingen, og følg fremgangsmåten forøvrig. Laksen baker du i ovnen med litt salt, pepper, olivenolje og sitronsaft over. Er du ikke så nøye på det, så går det også fint an å bruke restene fra denne kylling"gryta" som tilbehør til laksemiddagen også.
Jeg bruker fusilli, for jeg synes pestoen blander seg så godt inn i skruene. Andre typer pasta går selvsagt også an.
3 store porsjoner
300 g fusilli
2 kyllingfiléter, i biter
6 skiver squash, delt i 4
1 boks cherrytomater, delt i 2
6 soltørkede tomater, delt i små terninger
150 g sjampinjong, delt i 4
1 glass pesto
Ristede pinjekjerner
(1) Kutt opp alle ingrediensene og evt. rist pinjekjernene (hvis du ikke kjøper ferdigristede). (2) Sett pastaen til koking i godt saltet vann. (3) Stek kyllingbitene i olivenolje. (4) Når kyllingfilétene er nesten ferdigstekt, etter ca. 3 minutter, tilsetter du squash og sjampinjong. La det steke sammen med kyllingfilétene i panna i 2-3 minutter. (4) Tilsett soltørkede tomater og pesto, og varm opp. (5) Når pastaen er ferdigkokt (det burde være omtrent akkurat når det andre er klart), så heller du pastaen over i stekepanna. Bland alt sammen, sånn at pestoen har kommet godt inn i pastaskruene. (6) Vend inn cherrytomater og pinjekjerner, og server umiddelbart. Gjerne med parmesan drysset over.
Nam! (Får du rester, skal du ikke se bort fra at de forsvinner fort fra kjøleskapet - selv i kald tilstand ;) )
Følg bloggen min med bloglovin
torsdag 12. april 2012
Spaghetti med hvitløk og pancetta
Noen ganger er det lite fristende å bruke mye tid på kjøkkenet. Sofaen frister rett og slett mer. Eller tiden er for knapp. Og da er dette en ganske enkel - og god - middag! Total tilberedelsestid: så lenge som det tar å koke pastaen.
Pancetta er italiensk urøkt bacon, konservert med pepper, salt og krydder. Har sett det brukt i flere av Nigellas og Jamies oppskrifter, men ikke brukt det selv før jeg tilfeldigvis gikk forbi en hylle der det stod på Norbysenteret (jada, vi harryhandler!). Dette er forøvrig en av tingene som virkelig er MYE billigere i Sverige. Kilosprisen på Mega er oppunder 600 kr (!!!), mens det kostet 89 SEK/kg i Sverige... (På Mega var det riktignok oppskjært i tynne skiver, men så mye jobb synes jeg ikke det er å skjære selv altså).
Denne middagen inneholder ikke akkurat så mye av "5 om dagen", så ta gjerne en ventegrønnsak mens du lager i stand.
Tilberedelse til 2 voksne og 1 barn:
Spaghetti
2 fedd hvitløk
100 g pancetta (spekeskinke, bacon, chorizo vil også fungere godt)
(1) Sett spaghettien til koking. (2) Rensk og finhakk hvitløken (3) Skjær pancettaen i tynne skiver, og del den deretter i terninger. (4) Stek pancettaen i varm stekepanne i olivenolje, og tilsett hvitløk mot slutten av steketiden (hvitløken skal ikke bli brun - da får den en bitter smak). Vend inn den ferdigkokte spaghettien, og middagen er klar til servering. Serveres gjerne med et dryss av parmasan over!
Følg bloggen min med bloglovin
Pancetta er italiensk urøkt bacon, konservert med pepper, salt og krydder. Har sett det brukt i flere av Nigellas og Jamies oppskrifter, men ikke brukt det selv før jeg tilfeldigvis gikk forbi en hylle der det stod på Norbysenteret (jada, vi harryhandler!). Dette er forøvrig en av tingene som virkelig er MYE billigere i Sverige. Kilosprisen på Mega er oppunder 600 kr (!!!), mens det kostet 89 SEK/kg i Sverige... (På Mega var det riktignok oppskjært i tynne skiver, men så mye jobb synes jeg ikke det er å skjære selv altså).
Denne middagen inneholder ikke akkurat så mye av "5 om dagen", så ta gjerne en ventegrønnsak mens du lager i stand.
Tilberedelse til 2 voksne og 1 barn:
Spaghetti
2 fedd hvitløk
100 g pancetta (spekeskinke, bacon, chorizo vil også fungere godt)
(1) Sett spaghettien til koking. (2) Rensk og finhakk hvitløken (3) Skjær pancettaen i tynne skiver, og del den deretter i terninger. (4) Stek pancettaen i varm stekepanne i olivenolje, og tilsett hvitløk mot slutten av steketiden (hvitløken skal ikke bli brun - da får den en bitter smak). Vend inn den ferdigkokte spaghettien, og middagen er klar til servering. Serveres gjerne med et dryss av parmasan over!
Følg bloggen min med bloglovin
onsdag 4. april 2012
Grønnsaksgryte som tilbehør til lammelåret
Når man er på fjellet (og uten innlagt vann) kan det være greit med sånne alt-i-ett-gryte-tilbehør til lammelåret. For lammelår hører jo til nå i påsken :) Denne grønnsaksgryta er perfekt som tilbehør til lammelåret - i tillegg til å være inmari god! (Den er også et godt alternativ når man kommer hjem og oppdager at man nesten ikke har poteter, men en del rotgrønnsaker, liggende...kremt...)
Om fløtebruken (soyafløte vs. vanlig matfløte)
Som nevnt tidligere, så tåler Jakob ikke noe særlig til at jeg får i meg melkeprodukter, så jeg har brukt soya alpro matfløte og kremfløte (brukte det jeg hadde i kjøleskapet). Vanligvis ville jeg brukt vanlig matfløte. Fordelen med soyafløten er at det ikke blir noe snerk på når man koker! Den er nok litt søtere enn vanlig matfløte, så med vanlig matfløte kan det hende en klype sukker gjør susen. Men det trengs altså ikke når man bruker soyafløten.
Grønnsaksgryte til 2 voksne og 1 barn:
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ss smør
3 poteter, skrellet og i terninger
2 gulrøtter, skrellet og i terninger
1 persillerot, skrellet og i terninger
2 skiver kålrot, skrellet og i terninger
1 skive sellerirot, skrellet og i terninger
0,5 l vann
1 terning kyllingbuljong
2 dl fløte (se avsnittet om fløtebruk over)
2 ss sitronsaft
1 ts soyasaus
1-2 ss hakket bladpersille
Salt og pepper
(1) Skrell og kutt opp grønnsakene. (2) Fres hvitløken litt i smør i gryta. (3) Tilsett grønnsakene, vann og buljongterningen. La det koke i ca. 10 minutter. (3) Tilsett fløte og la det putre litt. (4) Tilsett bladpersille, og smak til med soyasaus, sitronsaft, salt og pepper (evt. en liten klype sukker hvis du bruker vanlig matfløte).
Ønsker dere alle en riktig god påske!
Følg bloggen min med bloglovin
Om fløtebruken (soyafløte vs. vanlig matfløte)
Som nevnt tidligere, så tåler Jakob ikke noe særlig til at jeg får i meg melkeprodukter, så jeg har brukt soya alpro matfløte og kremfløte (brukte det jeg hadde i kjøleskapet). Vanligvis ville jeg brukt vanlig matfløte. Fordelen med soyafløten er at det ikke blir noe snerk på når man koker! Den er nok litt søtere enn vanlig matfløte, så med vanlig matfløte kan det hende en klype sukker gjør susen. Men det trengs altså ikke når man bruker soyafløten.
Grønnsaksgryte til 2 voksne og 1 barn:
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ss smør
3 poteter, skrellet og i terninger
2 gulrøtter, skrellet og i terninger
1 persillerot, skrellet og i terninger
2 skiver kålrot, skrellet og i terninger
1 skive sellerirot, skrellet og i terninger
0,5 l vann
1 terning kyllingbuljong
2 dl fløte (se avsnittet om fløtebruk over)
2 ss sitronsaft
1 ts soyasaus
1-2 ss hakket bladpersille
Salt og pepper
(1) Skrell og kutt opp grønnsakene. (2) Fres hvitløken litt i smør i gryta. (3) Tilsett grønnsakene, vann og buljongterningen. La det koke i ca. 10 minutter. (3) Tilsett fløte og la det putre litt. (4) Tilsett bladpersille, og smak til med soyasaus, sitronsaft, salt og pepper (evt. en liten klype sukker hvis du bruker vanlig matfløte).
Ønsker dere alle en riktig god påske!
Følg bloggen min med bloglovin
tirsdag 3. april 2012
Fileterte appelsiner i nydelig gratinert kremsaus
Nå som det er påske, synes jeg det passer ekstra godt med appelsiner i desserten. Uten at denne desserten trenger å være forbeholdt påsken, altså. Vi hadde den da vi hadde gjester på søndag, og det var nydelig! Ikke vanskelig å lage, men fileteringen av appelsinene tok litt tid. Det hadde jeg heldigvis gjort klart i forkant. Oppskriften er (nesten) hentet fra Stiansen til Hverdags. Kremblandingen er nydelig, og den gratinerte kremblandingen er enda bedre!
