mandag 11. februar 2013

Tomatsaus med ferske tomater

Har endelig fått testet ut noe jeg har hatt planer om lenge - å lage tomatsaus basert på ferske tomater. Fikk et lite spark bak da jeg fikk en kurv med tomater, løk, hvitløk, ketchup og en chilisaus fra Heinz i forbindelse med "Nordens beste kjøttsaus"-konkurransen deres. Kort oppsummert: hvis det i det hele tatt skal være vits å lage tomatsaus med ferske tomater, bør man hvert fall velge en tid på året da tomatene har mye smak. Har du smakt tomatene i butikken nå for tiden? Smaker nesten ingenting! Vanskelig å trylle frem masse smak i sausen når grunningrediensen smaker lite. Men med en del tilsetninger ble faktisk sausen ganske god. Tror imidlertid at neste gang jeg skal lage tomatsaus av ferske tomater (eller suppe, for den saks skyld), så bør det være når det er høysesong for tomater. I mellomtiden bruker jeg hermetiserte (se oppskrift her)


For deg som har lyst til å lage tomatsaus med ferske tomater (da vet man hvert fall at det ikke inneholder noe annet), så skal jeg selvsagt dele oppskriften - utover som vanlig saus til pasta eller pizza var den forøvrig super som saus til lammekebab!


7 tomater, kokt og flådd
2 fedd hvitløk, finhakket
1 løk, hakket
2 stangselleri, hakket i ca. 0,5 cm biter
Ca. 100 g tomatpuré
1-2 ts sitronsaft
1 ts sukker
2-3 ts soyasaus
Salt og pepper
1/2 potte basilikum

(1) Lag et lite kryss på toppen av tomatene. Ha de i kokende vann i ca. 1-2 minutter (til skinnet begynner å løsne), og ha de deretter over i isvann. Flå av skallet, og del de i båter (jeg brydde meg ikke om å ta ut innmaten av tomatene, men det kan du gjøre hvis du ønsker å ha en finere konsistens på sausen). (2) Hakk de øvrige ingrediensene. (3) Fres løk og stangselleri i en gryte på middels til løken har blitt blank, og tilsett deretter hvitløken. La det frese i noen sekunder før du tilsetter tomatene. (4) Hakk alt sammen mens det småkoker. (5) Etter det har småkokt en liten stund (blitt en mer "flytende" blanding), kan du kjøre alt jevnt med stavmikser. Tilsett tomatpuré, sitronsaft, sukker og soyasaus, og la alt sammen koke ned til du har fått passelig tykkelse på sausen. (6) Tilsett basilikumblader, og kjør alt jevnt med stavmikser igjen. Etter dette bør ikke sausen koke, for da forsvinner basilikumsaromaen. Smak til med salt og pepper.

Serveres enten som kjøttsaus til spaghettien - eller tilsett chili på trinn 3, og bruk som "dipp" til lammekebab'en. Knallgodt!

Lammekebab med tomatsaus og pastasalat (pastaskruer, ruccola, cherrytomater, pinjekjerner, fetaost) - digg midtukemat!


3 kommentarer:

 1. Nam nam!

  Jeg har fått til å kjøre tomatskallet glatt også, sånn - hvis man er ekstra megalat og ikke orker å skrelle dem :)

  Takk for oppskriften!

  SvarSlett
 2. Ble helt nydelig 🤗 tusen takk for flott oppskrift 😁

  SvarSlett
 3. Are you going to start a business , do you lack the money to start and need a loan? 2% interest rate, both long and short term cash of all amounts and currencies, no collateral required. Apply now for your instant approval and transfer . contact (Whats App) number:+917310847059 contact email id : sumitihomelend@gmail.com
  Mr. Sumit

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en hilsen ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails