Påsken er liksom ikke tiden for vanlige ukesmenyer. Det er familietid, skitid, fjelltid, kaketid... Absolutt ingen vanlig ukemenytid! Så her kommer jeg med et knippe forslag til hva som kan stå på menyen i løpet av påsken!
Lunsjretter
Blomkålsuppe
Tomatsuppe
Grove
pannekaker
Frokostrundstykker
Amerikanske
pannekaker
"Tradisjonelle" retter
Andebryst
med krydret appelsinsaus, fløtegratinerte poteter, sellerirotpuré og
balsamico-sjampinjong
Grønnsaksgryte
som tilbehør til lammelåret (lammelåret pleier den eldre generasjonen å lage, så her har jeg faktisk ingen oppskrift tilgjengelig! Men denne er super som enkel tilbehørsrett på hytta!)
Biff Stroganoff
Grillmat (grillmat er en del av påskematen for meg!)
Spare
ribs av pinnekjøtt
Hjemmelagde
hamburgere, hjemmelagd tilbehør
Grillet
kylling på ølboks med potetsalat
Helgrillet
indrefilet med potetpakker og ovnsbakte tomater
Fiskealibi
Steinbitfilét
med ratatouille
Torskegryte
Desserter, kaker og bakst (hva er vel påsken uten søtsaker?)
Langpannekake
Schakendas fantastiske boller - med vaniljekremfyll
Gulrotkake
Filelterte appelsiner i nydelig gratinert kremsaus
Bananer
i appelsinsaus med vaniljeis
Eplevafler med vaniljeis
Merket det var vanskelig å begrense seg ;) Håper dette kan være til inspirasjon! Lurer egentlig på hva er den ultimate påskematen?
God påske alle sammen!!!
søndag 24. mars 2013
søndag 17. mars 2013
Ukemeny uke 12/2013
For en helg! Påskeverksted på biblioteket, Karsten og Petra på kino, stor-liten kompis på overnattingsbesøk hos frøkna (veldig vanskelig å sovne når man har en venn sovende på rom hos seg ;) ), uteleking, plukking av seljekvister for å få gåsunger (så de har begynt å selge kvister hos blomsterhandlerne, men det gidder vi ikke altså), og vennebesøk både før og etter middag! Noen ganger er det fint å bare være kjernefamilien, men stort sett er det mye bedre med masse liv rundt oss. Denne helgen har vært perfekt i så måte.
Denne uka består menyen av alt fra potetsuppe og hjemmelagde fiskepinner til fondueaften og chili con carne. Håper dere finner noe som frister :)
Mandag: Pølsepizzarester etter lørdagens middagslaging med 4-åringene (de var kjempeflinke!)
Tirsdag: Potet- og purresuppe
Onsdag: Hjemmelagde fiskepinner, råkostsalat, kokte poteter og fløtesmørsausen jeg brukte ved siden av fiskegratengen
Torsdag: Pasta med svinefilét i strimler med pestosaus
Fredag: Scampi i red curry
Lørdag: Fondueaften
Søndag: Chili con carne
Denne uka består menyen av alt fra potetsuppe og hjemmelagde fiskepinner til fondueaften og chili con carne. Håper dere finner noe som frister :)
Mandag: Pølsepizzarester etter lørdagens middagslaging med 4-åringene (de var kjempeflinke!)
Tirsdag: Potet- og purresuppe
Onsdag: Hjemmelagde fiskepinner, råkostsalat, kokte poteter og fløtesmørsausen jeg brukte ved siden av fiskegratengen
Torsdag: Pasta med svinefilét i strimler med pestosaus
Fredag: Scampi i red curry
Lørdag: Fondueaften
Søndag: Chili con carne
Hjemmelagde fiskepinner er myyye sunnere og bedre enn kjøpevarianten! |
Labels:
ukemeny
fredag 15. mars 2013
Saus ved siden av fiskegratengen
Når vi spiser fiskegrateng, er jeg vant med at det er smeltet smør til potetene. Ikke noe jeg egentlig har syntes har vært spesielt godt noen gang, men det er nå en gang noe med at gamle vaner er vonde å vende osv.
Denne gangen når vi hadde fiskegrateng, og jeg stod og kikket oppi det smeltede smøret, bestemte jeg meg for å lage en vri. Og det ble mye bedre enn det vanlig smeltede smøret. Selv min ikke-fiskespisende samboer fikk lett ned fisken nå som det var god saus ved siden av ;)
150 g smør
2 dl matfløte
1 ss sitronsaft
1 ts sukker
1 ts balsamicoeddik
1-2 ts gressløk, fersk eller tørket
(1) Smelt smøret (2) Tilsett fløte og gressløk, kok opp. (3) Smak til med sitronsaft, sukker, balsamicoeddik og server til potetene :)
Denne gangen når vi hadde fiskegrateng, og jeg stod og kikket oppi det smeltede smøret, bestemte jeg meg for å lage en vri. Og det ble mye bedre enn det vanlig smeltede smøret. Selv min ikke-fiskespisende samboer fikk lett ned fisken nå som det var god saus ved siden av ;)
150 g smør
2 dl matfløte
1 ss sitronsaft
1 ts sukker
1 ts balsamicoeddik
1-2 ts gressløk, fersk eller tørket
(1) Smelt smøret (2) Tilsett fløte og gressløk, kok opp. (3) Smak til med sitronsaft, sukker, balsamicoeddik og server til potetene :)
Labels:
saus
torsdag 14. mars 2013
Tjukklefse med vaniljeis og bærsaus
Mammas tjukklefser er verdens beste tjukklefser, og siden hun har patent på oppskriften kan jeg ikke dele den her (ikke tror jeg at jeg klarer å gjengi den riktig heller...). Barna elsker de, voksne elsker de... Og de gjør seg faktisk supert som dessert også!
Baker du ikke selv (eller er så heldig som meg som har noen som baker til deg), går det an å kjøpe i butikken også. Mammas lefser selges på Meny på Jessheim og på Tømtetunet gårdsutsalg på Eidsvoll. Og hos mamma da, selvsagt ;)
Denne søndagen, når vi var 10 stykker til bords, var dette en super dessert.
Bærsaus
200 g bær, frosne eller ferske (jeg brukte halvparten jordbær og bringebær)
2 dl vann
Sukker
Kok opp bær og vann. Kjør det jevnt med stavmikser, og smak til med sukker. Brukes gjerne varm til is.
Du trenger:
1 tjukklefse per person
Litt mjøskrem (lages av smør, melis, fløte, vaniljesukker, revet brunost)
2-3 kuler god vaniljeis
Bærsaus
La tjukklefsene være romtempererte. Smør på et tynt lag med mjøskrem. Ha på 2-3 kuler med vaniljeis (la den gjerne stå ute i 10 minutter sånn at den blir litt myk - noe jeg ikke hadde tid til ;) ), og ha på den varme sausen ved servering. Klart til å nytes!
Baker du ikke selv (eller er så heldig som meg som har noen som baker til deg), går det an å kjøpe i butikken også. Mammas lefser selges på Meny på Jessheim og på Tømtetunet gårdsutsalg på Eidsvoll. Og hos mamma da, selvsagt ;)
Denne søndagen, når vi var 10 stykker til bords, var dette en super dessert.
Bærsaus
200 g bær, frosne eller ferske (jeg brukte halvparten jordbær og bringebær)
2 dl vann
Sukker
Kok opp bær og vann. Kjør det jevnt med stavmikser, og smak til med sukker. Brukes gjerne varm til is.
Du trenger:
1 tjukklefse per person
Litt mjøskrem (lages av smør, melis, fløte, vaniljesukker, revet brunost)
2-3 kuler god vaniljeis
Bærsaus
La tjukklefsene være romtempererte. Smør på et tynt lag med mjøskrem. Ha på 2-3 kuler med vaniljeis (la den gjerne stå ute i 10 minutter sånn at den blir litt myk - noe jeg ikke hadde tid til ;) ), og ha på den varme sausen ved servering. Klart til å nytes!
Labels:
dessert
onsdag 13. mars 2013
Kylling med pasta i dijon- og balsamicosaus
Liker du dijonsennep i mat, kommer du nok til å like denne retten. Dijonsmaken er nemlig ganske fremtredende! Sammen med creme fraiche og balsamicoeddik får du en ganske karakteristisk og smakfull saus til kyllingen - perfekt suppelert med sukkererter og toppet med parmesan. Vi voksne syntes retten var en ganske god middag, frøkna digget kyllingen dyppet i ketchup, og lillebror spiste alt med enorm apetitt - til han ble lei og begynte å kaste maten på golvet i stedet...
Oppskriften er hentet fra familiekokeboka - omtalt som "tiårets beste kokebok" av Yngve Ekern da boka kom ut i 2009. Om den er den beste vet jeg ikke, men jeg er hvert fall veldig glad i den, og kan trygt anbefale den til andre der ute (også de som ikke er barnefamilier ;) ) - det er massevis av enkle og gode middagstips til hverdagsmiddager der!
Størrelse på porsjonen: 2 voksne + 2 barn
Tid: 30 min
Pris: Under 100-lappen
Kylling med pasta i dijon- og balsamicosaus
3 kyllingfiléter, krydret med salt, pepper og paprikaolje
250 g tagliatelle
200 g sukkererter
Olivenolje
1 beger creme fraiche
0,5 dl balsamicoeddik
3 ss dijonsennep
1 ts sukker
Salt og pepper
Revet parmesan
God jomfruolje
(1) Sett pastavannet til koking, (2) krydre kyllingfilétene, og begynn å steke de i olivenolje. Stek 3 minutter på hver siden på middels til høy varme, og legg de til side. De blir ferdige på ettervarmen. (3) Når vannet koker, putter du sukkerertene oppi, og lar de koke i 1,5 minutt før du tar de ut av vannet. Ha de over i kaldt vann. (4) Hell pastaen oppi vannet, og la det koke til det er ferdig (1 liter vann per 100 g pasta, følg kokeanvisningene på pakken). (5) Kok opp creme fraiche med balsamicoeddik, sukker og dijonsennep. (6) Når pastaen er ferdigkokt, heller du av kokevannet, skyller i kaldt vann, og vender inn creme fraiche-sausen med pastaen. (7) Varm opp sukkerertene igjen ved å steke de litt i stekesjyen fra kyllingfilétene, og vend de inn i pastaen. (8) Legg kyllingen oppå pastaen, sprinkle god jomfruolje over, riv fersk parmesan over, og server.
Oppskriften er hentet fra familiekokeboka - omtalt som "tiårets beste kokebok" av Yngve Ekern da boka kom ut i 2009. Om den er den beste vet jeg ikke, men jeg er hvert fall veldig glad i den, og kan trygt anbefale den til andre der ute (også de som ikke er barnefamilier ;) ) - det er massevis av enkle og gode middagstips til hverdagsmiddager der!
Størrelse på porsjonen: 2 voksne + 2 barn
Tid: 30 min
Pris: Under 100-lappen
Kylling med pasta i dijon- og balsamicosaus
3 kyllingfiléter, krydret med salt, pepper og paprikaolje
250 g tagliatelle
200 g sukkererter
Olivenolje
1 beger creme fraiche
0,5 dl balsamicoeddik
3 ss dijonsennep
1 ts sukker
Salt og pepper
Revet parmesan
God jomfruolje
(1) Sett pastavannet til koking, (2) krydre kyllingfilétene, og begynn å steke de i olivenolje. Stek 3 minutter på hver siden på middels til høy varme, og legg de til side. De blir ferdige på ettervarmen. (3) Når vannet koker, putter du sukkerertene oppi, og lar de koke i 1,5 minutt før du tar de ut av vannet. Ha de over i kaldt vann. (4) Hell pastaen oppi vannet, og la det koke til det er ferdig (1 liter vann per 100 g pasta, følg kokeanvisningene på pakken). (5) Kok opp creme fraiche med balsamicoeddik, sukker og dijonsennep. (6) Når pastaen er ferdigkokt, heller du av kokevannet, skyller i kaldt vann, og vender inn creme fraiche-sausen med pastaen. (7) Varm opp sukkerertene igjen ved å steke de litt i stekesjyen fra kyllingfilétene, og vend de inn i pastaen. (8) Legg kyllingen oppå pastaen, sprinkle god jomfruolje over, riv fersk parmesan over, og server.
søndag 10. mars 2013
Ukemeny uke 11/2013
Ny uke, nye muligheter :) Vi har avsluttet denne uka med skikkelig sosialt samvær - totalt var vi 10 stykker til middag i dag! Heldigvis er kjøkkenet midt i huset, så går ikke glipp av så mye selv om jeg blir stående litt og lage mat. Elsker at det er masse liv i huset!
På ukemenyen denne uka kan jeg friste med blant annet "grønn" fiskegrateng, tacopizza (mye bedre med hjemmelaget enn grandiosa-varianten ;) ), og et par retter jeg ikke har prøvd før (den ene linker til ekstern blogg). Noe som frister?
Mandag: Restemiddag etter søndagens biff stroganoff (tilsatt gulrøtter og sellerirot)
Tirsdag: Fiskegrateng med grønt lokk, råkostsalat og poteter
Onsdag: Pasta med kyllingbryst og dijon- og balsamicosaus (oppskrift kommer)
Torsdag: Blomkålssuppe
Fredag: Tacopizza
Lørdag: Kylling med kokosmelk og red curry
Søndag: Svinefilet i salvie- og balsamicosaus
På ukemenyen denne uka kan jeg friste med blant annet "grønn" fiskegrateng, tacopizza (mye bedre med hjemmelaget enn grandiosa-varianten ;) ), og et par retter jeg ikke har prøvd før (den ene linker til ekstern blogg). Noe som frister?
Mandag: Restemiddag etter søndagens biff stroganoff (tilsatt gulrøtter og sellerirot)
Tirsdag: Fiskegrateng med grønt lokk, råkostsalat og poteter
Onsdag: Pasta med kyllingbryst og dijon- og balsamicosaus (oppskrift kommer)
Torsdag: Blomkålssuppe
Fredag: Tacopizza
Lørdag: Kylling med kokosmelk og red curry
Søndag: Svinefilet i salvie- og balsamicosaus
Blomkålssuppe er gammel favoritt :) |
Labels:
ukemeny
torsdag 7. mars 2013
Pytt i panne
En gammel klassiker - men noen ganger trenger man å bli minnet på akkurat sånne gamle klassikere. Dette tror jeg faktisk var en av favorittmiddagene mine da jeg var liten - kanskje på grunn av at det passet så godt med ketchup ved siden av? ;) Ser også ut til at mine barn følger opp denne tradisjonen - begge to gaflet nedpå med enorm matlyst (sjelden jeg ser de spise SÅ mye...).
I utgangspunktet er dette noe du burde tenke på å ha til middag så fort du har potetrester etter en middag. Spar de i kjøleskapet i dagen etterpå, kutt de i terninger, tilsett litt andre grønnsaker (gulrøtter føler jeg er et must!), litt kjøtt og voila! Middagen er ferdig. Toppes gjerne med et speilegg eller to.
Poteter, i terninger
Gulrøtter, i tynne skiver
Løk, i små terninger
Hermetiserte maiskorn
Brokkoli
Pølser/karbonader/andre kjøttrester
Egg
Olje/ smør til steking (det trengs masse - potetene suger til seg!)
(1) Kutt alt i terninger/ skiver (brokkolien i små buketter). (2) Begynn å steke gulrøttene litt (dersom de er rå), før du tilsetter poteter, løk, de andre grønnsakene, pølsene/kjøttet... Rør forsiktig rundt til grønnsakene er glasserte og potetene/kjøttet ferdigstekt. (3) Strø nykvernet salt og pepper over, vend det inn. (4) Serveres med speilegg ved siden av.
Skikkelig cowboymiddag for stor og liten (gjerne med ketchup ved siden av ;) ).
I utgangspunktet er dette noe du burde tenke på å ha til middag så fort du har potetrester etter en middag. Spar de i kjøleskapet i dagen etterpå, kutt de i terninger, tilsett litt andre grønnsaker (gulrøtter føler jeg er et must!), litt kjøtt og voila! Middagen er ferdig. Toppes gjerne med et speilegg eller to.
Poteter, i terninger
Gulrøtter, i tynne skiver
Løk, i små terninger
Hermetiserte maiskorn
Brokkoli
Pølser/karbonader/andre kjøttrester
Egg
Olje/ smør til steking (det trengs masse - potetene suger til seg!)
(1) Kutt alt i terninger/ skiver (brokkolien i små buketter). (2) Begynn å steke gulrøttene litt (dersom de er rå), før du tilsetter poteter, løk, de andre grønnsakene, pølsene/kjøttet... Rør forsiktig rundt til grønnsakene er glasserte og potetene/kjøttet ferdigstekt. (3) Strø nykvernet salt og pepper over, vend det inn. (4) Serveres med speilegg ved siden av.
Skikkelig cowboymiddag for stor og liten (gjerne med ketchup ved siden av ;) ).
Labels:
barnevennlig mat,
middag,
pølser
tirsdag 5. mars 2013
Italiensk kyllinggryte
Denne suppa/gryta er lagd på rester - super måte å få brukt opp kyllingen på. Inneholder mye sunne saker - og smaker fortreffelig - skikkelig kose-hverdagsmiddag! Frøkna var ikke veldig fornøyd (liker best mat som ikke er blandet sammen for tiden), lillemann ELSKET det, mannen syntes det var helt ok, og jeg koste meg.
2 gulrøtter, i tynne skiver
1 potet, i terninger
1/2 purre, i tynne skiver
1 løk, i terninger
1 fedd hvitløk, finhakket
Olivenolje
1,5 dl tomatsaus (du kan evt. tilsette 1 boks hermetiserte tomater og heller krydre litt hvis du ikke har sausen fra før av - jeg pleier nemlig å lage store porsjoner med saus når jeg først lager, og heller fryse ned i småbegre for å ha til pizza/pasta/gryter som dette)
1 l kraft/ utblandet kyllingfond
1 dl spaghetti, knekt opp i biter på 2-4 cm
1-2 kyllinglår, stekt og delt i biter
1 dl spaghetti, delt opp i mindre biter.
1 boks hvite bønner, skylt og avrent
1 ss sitronsaft
2 ts soyasaus
1 klype sukker
Salt og pepper
Friske urter (bladpersille, timian, basilikum er noen av de som kan gjøre seg godt i denne gryta)
(1) Del opp poteten, gulrøttene, løken, purren, kyllingen og hakk hvitløken. (2) Surr grønnsakene litt i en gryte til de blir glasserte (ca. 5-10 minutter). (3) Tilsett hvitløken mot slutten av steketiden, og tilsett kraft og tomatsaus før den blir brun. (4) Tilsett spaghettien, og la alt koke. (5) Etter ca. 5 minutter tilsetter du kyllingbitene. La deretter alt koke spaghettien og potetene er ferdigkokt (burde ikke ta mer enn 5 minutter til). (5) Ta gryta av plata, og tilsett de skylte bønnene. Smak til med sitronsaft, soyasaus, sukker, salt og pepper. Strø eventuelt litt friske urter over.
2 gulrøtter, i tynne skiver
1 potet, i terninger
1/2 purre, i tynne skiver
1 løk, i terninger
1 fedd hvitløk, finhakket
Olivenolje
1,5 dl tomatsaus (du kan evt. tilsette 1 boks hermetiserte tomater og heller krydre litt hvis du ikke har sausen fra før av - jeg pleier nemlig å lage store porsjoner med saus når jeg først lager, og heller fryse ned i småbegre for å ha til pizza/pasta/gryter som dette)
1 l kraft/ utblandet kyllingfond
1 dl spaghetti, knekt opp i biter på 2-4 cm
1-2 kyllinglår, stekt og delt i biter
1 dl spaghetti, delt opp i mindre biter.
1 boks hvite bønner, skylt og avrent
1 ss sitronsaft
2 ts soyasaus
1 klype sukker
Salt og pepper
Friske urter (bladpersille, timian, basilikum er noen av de som kan gjøre seg godt i denne gryta)
(1) Del opp poteten, gulrøttene, løken, purren, kyllingen og hakk hvitløken. (2) Surr grønnsakene litt i en gryte til de blir glasserte (ca. 5-10 minutter). (3) Tilsett hvitløken mot slutten av steketiden, og tilsett kraft og tomatsaus før den blir brun. (4) Tilsett spaghettien, og la alt koke. (5) Etter ca. 5 minutter tilsetter du kyllingbitene. La deretter alt koke spaghettien og potetene er ferdigkokt (burde ikke ta mer enn 5 minutter til). (5) Ta gryta av plata, og tilsett de skylte bønnene. Smak til med sitronsaft, soyasaus, sukker, salt og pepper. Strø eventuelt litt friske urter over.
mandag 4. mars 2013
Ukemeny uke 10/2013
Puh! Fra sol og glamour den ene uka til nesten det motsatte uka etter. Eller - det vil si - sol har det jo vært. Men med en minstemann som har fått omgangssyke (og beholdt sykdommen i 6 dager!) og så mye jobb at jeg måtte ta meg en økt på jobben på søndag har det ikke blitt mye tid til å se sola! Nå, på den 6.dagen, ser det ut til at maten endelig forblir i magen på lillebror.
Kost til magesyk lillemann:
Etter mammas anbefaling startet vi med havresuppe iblandet salt og sukker for at det skulle stoppe maten (altså - kokt vann og havregryn, tilsatt litt salt og smakt til med sukker, og deretter brukt pastasilen for å sile vekk havregrynene) - og det har heldigvis virket! Små porsjoner med loff og smør på har han også fått. Kokt avkjølt vann har vært den beste tørstedrikken.
Vekten hans har rast nedover disse dagene - skikkelig vondt å se han sånn. Nå begynner heldigvis glimtet å komme tilbake, og det gjør godt for mammahjertet (og pappahjertet, også, for å si det sånn - det er han som har tatt den tungste børen her hjemme disse dagene!).
Forhåpentligvis blir denne uka bedre :)
Denne ukas meny:
Mandag: Lammelår, poteter, saus og dampede gulrøtter (fint å ha ferdig lammelår i saus i fryseren ;) )
Tirsdag: Lasagne (kommer hjem til ferdig middag - herlig!)
Onsdag: Pytt i panne
Torsdag: Spaghetti bolognese
Fredag: Restemiddag
Lørdag: Salatbar med hvitløksbrød ved siden av
Søndag: Biff stroganoff
Har du noen røvertriks mot omgangssyke?
Kost til magesyk lillemann:
Etter mammas anbefaling startet vi med havresuppe iblandet salt og sukker for at det skulle stoppe maten (altså - kokt vann og havregryn, tilsatt litt salt og smakt til med sukker, og deretter brukt pastasilen for å sile vekk havregrynene) - og det har heldigvis virket! Små porsjoner med loff og smør på har han også fått. Kokt avkjølt vann har vært den beste tørstedrikken.
Vekten hans har rast nedover disse dagene - skikkelig vondt å se han sånn. Nå begynner heldigvis glimtet å komme tilbake, og det gjør godt for mammahjertet (og pappahjertet, også, for å si det sånn - det er han som har tatt den tungste børen her hjemme disse dagene!).
Forhåpentligvis blir denne uka bedre :)
Denne ukas meny:
Mandag: Lammelår, poteter, saus og dampede gulrøtter (fint å ha ferdig lammelår i saus i fryseren ;) )
Tirsdag: Lasagne (kommer hjem til ferdig middag - herlig!)
Onsdag: Pytt i panne
Torsdag: Spaghetti bolognese
Fredag: Restemiddag
Lørdag: Salatbar med hvitløksbrød ved siden av
Søndag: Biff stroganoff
Verdens beste hvitløksbrød lager du selv - på grillen! :) |
Har du noen røvertriks mot omgangssyke?
Labels:
mammarollen,
ukemeny
Abonner på:
Innlegg (Atom)