4 voksne porsjoner
6 appelsiner
2 egg
2 ss sukker
1 dl fløte (jeg brukte alpro soya vispbar fløte)
(1) Filetér appelsinene. Dvs at du skjærer av skallet og alt det hvite på utsiden av appelsinen. Del deretter appelsinen på langs, og trekk ut den hvite "tråden" som er i midten. Skjær deretter ut båter. (2) Legg appelsinbåtene i en ildfast form, og klem ut resten av appelsinsaften fra skallrestene over båtene. (3) Pisk fløten til krem. (4) Pisk egg og sukker til eggedosis, og bland den sammen med kremen. (5) Hell kremen over appelsinfilétene. (6) Sett den ildfaste formen inn i en forvarmet ovn, under det varmeste grillelementet. Den er ferdig på 1 minutt.
Tips: Fileteringen kan fint gjøres i forkant, men tror det er best å piske kremen rett før man putter den i ovnen. Usikker på hvordan kremen oppfører seg hvis den blir stående.
Serveres umiddelbart. Mmmm... :-)
Følg bloggen min med bloglovin
4 voksne porsjoner
6 appelsiner
2 egg
2 ss sukker
1 dl fløte (jeg brukte alpro soya vispbar fløte)
(1) Filetér appelsinene. Dvs at du skjærer av skallet og alt det hvite på utsiden av appelsinen. Del deretter appelsinen på langs, og trekk ut den hvite "tråden" som er i midten. Skjær deretter ut båter. (2) Legg appelsinbåtene i en ildfast form, og klem ut resten av appelsinsaften fra skallrestene over båtene. (3) Pisk fløten til krem. (4) Pisk egg og sukker til eggedosis, og bland den sammen med kremen. (5) Hell kremen over appelsinfilétene. (6) Sett den ildfaste formen inn i en forvarmet ovn, under det varmeste grillelementet. Den er ferdig på 1 minutt.
Tips: Fileteringen kan fint gjøres i forkant, men tror det er best å piske kremen rett før man putter den i ovnen. Usikker på hvordan kremen oppfører seg hvis den blir stående.
Serveres umiddelbart. Mmmm... :-)
Følg bloggen min med bloglovin
søndag 1. april 2012
Tacogryte
Taco har blitt litt kjedelig etter Jakob kom til verden - han tåler nemlig hverken at jeg spiser løk (som det er i salsaen) eller melkeprodukter (rømme). Så i går bestemte jeg meg for å lage tacogryte i stedet - sånn at det ble litt mer ammevennlig. Krydderblandingen fikset jeg på egenhånd med krydderne fra hylla, og middagen var gjort på 20 minutter. Ganske fin hverdagsmiddag, egentlig!
Hjemmelaget tacokrydder
3 ts spisskummen
3 ts paprikapulver
2 ts salt
1 ts korianderpulver
1/2 ts chilipulver (her må du prøve deg frem - noen chilipulver er adskillig hottere enn andre)
1 ts oregano
Tacogryte
400 g kjøttdeig
(1 løk)
2 hvitløksfedd, finhakket
Tacokrydder
1 boks hakkede tomater
1/2 paprika, strimlet
Tomater
Agurk
(Salat)
Revet ost
Tortilla
(1) Brun kjøttdeigen i olje. (2) Tilsett hvitløksfedd (og løk), samt tacokrydderet. La det steke på middels varme i 1-2 minutter. (3) Tilsett de hakkede tomatene, og la det koke inn. (4) Tilsett paprikaen 5 minutter før servering, og la det småputre.
Serveres i tortillalefser med revet ost og salat.
Følg bloggen min med bloglovin
Hjemmelaget tacokrydder
3 ts spisskummen
3 ts paprikapulver
2 ts salt
1 ts korianderpulver
1/2 ts chilipulver (her må du prøve deg frem - noen chilipulver er adskillig hottere enn andre)
1 ts oregano
Tacogryte
400 g kjøttdeig
(1 løk)
2 hvitløksfedd, finhakket
Tacokrydder
1 boks hakkede tomater
1/2 paprika, strimlet
Tomater
Agurk
(Salat)
Revet ost
Tortilla
(1) Brun kjøttdeigen i olje. (2) Tilsett hvitløksfedd (og løk), samt tacokrydderet. La det steke på middels varme i 1-2 minutter. (3) Tilsett de hakkede tomatene, og la det koke inn. (4) Tilsett paprikaen 5 minutter før servering, og la det småputre.
Serveres i tortillalefser med revet ost og salat.
Følg bloggen min med bloglovin