søndag 30. september 2012

Ukemeny uke 40/2012

Den første (hele) uka på jobb er overstått! Minstemann har vært fornærma et par dager, men det har gått seg til :) Det er både hyggelig å se kolleger igjen, samt kjekt å få brynet seg på nye oppgaver, og i tillegg er det ekstra hyggelig å komme hjem om dagene. Men merker at jeg blir litt mer sliten enn jeg var da jeg gikk i permisjon!

MEN - over til neste ukes meny! For mange er det høstferie nå, vi driver ikke med sånt på noen få år enda (kommer vel fort nok snikendes, tenker jeg):

Mandag: Pizzarester
Tirsdag: Hjemmelaget blomkålssuppe med hvitløksbrød
Onsdag: Woket kylling med grønnsaker
Torsdag: Laks med spaghetti i sitronsjysaus
Fredag: Hjemmelagde burgere og burgerbrød
Lørdag: Tapas: Albondigas, Kyllingspyd, Bacondadler, Hvitløks-,chili- og limemarinerte scampi, Focaccia, Fort-gjort-aïoli, Manchego
Søndag: Gratinert bolognese med potetmoslokk


Hjemmelagde burgere med tilbehør står på fredagsmenyen


tirsdag 25. september 2012

Granola

For et par uker siden var jeg på besøk hos ei venninne og fikk servert granola til lunch, og det var så fantastisk godt at jeg måtte rett og slett hjem og lage litt selv! I tillegg tenkte jeg at dette kan det være en kjærkommen avveksling til kjipe matpakkebrødskiver på jobben...


Hjemmelaget granola
2 dl havregryn (store eller små, spiller ingen trille)
2 dl speltflak
2 dl rugflak
1 dl valmue- og sesamfrø
1 dl solsikkekjerner
2 dl grovhakkede nøtter (bruk gjerne valnøtter og hasselnøtter - noe som kanskje virker naturlig i sånne kornblandinger - eller som jeg gjorde: peanøtter, pistasjenøtter og mandler!)
1 dl kokosmasse
1 ss sitronsaft
5 ss akasiehonning
5 ss mykt smør
1,5 ss kanel
1 dl rosiner

(1) Bland alt det tørre, bortsett fra rosiner og kanel. (2) Legg det på en stekeplate, og stek det på 100 grader i 5 minutter. (3) Ta det ut av ovnen, hell det over i en bolle, og bland med smør, sitronsaft og kanel. Rør godt rundt sånn at alt blir blandet med smør og kanel (blir litt gyldent). (4) Ha det tilbake over stekeplaten, og rist det i 1 time til. Rør litt rundt under veis sånn at det blir ristet jevnt. (5) Ta det ut av ovnen, og bland inn rosinene. La det stå på benken til det har blitt kaldt før du heller det over i en krukke.

Serveres gjerne med friske bær og gresk eller tyrkisk yoghurt (vanlig yoghurt er også veldig godt altså!). Dette ble faktisk så godt at det er vanskelig å ikke småspise av krukken utenom måltidene ;)


mandag 24. september 2012

Kebab av lammekjøtt med gresk yoghurtdressing

Kebab er en persisk-tyrkisk matrett som betyr grillet eller kokt kjøtt. Matretten serveres ofte med bulgur, men jeg gjorde det lettvint og puttet litt basmatiris i riskokeren i stedet. Grønn salat føltes som naturlig tilbehør. I tillegg hadde jeg veldig lyst på en saus å dyppe i, og valget falt på en gresk yoghurtdressing.

Man kan også bruke karbonadedeig, men lammekjøttdeig setter et eget preg på smaken. Og som tidligere nevnt så har jeg litt dilla på lam for tiden ;) Lammekjøttdeig kan være litt vanskelig å få tak i, men er du i Grønlandsområdet så finner du det nok hos slakterne der!

Retten er ganske smakfull, men både risen og kebaben gikk ned (med ketchup) hos frøkna, og vi syntes det var veldig godt! Men vil ikke anbefale denne retten hvis du skal på date rett etterpå ;)


Lammekebab
1 kg lammekjøttdeig
2 hvitløksfedd, finhakket
1 løk, finhakket
3 loffskiver uten skalk, bløtlagt i 5 minutter
0,75 dl vann
2 egg
1,5 ss salt
3 ss hakket koriander
2 ss hakket bladpersille (valgfritt)
1 ts spisskummen
1 ts garam masala
1 ts karri

(1) Bland kjøttdeigen med løk og finhakket hvitløk. (2) Ha i krydderne og jobb de inn i deigen. (3) Bland inn loffskivene som har ligget i bløt i 5 minutter (NB! Press ut vannet av loffskivene før du tilsetter de i kjøttdeigen!). (4) Spe med egg og vann. (5) Lag de som ovale kjøttkaker (nesten som små bananer); størrelse etter eget ønske. (6) Grilles ca. 5 minutter på hver side, med lokket på. Har du en jernplate til grillen er den ypperlig å grille kebabene på.

Denne gangen servert med basmatiris, salatblanding med oliven, agurk og tomat, samt gresk yoghurtdressing.

Gresk yoghurtdressing med mynte
Fritt etter Stiansen til hverdags.
 
1 lite beger med gresk yoghurt
1 ss sitronsaft
1 ss sukker
1 ts salt
1/2 ts garam masala
2 ss hakket mynte

(1) Kvelden i forveien heller du den greske yoghurten oppi et kaffefilter, og legger kaffefilteret oppi en sil over en bolle. Da renner vannet av yoghurten ut i løpet av natta. Dette er ikke et must, men gir en veldig fin og fast konsistens til dressingen. (2) Bland den avsilte yoghurten med resten av ingrediensene. Kan evt. tilsette litt ferskt hakket chili.

søndag 23. september 2012

Ukemeny uke 39/2012

Nå er jeg i full gang på jobb igjen, og det blir dermed litt mindre tid til utprøving av nye retter og blogging! Men skal gjøre mitt aller beste. Og ukemenyene skal vi prøve å holde på :)

Her kommer neste ukes meny:
Mandag: Kjøttkaker i brun saus med poteter og kokte grønnsaker
Tirsdag: Brokkoli- og persillerotsuppe
Onsdag: Fiskeboller i hvit fiskesaus med poteter og råkostsalat
Torsdag: Fårikål
Fredag: Pasta med blåmuggost og spekeskinke
Lørdag: Pølsepizza
Søndag: Patak's tandoori-kyllinggryte med ris og naan

Torsdag er fårikålens dag!

onsdag 19. september 2012

Babymat del 2

Trodde ikke at interessen for hjemmelaget babymat var så stor, men etter at innlegget havnet på Lesernes VG ble jo hjemmelaget babymat-innlegget et av de mest populære innleggene jeg har hatt noen sinne - haha! Så tenkte jeg skulle komme med en liten oppfølger med noen flere oppskrifter!

Jakob har rundet 8 måneder, så antall middager/porsjoner er selvsagt sett ut fra størrelsen på måltidene han spiser. Lager du til større barn, blir nok antall måltider litt færre.
Gøy å havne på Lesernes VG!

Middager

Baby bolognese (3-4 middager)
1 boks hermetiserte tomater (ta uten smak, de med smak kan være tilsatt andre ting enn krydder, som f.eks.  salt, og det skal barna ha minimalt av før de er 1 år - nyrene er nemlig ikke fullt utviklet før da) 
1 gulrot, skrelt og revet
1 fedd hvitløk, grovhakket
1 ts basilikum
90 g karbonadedeig
100 g pasta
1 ss jomfruolje eller kaldpresset rapsolje

(1) Sett tomatene til koking sammen med de revne gulrøttene, det grovhakkede hvitløksfeddet og basilikumkrydderet (bruker du fersk basilikum venter du med å tilsette til maten er ferdig og gir kun et raskt oppkok, da aromaen fra basilikum'en forsvinner raskt). La det koke totalt i ca. 10-15 minutter. (2) Sett pastaen til koking - 1 liter vann til 100 gram pasta. (3) Kok karbonadedeigen i vann - stekt mat er nemlig litt sterkt for babymagen. La det koke i 7-8minutter. Skum av under veis. (4) Ha alle ingrediensene i blenderen, og kjør til du har fått ønsket konsistens.

Dampet laks med grønnsaker (ca. 3 middager)
1 laksefilét
1 potet
1 gulrot
ca. like mye persillerot som gulrot
2 skiver squash
2 buketter brokkoli
2 ts hakket bladpersille
1 ss jomfruolje
evt. eplejuice

(1) Kutt opp grønnsakene, og sett potetene, gulrøttene og persilleroten til koking. (2) Når det er ca. 10 minutter igjen av koketiden, legger du laksefiléten innpakket i aluminiumsfolie oppå grønnsakene til damping. (3) Når det er ca. 5 minutter igjen av koketiden, tilsetter du squash og brokkoli. (4) Når maten er ferdigkokt og dampet, har du alt over i blender. Tilsett persille, jomfruolje og kokevæske, og spe til du har fått ønsket konsistens. Du kan evt. bruke litt eplejuice (jeg bruker bare presset eplejuice, ikke fra konsentrat - den kan nemlig inneholde sukker) å spe med, det gir også god smak.

Biffgryte (ca. 4 middager)
100 g biffkjøtt i biter
1 potet
1,5 gulrot
70 g persillerot
2 små buketter brokkoli
3 tørkede aprikoser, helst ligget i vann i 2 timer
1/2 pære
1 ss hakket bladpersille
1 ss jomfruolje

(1) Sett aprikosene til koking. Skal totalt koke 20 minutter. (2) Ha i biffkjøttet etter 5 minutter. Skum av under veis. (3) Tilsett potet, gulrot og persillerot. Litt avhengig av hvor store biter du har skjært, skal de koke ca. 10 minutter. (4) Når det er igjen ca. 5 minutter av koketiden tilsetter du pære og brokkoli. (5) Ha i persille, og ha alt det kokte over i blenderen sammen med olje. Tilsett kokevæske, litt etter litt, mens du blender, helt til du har fått ønsket konsistens.

Thaiinspirert kyllinggryte
Denne gryta lager jeg når vi har red curry til middag - som denne dagen da vi hadde scampi i red curry. Kyllingfiléten ble fisket rett fra fryseren og hivd oppi kokevann.  Risen vår kokes uten salt, sånn at også lillebror kan spise av den. Hører med til historien at han nok syntes det smakte litt rart - men gir han det noen ganger til, så glir det nok ned på høykant ;) Kyllingfiléten kan også byttes ut med laksefilét - pakk den inn i aluminiumsfolie, og legg den oppå grønnsakene mens de koker. Ferdig på ca. 8 minutter.

1 kyllingfilét
1/2 gulrot, i terninger
1 skive squash, i 4 deler
4 buketter brokkoli
6-7 terninger mango (ca. 1x1 cm)
3-4 toppede spiseskjeer kokt ris
1/3 boks kokosmelk
Noen blader økologisk koriander

(1) Sett kyllingen og gulrot til koking. Skum av under veis. (2) Etter dette har kokt i ca. 3 minutter, tilsetter du squash, brokkoli og mango. La alt koke i 5 minutter til. (3) Fisk ut ingrediensene fra kjelen, ha det i blenderen, og tilsett ris, koriander og kokosmelken. Kjør til du har fått ønsket konsistens.

Lammegryte (ca. 3-4 middager)
150 g lammekjøtt, i terninger
1 potet, skrelt og i terninger
1 gulrot, skrelt og i terninger
100 g kålrot, skrelt og i terninger
50 g sellerirot, skrelt og i terninger
1 fedd hvitløk, skrelt og grovhakket
5 tørkede aprikoser, lagt i vann i 2 timer før koking
1/2 eple, skrelt og fjernet kjernen
1/2 ts rosmarin
1/2 ts kardemomme
1 ss jomfruolje eller kaldpresset rapsolje

(1) Kok aprikosen, lammekjøttet og rosmarinen i 10 minutter. (2) Tilsett poteter, gulrot, sellerirot, kålrot og hvitløk, og kok i ytterlige 5 minutter. (3) Tilsett eplebitene, og kok i 5 minutter til. (4) Fisk ut ingrediensene fra kjelen, ha det i blenderen, og tilsett kokevæske til du har fått ønsket konsistens. Dersom du ønsker litt biter i maten, kan la noen av grønnsakene ligge, og heller mose de sammen med den andre maten med gaffel.

Torskegryte med tomatsaus (ca. 3 middager)
Dette har vært en av rettene som minstemann har gapt høyest etter - og ikke uten grunn. Selv mamma'n har ikke noen aversjoner mot å spise litt av denne babymaten ;)
 
1 torskefilét
2 poteter, skrelt og i terninger (ca 1x1 cm)
1 gulrot, skrelt og i terninger
100 g tomatsaus (se sausen til baby bolognese)
1 ss hakket persille
2 ts jomfruolje

(1) Sett poteter og gulrøtter til koking. Pakk inn torskefileten i aluminiumsfolie, og legg det oppå grønnsakene. (2) Etter ca 8 minutter er det ferdig - mos det med gaffel eller i blenderen, og bland med tomatsausen og oljen.

Fruktmoser
Banan ville vært veldig naturlig å søte fruktmosene med, men lillemann ble syk rett etter han fikk banan en gang, og etter det har han ikke villet ha noe særlig av det. Naturlig nok, sånn er det jo med oss også. Men kokt frukt blir ganske så søtt det også, så han er superfornøyd med de hjemmelagde mosene. Faktisk mer enn kjøpemosene... Siden brødskiver fortsatt ikke har blitt noen hit, har jeg begynt å blande litt fullkornsgrøtpulver i fruktmosen, sånn at det blir litt mer mat i det.
 
Grønn fruktmos (ca. 3 porsjoner)
1 eple, skrelt og i terninger
1 pære, skrelt og i terninger
1 kiwi, skrelt og delt i 4

Kok eplet og pæren. Ha det i blenderen, og tilsett kiwien (denne gangen kokte jeg kiwien også, men det dropper jeg nok neste gang). Start blendingen, og tilsett evt. litt av kokevæsken for å få ønsket konsistens. Resten av væsken kan du ta vare på - super saft for babyen. Kan også brukes som væske til babygrøten for å sette litt smak på den (lillebror gaflet nedpå god-natt-grøten som om han aldri skulle fått mat før da vi brukte denne saften som væske i grøten hans).

Solfrukter (ca. 3 porsjoner)
1/2 mango 
1 nektarin
7 tørkede aprikoser, legges i vann i 2 timer før koking
1 pære

Skrell frukten, fjern stein og del den i terninger. Kok aprikosene i ca. 10 minutter før du har i de øvrige ingrediensene. Ha alle bitene over i blender og kjør til ønsket konsistens.


mandag 17. september 2012

Fransk lammegryte

Tror nesten jeg har fått dilla på lam i det siste! Har kanskje noe med årstiden vi er inne i ;) Forrige uke tok jeg turen til Grønland for å handle inn litt lammekjøtt, og noe av resultatet var en stoooor porsjon fransk lammegryte. Skikkelig nam! Og selv om vi hadde dette både lørdag og søndag ble det fortsatt nok igjen til enda en middag - deilig å ha sånt klart til litt mer travle dager. Sammen med hjemmelaget potetstappe gled dette ned på høykant både hos liten og stor.


Fransk lammegryte (ca. 7-8 porsjoner)
1,2 kg renskåret lammekjøtt 
1 ss hvetemel
5 gulrøtter, skrelt, delt på langs, og deretter i skiver på ca. 1 cm.
1 liten kålrot, skrelt og i terninger
200 g sellerirot, skrelt og i terninger
15 sjalottløk, skrelt (hele)
3 fedd hvitløk, skrelt og finhakket
3 ss tomatpuré
5 dl kjøttkraft (evt. kjøttbuljong)
1/2 ts tørket rosmarin
2 laubærblader
1 ss soyasaus
Salt og pepper

(1) Brun kjøttet raskt i en panne - porsjonsvis - sånn at det blir brunet og ikke kokt. Legg det over i en (stor) gryte etter hvert som det blir ferdig. (2) Krydre kjøttet med salt og nykvernet pepper, og strø melet over. Rør om. (3) Tilsett hvitløk, tomatpuré, kjøttkraft (nok til å dekke kjøttet), soyasaus, tørket rosmarin og laubærblader, og la alt koke i 1 time. Skum av under veis. (4) Brun grønnsakene litt i panna, og ha de oppi gryta. La alt koke i enda en time. Smak eventuelt til med mer salt og pepper. Serveres med hjemmelaget potetstappe.

Tips! Ønsker du en mer "voksen" smak på gryta kan du også tilsette et par desiliter med rødvin (erstatt kjøttkraften) - bare husk å koke ut alkoholen etter det er tilsatt ;)

Hjemmelaget potetstappe
Denne oppskriften blir litt halvveis, for den gjør jeg alltid på slump! Men fremgangsmåten skal jeg klare å få riktig ;)
 
2 store poteter per person
ca. 1 stor ss med smør per person
Fløte
Salt

(1) Skrell og del potetene i terninger. Kok til de har blitt møre - ca. 10 minutter. (2) Ha oppi en god klatt med smør, og bruk stapperen til du har fått most potetene. (3) Spe inn fløte til du har fått ønsket konsistens. Jeg foretrekker den med en del fløte i, særlig siden konsistensen blir litt hardere etter hvert som mosen blir kaldere. (4) Smak til med salt (og eventuelt pepper).



søndag 16. september 2012

Ukemeny uke 38/2012

Denne uka går jeg tilbake i jobb (på torsdag) - må innrømme at selv om det blir veldig koselig å treffe kolleger igjen og få brynet seg på noe annet... så blir det litt trist å forlate lillemann for så mange timer hver dag. Men må bare prøve å fokusere på det positive ved det, for det er jo ikke som at denne saken kommer til å endre seg. Og ammefri gjør jo overgangen litt lettere :)

Over til denne ukas meny:
Mandag: Pestomarinert laks i tortilla
Tirsdag: Grove pannekaker med bacon/ blåbærsyltetøy
Onsdag: Døner kebab med ris, yoghurtdressing og salat
Torsdag: Fusilli med pesto, kylling, cherrytomater og squash
Fredag: Pizza med biffstrimler, chorizo, sjampinjong og paprika
Lørdag: Lasagne
Søndag: Restemiddag

Fusilli med pesto, kylling, cherrytomater og squash


fredag 14. september 2012

Matstreif

I dag og i morgen er det Matstreif i Oslo, helt fantastisk matfestival, midt i nåløyet (Rådhusplassen). I dag fikk frøkna fri fra barnehagen for å bli med meg inn for å ta en kikk, og vi har storkost oss! Hennes beste opplevelse fra dagen var selvsagt at bestemoren var der (for å selge tjukklefser), faktisk så stort at hun ikke engang ville prøve Menys sjokoladefontene for å ikke dra ut tiden før hun kunne gå tilbake til bestemoren ;)

Her er noen bilder:
En del av festivalområdet (vi var der tidlig på fredagen, derfor så "lite" folk)

Lilla, oransje og grønn blomkål! Dette hadde vel fancy matpakke-skeptikerne gått av skaftet for - kan ikke unger spise vanlig blomkål engang nå da? ;)

Gigantisk sjokoladefontene med kurver på kurver på kurver med jordbær inni Meny-teltet! Yummi! Glad vi var der tidlig ;)

Småkrabbefisking på brygga

Grilla gris! Nam!

Frøkna gafla innpå sjokoladeis med chili fra Røros, hørte ingen klager over sterk smak! (Isen var nydelig)

Kjevla bakeri har verdens beste tjukklefser!

Klarer du å lage pizza på under 1 minutt?

Gull-gull-gull

Hobbykokk-konkurranse med o-store-matblogger Trine som en av dommerne (lengst til høyre). Fikk dog ikke med meg resultatet.

Dagens fangst: kaldrøkt ishavsrøye, fars solbærsaft, Røros smør, tjukklefse og mjøskrem.
Oppsummert: VELDIG bra festival! Tror dog det er en fordel å være der på fredags formiddag hvis man har mulighet - i morgen blir det nok stappfullt. Innen vi avsluttet i ettermiddag var det køordning for å komme inn i Meny-teltet (skjønner jeg i grunn godt, det var jo bare smaksprøve på smaksprøve gjennom hele teltet - i tillegg til at de lokket med Flying Culinary Circus). I fjor var det visst rundt 200 000 besøkende på de to dagene. Anbefaler absolutt å ta turen (bare husk å ta ut penger først - ikke alle tar kort)!

mandag 10. september 2012

Hjemmelaget fiskegrateng med grønt lokk

Jeg synes fiskegrateng er fantastisk godt, og hadde lyst til å teste ut denne varianten med basilikum i lokket fra Familiekokeboka. Porsjonen ble gigantisk, så nå har vi nok til ytterlige 4 middager til meg og frøkna, mens sistemann i huset grøsser ved tanken på fiskegrateng - hihi ;)

I oppskriften gjengir jeg målene sånn de er oppgitt i den opprinnelige oppskriften - men jeg har et tips: bruk gjerne litt mindre hvetemel (kanskje 70 g i stedet for 100 g), for denne formen ble ganske "fast i fisken". Er du vant til frossenvarianten så er jo den ganske flytende, men her trenger du stekesjy eller smeltet smør som tilbehør. Du kan selvsagt lage denne med vanlig lokk også - knus kavringer eller kanskje det t.o.m. går fint å strø griljermel over hvis du har det. Men vil absolutt anbefale det grønne lokket!

Gausdal og Alfsen hevder at det tar kortere tid å lage fiskegrateng selv enn å benytte seg av frossenvarianten (som fort tar en time) - jeg tror ikke jeg klarte det på første forsøk. MEN det går an å gjøre hele gratengen klar kvelden i forveien og sette i kjøleskapet - bare vent med å ha på loffpulveret til du skal steke den. Da tar det deg bare 20 minutter dagen etterpå ;)


Fiskegrateng (ca. 6 porsjoner)
1 kg sei- eller torskefilét uten skinn og bein
100 g smør
100 g hvetemel
8 dl melk
1 sjalottløk, finhakket
1 knivsodd cayennepepper (knivsodd er så mye krydder du får på tuppen av kniven)
Malt muskattnøtt
6 eggeplommer
2 stivpiskede eggehviter
Salt

1 l kokt makaroni (tilsvarer ca. 300 g før du koker den)
1/2 loff uten skorper
1 potte basilikum
1 fedd hvitløk

Kokte poteter
Smeltet smør
Råkostsalat

(1) Stek fisken i smør i ei stekepanne, litt på hver side til den har blitt gylden. Salt den, og legg den til side.
(2) Smelt smør i en gryte, tilsett hakket sjalottløk og hvetemel og la det småputre i 5 minutter. Dette skal ta melsmaken vekk fra sausen. Pass på temperaturen, har du for høy temperatur svir det seg (og blir en god base for brun saus ;) ), og er det for lavt forsvinner ikke melsmaken.
(3) Etter dette har putret ferdig, sper du inn melka, litt etter litt. Pass på at du rører ut alle klumpene hver gang.
(4) Når all melka er tilsatt, koker du opp, smaker til med salt, cayennepepper og muskattnøtt, og setter gryta til avkjøling.
(5) Når det er ferdig avkjølt rører du først inn eggeplommene, og vender deretter inn de stivpiskede eggehvitene.
(6) Skjær av skorpene på loffen, og kjør den i foodprocessor sammen med bladene fra en potte basilikum og 1 rensket fedd hvitløk - dette blir et slags grønt pulver.
(7) Bland fisk, kokt makaroni og hvit saus sammen i en smurt ildfast form. Strø loffpulveret over.
(8) Stekes på 180 grader, midt i ovnen, i 20 minutter (da er den gylden på toppen).

Serveres med kokte poteter, råkostsalat og smeltet smør eller stekesjy.

søndag 9. september 2012

Ukemeny uke 37/2012

Nå går jeg inn i min siste hele uke i permisjon (har et par dager neste uke også). Kjenner jeg blir litt vemodig ved tanken, lillebror lukter så godt, han er så blid og god (hvert fall mellom kl 09 og 18 om dagene...), og det blir mange timer borte fra en sånn liten kar hver dag. Men han skal få være mer med pappa'n sin, og det blir nok fint det også. Så denne siste uka skal utnyttes til det fulle - både ved å rekke å dra til byen på dagtid uten at det er lørdag, kose masse med lillemann, og treffe litt venner :) Kanskje jeg rekker en siste markatur også?

Her er menyen for uka som kommer:
Mandag: Scampi i red curry
Tirsdag: Tomatsuppe
Onsdag: Fiskekaker med grønnsaker, poteter og brun saus
Torsdag: Spaghetti bolognese
Fredag: Kyllingfajitas
Lørdag: Fransk lammegryte
Søndag: Restedag

Hjemmelaget tomatsuppe - sikker slager hos frøkna


onsdag 5. september 2012

Marokkansk lammegryte

Kom over en oppskrift på marokkansk lammegryte i en krydder- og urtebok som jeg har, og tenkte at det var på tide å prøve ut det afrikanske kjøkkenet. Særlig nå som det begynner virkelig å bli tiden for lam! Resultatet ble veldig bra - og selv om denne varianten er en barnevennlig utgave, kan du lett spice den opp med litt chili og eventuelt peanøtter. Lurer på om vi ikke må prøve oss på det neste gang ;)

Frøkna ville først bare ha risen, men etter vi fikk "truet" i henne litt ble hun faktisk ganske fornøyd med retten. "Bæ bæ lille lam" var nemlig veldig mørt og godt ;) Og det hjalp selvfølgelig med litt ketchup på toppen...

Deilig lammegryte

Her er min variant av lammegryta - med billigkrydderet gurkemeie i stedet for safran (man tar hva man har):

Marokkansk lammegryte (4 porsjoner)
750 g lammekjøtt, i biter (Jeg skjærte rent
Friske grønnsaker (paprika, fennikel og løk)
fårikålkjøtt - ut av 2 kg kjøtt klarte jeg å få ut ca. 850 g kjøtt).
1,5-2 dl hvetemel
2 ts paprikapulver
4 ts gurkemeie
1 ts malt ingefær
2 grønne paprika, i strimler
2 løk, i skiver
1 fennikel, i skiver
6 dl kjøtt- eller kyllingbuljong
125 g tørket aprikos, hakket
1-2 ss sitronsaft
Havsalt og pepper
Matolje

(1) Del lammekjøttet opp i renskårede biter og grønnsakene opp i skiver/strimler. (2) Lag en melblanding av hvetemel, 1 ss salt, 2 ts paprikapulver og 2 ts gurkemeie. (3) Vend lammebitene i melblandingen og stek de i stekepanna på middels til høy varme i noen få minutter. Legg de til side på en tallerken etter hvert som du steker opp kjøttet. (4) Stek grønnsakene i samme stekepanne som lammekjøttet når du er ferdig med kjøttstekingen til de har blitt møre. Det tar ca. 4-5 minutter. Siste minuttet av steketiden tilsetter du malt ingefær og gurkemeie, og blander det inn. (5) Tilsett lammekjøttet i stekepanna. Hell over buljongen, og la gryta stå og putre i 1 time. (6) Tilsett tørkede aprikoser (trenger ikke å være vannet ut først), og la alt småputre i 15 minutter til. (7) Smak til med sitronsaft, salt og pepper, og server med couscous/basmatiris eller en grønn salat.

Krydret hvetemel

Som allerede nevnt - du kan også tilsette chili (i trinn 2) og peanøtter (i trinn 7) og få mer "voksen" middag. Denne gryta havner nok på menyen her i huset igjen!

søndag 2. september 2012

Ukemeny uke 36/2012

Planen om å måtte ta færre turer på butikken, gikk hvert fall ganske dårlig. For det første så hadde de ikke alt jeg trengte på den første butikken, og innen jeg hadde fått handlet alt på menyen hadde jeg vært innom 3 butikker. Og selvsagt var det en del ting som var glemt osv., så tror ikke forrige uke ble noe billigere enn noen andre uker. MEN jeg gir ikke opp, jeg skal bli flinkere til å huske alt med en gang :)

Mandag: Kikertsuppe med squash, spinat og kjøttpølse
Tirsdag: Pestomarinert laks i tortilla
Onsdag: Marokkansk lammegryte
Torsdag: Spaghetti carbonara med chorizo (uten til frøkna)
Fredag: Grove pannekaker
Lørdag: Pizza med kjøttboller og bacon (evt. pizzarester fra fryseren)
Søndag: Fiskegrateng

Et par av rettene kommer uten link til oppskrift - de kommer nemlig i løpet av uka ;)

Grove pannekaker med blåbærsyltetøy og rømme - nam!!!

Pizza med biffstrimler, chorizo, sjampinjong og paprika

Planen var jo egentlig å ha pølsepizza på lørdagen, men siden vi hadde så enormt mye biffkjøtt fra fredagen ble det biffpizza i stedet. Veldig glad for det, for den ble veldig god! At biffkjøttet i tillegg var indrefilét og ekstra mørt, gjorde det selvsagt til en ekstra høydare ;)


Pizza med biff, chorizo, paprika og sjampinjong
150 g biffkjøtt i små strimler
Marinade (jeg brukte 50/50 med hvitløksmarinade og BBQ-saus)
80 g chorizo (av påleggstypen)
1 paprika
5-6 sjampinjonger i skiver
Revet ost
Pizzabunn
Pizzasaus

(1) Legg biffkjøttet i marinade noen timer før, gjerne kvelden før hvis du klarer det. (2) Lag evt. pizzasaus (jeg pleier å lage opp i store porsjoner og fryse ned, så tar jeg opp ett og ett beger når jeg trenger). (3) Lag pizzabunn. (4) Pizzaen mekkes: Først pizzasaus, deretter revet ost, så tar du de andre ingrediensene på toppen. NB! Alle ingrediensene skal være rå når de has på - de stekes jo i ovnen!
Stekes på 225 grader i ca. 17 minutter.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails