mandag 31. desember 2012

Waldorfsalat

Til kalkun hører waldorf, og det er faktisk nesten like lett som å lage kalkunen (satser jeg hvert fall på, siden jeg aldri har lagd kalkun før!).


Waldorfsalat (8 personer)
1/3 l kremfløte
1 pk majones á 165 g
1/2 sitron, saften av
1 ts sukker
5 grønne epler, skrelt og delt i små terninger
5 stilker stangselleri, i biter
100 g valnøttkjerner, grovhakket (legg noen til side til pynt)
250 g blå druer, delt i to (ta ut stenene hvis du ikke har stenfrie)
1,5 små bokser med ananasbiter

(1) Pisk fløten stiv, (2) Rør inn majonesen, (3) Smak til med sitronsaft, ananasjuice fra de hermetiske boksene (jeg brukte kanskje en halv boks med saft) og sukker, (4) Del epler, stangselleri, druer og hakk nøtter, og bland det inn i salaten, (5) Tilsett eventuelt mer sitronsaft eller ananasjuice dersom du ønsker å "korrigere" smakene litt etter du har tilsatt alle ingrediensene. (6) Pynt med litt hele blå druer og hele valnøttkjerner på toppen.

Salaten kan du gjøre klart dagen i forveien og sette plastfolie over, så får du litt mindre å gjøre på selve gjestedagen ;)

søndag 30. desember 2012

Blomsterdekorasjon til nyttårsbordet

Jeg lurer på om det var på en god-morgen-Norge-sending at Finn Schiøll sa at det var fint å gjøre ekstra stas på gjestene sine ved å lage en blomsterdekorasjon når man skulle ha selskap. Som om man ikke har nok å tenke på med å gjøre i stand huset og maten, liksom ;) Men denne gangen har jeg fordelt oppgaver litt utover, og da er det litt mer tid til å gjøre sånne litt ekstra koselige ting - som å lage en blomsterdekorasjon.

Jeg gjorde det veldig enkelt - kjøpte en ferdig bukett, men skjærte den ned sånn at det ble i passelig høyde, og puttet det i en bolle med oasis oppi. I morgen skal bordet pyntes med hvit duk, sølvløper, sølvservietter og denne buketten. Så er det klart for fest!

Før: i bukett fra obs!

Etter: skåret ned, puttet i oasis i en liten bolle
På bildene ser det i grunn ganske likt ut, og det er jo ikke så rart når man bruker en ferdig bukett sånn. Men det var faktisk nok blomster i en sånn bukett til å kunne lage to borddekorasjoner (jeg hadde bare ikke nok oasis) - så det kan bli ganske mye billigere enn å kjøpe ferdige dekorasjoner i butikken!

I morgen (tidlig) kommer det oppskrift på waldorfsalat, som jeg har laget klart i dag. Så blir det snart klart for feststemning :)

søndag 16. desember 2012

Ukemeny uke 51/2012


Vi går inn i årets siste "normale" uke, og dermed blir det siste ukemenyen for i år også. I romjulen er det så mye familiesamlinger og vennetreff at det ikke er på sin plass å planlegge menyen for den uka ;)

Mandag: Tomatsuppe
Tirsdag: Pestomarinert laks i tortilla
Onsdag: Medisterkaker med potetpuré, glaserte epler og aspargesbønner
Torsdag: Pasta med pesto, soltørkede tomater og biffstrimler
Fredag: Pizza med kjøttboller, bacon og paprika
Lørdag: Mozarellagratinert kylling med tomat og pesto
Søndag: Nissegrøt :)

God førjul til dere alle!

Selvpynta er velpynta eller noe sånt? ;) (tror vi trenger noen flere juler å øve oss på)



tirsdag 11. desember 2012

Julebordforberedelser og lakseruller

Bakgrunnen
I helgen hadde jeg julebord for de nærmeste kollegene på jobben hjemme. Alt i alt var vi 13 stykker på pinnekjøttmiddag - det er jo ikke kjempemange, men likevel mange nok til at middagen måtte planlegges og forberedes i god nok tid.

Menyen bestod av røklaksruller i potetlefse, pinnekjøtt med potetmos og kålrotstappe, og panna cotta med klementingelé til dessert. Fordelen med denne menyen er at den (i utgangspunktet) ikke krever så mye kjøkkentjeneste - hverken før gjestene kommer eller mens de er der! Når vi har gjester ønsker jeg å være så mye med de som jeg bare klarer, og det var et avgjørende kriterium for valg av meny. Selve julebordet var på fredag, og dette er hvordan jeg utførte løpet:

Kjøreplan
Onsdag:
  • Handle inn alt som trengtes
Torsdag:
  • Kokte poteter og kålrot, samt moste de ferdig. Begge mosene skal bare tilsettes kraft fra pinnekjøttet, så det måtte vente til det ble varmet opp igjen dagen etterpå.
  • Lage panna cotta med klementingelé
  • Legge pinnekjøttet i vann
Fredag (sånn den ideelt sett burde være):
  • Rydde huset og dekke bord
  • 3,5 timer før middag: Dampe pinnekjøttet
  • Deretter: Lage lakserullene (oppskrift kommer lenger ned)
  • 30-45 min før middag (mindre tid hvis det er færre som skal spise): Tilsette kraft i potetmosen og kålrotmosen, og varme de opp (dette tok lenger tid enn planlagt, så middagen ble litt forsinket)
  • Sette klart glass til aperitif (gi en av gjestene ansvar i å skjenke opp når de begynner å komme)
  • Sette frem fingermat når gjestene kommer
Oppsummert
Selv om middagen ble litt forsinket, og jeg ble stående litt mer på kjøkkenet enn jeg hadde lyst til når gjestene kom, kunne jeg senke skuldrene så fort maten var på bordet, og deretter koste jeg meg resten av kvelden. Pinnekjøttmiddag er virkelig supert hvis du ønsker å ha mange på middag og ikke bli stående i en evighet på kjøkkenet. Og dessert ferdig i porsjonsglass er virkelig en enkel utvei på en lekker avslutning på måltidet.

Her kommer oppskrift på lakserullene (de kommer nok til å bli en gjenganger her i huset):


Røklaks i potetlefser med rømmedressing 
1 beger rømme
1/2 bunt gressløk
1 klype sukker
Røklaks
Gode potetlefser (jeg sverger til mammas hjemmebakte)

(1) Finhakk gressløken, og bland den inn i rømmen. Ha i en klype sukker for å runde av smaken. (2) Smør rømmedressingen som et tynt lag utover hele potetlefsa. (3) Ha på en smal stripe (4-5 cm) med røklaks på midten, rull lefsa, og del i passelige biter.


Lakserullene kan fint gjøres klart et par timer før servering - sett de på et fat med plastfolie over i kjøleskapet frem til servering. Warning! Addictive... Hvis du forresten lurer på hvordan man kan kutte de opp så det ser pent ut, kan du se på Grys fremgangsmåte her.

Tips til alkoholfritt alternativ
Det er viktig å ikke glemme gjestene som ikke ønsker alkohol. For noen uker siden fikk jeg en eske med Vår på døra for å teste ut, og det passet ypperlig i denne anledningen. Juicen er knallgod, i tillegg ser flaskene veldig fine ut og gjør seg godt på bordet. De er visstnok ganske dyre (rundt 120 kr flaska), så det er en avveining om man skal velge denne mot en annen - nesten like god, men kanskje til halve prisen. Men denne var virkelig god, altså...




søndag 9. desember 2012

Ukemeny uke 50/2012

Julebordet er over, har landet i etterkant, og det er en god stund til neste fest. Kommer tilbake til noen av erfaringene rundt det å ha julebord hjemme en gang til uka!

Har vært noen fantastiske uker der jeg har følt litt på "gamlelivet" igjen (tre helger på rad der jeg har vært ute er ikke akkurat hverdagskost!), og nå skal det bli deilig å bruke resten av førjulstiden med den lille familien min. I dag har lillebror blitt dratt rundt på akebrett av storesøster, og vi har sett alt fra verdens største furteleppe til armene i været og hiksting av latter. ♥ Herligste lyden (og verdens skjønneste storesøster som elsker broren sin over alt på jord) ♥

Over til neste ukes meny:
Mandag: Grove pannekaker
Tirsdag: Blomkålssuppe
Onsdag: Spaghetti bolognese
Torsdag: Kylling med kokosmelk og red curry
Fredag: Fiskegrateng med grønt lokk (må utnytte at mannen er på julebord ;) )
Lørdag: Lasagne
Søndag: Middagsrester


Kylling i red curry på torsdagsmenyen (faktisk en av de mest populære oppskriftene i bloggen!)

søndag 2. desember 2012

Ukemeny uke 49/2012

Herligheten, tenk at vi er i uke 49 allerede!!! Om en drøy måned blir lillebror et helt år, og er slettes ikke baby lenger. Den sitter litt langt inne å innrømme, merker jeg...

Her i huset har julestjerna kommet opp, adventsstaken funnet frem, Snekker Andersen og Julenissen har gitt oss julestemninga, og det er i grunn bare å lade opp til en fantastisk og hektisk måned. Elsker desember!

På fredag skal jeg ha en del av kollegene mine på julebord her hjemme, tipper det blir en ganske travel uke for å gjøre klart. Har bestemt meg for å lage pinnekjøtt - passer fint i juletider og er lett å lage til mange, uten at jeg blir stående på kjøkkenet så mye den kvelden. Vil jo aller helst være med gjestene mine!

I hektiske tider er det greit å ha planer å forholde seg til - forrige uke hadde vi ikke ukemeny, men merker at jeg liker bedre å ha mer forutsigbarhet på det området. Så nå kommer neste ukes meny!

Mandag: Pølsepizzarester
Tirsdag: Oksegryte med potetmos
Onsdag: Fiskekaker med tilbehør
Torsdag: Spaghetti carbonara
Fredag: Pinnekjøttmiddag!
Lørdag: Pizza med kjøttboller, bacon og paprika
Søndag: Stekte nudler med kylling og grønnsaker

Juleforberedelse 1: lage fløtekarameller på søndag


onsdag 21. november 2012

En uke i Osaka med baby

For et par uker siden forlot jeg og min kjære frøkna hos bestemoren hennes, og tok med lillebror til Japan. Alex skulle på konferanse, lillebror og jeg ble med på ferie. Takket være kurv på flyet til lillebror gikk flyturen veldig greit, og jetlag'et ble vi kvitt på en dag (lot være å sove da vi kom frem).

Kort oppsummert om turen: Jeg LIKER Japan. Med store bokstaver. Det var utrolig rent over alt (så ikke en søppelbit på gata - ikke bøss engang!), alt føltes utrolig trygt, lillebror fikk boostet selvtillitten sin maks (hver gang vi stoppet opp var det sikkert 10 japanske damer som stod over han og smilte og snakket til han), og til tross for diverse språkproblemer så gikk det utrolig greit å komme seg frem. Holdt meg unna offentlig transport i rushtiden, og utenom da var det uproblematisk å reise rundt med barnevogn.

Fra park i Kyoto

I løpet av de seks dagene vi var der fikk jeg også besøkt Kyoto og Nara - begge deler hører vel egentlig nesten sammen med Osaka. Begge byene var nydelige, fikk sett litt mer av det "tradisjonelle" Japan, mens Osaka er mer moderne (naturlig nok, siden den har blitt bygd opp helt på nytt etter det ble bombet sønder og sammen på 40-tallet). Neonlys fikk vi sett nok av ;)

Her er noen bilder fra turen:
Japansk toalett - med setevarmer og spyling foran og bak. Helt vanlig.

Menyen vanskelig å lese? Ikke noe problem, det er helt vanlig med plastutgaver av hver eneste rett på menyen. Litt usikker på hvor apetittelig jeg syntes det var da men.

Nydelige japanske papirlamper

High-tech: robot. Snakker også. Ble litt fascinert!

Egne suvernirbutikker fokusert på Hello Kitty. Ble med en ting eller to herfra hjem til frøkna ;)

I Kyoto - nydelige høstfarger

Denne nydelige jenta hadde akkurat vært på sermoni (må ha vært ett eller annet spesielt for småttisene denne dagen)

Tempel i Kyoto


Fra park i Kyoto

Utsikt fra toppen av 40-etg-bygning utover Osaka

Lunch alene. 35 kr og helt nydelig faktisk :)

Måtte bare ta bilde av stellerommet! Var så utrolig fint der inne!

I Nara går omtrent 1000 dådyr fritt rundt i byen. Kjempestas!

I Nara

Hypermoderne - Osaka

Var innom tebutikk og kjøpte med litt hjem. Fikk også smake en kopp. Sånt er stas :)

Ute på restaurant siste kvelden. En av stedene uten plastfigurer av menyen, og alt som var oversatt var at det var en 7-retters meny. Dette var noe av hva vi fikk. Litt usikker på hva alt var.

Nykokte krabber var også en del av 7-retteren. Heldigvis er det bare jeg som liker krabbe, dette var supergodt!

...var dog mindre imponert over desserten. Sitronsorbet på cornflakes. Jaja.

Information-overload ;)
Alt i alt - superspennende tur, stappfull med opplevelser. Digget Japan, og reiser GJERNE tilbake - det er jo så mye mer som vi ikke har fått opplevd på den korte tiden vi var der. Veldig greit å reise med baby, men glad frøkna ikke var med - tror hun hadde slitt litt med å finne mat etter hennes smak (og ikke minst så så jeg veldig lite til kniv og gaffel rundt omkring, men det hadde hun vel lært seg etter hvert). Kanskje en tur tilbake når begge har blitt en del større?

søndag 18. november 2012

Ukemeny uke 47/2012

Puh! Det er ikke bare-bare å komme seg etter 8 timers forskjell i tidssone. Lillebror sliter skikkelig med innsovning om kveldene (av en eller annen grunn, selv om klokka er 04 på natta i Japan mens vi bysser fortvilet rundt på en liten fortvilet stakkar). I 21-tiden ligger to slitne foreldre utmatta på sofaen og halvsover. Kjenner jeg har begynt å grue meg litt til begge to er i jobb igjen, har på følelsen av at dagene kommer til å bli rimelig hektiske!

Holder derfor fortsatt på med ukemenyene, de sparer oss for masse av tid (hvert fall når vi er flinke til å følge de opp og gjøre unna alle innkjøpene på en dag). Her kommer neste ukes meny:

Mandag: Sushi (har blitt fan etter Japanturen!)
Tirsdag: Minestronesuppe
Onsdag:  Lammekebab med pasta med pesto og salatblanding
Torsdag: Laks i fløtesaus med tagliatelle og asparges
Fredag: Fajitas
Lørdag: Lasagne
Søndag: Andebryst med krydret appelsinsaus, fløtegratinerte poteter, sellerirotpuré og balsamico-sjampinjong

Kebab av lammekjøtt på onsdagsmenyen (greit å ha liggende i fryseren)

Til helgen skal jeg og ei venninne på jentetur til Riga! Gjett om jeg gleder meg :)

søndag 11. november 2012

Ukemeny uke 46/2012

Nå har vi begynte å lande igjen. På torsdag for en uke siden dro frøkna til bestemor og vi tok med oss lillebror til Japan. En uke etterpå var vi på Gardermoen igjen. Det har vært en fantastisk opplevelsesfull uke, og var ganske slitne etterpå (det tar jo litt på å snu døgnet sånn). Men for en opplevelse! Tror nesten jeg må dele noen bilder med dere til uka :)

Neste ukes meny blir som følger:
Mandag: Grove pannekaker
Tirsdag: Fiskekaker med tilbehør
Onsdag: Pestomarinert laks med spaghetti, ruccola og cherrytomater
Torsdag: Pizza (mor er ute av heimen, mann og barn hjemme alene)
Fredag: Kyllingfrikassé
Lørdag: Hjemmelagde burgere
Søndag: Medisterkaker med potetpuré, glaserte epler og aspargesbønner

Medisterkaker med potetpuré, glaserte epler og aspargesbønner på søndagsmenyen. Gleder meg allerede!


