mandag 31. mai 2010

Kylling med hvitvinssjy og fløtegratinerte poteter

På søndag fikk jeg besøk av en av mine gamle "samboere" fra kollektivet i studietiden i Bergen, og da hadde jeg lyst til å lage noe som jeg vet er veldig godt, men som ikke var altfor avansert å lage, sånn at jeg fikk mest mulig tid til å kose meg med venninna mi! Det ble kylling med hvitvinssjy og fløtegratinerte poteter (surprise - surprise - inspirert av Stiansen...). Brukte kanskje en times tid fra jeg begynte til jeg var ferdig, men jobbet ikke supereffektivt akkurat. Det mest tidsbesparende var antakelig å få potetene skivet i foodprosessoren! Å lage fløtegratinerte poteter er null stress når man har den supereffektive maskinen der - for en fantastisk oppfinnelse!

Det som var det greie med denne retten var at det var ikke så mange operasjoner, så det var ikke så vanskelig å konsentrere seg mest om selskapet :o) Kunne kanskje spandert på litt mer grønnsaker, men pytt pytt. Fikk vin til maten i stedet ;o) Det er i grunn sjysausen som utgjør det spesielle med denne retten...Kylling med hvitvinssjy (3 personer)
3 kyllingfiléter
salt og pepper
1/2 dl solsikkeolje
20 hvitløksfedd med skallet på
1 dl hvitvin
1 dl kyllingkraft (noe jeg dessverre ikke hadde, så ble erstattet med oksekraft denne gangen. Det smaker best med kyllingkraft, og buljong er absolutt ikke en god erstatning)
1 ts maisenna utrørt i kaldt vann
1 ss sitronsaft
1 ss bladpersille

Salte og pepre kyllingen, og varm olje i en dyp panne. Stek kyllingen sammen med de uskrelte hvitløksfeddene. Skallet beskytter hvitløken mot å bli brent, men aromaen kommer frem slik at det gir god smak på kyllingen (og etterpå sausen!). Stek kyllingen med lokk slik at dampen renner ned igjen i panna og er med på å skape sjy. Kyllingen er klar når det kommer klar væske ut når du stikker en pinne i kjøttet.
Ta filetene ut av stekepanna, og tilsett hvitvin og kraft. Kok opp. Jevn sausen med maisenna utrørt i kaldt vann, og smak til med sitronsaft, hakket bladpersille, salt og pepper.

Fløtegratinerte poteter
7-8 poteter
1 dl melk
2 dl fløte
2 fedd finhakket hvitløk
1/2 hakket løk
1 ts malt hvit pepper
1 ss salt
100 g revet ost

Denne gangen brukte jeg mandelpoteter, så jeg sørget for at de var vasket og lot skallet sitte på. Deretter skivet jeg de i foodprosessoren (men det går selvsagt an å gjøre for hånd også, det tar bare litt lenger tid for sånne utrente kokker som meg...). Ha de i en kjele, og tilsett melk, fløte, hvitløk, løk, hvit pepper og salt. Kok opp og la det koke i 5 minutter før du har de over i en ildfast form, strør ost på toppen, og lar de steke på 220 grader i 20 minutter i ovnen.

God søndagsmiddag med gode venner! ;o)


3 kommentarer:

 1. Åhh, dette høtes skikkelig deilig ut:)

  Skal aboslutt prøves ut:)

  SvarSlett
 2. Aner jeg en viss hvitløksånde dagen derpå?? hehe, med hele 20 fedd ;D
  Bra du ikke søla bort all vinen i sausen da!
  Takk for koselig visitt her om dagen, regner med Alex fikk en tung lørdagsmorgen...
  Forresten, angående food-proFessor-kutting; fins det ikke sånn kutte-potet-"luke" på sånn "gulrotrasp"? Har ikke sjekka sjøl, bare husker jeg tenkte jeg skulle sjekke en gang...

  SvarSlett
 3. haha, det går faktisk veldig bra! Nå gjorde du meg obs på at jeg må fikse litt på fløtegratinerte poteter-oppskriften, for det er nok den som gir hvitløksånde hvis noe skal gi det. Siden du faktisk ikke spiser hvitløken i den skysausen, så gir den bare god aroma og ikke dårlig ånde ;)
  Det er nok sant det med kutte-potet-"luke" - åpningen er hvertfall ganske lik i størrelse som den jeg har på foodprosessoren! Hadde det ikke vært for at jeg allerede har en foodprosessor tror jeg jeg hadde prøvd ut den!

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en hilsen ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails