søndag 26. juni 2011

Hjemmelaget norsk søndagsmiddag: kjøttkaker i brun saus med kålstuing

Dette er vel nesten nasjonalretten vår? Rett etter grændis, liksom? Var en av favorittmiddagene mine da jeg var liten, og setter fortsatt veldig pris på det - bare ikke for ofte da det er litt mektig! Og å lage det selv tar jo også litt tid, så det er vel grunn 2 til at det ikke blir for ofte.

Vi hadde besøk av ei venninne fra videregående med familien hennes. Hun var utvekslingsstudent fra Østerrike på skolen min, og vi har klart å holde kontakten gjennom alle disse årene. Ville gjerne lage en "typisk norsk" middag til henne og familien når de var her, og valget falt på kjøttkaker. Ikke minst er det barnevennlig!

Når jeg lager kjøttkaker, lager jeg gjerne dobbelt eller trippel porsjon med en gang. Det er så utrolig lettvint å ha i fryseren. I tillegg tiner det ganske fort i sausen, sånn at det bare er potetene som tar tid å lage.

Oppskrift på kjøttkaker finner du her (tilsett gjerne også finhakket løk i kjøttdeigen før du steker den), mens her finner du oppskrift på resten av tilbehøret:


Brun saus
80 g smør
50 g hvetemel
2 løk, delt i to
1 l vann
2 buljongterninger med kjøttkraft
salt, pepper
1 ts soyasaus
3 skiver brunost
1 fløteskvett

(1) Smelt smøret i en jerngryte og rør inn hvetemelet. La det brunes til du får ønsket farge - det tar ca. 5 minutter. (2) Tilsett løken på slutten av steketiden. (3) Tilsett væsken, litt etter litt, mens du rører godt med en spiralvisp. (4) Tilsett buljongterninger og la det koke til løken er myk, eller sausen har fått passelig konsistens (er den for tykk - ta i mer væske - er den for tynn: la den koke litt til). Ta så ut løken. (5) Smak til med salt, pepper, soyasaus, brunost og fløteskvett. (6) La kjøttkakene få trekke i sausen i noen minutter, sånn at sausen får god smak fra kakene.

Kålstuing
1/2 kg hodekål, i grove biter
2 ts salt
Hvit saus, men med 5 dl melk i stedet for 7 dl.
salt og pepper

(1) Lag hvit saus. (2) Skjær kålen i grove biter, og ha den over i en kjele sammen med saltet. Hell i vann til det så vidt dekker bladene, og la det fosskoke i 5 minutter. (3) Hell av vannet, og ha kålen over i en kjelen med hvit saus. (4) Bland godt, og la stuingen trekke i et par minutter før servering.

Hvit saus
50 g smør
50 g hvetemel
2 sjalottløk, finhakket
7 dl melk (NB! Bare 5 dl melk til kålstuingen)
salt og pepper

(1) Smelt smøret i en kjele og tilsett melet. Rør blandingen jevn med en visp. (2) Finhakk sjalottløken og ha den i kjelen. Løken fjerner melsmaken. La alt koke i 5 minutter på middels varme - er varmen for lav forsvinner ikke melsmaken, og er den for høy brenner det seg. (3) Tilsett melk og kok opp under omrøring. (4) La alt koke i 5 minutter.Følg bloggen min med bloglovin

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du legger igjen en hilsen ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails