mandag 30. april 2012

Hjemmelagde hamburgere, hjemmelagd tilbehør

I helgen hadde vi besøk av to (tidligere) barnehagekompiser av Jenny, med foreldre, og når det blir mange til bords er det greit med noe som er lett å lage til mange. Hjemmelagde hamburgere er enkelt, og noe de aller, aller, aller fleste liker. Når man i tillegg lager hjemmelagd hamburgerbrød og hjemmelagd bernaisedressing til, så blir det ganske stas. Oppskriften er hentet fra Geir Skeie - Verdensmester. Fra barndom til Bocuse d'Or.


Hjemmelagde hamburgere
800 g karbonadedeig
1 ss salt
1 ts pepper
2 ts estragon, finhakket

Bland alt sammen til en deig. Lag 4 store eller 8 små hamburgere. La de være 1-2 cm tykke. De skal stekes sånn at de fortsatt er litt rosa inni - det vil si ca. 3 minutter på hver side på middels til høy varme. Du kan gjerne grille dette på en jernplate på grillen også!


Hjemmelagde hamburgerbrød (8 stk)
500 g hvetemel
1/2 pakke tørrgjær
2 ts salt
3 dl vann
1 egg
Sesamfrø

(1) Ha det tørre oppi en bolle. Tilsett så varmt vann du har i krana, og kna godt. Bruk gjerne eltemaskin, og la den gå i 10 minutter. Sett til heving, og stikk gjerne hull på deigen sånn at den heves enda en gang før du knar de ut. (2) Fordel deigen i 8 emner, og lag boller ut av det. Klapp de deretter flate - 1 cm tykke holder. Sett de igjen til heving. (3) Når de er ferdighevet, pensler du de med pisket egg og strør sesamfrø over. (4) Stekes på 180°C i 15 minutter.

Tips: Det gjør ingenting om du lar burgerbrødene heve leeeenge etter du har lagd de ferdig i burgerbrødfasong. Første gangen jeg lagde disse fikk de heve 2 timer som burgerbrød før de ble satt i ovnen - de ble fantastisk luftige!


Bernaisedressing
1 eggeplomme
1 ss hvitvinseddik
1 ss dijonsennep
1 ts salt
2 dl matolje
2 ss estragon, finhakket
4 ss sylteagurk, finhakket
1 ts gressløk, finhakket

(1) Visp eggeplomme med eddik, sennep og salt. (2) Spe gradvis med oljen. Pass på at alt vispes gradvis inn sånn at det ikke skiller seg. (3) Nå som du har "majonesen" klar (det er vel vanligvis sitron i stedet for eddik i majones?), kan du tilsette de andre ingrediensene. Og eventuelt smake til med mer salt og pepper.

Tips: Denne holder seg 2 uker i kjøleskapet. Er også godt som tilbehør til fiskepinner! Oppskrift på hjemmelagde fiskepinner er rett rundt hjørnet ;-)

Ovnsstekte potetbåter
150 g poteter per person
Solsikkeolje
Paprikapulver
Salt
Pepper
Timian

(1) Vask og kutt potetene i båter. Putt de i en brødpose. (2) Lag en oljeblanding med solsikkeolje (annen smaksnøytral olje går også bra!), paprikapulver, salt, pepper og timian. Smak til under veis, sånn at du vet at det blir gode smaker. Hell oljeblandingen over potetene, knyt posen sammen, bland oljen godt inn i potetene, og la den stå i kjøleskapet til du trenger den. (3) Stekes på 240 grader i ovnen i ca. 30 minutter. Når de er ferdige (dvs. begynt å bli gyldne på utsiden), kan du slå av ovnen og la de stå inni til du serverer maten. De blir bare enda mykere inni :-)

Heinz-tilbehør
Jeg har fått denne nyheten fra Heinz for å teste ut: Saus basert på soltørkede tomater. Den var inmari god til burgerne. God erstatning til ketchup'en. Jeg sier det ikke bare fordi jeg har fått den til uttesting ;-) De som har vært på besøk her og fått den servert var også veldig fornøyde. Eneste draw-back'et er at du får minimum en spiseskje med saus ut - uansett! Det spruter ut! Har sett den på Meny-butikken, de har den sikkert andre steder også.Til slutt: Jeg har en give-away gående: Vinn 1 års abonnement på matbladet Maison Mat & Vin (favoritten min!), eller en pakke med eksotiske kryddere for å lage indisk mat. Meld deg på her!Følg bloggen min med bloglovin

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du legger igjen en hilsen ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails