Synes absolutt ikke wok har sett sine bedre dager - det er derimot nydelig! På lørdag lagde jeg wok til søsteren min, og med denne woksausen blir det faktisk ekstra godt. Nå har jeg laget ganske mye forskjellig asiatiskinspirert mat, så skapene begynner å fylles opp med diverse flasker med ulikt innhold. Men hvis det er første gang du skal lage noe som dette, så er det klart at det er en liten investering som må til. Soyasaus er vel relativt vanlig, oystersauce og fishsauce begynner også å finnes i mange hjem, men kecap manis - søt soyasaus - er jeg ganske sikker på at mamma ikke har hørt om engang. I tillegg så har ikke sesamolje befunnet seg i skapene mine i så mange år heller. Men for å lage denne woksausen - som er spesielt god - må faktisk alle delene til!
Woket svinefilet med grønnsaker (2-3 personer)
300 g svinefilet
3-400 g assorterte grønnsaker (jeg brukte løk, paprika, squash og gulrot)
1 ts hakket ingefær
1 fedd hakket hvitløk
2 ss fishsauce
4 ss oystersauce
4 ss Kecap Manis (søt soyasaus)
1 ss soyasaus
1 ss limesaft
1 ts sesamolje
salt
evt. koriander
Stek grønnsaker og svinefileten - gjerne hver type hver for seg, sånn at alt får riktig steketid, hvis du har tid. Deretter blander du alt sammen og steker det så vidt med hakket hvitløk og ingefær. Tilsett de ulike sausene og sesamoljen, og smak til med salt og limesaft (helst ferskpresset). Ha gjerne litt koriander over ved servering. Serveres med kokt ris.
Denne woksausen bruker jeg også når jeg har stekt ris eller stekte nudler. Maten går fort å lage, men i tillegg synes jeg det er såpass godt at det er helt greit å servere på en lørdags kveld :) Svin kan selvsagt erstattes med f.eks. kylling.
Sider
▼
mandag 30. august 2010
søndag 29. august 2010
Hvor heldig er ikke jeg?
...Jeg vant give-away hos Mammas kokebok og fikk denne fantastiske pakken i posten - pistasjekrem, 4 typer spennende sennep og en god olivenolje! Mon tro om pistasjekremen fungerer i eplekaka jeg har hatt som ambisjoner å bake? Mammas kokebok er virkelig en blogg som er verdt et besøk - massevis av gode oppskrifter. Den mamma'n vet nok hva hun driver med :)
lørdag 28. august 2010
Pai med spinat og fetaost
Det er flere år siden jeg prøvde meg på pai sist gang. Og eneste grunnen er vel at forrige gang hadde jeg ikke paiform, væsken lakk ut gjennom kakeformen, og selv om den ble god var det litt styr. I etterkant har jeg faktisk kjøpt paiform, og den har ligget ubrukt i skuffen i ca ett år. Men nå har jeg gjenoppdaget pai, blir nok mer av det fremover!
Det tok litt tid fra jeg begynte til den var ferdig, mest fordi deigen skulle hvile i kjøleskapet i en time før jeg kunne bruke den. Men til gjengjeld lagde jeg paien kvelden før vi hadde den til middag, så når vi skulle spise den gikk det veldig fort! I tillegg er dette egentlig en ganske super ting å putte i matpakka. Gjerne sammen med en liten boks med salat :) (Nok engang er matboksen fra food'n fresh perfekt til formålet!)
Oppskriften er hentet fra Trines mektige matblogg, og er ubetydelig modifisert.
Paibunn
3 dl hvetemel
125 g smør
2-3 ss kaldt vann
Smuldre sammen mel og smør (som er delt opp i terninger). Tilsett vann og kna deigen. La den hvile 1 time i kjøleskapet. Deretter trykker du den ut i en paiform, og forsteker den på ca 200 grader i 5-10 minutter.
Spinat-, feta- og soltørkede tomater-fyll
400 g spinat (fersk, som må renses, eller frossen klar til bruk)
100 g fetaost
8 soltørkede tomater
4 egg
3 dl melk og fløte
salt og pepper
Stek spinat (og evt. en hakket løk) i stekepanna til spinaten faller sammen. Hell blandingen over i den forstekte og avkjølte paibunnen (les: halvveis-rukket-å-bli-lunken-mens-mor-er-utålmodig-etter-å-bli-ferdig). Legg fetaost og soltørkede tomater (i terninger) over spinatblandingen. Pisk egg, melk (eventuelt noe erstattet med fløte), salt og pepper, og hell det over.
Sett paien inn i forvarmet ovn, og stek den på 200 g i ca. 30 minutter, eller til paien har stivnet.
Vi spiste dette med rucculasalt med cherrytomater og parmasanflak, med salt, pepper, en god olivenolje og balsamicokrem over. Veldig godt, og passet veldig fint som middag for en liten familie som det ikke passet å spise samtidig for denne dagen...
Det tok litt tid fra jeg begynte til den var ferdig, mest fordi deigen skulle hvile i kjøleskapet i en time før jeg kunne bruke den. Men til gjengjeld lagde jeg paien kvelden før vi hadde den til middag, så når vi skulle spise den gikk det veldig fort! I tillegg er dette egentlig en ganske super ting å putte i matpakka. Gjerne sammen med en liten boks med salat :) (Nok engang er matboksen fra food'n fresh perfekt til formålet!)
Oppskriften er hentet fra Trines mektige matblogg, og er ubetydelig modifisert.
Paibunn
3 dl hvetemel
125 g smør
2-3 ss kaldt vann
Smuldre sammen mel og smør (som er delt opp i terninger). Tilsett vann og kna deigen. La den hvile 1 time i kjøleskapet. Deretter trykker du den ut i en paiform, og forsteker den på ca 200 grader i 5-10 minutter.
Spinat-, feta- og soltørkede tomater-fyll
400 g spinat (fersk, som må renses, eller frossen klar til bruk)
100 g fetaost
8 soltørkede tomater
4 egg
3 dl melk og fløte
salt og pepper
Stek spinat (og evt. en hakket løk) i stekepanna til spinaten faller sammen. Hell blandingen over i den forstekte og avkjølte paibunnen (les: halvveis-rukket-å-bli-lunken-mens-mor-er-utålmodig-etter-å-bli-ferdig). Legg fetaost og soltørkede tomater (i terninger) over spinatblandingen. Pisk egg, melk (eventuelt noe erstattet med fløte), salt og pepper, og hell det over.
Sett paien inn i forvarmet ovn, og stek den på 200 g i ca. 30 minutter, eller til paien har stivnet.
Vi spiste dette med rucculasalt med cherrytomater og parmasanflak, med salt, pepper, en god olivenolje og balsamicokrem over. Veldig godt, og passet veldig fint som middag for en liten familie som det ikke passet å spise samtidig for denne dagen...
onsdag 25. august 2010
Skogsbærsmoothie med vaniljekesam
"Noen" dager er det godt med noe søtt etter middagen, og ser heller ikke i noe i veien for at det kan være det. Men selv om det er søtt behøver det ikke å være så usunt!
I går lagde jeg smoothie basert på litt av det jeg hadde, og den ble veldig god! Synes skogsbær egentlig gjør seg veldig godt med yoghurt (med smak), sånn at det ikke blir så veldig surt, men det hadde jeg ikke. Så jeg forsøkte vaniljekesam i stedet, og det var minst like godt. Målene er veldig ca - prøv deg frem!
2 deler frossen skogsbærblanding
Appelsinjuice
1 del vaniljekesam
Litt sukker
Ha de frosne skogsbærene i blenderen. Tilsett appelsinjuice sånn at det dekker bærene, og start blenderen. Etter den har kjørt litt, vil den antakelig stoppe å kjøre rundt pga at massen er så tykk. Da stopper du blenderen og rører inn litt vaniljekesam. Kjør igang blenderen igjen, og tilsett eventuelt mer appelsinjuice til du har nådd ønsket konsistens. Smak til med sukker.
P.S. Har du ikke frosne bær, går det fint å tilsette noen isbiter! Banan gjør seg også veldig godt oppi :)
I går lagde jeg smoothie basert på litt av det jeg hadde, og den ble veldig god! Synes skogsbær egentlig gjør seg veldig godt med yoghurt (med smak), sånn at det ikke blir så veldig surt, men det hadde jeg ikke. Så jeg forsøkte vaniljekesam i stedet, og det var minst like godt. Målene er veldig ca - prøv deg frem!
2 deler frossen skogsbærblanding
Appelsinjuice
1 del vaniljekesam
Litt sukker
Ha de frosne skogsbærene i blenderen. Tilsett appelsinjuice sånn at det dekker bærene, og start blenderen. Etter den har kjørt litt, vil den antakelig stoppe å kjøre rundt pga at massen er så tykk. Da stopper du blenderen og rører inn litt vaniljekesam. Kjør igang blenderen igjen, og tilsett eventuelt mer appelsinjuice til du har nådd ønsket konsistens. Smak til med sukker.
P.S. Har du ikke frosne bær, går det fint å tilsette noen isbiter! Banan gjør seg også veldig godt oppi :)
tirsdag 24. august 2010
Matpakketips: kjøttkaker med hvitløksdressing
Nå har jeg holdt på i et halvt års tid med å prøve å sende med Jenny gode og "spennende" matpakker hjemmefra. Jeg har vært flink til å sende med frukt oppkuttet i biter, bær, eple med kanel, yoghurt (med en liten pose havregryn til å blande i), sunne squashmuffins og ikke minst prøvd å variere pålegget jeg har hatt på skivene.
Samtidig har jeg slengt sammen et par skiver med majones og salami, puttet det inn i matpapiret, og puttet det i meg ved lunchtider uten at det har noen særlig annen hensikt enn å døyve den verste sulten. Så her om dagen bestemte jeg meg for at det skulle det bli slutt på. Nå skal jeg også prioriteres.
I hovedsak har jeg funnet ut at det er to ting som skal til for å få en betraktelig bedre matpakke. Det ene er bedre råvarer hjemme. Det andre er en god matboks.
For å ta det første først: Bedre råvarer. Dette har jeg ganske enkelt løst ved å sørge for å ha ruccula, cherrytomater og agurk i hus.
I tillegg har jeg kjøpt ferdig oppskåret ridderost, sånn at det skal gå fort å putte med et par skiver av det oppi matboksen.
Og det bringer meg over på det andre punktet: en god matboks. Jeg har bestilt en fra alveslottet som kommer med kjøleelement og to små bokser oppi den store. Etter å ha søkt litt på nettet har jeg funnet ut at den kan bestilles ganske mye billigere fra USA, så kanskje ikke dumt å sjekke hjemmesiden til leverandøren...
Det var en bitteliten avsporing, men poenget mitt er hvertfall at boksen er genial. God plass til å ha med masse forskjellig! Var ekstra fornøyd med dagens lunch:
I bunn: 2 brødskiver, en liten neve ruccula, noen skiver agurk, samt en liten boks med hvitløksdressing.
Oppskrift hvitløksdressing
1 ss lettrømme
1 ss majones
1/3 ts hvitvinseddik
litt hakket basilikum
litt finhakket hvitløk
litt sukker
salt og pepper
Bland alle ingrediensene sammen, og smak til med sukker, salt og pepper. Lag gjerne en større porsjon, så har du i kjøleskapet til du skal lage deg en god sandwich!
Øverste del: En boks med cherrytomater og rester fra gårsdagens kjøttkaker, og en liten dessert: hjemmelaget eplekake!
Kake er selvsagt ikke hverdagskost. Andre dager har jeg hatt med eplebåter med kanel (har fått ganske dilla på det i det siste) i den ene boksen og skrellet gulrot i den andre boksen.
Denne lille revolusjonen av en matboks har hvertfall fått meg til å glede meg betraktelig mer til lunch :)
P.S.: Sjekk alveslottets bentoblog for flere matpakketips - massevis av gode tips og oppskrifter!
Samtidig har jeg slengt sammen et par skiver med majones og salami, puttet det inn i matpapiret, og puttet det i meg ved lunchtider uten at det har noen særlig annen hensikt enn å døyve den verste sulten. Så her om dagen bestemte jeg meg for at det skulle det bli slutt på. Nå skal jeg også prioriteres.
I hovedsak har jeg funnet ut at det er to ting som skal til for å få en betraktelig bedre matpakke. Det ene er bedre råvarer hjemme. Det andre er en god matboks.
For å ta det første først: Bedre råvarer. Dette har jeg ganske enkelt løst ved å sørge for å ha ruccula, cherrytomater og agurk i hus.
Foto: frukt.no
I tillegg har jeg kjøpt ferdig oppskåret ridderost, sånn at det skal gå fort å putte med et par skiver av det oppi matboksen.
Og det bringer meg over på det andre punktet: en god matboks. Jeg har bestilt en fra alveslottet som kommer med kjøleelement og to små bokser oppi den store. Etter å ha søkt litt på nettet har jeg funnet ut at den kan bestilles ganske mye billigere fra USA, så kanskje ikke dumt å sjekke hjemmesiden til leverandøren...
Det var en bitteliten avsporing, men poenget mitt er hvertfall at boksen er genial. God plass til å ha med masse forskjellig! Var ekstra fornøyd med dagens lunch:
I bunn: 2 brødskiver, en liten neve ruccula, noen skiver agurk, samt en liten boks med hvitløksdressing.
Oppskrift hvitløksdressing
1 ss lettrømme
1 ss majones
1/3 ts hvitvinseddik
litt hakket basilikum
litt finhakket hvitløk
litt sukker
salt og pepper
Bland alle ingrediensene sammen, og smak til med sukker, salt og pepper. Lag gjerne en større porsjon, så har du i kjøleskapet til du skal lage deg en god sandwich!
Øverste del: En boks med cherrytomater og rester fra gårsdagens kjøttkaker, og en liten dessert: hjemmelaget eplekake!
Kake er selvsagt ikke hverdagskost. Andre dager har jeg hatt med eplebåter med kanel (har fått ganske dilla på det i det siste) i den ene boksen og skrellet gulrot i den andre boksen.
Denne lille revolusjonen av en matboks har hvertfall fått meg til å glede meg betraktelig mer til lunch :)
P.S.: Sjekk alveslottets bentoblog for flere matpakketips - massevis av gode tips og oppskrifter!
mandag 23. august 2010
Mammas hjemmelagde kjøttkaker
Nå som det nærmer seg høsten så blir jeg så ekstra sugen på skikkelig norsk husmannskost. Og kjøttkaker går vel definitivt under den kategorien? I tillegg er det det beste Jenny vet, ved siden av spaghetti bolognese. Som ymtet frempå tidligere, så har hun ikke vært helt i form i helgen. Derfor ville jeg veldig gjerne lage noe jeg visste hun kom til å spise. Og det gjorde hun :) For å gjøre det enkelt for meg selv senere, lagde jeg likesågjerne dobbelt porsjon, så hadde jeg til et par middager ekstra i fryseren - eventuelt for å ha med et par stykker i matpakka
1 porsjon kjøttkaker (nok til 3-4 personer - dvs. ca. 10 kjøttkaker)
400 g karbonadedeig
1 egg
1/2 kopp potetmel
2 ts salt
litt pepper og malt muskatnøtt
1 – 1,5 kopp vann
Bland ingrediensene godt sammen. Smelt smør i stekepanna. Bruk hendene og form deigen til passelig store kjøttkaker. Legg de i den varme stekepanna under lokk, og la de steke på middels varme til du ser det er på tide å snu ;) Alt i alt tar det vel ca. 10 minutter å steke. Altså: fint overkommelig en vanlig ettermiddag! Særlig hvis du bruker mer enn en stekepanne :)
I tillegg har jeg et par tips til sausen. Kokken Tor (bedre kjent som Toro…) pleier å bistå meg med brun saus. Men i tillegg tilsetter jeg noen 3-4 skiver brunost (dette tipset er kanskje ikke revolusjonerende, men pytt). I tillegg så er det godt med 2 ts soyasaus i :)
P.S. Hvis du har lyst til å lage alt hjemmelaget har jeg laget et eget innlegg med oppskrift på saus og tilbehør her :)
1 porsjon kjøttkaker (nok til 3-4 personer - dvs. ca. 10 kjøttkaker)
400 g karbonadedeig
1 egg
1/2 kopp potetmel
2 ts salt
litt pepper og malt muskatnøtt
1 – 1,5 kopp vann
Bland ingrediensene godt sammen. Smelt smør i stekepanna. Bruk hendene og form deigen til passelig store kjøttkaker. Legg de i den varme stekepanna under lokk, og la de steke på middels varme til du ser det er på tide å snu ;) Alt i alt tar det vel ca. 10 minutter å steke. Altså: fint overkommelig en vanlig ettermiddag! Særlig hvis du bruker mer enn en stekepanne :)
I tillegg har jeg et par tips til sausen. Kokken Tor (bedre kjent som Toro…) pleier å bistå meg med brun saus. Men i tillegg tilsetter jeg noen 3-4 skiver brunost (dette tipset er kanskje ikke revolusjonerende, men pytt). I tillegg så er det godt med 2 ts soyasaus i :)
P.S. Hvis du har lyst til å lage alt hjemmelaget har jeg laget et eget innlegg med oppskrift på saus og tilbehør her :)
søndag 22. august 2010
Eplekake med kokos
Nå begynner såpass mye av eplene fra treet å dette ned, så det er på tide å bruke de til mer fornuftige ting enn å beundre de fra avstand og spise et ferskt eple i ny og ne. I dag skal jeg bake langpannekake med epler for nedfrysning. I går kveld hadde vi eplekake med kokos til dessert, med vaniljeis ved siden av. Fikk også tips om en kake som ser helt fantastisk ut med pistasje i, men noen av ingrediensene har jeg slitt med å finne (les: mandelmel), så det får heller vente.
Kaka jeg bakte i går var etter oppskrift jeg fant i kokeboken Rundt Bordet (dette linker til bloggen), og opprinnelig er den med plommer. Ikke lenge til plommesesongen er i gang for fullt her (inviterer alle på slang for her kommer det til å være overflod), så skal prøve originalen ut da. Det er visstnok verdens beste plommekake. Men det var hvertfall veldig godt med epler også! I tillegg er det vel en ekstra bonus at det tar kort tid å lage?
2 egg
3 dl sukker
2 dl hvetemel
1 ts bakepulver (stod ikke i originaloppskriften, men synes det hørtes litt rart ut at det ikke skulle være med)
100 g smør
3 dl frukt eller bær
sukker (og kanel til epler) til å strø på frukten eller bærene
3 ss kokos til å strø formen med og til å ha på toppen av kaken.
1. Forvarm ovnen til 175 grader.
2. Smør en paiform med smør. Strø kokos i formen sånn at det dekker bunnen og sidene.
3. Pisk egg og sukker. Bland inn hvetemel, bakepulver og smeltet smør. Hell røren i formen.
4. Bland skrellede eplebiter med sukker og kanel, og dytt de ned i røren i formen. Strø kokos over.
5. Stekes på 175 grader midt i ovnen i 25 minutter.
Serveres rykende fersk med god vaniljeis som dessert en sen lørdagskveld, eventuelt kald dagen derpå som bestikkelse til ei lita jente med feber for å få i henne litt mat...
Kaka jeg bakte i går var etter oppskrift jeg fant i kokeboken Rundt Bordet (dette linker til bloggen), og opprinnelig er den med plommer. Ikke lenge til plommesesongen er i gang for fullt her (inviterer alle på slang for her kommer det til å være overflod), så skal prøve originalen ut da. Det er visstnok verdens beste plommekake. Men det var hvertfall veldig godt med epler også! I tillegg er det vel en ekstra bonus at det tar kort tid å lage?
2 egg
3 dl sukker
2 dl hvetemel
1 ts bakepulver (stod ikke i originaloppskriften, men synes det hørtes litt rart ut at det ikke skulle være med)
100 g smør
3 dl frukt eller bær
sukker (og kanel til epler) til å strø på frukten eller bærene
3 ss kokos til å strø formen med og til å ha på toppen av kaken.
1. Forvarm ovnen til 175 grader.
2. Smør en paiform med smør. Strø kokos i formen sånn at det dekker bunnen og sidene.
3. Pisk egg og sukker. Bland inn hvetemel, bakepulver og smeltet smør. Hell røren i formen.
4. Bland skrellede eplebiter med sukker og kanel, og dytt de ned i røren i formen. Strø kokos over.
5. Stekes på 175 grader midt i ovnen i 25 minutter.
Serveres rykende fersk med god vaniljeis som dessert en sen lørdagskveld, eventuelt kald dagen derpå som bestikkelse til ei lita jente med feber for å få i henne litt mat...
mandag 16. august 2010
Spaghetti carbonara
Det er ikke det at jeg ikke har laget middager i det siste - det er bare at jeg har laget middager jeg har laget før. På lørdag hadde vi Scampi med mango i red curry, noe jeg virkelig anbefaler. I tillegg var jeg forutseende nok til å tenke at jeg sikkert ikke kom til å ha inspirasjon til å lage avansert middag i nær fremtid, så jeg kokte dobbelt porsjon med ris. Og det var veldig nyttig, for det skjedde allerede dagen etterpå! Så da ble det stekt ris til middag. Det går superfort å lage og er i tillegg ganske godt (som restemiddag).
I dag var nok en dag jeg ikke hadde lyst til å bruke lang tid på kjøkkenet, og da var spaghetti carbonara perfekt. Brukte maks 15 minutter fra jeg begynte til det var ferdig. Dette er oppskriften i sin aller enkleste form. Det går selvsagt an å gjøre med ut av den, som å tilsette chorizo eller no'. Jenny gaflet innpå som hun ikke skulle fått mat i hele dag, så antar denne er rimelig barnevennelig også ;)
3-400 g spaghetti
2 eggeplommer
2 dl fløte
50 g nyrevet parmasan
Nykvernet salt og pepper
100-150 g bacon
Kok opp lettsaltet vann og tilsett spaghettien. Del baconet opp i terninger og stek det i en stekepanne. Pisk sammen eggeplommer, fløte og parmasan. Når spaghettien er ferdigkokt heller du av vannet (men ta vare på litt av kokevannet). Rør inn egge-/fløte-/osteblandingen, og tilsett evt. litt kokevann dersom det tykner for mye. Bland inn det stekte baconet til slutt.
Serveres med nykvernet salt og pepper over, samt litt ferskrevet parmasan.
I dag var nok en dag jeg ikke hadde lyst til å bruke lang tid på kjøkkenet, og da var spaghetti carbonara perfekt. Brukte maks 15 minutter fra jeg begynte til det var ferdig. Dette er oppskriften i sin aller enkleste form. Det går selvsagt an å gjøre med ut av den, som å tilsette chorizo eller no'. Jenny gaflet innpå som hun ikke skulle fått mat i hele dag, så antar denne er rimelig barnevennelig også ;)
3-400 g spaghetti
2 eggeplommer
2 dl fløte
50 g nyrevet parmasan
Nykvernet salt og pepper
100-150 g bacon
Kok opp lettsaltet vann og tilsett spaghettien. Del baconet opp i terninger og stek det i en stekepanne. Pisk sammen eggeplommer, fløte og parmasan. Når spaghettien er ferdigkokt heller du av vannet (men ta vare på litt av kokevannet). Rør inn egge-/fløte-/osteblandingen, og tilsett evt. litt kokevann dersom det tykner for mye. Bland inn det stekte baconet til slutt.
Serveres med nykvernet salt og pepper over, samt litt ferskrevet parmasan.
søndag 15. august 2010
Tips til vaffeljern og vaffeloppskrift
Sånne herlige helgedager som dette er perfekte for vafler på terassen. Dette er riktignok fra forrige helg, fordi vi har vært i marka i dag! Ble litt mer blåbær enn forrige gang, men neppe nok til alle smoothiesene, blåbærpaiene, blåbærmuffinsene og blåbærsyltetøyet jeg hadde planer om å lage. Tror neppe det er nok til en pannekakemiddag engang : (
Men jeg har jo faktisk fått fryst ned både jordbær- og bringebærsyltetøy til vinteren, og da må man jo finne på noe å bruke det på. Herlige, kalorifylte, usunne vafler er vel et av de naturlige valgene? Har hatt et vaffeljern i flere år nå som jeg har vært superfornøyd med - Wilfa. Det som er ekstra bra med det, hvis du ser bort fra at det steker jevnt og bra, er at det er 6 hjerter (!!!) - og dermed ekstra store plater. Jeg er veldig fan av å legge to og to hjerter sammen, og da blir det så feil med 5 hjerter, som så mange vaffeljern har.
Og mens vi er inne på vafler, så kan jeg da likegjerne dele oppskriften på mine kalorifylte og usunne vafler :)
5-6 plater (til stort vaffeljern)
2 egg
3 dl melk
2-3 ss sukker
1 klype salt
3 dl hv.mel
1 ts bakepulver
125 g smeltet smør eller margarin
Visp sammen egg, sukker, salt, hvetemel, bakepulver og melk til en jevn røre. Tilsett avkjølt smeltet smør. Stekes i varmt vaffeljern.
Serveres gjerne med hjemmelaget bringebærsyltetøy og rømme på terassen en fin sommer-/høstdag.
Men jeg har jo faktisk fått fryst ned både jordbær- og bringebærsyltetøy til vinteren, og da må man jo finne på noe å bruke det på. Herlige, kalorifylte, usunne vafler er vel et av de naturlige valgene? Har hatt et vaffeljern i flere år nå som jeg har vært superfornøyd med - Wilfa. Det som er ekstra bra med det, hvis du ser bort fra at det steker jevnt og bra, er at det er 6 hjerter (!!!) - og dermed ekstra store plater. Jeg er veldig fan av å legge to og to hjerter sammen, og da blir det så feil med 5 hjerter, som så mange vaffeljern har.
Og mens vi er inne på vafler, så kan jeg da likegjerne dele oppskriften på mine kalorifylte og usunne vafler :)
5-6 plater (til stort vaffeljern)
2 egg
3 dl melk
2-3 ss sukker
1 klype salt
3 dl hv.mel
1 ts bakepulver
125 g smeltet smør eller margarin
Visp sammen egg, sukker, salt, hvetemel, bakepulver og melk til en jevn røre. Tilsett avkjølt smeltet smør. Stekes i varmt vaffeljern.
Serveres gjerne med hjemmelaget bringebærsyltetøy og rømme på terassen en fin sommer-/høstdag.
lørdag 14. august 2010
Epletider...
I hagen har vi et stort epletre med masse epler som jeg har store planer for.
Jeg har planer om eplekaker. Kandiserte epler. Før jul lagde jeg forøvrig en "julerett" etter inspirasjon fra Maison Mat & Vin med medisterkaker, poteter og kandiserte epler - det var veldig godt. Burde gå an å lage på denne tiden av året også :) Bakte, fylte epler. Epicureatricens eplesandwich med marsipan. Eller hva med en smuldrepai med epler?
Hvorfor ikke levere inn eplene til Oslo Eplemottak og få ferskpresset eplejuice? Man trenger forøvrig ikke egne epler for å kunne handle der :)
Ellers har en favoritt her i huset vært, etter tips fra barnehagen, epler i båter med kanel på. Ikke sukker. Og likevel kjennes det ganske søtt ut, nesten en erstatning for sjokolade. Bortsett fra at det er friskere.
Det fungerer forøvrig også veldig godt som snacks til matpakka - like gjerne til voksen som til liten:
Rist gjerne litt på boksen før du begynner å spise, sånn at kanelen fordeler seg godt utover. Dette er virkelig nydelig snacks, kan anbefales på det varmeste. Og så så sunt da gitt!
Fortsatt god lørdag!
onsdag 11. august 2010
Gratis kunst til barnerommet
Har akkurat kommet over en helt fantastisk nettside jeg tenkte jeg skulle dele med dere! Feed your soul er et gratis kunstprosjekt der kunstnere inviteres til å delta med et trykk som alle og enhver kan laste ned gratis. Det legges ut nye trykk hver måned. Her er et par av mine favoritter:
Aner ikke hvor god kvalitet det er når man printer ut, men har planer om å sjekke det ut i nær fremtid :) Legg gjerne igjen en kommentar hvis du har prøvd det ut!
Aner ikke hvor god kvalitet det er når man printer ut, men har planer om å sjekke det ut i nær fremtid :) Legg gjerne igjen en kommentar hvis du har prøvd det ut!
mandag 9. august 2010
Matpakketips: bentoboks
For mange av oss så er det på tide å begynne å smøre matpakker igjen. Her kommer et lite matpakketips fra meg :)
I helgen var vi i bryllup i Bergen, og jeg utnyttet muligheten til å stikke innom Alveslottet. Det er en kjempefin barnebutikk med massevis av flotte tradisjonelle leker, dukketeaterdukker (de har også dukketeater med jevne mellomrom i butikken), og ikke minst flotte bentobokser. Bento er en japansk matpakke, og inneholder tradisjonelt ris, kjøtt eller fisk, samt syltede eller kokte eller stekte grønnsaker som en siderett.
I tillegg til at bentoboksene er praktisk utformet med flere rom, kan de også være veldig dekorative! Se f.eks. på denne flotte her:
Tror i grunn neppe jeg kommer til å lage sånne fancy matpakker som hello kitty-ris o.l., men boksene er svært nyttige til å likevel sende med en liten ekstrahilsen hjemmefra. I morgen får snuppelupp med seg en liten fruktsalat i tillegg til brødskiva i vår nyinnkjøpte bentoboks:
Det er med eget plastlokk til den øverste delen, sånn at saften fra frukten ikke renner ut av matboksen. Meget praktisk!
Og mens vi likevel står med frukten og "skitten" kniv og skjærefjøl så hvorfor ikke kutte opp litt frukt og kose seg foran tv'en?
God matpakke!
I helgen var vi i bryllup i Bergen, og jeg utnyttet muligheten til å stikke innom Alveslottet. Det er en kjempefin barnebutikk med massevis av flotte tradisjonelle leker, dukketeaterdukker (de har også dukketeater med jevne mellomrom i butikken), og ikke minst flotte bentobokser. Bento er en japansk matpakke, og inneholder tradisjonelt ris, kjøtt eller fisk, samt syltede eller kokte eller stekte grønnsaker som en siderett.
I tillegg til at bentoboksene er praktisk utformet med flere rom, kan de også være veldig dekorative! Se f.eks. på denne flotte her:
Tror i grunn neppe jeg kommer til å lage sånne fancy matpakker som hello kitty-ris o.l., men boksene er svært nyttige til å likevel sende med en liten ekstrahilsen hjemmefra. I morgen får snuppelupp med seg en liten fruktsalat i tillegg til brødskiva i vår nyinnkjøpte bentoboks:
Det er med eget plastlokk til den øverste delen, sånn at saften fra frukten ikke renner ut av matboksen. Meget praktisk!
Og mens vi likevel står med frukten og "skitten" kniv og skjærefjøl så hvorfor ikke kutte opp litt frukt og kose seg foran tv'en?
God matpakke!
torsdag 5. august 2010
Merkelapper del 2
Nå har jeg stått og strøket på merkelapper på klærne til veslefrøkna i minst en time og merker at dette er langtfra gøy. Selv med så kule merkelapper som jeg i første omgang bestilte. Må innrømme at den første enorme entusiasmen over lappene har gitt seg. De er nemlig litt store. Kan ikke merke helsetepper. Passer absolutt ikke der det er liten plass til å feste merkelapp. De ser bare kule ut.
Så jeg har bestilt flere lapper, denne gangen fra markmaster.no. Halve prisen for mange flere lapper. Og tro meg - det går maaaange lapper. Denne gangen gikk jeg for simpleste utgave - hvite, kun med navn og telefonnummer. Sånn at en eventuell figur ikke skulle stjele plass fra størrelsen på de allerede små bokstavene.
Nå bruker jeg lappene fra gladagrodan der lappene synes (som i jakker, på utsiden av noen gensere der de passer, på ullteppet hennes m.m.), og lappene fra markmaster alle andre steder. I tillegg er markmasterlappene mye lettere å stryke på.
For å stjele et Pia-uttrykk: Ha en fin kveld - med eller uten merkelappstryking!
onsdag 4. august 2010
På bærtur...
På vei hjemover i dag stakk jeg innom Pytt og Panne på Meterosenteret og skaffet meg en bærplukker. Jeg hadde nemlig bestemt meg for at jeg og Jenny skulle på blåbærtur rett etter middag. For å gjøre ting raskest mulig hadde jeg laget bolognesesaus i går kveld, sånn at det bare var å steke kjøttdeig og koke spaghetti da jeg kom hjem fra jobb.
Med ei lita frøken som styrer og ordner litt selv tar ting sjelden kort tid, så det tok en halvtime lenger hjemme enn hva jeg hadde planlagt. Men friskt til mot startet jeg med snupp i vogna på turen oppover Ellingsrudåsen. Bakken var bratt nok den, men med villbringebær i veikanten virket den straks litt kortere.
Da vi kom på toppen av bakken, så jeg med en gang blåbærlyng og blåbær. Dette virket lovende! Men så mye blåbær allerede - hvor mye måtte det ikke være på vei innover mot Mariholtet?
På veien gjennom Ellingsrudåsen-feltet (aner ikke hva det egentlig heter, men kaller det for det, jeg) var det mye spennende å se på. Blant annet denne fascinerende porten som minnet meg litt om England av en eller annen grunn.
Vi gikk forbi Ellingsrudåsen ridesenter der Jenny ble kjempeglad for å se alle hestene (eller "i-hi" som hun kaller de...)
Bestemte meg for at hvis Jenny vil begynne å ri når hun ble større, så skulle hun få lov til å dra hit. Perfekt sykkelavstand hjemmefra, i tillegg er veien utrafikkert. Mens vi er inne på fritidssysler, så fikk jeg nesten lyst til å begynne å jogge da vi kom over på veien oppover mot Mariholtet. Så utrolig flotte og idylliske omgivelser!
Litt lenger inn mot Mariholtet kom disse karene oss i møte, travende ned bakken i retning gjerdet. Nesten enda kjekkere å se enn de som galloperte rundt på ridesenteret!
Som dere også sikkert begynner å skjønne, hadde vi begynt å bruke ganske mye tid innover på vei mot blåbærene. Og enda ikke plukket noe. Annet enn litt bær hist og her som snop på veien. Klokka begynte å bli mange (dvs ca 18, som begynner å bli ganske sent for ei lita frøken). Det kunne umulig være langt igjen til blåbærlyng nå?
TIL SLUTT fant vi endelig noe blåbærlyng langs veien! Tok jenta på hofta og løftet henne med meg godt oppi steinrøysa ved siden av veien, sammen med bærplukker og isbokser. Men tror du det var noen bær igjen? Neida, der var det sikkert nok av andre som ENDELIG hadde funnet bær som hadde tømt stedet. Den eneste blåbæra i lyngen var lille frøken snupp med lilla genser på...
Klokka var nå blitt så mange at det var på høy tid å komme seg hjem igjen.Travende i full fart hjemover (tok tross alt kanskje 40 min å gå uten snopepauser), fikk jeg hvertfall plukket noen bær som var nok til niste på turen hjem. Dette ble fangsten:
Bedre lykke neste gang?
Med ei lita frøken som styrer og ordner litt selv tar ting sjelden kort tid, så det tok en halvtime lenger hjemme enn hva jeg hadde planlagt. Men friskt til mot startet jeg med snupp i vogna på turen oppover Ellingsrudåsen. Bakken var bratt nok den, men med villbringebær i veikanten virket den straks litt kortere.
Da vi kom på toppen av bakken, så jeg med en gang blåbærlyng og blåbær. Dette virket lovende! Men så mye blåbær allerede - hvor mye måtte det ikke være på vei innover mot Mariholtet?
På veien gjennom Ellingsrudåsen-feltet (aner ikke hva det egentlig heter, men kaller det for det, jeg) var det mye spennende å se på. Blant annet denne fascinerende porten som minnet meg litt om England av en eller annen grunn.
Vi gikk forbi Ellingsrudåsen ridesenter der Jenny ble kjempeglad for å se alle hestene (eller "i-hi" som hun kaller de...)
Bestemte meg for at hvis Jenny vil begynne å ri når hun ble større, så skulle hun få lov til å dra hit. Perfekt sykkelavstand hjemmefra, i tillegg er veien utrafikkert. Mens vi er inne på fritidssysler, så fikk jeg nesten lyst til å begynne å jogge da vi kom over på veien oppover mot Mariholtet. Så utrolig flotte og idylliske omgivelser!
Litt lenger inn mot Mariholtet kom disse karene oss i møte, travende ned bakken i retning gjerdet. Nesten enda kjekkere å se enn de som galloperte rundt på ridesenteret!
Som dere også sikkert begynner å skjønne, hadde vi begynt å bruke ganske mye tid innover på vei mot blåbærene. Og enda ikke plukket noe. Annet enn litt bær hist og her som snop på veien. Klokka begynte å bli mange (dvs ca 18, som begynner å bli ganske sent for ei lita frøken). Det kunne umulig være langt igjen til blåbærlyng nå?
TIL SLUTT fant vi endelig noe blåbærlyng langs veien! Tok jenta på hofta og løftet henne med meg godt oppi steinrøysa ved siden av veien, sammen med bærplukker og isbokser. Men tror du det var noen bær igjen? Neida, der var det sikkert nok av andre som ENDELIG hadde funnet bær som hadde tømt stedet. Den eneste blåbæra i lyngen var lille frøken snupp med lilla genser på...
Klokka var nå blitt så mange at det var på høy tid å komme seg hjem igjen.Travende i full fart hjemover (tok tross alt kanskje 40 min å gå uten snopepauser), fikk jeg hvertfall plukket noen bær som var nok til niste på turen hjem. Dette ble fangsten:
Bedre lykke neste gang?