Ull, ull, ull...

Ull er gull! For et par uker siden fikk jeg anledning til å bruke litt mer penger i nettbutikken til Polern O. Pyret, og det kan jeg jo like :) Forrige gang jeg fikk anledningen handlet jeg en ullbody, og et tips til dere: ut dagen i dag er det 20% på ull og superundertøy i nettbutikken til PoP.

Denne gangen benyttet jeg meg imidlertid av muligheten til å kjøpe en av de mer klassiske plaggene:


Synes bomullene er så deilig, og liker stilen så godt (i tillegg har jeg hamstret inn ull nok for vinteren på salg ;) )!

Og i tillegg har de noen superdeilige ullfrottésokker som holder minstemann deilig og varm på føttene:



Litt off the record - tilbake til hovedsaken: det er tilbud på ull hos PoP ut dagen, har du ikke hamstret inn nok til vinteren er det en god anledning nå :)

 

P.S. Selv om innlegget er sponset, er meningene mine egne! 

søndag 4. november 2012

Ukemeny uke 45/2012

Litt liten aktivitet her for tiden, av årsaker jeg skal komme tilbake til senere, MEN en ukemeny skal dere hvert fall få ;)

Mandag: Kjøttkaker med tilbehør
Tirsdag:  Tomatsuppe med kokt egg
Onsdag: Fiskegrateng med grønt lokk
Torsdag: Hjemmelaget pita med grillet kylling, salat m.m.
Fredag: Pizza med biffstrimler og choriz
Lørdag: Scampi i red curry
Søndag: Lammelår, fløtegratinerte poteter, brokkoli (svigermor lagde nok sånn at vi har lammelår i fryseren :) )

Hjemmelaget fiskegrateng med grønt lokk på onsdagen!


søndag 28. oktober 2012

Ukemeny uke 44/2012

Når nettene blir lange og kulda setter inn... Mye oppvåkninger om nettene, tidlige morgener (og nå vil de vel starte 04:30 i stedet for 05:30 etter vi har stilt klokka) - medfører to slitne foreldre rett og slett! I dag har det vært litt batteriladning med leking i hagen (lillebror har ålt seg rundt i gresset i en altfor stor vinterdress - hihi), og aller første kinobesøk med frøkna (Tingelingfilmen). Etter vi kom hjem igjen har det virket som vi har hatt en liten fe som har vært høy på tryllestøv her :-D

Over til ukas meny:
Mandag: Pestomarinert laks i tortilla
Tirsdag: Spaghetti bolognese
Onsdag: Kebab av lammekjøtt, pasta med pesto, grønn salat
Torsdag: Pastasalat med smak av Sør-Europa
Fredag: Asiatisk nudelsuppe med biffstrimler
Lørdag: Kyllingwok
Søndag: Sennepsmarinert svinefilét med tortellini og appelsinsalat

Alex' favoritt: Sennepsmarinert svinefilét med tortellini i pesto og appelsinsalat som tilbehør


Fargelegging på nettet

Jeg er jo ikke baaare hobbykokk, men mamma også ;) Så tenkte jeg skulle komme med tips til en nettside med masse fargeleggingstegninger - klare til å printe ut! Det kan jo være greit å ha i mente til våte høstkvelder og sure vinterdager! På fargelegg.no er det tegninger med alt fra Snøhvit til ulike mandalaformer.


Et annet tips er Fava som lager "Mine første sangkort", "Mine første aktivitetskort" osv. De har egen tegnebøker med bilder av kjente barnesanger, det er jo litt koselig. Og i tillegg kan du laste ned "bjørnen sover"-tegning gratis fra nettsidene deres her.



God søndag fra meg!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails