søndag 24. november 2013

Ukemeny uke 48/2013

Nå nærmer det seg jul! Begynner å bli travelt med å få handlet inn til julekalenderen, skjønner jeg ;) Søstrene Grene har så utrolig mye fine julekalenderting til jenter i 4-5-årsalderen (og oppover...), men lillebror må jo få han også. Hva putter man i kalenderen til en gutt på straks 2 år?

I tillegg til julekalenderen å glede seg til, skal frøkna og jeg på jentetur til Oslo i helgen og se Ronja Røverdatter! Gleder oss skikkelig (håper det ikke blir for skummelt ;) )!

Etter å ha hatt både lasagne og gratinert potetmos med bolognesesaus i helgen har vi rester for et par dager, resten må nesten fylles opp med noe annet enn kjøttdeig. Håper det kan være til inspirasjon!

Mandag: Gratinert bolognese med potetmos (restemiddag)
Tirsdag: Hjemmelaget lasagne (restemiddag)
Onsdag: Blomkålssuppe 2.0 med chorizo
Torsdag: Fiskekaker, poteter, brun saus, lettkokte gulrøtter og brokkoli
Fredag: Hjemmelagde burgere, hjemmelagd tilbehør (så mye for å holde seg unna kjøttdeigen... ;) )
Lørdag: Andebryst med appelsinsaus, fløtegratinerte poteter og balsamicosjampinjong
Søndag: Kylling med chorizo og rotgrønnsaker i leirgryte

Andebryst er en fin opptakt til jul!



tirsdag 19. november 2013

BBQ-marinert pinnekjøtt med syltet rødløk, sellerirotpuré og ovnsstekte amandinepoteter

Dette er en helt ypperlig måte å tjuvstarte pinnekjøttsesongen på uten å ødelegge juleaftenmiddagen helt (her i huset er det nemlig pinnekjøtt som gjelder på julekvelden). Dessuten gjør den seg supert på sommeren også - putt noen marinerte pinnekjøttbiter i en pose i fryseren, og du har perfekt grillmat klart på 5 minutter! Dette er rett og slett nyyydelig, så anbefaler virkelig å hamstre opp pinnekjøtt når dere finner det på salg i januar for å ha til grillsesongen utover...


Jeg hadde fått en pakke med pinnebog fra Gilde for å teste ut - og den funket fint den! Mer kjøtt på enn vanlig pinnekjøtt, og det gjør jo ikke akkurat noe ;) Men hvilket som helst pinnekjøtt fungerer bra til dette, altså.

Anbefalt fremgangsmåte for å minimere tidsbruk
(1) Legg pinnekjøttet i kaldt vann dagen før. (2) Lag klart syltet rødløk dagen før. (3) Når pinnekjøttet har dampet et par timer, setter du potetene i ovnen. (4) Kutt opp, og start kokingen av sellerirotpuréen. (5) Varm opp syltet rødløk. (6) Sett sellerirotbitene til koking. (7) Legg pinnekjøttbitene over i ildfast form når de løsner fra beinet, og pensle de med BBQ-saus på alle sider. (8) Ta potetene ut av ovnen, og putt inni pinnekjøttbitene under grillen. (9) Varm opp syltet rødløk. (10) Gjør ferdig sellerirotpuréen.

BBQ-marinert pinnekjøtt
BBQ-saus (jeg har brukt både Santa Marias BBQ-saus og Sweet Baby Ray's, og har ingen klare preferanser)
Pinnekjøtt, vannet ut i 20 timer og dampet ferdig

(1) Vann ut pinnekjøttet i 20 timer, og damp det (på vanlig måte) i 2-3 timer, til kjøttet løsner fra beinet.  (2) Legg pinnekjøttet over i en ildfast form, og pensle det inn med BBQ-saus. (3) Grill det aller helst på grillen, men det fungerer fint under grillelementet i stekeovnen også! Det er ferdig når det begynner å bli litt gyldent (3-4 minutter på hver side).

Syltet rødløk
2 rødløk, skåret i tynne skiver
1,5 dl balsamicoeddik
0,5 dl hvitvinseddik
1 skvis sitronsaft
3 ss sukker
Litt pepper

(1) Skjær rødløken opp i tynne båter. (2) Kok opp de øvrige ingrediensene. (3) Skru av plata, og tilsett rødløken. La det stå og trekke i minst en time, gjerne over natta. Varmes opp før servering (ønsker du tykkere konsistens på sausen, kan du la det stå og småputre litt til du får ønsket konsistens på sausen).

Ovnsstekte amandinepoteter
En neve små amandinepoteter per person
Solsikkeolje
Maldonsalt

(1) Legg potetene (med skall) i en ildfast form. (2) Hell over litt solsikkeolje, og strø maldonsalt over. Vend potetene rundt. (3) Stekes på 220 grader i ca. 30 minutter. Vendes litt under veis.

Sellerirotpuré
250 g sellerirot i terninger
1 dl melk (jeg brukte soyamelk, men til vanlig bruker jeg vanlig melk)
1/2 dl matfløte
25 g smør
Vann
Salt

(1) Skjær selleriroten i terninger og legg det i en gryte (gjerne med teflonbelegg). Ha i melk, og deretter vann sånn at det dekker selleriroten. La det koke i 15-20 minutter, til selleriroten er mør. (2) Hell av væsken, tilsett fløte og smør, og kjør det jevnt med stavmikser. Smak til med salt.

søndag 17. november 2013

Ukemeny uke 47/2013

Puh! Familien er komplett igjen, og kom gjennom uka med bare et par dårlige netter og masse, masse kos! Har så smått begynt å forberede oss til jul, og i dag inntok vi faktisk sesongens første pinnekjøttmåltid - med en twist! Oppskriften kommer til uka :)

Mandag: Restemiddag
Tirsdag: Tomatsuppe med hardkokt egg
Onsdag: Ovnsbakt steinbitfilet med thaigrønnsaker og potetmos
Torsdag: Baconsurret kyllingfilet fylt med ramsløk og philadelphiaost
Fredag: Gratinert kjøttdeig med potetmos
Lørdag: Da blir det elgeburger på julemarked på Exporama :)
Søndag: Hjemmelaget lasagne

En av de beste fiskemiddagene jeg har spist på lenge - ovnsbakt steinbitfilet med thaigrønnsaker og potetmos


søndag 10. november 2013

Ukemeny uke 46/ 2013

Denne uka er det meg og kidsa alene. For å få ting til å gå rundt er planlegging alfa omega. Med ukemenyen i havn blir hvert fall det andre litt lettere! Denne uka propper jeg den med kjappe middager, sånn at ingen blir i dårlig humør av blodsukkermangel - trenger ikke akkurat det nå ;)

Mandag:  Pestomarinert laks i tortilla
Tirsdag: Spaghetti bolognese (har sausen klar i fryseren)
Onsdag: Grove pannekaker (lager røra klar dagen før)
Torsdag: Kikertsuppe 
Fredag: Torskegryte
Lørdag: Scampi i red curry (endelig familien komplett igjen!)
Søndag: Sennepsmarinert svinefilet med tortellini og appelsinsalat

Av alle de gode rettene på menyen denne uka, så er dette en av favorittene. Kanskje fordi det tar ca. 15 minutter fra vi kommer inn døra til den står på bordet ;)

torsdag 7. november 2013

Ovnsbakt steinbitfilet med thaigrønnsaker og potetmos

Det er virkelig en evighet siden sist jeg la ut en ny oppskrift her! Har følt meg så utrolig lite inspirert - helt til jeg var på bokbad med Trine fra Trines matblogg. Måtte nesten kjøpe med meg boka også - og den er virkelig inspirerende altså! Liker veldig godt at den er stappfull med oppskrifter - med veldig flotte bilder til (og de har hun tatt helt selv!). Heia Trine, sier jeg bare :)

Og i inspirert ånd prøvde jeg meg på ny middag i dag. Hadde en liten anelse om at den kom til å falle i smak - den inneholdt tross alt potetstappe. Men måtte gi fra meg siste fiskestykket til frøkna, og tilbehøret var rett og slett nydelig (i all beskjedenhet ;) ). Var ikke langt unna å forspise meg :)



Anbefalt fremgangsmåte for å minimere tidsbruk: 
(1) Gjør potetene klare, og sett de til koking. (2) Kutt opp grønnsakene til thaigrønnsakene. (3) Gjør fisken klar, og sett den i ovnen (4) Begynn å frese thaigrønnsakene. Når de er ferdigstekt, og du har hatt oppi vannet til sausen, begynner potetene å bli ferdigkokte. Hell av vannet, og la de stå til du er ferdig med thaigrønnsakene. (5) Gjør ferdig mosen (og ta ut fisken når den er klar ;) )

Total tidsbruk: ca. 25 minutter


Ovnsbakt steinbitfilet (2 voksne porsjoner)
 

400 g steinbitfilét (pass på at den er helt beinfri dersom du skal servere til barn - så unngår du at de får noia for det hvert fall ;) )
Sitronskiver
Olivenolje (gjerne en som er kraftig på smak)
Salt og pepper

(1) Skjær opp fileten i passelige porsjonsstykker. (2) Sprinkle over olivenolje, og strø over salt og pepper. Skjær noen sitronskiver og legg over hver av stykkene. (3) Stekes  på 200 grader i ca. 10-12 minutter


Grønnsaker i thaisaus


1 pakke ferske minimais, del evt. på langs
1/2 paprika, deles i strimler
1/2 pakke sukkererter, del de gjerne over på midten
100 g sellerirot, skåret i strimler
1 fedd hvitløk, finhakkes
Koriander
1/2 lime, saften av
2 ss skalldyrfond (kan erstattes med fiskefond eller fiskebuljong)
2 ss oystersaus
2 ss fiskesaus
1 ss kecap manis (søt soyasaus)
1 ss soyasaus
2 dl vann
Salt og pepper
Solsikkeolje (eller annen nøytral matolje)

(1) Del opp alle grønnsakene før du begynner å steke de. (2) Begynn med å frese minimais og sellerirot, før du tilsetter paprika og sukkererter når den har begynt å få litt farge. Stekes på middels til høy varme. (3) Tilsett hvitløken noen få sekunder før du tilsetter vannet. Skru ned varmen til middels temperatur. (4) Tilsett alle sausene (vet det er mange, men når du først har de i hus kan du alltid lage en god woksaus fra bunnen av...). Det jeg har oppgitt er circa-mål, så anbefaler virkelig å smake under veis. Da lærer du også hvordan sausene gir smak på gryta :). (5) Avslutt med å kryste en halv lime over, smake til med salt og pepper, og dryss fersk koriander over.


Potetmos
300 g potet (ca. 5-6 poteter, avhengig av størrelse), skrelles og skjæres i terninger (ca. 2-3 cm i tykkelse)
50 g smør
ca. 1 dl matfløte
Salt

(1) Skrell og del opp potetbitene i terninger. (2) Putt de i vann, og la de koke til de har blitt møre (ca. 15 minutter). (3) Hell av vannet, tilsett en god klatt med smør, og mos med en potetmoser. (4) Når potetene har blitt most og smøret smeltet, tilsetter du fløte til du har fått ønsket konsistens. (5) Smak til med salt (jeg bruker 1-2 ts til denne porsjonen).

Anbefaler virkelig å prøve ut snarligst - dette er skikkelig kosemiddag!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails