lørdag 26. mars 2011

Starter grillsesongen med chorizo, bacon, biff og polenta

For en fantastisk dag! Strålende sol, herlig temperatur, og vi har til og med fått gravd frem sandkassa til Jennys store glede (ble plutselig litt sand i gangen også ;o) ).

Veldig konsentrert om å lempe av spydene - skal huske å smile litt mer neste gang ;)

Klart man starter grillsesongen når været er sånn! På menyen stod det grillspyd med biff og chorizo surret inn i bacon. Biffkjøttet burde absolutt ligget lenger i marinade, for det er vanskelig å konkurrere med en sånn smaksbombe av chorizo og bacon. Som tilbehør hadde vi grønnsaksspyd og polenta.


Grillspyd med biff og baconsurret chorizo
Delte chorizopølsene i ca. 2-3 cm lange biter, fjernet skinnet, og surret de inn i bacon. Tredde de innpå grillspyd som hadde ligget 30 minutter i vann. Spydene ble fylt med biter av biffkjøtt og baconsurret chorizo.


Tilbehør
Ved siden av hadde vi, som dere ser, grønnsaksspyd med paprika, squash og cherrytomater. Nydelig! I tillegg prøvde jeg meg på å lage polenta. Ingen av oss har klart å konkludere helt hva vi syntes om det - det ble liksom litt lite smak i forhold til chorizoen (grønnsaksspydene passet derimot perfekt som tilbehør!). Mulig jeg ikke har laget det på rett måte heller - har bare smakt polenta et par ganger før så har litt dårlig med sammenligningsgrunnlag. Oppskriften er hentet fra Jamies Italia.


Polenta (bløt)
9 dl vann
1 ss salt
Maismel (jeg brukte P.A.N. corn flour, men har sett at de har egen polentapakke i velassorterte supermarkeder, som Meny o.l.)
65 g parmasanost
50 g smør
Salt og pepper

Kok opp vannet sammen med salt. Rør inn maismelet. Det virker ganske tynt til å begynne med, men tykner fort! Pass på å røre godt. Det kommer små polenta-eksplosjoner, men det gir seg når den har satt seg litt. Når det har kokt opp skrur du ned varmen og lar det nesten-koke under lokk i ca. 30 minutter. Rør ca. hvert 5. minutt. Når det er ferdig skal det være litt som løs potetstappe. Rør inn revet parmasanost og smør. Smak til med salt og pepper, og serveres straks.
Kan eventuelt holdes varmt frem til servering dersom du putter det i en bolle, drypper noen dråper olivenolje over, og legger matpapir over. Sett så bollen over et kokende vannbad.



Følg bloggen min med bloglovin

torsdag 24. mars 2011

Blogganbefaling

Det er litt stille fra denne fronten for tiden. Kveldene går med til tv-titting og boklesning og mindre tid til blogging og blogglesning (litt snoking er det dog). Lite nytt på middagsfronten også, må jo bruke noen av disse oppskriftene jeg legger ut også ;o) Terassen er måkt snøfri nå, så ikke umulig grillsesongen starter i helgen (i såfall kommer det nok noen grillretter snart!).

17.april 2010 - starten på fjorårets grillsesong. Må vel klare å slå det i år?

Har plutselig fått leseånden over meg, og det er DEILIG å ha tv'en av, pc'en av og bare slappe av i sofakroken innimellom. For tiden leser jeg boken "Tilbake til Riverton" av Kate Morton. Lurer på om jeg kan ha lest den før, så jeg er veeeeldig spent på hva som skjer videre fremover i boken :o)

MEN - jeg hadde faktisk et lite formål med denne bloggposten - nemlig tipse om en spesiell blogg blandt alle bloggene jeg følger med på:  
Norwegian Food Illustrated (by an italian).
Fantastiske og morsomme illustrasjoner med italiensk blikk på norsk mat. STORkoser meg med bloggen hennes - og vil anbefale alle å ta turen innom :)

Et lite eksempel fra bloggen hennes (håper jeg blir tilgitt for å vise tegningene...):


Kos dere :o)



Følg bloggen min med bloglovin

søndag 20. mars 2011

Weekendtur i Brügge

I helgen tok Jenny turen til bestemor og vi dro - helt alene - på tur til Brügge i Belgia. Ante veldig lite om stedet vi skulle til, det viktigste var å komme oss av gårde og få tid til å være kjærester - noe som ikke er så lett i en ellers travel hverdag.

Brügge gatelangs

Dette var julegaven til Alex fra meg (og kanskje litt til meg selv også ;o) ). Hendene fant hverandre av gammel vane på Brüssel flyplass, og det var faktisk helt nyyyydelig å være bare oss to. Tid til å lese bok på toget, kommentere ting som føk forbi, bare oss selv å ta hensyn til.

Brügge gatelangs

For å være helt ærlig var det opptil flere ganger jeg virkelig virkelig skulle ønske Jenny hadde vært med. Ting vi så som vi visste Jenny ville gledet seg over. Men samtidig så deilig det var å ta seg en liten øl midt på dagen og kikke utover på folkelivet!

Utepils

Vi var ute og spiste lunch rett etter vi kom frem. Dessverre regnet det, så den ble innendørs i en veeeeldig koselig restaurant - med veldig hyggelig betjening (de takket t.o.m. når vi bad om å få mer vann: "Yes, of course. Thank you."). Jeg bestilte kjedelig nok lasagne - som interessant nok ble servert med pommes frites. Som seg hør og bør når man er i Belgia ;o)

Restaurant Poules Moules

Fredag kveld hadde jeg booket bord til oss på Park Restaurant, en intim og romantisk restaurant som skulle ha god mat. Formen min har hanglet litt i det siste, og med hoste og tett i nesa var ikke smaksløkene helt på topp heller. Var ikke akkurat tidenes måltid for min del. Men menyen kom med vinmeny (eller: drinkenformula, som det het i menyen) - og DET ble en stor suksess - hehe.

Park Restaurant

Vi bodde på tidenes koseligste hotell - med lysekroner, antikke detaljer - og badekar (veldig deilig etter en lang dag med vandring rundt i byen). Frokosten ble servert i en elegant sal - og i motsetning til vanlig kontinental frokost var dette en fantastisk buffet med oster, skinker, fruktsalat og deilige bakevarer. Fantastisk start på dagen! Og om kvelden tok vi oss en liten kald en foran peisen i baren. Veldig koselig :)

Hotell Jan Brito

Våren hadde kommet til Belgia, og rundt omkring stod det nydelige blomster til salgs

Brügge gatelangs

Måtte også handle litt fra oss i en av byens maaaaaange sjokoladebutikker...

Sjokoladebutikken Van Oost

Alt i alt så var det en herlig tur! Vil nok ikke reise tilbake til Brügge selv om det var veldig koselig der - byen er ganske liten (og turistifisert), så føler vi har fått sett det meste. Men fint for en liten get-away! Og sånn sett perfekt for oss nå :)

Brügge gatelangs
Med fulladede kjærestebatterier er jeg nå klar for en siste innsats før påsken kommer og ny batteriladning kommer (men da som familie og ikke bare kjærester).

Ønsker dere en fortsatt god søndag!



Følg bloggen min med bloglovin

mandag 14. mars 2011

Pasta med blåmuggost, spekeskinke og soltørkede tomater

Dette er den første middagen Alex lagde til meg etter vi ble sammen. Den ble laget på hans 0,5 kvm store kjøkken, og tok han kanskje TO timer fra begynnelse til servering. Hører med til historien at jeg forstyrret mer enn jeg var behjelpelig og at det nok hadde gått litt fortere hvis han hadde hatt mer enn en gryte til rådighet...

Uansett - retten var så god at den har fulgt med oss i over fem år nå. Det er fortsatt Alex som står bak grytene når denne skal lages (fordi jeg fortjener det ;o) ), men det tar ikke 2 timer å lage det lenger. Kanskje max en halv time.


3 porsjoner
1 pakke Westfalerskinke, i biter
1/2 rødløk, i små terninger
2 fedd hvitløk
6-8 soltørkede tomater, i strimler
evt. litt sort oliven i skiver
1/2 pakke norzola
1/3 l fløte
Spaghetti

(1) Del ingrediensene opp i passelig små biter. Har du bare tørre soltørkede tomater av den typen som ikke ligger i olje, heller du litt kokende vann over dem og lar dem bløtes opp i 1 minutt før du skjærer dem opp i strimler. (2) Sett spaghettien til koking (følg anvisningen på pakken) (3) Stek skinke og rødløk på svak varme i litt olje. Pass på å ikke steke for lenge - det gjør at skinken mister fuktigheten og kan virke for salt. Tilsett hvitløk og de soltørkede tomatene mot slutten av steketiden. (4) Tilsett norzola og fløte, og kok forsiktig opp. (5) Tilsett oliven (6) Bland blåmuggsausen inn i spaghettien du akkurat har kokt ferdig.

Serveres gjerne med godt brød ved siden av.



Følg bloggen min med bloglovin

søndag 13. mars 2011

Pizza med kjøttboller

Dette er en inmari god vri av den tradisjonelle kjøttdeigpizzaen - kommer definitivt til å bli en fredagsgjenganger hos oss :) Kjøttbollene er inspirert fra köfteoppskriften jeg bruker.


Kjøttbolledeig
400 g kjøttdeig
1 fedd presset hvitløk
1 ts spisskummin
1/2 ts karri
3/4 ss salt
1 egg

Rør alle ingrediensene godt sammen. Oppbevares i kjøleskap frem til bruk.

Pizza med kjøttboller
1 pizzabunn (tips: kjør den 15 minutter i kjøkkenmaskina - da hever den kjempebra!)
Pizzasaus 
250 g kjøttbolledeig
1/2 paprika i strimler
Revet ost
Evt. mozarellaost

Kjevle bunnen utover en stekeplate dekket med matpapir. Smør utover pizzasausen og dekk bunnen med revet ost. Lag kjøttboller ved å legge på små biter med rå kjøttbolledeig (max 2 cm i diameter). Strø paprikastrimler utover. Ha evt. på små biter med mozzarellaost.

Stekes på 200°C i 25 minutter (midt i ovnen).



Følg bloggen min med bloglovin

torsdag 10. mars 2011

Fisk i panne med creme fraiche-saus

Denne oppskriften er også inspirert av kokeboken Rundt Bordet, og som de fleste andre oppskriftene som står i den boka er den både god og lettlaget :) Perfekt tilpasset en travel hverdag. Brukte kanskje 40 minutter på å få den ferdig (husk at det er en liten frøken som skal underholdes samtidig, så det er ikke spesielt effektive 40 minutter...), og det synes jeg er helt ok!

Jeg syntes retten var helt topp, veslefrøkna måtte riktignok ha på ketchup for å gafle innpå (ikke optimal kombinasjon, spør du meg - men det var jo henne det var snakk om nå).


3 porsjoner
500 g fiskefilet (steinbit, laks eller torsk)
3 gulrøtter
2 selleristenger
2 vårløk

Saus
2,5 dl creme fraiche
3 dl fiskebuljong
1,5 ss sitronsaft
2 ss hakket persille
litt sukker
salt og pepper

1) Skjær gulrøtter og vårløk i strimler, selleristengene i små biter. Fres gulrøttene og selleristengene litt i smør i pannen. 2) Tilsett ingrediensene til sausen, samt fiskefiléten (som er delt i passelig store spisestykker). 3) La alt syde i 10 minutter under et lokk, til fisken er gjennomkokt. 4) Tilsett vårløk rett før servering.

Serveres med kokte poteter eller kokt ris.






Følg bloggen min med bloglovin

mandag 7. mars 2011

Hjemmelagde knekkebrød


Så godt og enkelt - og veldig mye mer mettende enn Wasa sine knekkebrød (kanskje en litt urettferdig sammenligning, siden dette virker som noe helt annet enn knekkebrød - mer som en god "kornblanding" som er stivnet sammen). Dette var faktisk så lett å lage at jeg følte nesten ikke at jeg lagde mat engang. Oppskriften er hentet fra tettinntil.


Ca. 30 stk.
4 dl store havregryn
4 dl grov sammalt rug
2 dl linfrø
2 dl solsikkefrø
2 ts bakepulver
1 ts salt
7 dl vann

Rør alle ingrediensene sammen. La det svelle i 15 minutter. Smør det utover på to smurte stekeplater (ikke så lurt med bakepapir da det kan feste seg i krinkelkroker i knekkebrødet). Del opp i ruter i størrelsen du ønsker på knekkebrødene. La det steke på 150°C i 1 time. Skru av stekeovnen, og la det avkjøle seg mens det står inni. Brekk opp i biter.



Følg bloggen min med bloglovin

søndag 6. mars 2011

Brokkoli- og persillerotsuppe

Basert på gårsdagens innlegg rundt halvfabrikata vs. hjemmelaget mat, tror jeg kanskje at suppe er en av de rettene hvor du får mest uttelling for å lage fra bunnen av. Posesuppe er enkelt, men det er ikke spesielt vanskelig å lage suppe fra bunnen av heller (det tar dog kanskje en halv time vs. de 5-10 minuttene du bruker på posesuppen). Men du er garantert at råvarene er friske og gode i stedet for veldig behandlet (og kanskje uten så mye næring igjen...).

Studier viser at regelmessig inntak av brokkoli kan forebygge flere krefttyper, blant annet mage og prostatakreft og at den virker foryngende på vårt immunforsvar. I tillegg inneholder det antioksidanter - og nivået øker faktisk når brokkolien varmebehandles (kilde: frukt.no).

Men viktigste grunnen til å lage denne suppa (som har hentet inspirerasjon fra Rundt Bordet) er at den er veldig, veldig god :)


4 porsjoner
1 brokkoli
1 persillerot
1 løk
1 l vann
2 terninger kyllingbuljong
1 ss dijonsennep
1 ts soyasaus
3 dl matfløte

(1) Rensk persilleroten, og del alle grønnsakene i grove biter. Kok de møre i kyllingbuljong og dijonsennep. (2) Tilsett matfløte og kjør suppen med stavmikser til den har blitt jevn. (3) Gi suppen et lite oppkok mens du smaker til med salt, pepper og soyasaus.

Serveres med godt brød eller brødkrutonger og evt. litt fersk chili i tynne skiver strødd over.



Følg bloggen min med bloglovin

fredag 4. mars 2011

Hel-/halvfabrikert vs hjemmelaget mat...

For en liten tid tilbake ble jeg utfordret av en kollega på påstanden min om at jeg følte at hjemmelaget mat var sunnere enn ferdigmat. "Så lenge jeg er frisk og i fin form, hvorfor skal jeg begynne å spise mat som er laget fra bunnen av? Hvilke positive effekter skal det gi meg?"


Det er tre punkter jeg så langt har funnet som kan tale for hjemmelaget mat (foruten det helt naturlige standpunktet om at hjemmelaget mat smaker bedre enn hva de klarer å masseprodusere på en fabrikk):

1. Fabrikert mat inneholder ofte smaksforsterker (glutamat)
Jeg mener at maten i seg selv bør smake godt uten at det skal være behov for smaksforsterker for å få det til å smake godt. Men hva jeg mener er jo i seg selv litt uinteressant - det bør jo begrunnes faglig.

Etter å ha undersøkt litt på nettet har jeg funnet ut at glutamat stimulerer den delen av hjernen som styrer sultfølelsen og kaloribehovet. Forsøk på dyr viser at de spiser mer og legger på seg under påvirkning fra glutamat. I Sverige har ferdigmatgiganten Campbell soup kuttet ut smaksforsterker fra maten sin etter medieoppmerksomhet rundt problemet. I Norge holder de imidlertid fortsatt på som før. Mattilsynet har godkjent bruk av smaksforsterkere i Norge. (Kilde: Forbrukerrådet)

2. Fabrikert mat inneholder en del salt og sukker
Fabrikert mat inneholder ofte en del sukker og salt for å øke holdbarheten til maten. Ved å lage maten selv kan du styre saltmengden sånn du selv ønsker det. Maten smaker mer salt dersom du salter etter du har forsynt deg kontra om du tilsetter salt mens du koker/steker maten. På den måten kan du kutte ned på saltmengdene. Når det gjelder sukker, så kan du selv velge om du vil ha dette i maten når du lager det fra bunnen av. Jo mindre sukker jo bedre er det, eller var det ikke noe sånt?

3. Jo færre prosesser maten er gjennom, jo mer fiber er det igjen i maten
Ren, naturlig mat er dannet av proteiner, fett, karbohydrater, fiber og vann. Når mat prosesseres blir disse komponentene modifisert (for eksempel fjernet, hydrolysert, konsentrert osv). Dette forandrer måten de blir fordøyd og brukt i kroppen din (Kilde: Solveigs smil). Dersom dette stemmer så synes jeg det i seg selv er et godt argument for hjemmelaget mat. Bedre for magen og bedre for næringsopptaket i kroppen.


Det er ikke all verdens argumenter jeg har funnet for at hjemmelaget mat er bedre enn fabrikert mat - ernæringsmessig sett hvert fall (bortsett fra argument 3). Jeg putter jo også salt i maten, og basert på smaken på buljongterningene jeg ofte bruker, så kan jeg trygt si at det er en del salt i dette også. Når det gjelder smaksforsterker, så har jeg ikke funnet sterke argumenter - for min del - for at det er spesielt negativt (derimot finnes det forskning som viser at glutamat kan være medvirkende årsak til celleskade, både ved akutte tilstander, som hodetraume og hjerneinfarkt, og ved langsomt progredierende nevrodegenerative sykdommer, som Alzheimers sykdom og Parkinsons sykdom - men dette anser jeg ikke for å være veldig relevant for meg).

Hovedargumentet mitt for hjemmelaget mat (evt. mot fabrikert mat, om du vil) er fortsatt den gode smaken. Og det i seg selv er jo et personlig synspunkt.

Hvis noen har synspunkter på dette tar jeg gladelig imot!



Følg bloggen min med bloglovin

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails