fredag 4. mars 2011

Hel-/halvfabrikert vs hjemmelaget mat...

For en liten tid tilbake ble jeg utfordret av en kollega på påstanden min om at jeg følte at hjemmelaget mat var sunnere enn ferdigmat. "Så lenge jeg er frisk og i fin form, hvorfor skal jeg begynne å spise mat som er laget fra bunnen av? Hvilke positive effekter skal det gi meg?"


Det er tre punkter jeg så langt har funnet som kan tale for hjemmelaget mat (foruten det helt naturlige standpunktet om at hjemmelaget mat smaker bedre enn hva de klarer å masseprodusere på en fabrikk):

1. Fabrikert mat inneholder ofte smaksforsterker (glutamat)
Jeg mener at maten i seg selv bør smake godt uten at det skal være behov for smaksforsterker for å få det til å smake godt. Men hva jeg mener er jo i seg selv litt uinteressant - det bør jo begrunnes faglig.

Etter å ha undersøkt litt på nettet har jeg funnet ut at glutamat stimulerer den delen av hjernen som styrer sultfølelsen og kaloribehovet. Forsøk på dyr viser at de spiser mer og legger på seg under påvirkning fra glutamat. I Sverige har ferdigmatgiganten Campbell soup kuttet ut smaksforsterker fra maten sin etter medieoppmerksomhet rundt problemet. I Norge holder de imidlertid fortsatt på som før. Mattilsynet har godkjent bruk av smaksforsterkere i Norge. (Kilde: Forbrukerrådet)

2. Fabrikert mat inneholder en del salt og sukker
Fabrikert mat inneholder ofte en del sukker og salt for å øke holdbarheten til maten. Ved å lage maten selv kan du styre saltmengden sånn du selv ønsker det. Maten smaker mer salt dersom du salter etter du har forsynt deg kontra om du tilsetter salt mens du koker/steker maten. På den måten kan du kutte ned på saltmengdene. Når det gjelder sukker, så kan du selv velge om du vil ha dette i maten når du lager det fra bunnen av. Jo mindre sukker jo bedre er det, eller var det ikke noe sånt?

3. Jo færre prosesser maten er gjennom, jo mer fiber er det igjen i maten
Ren, naturlig mat er dannet av proteiner, fett, karbohydrater, fiber og vann. Når mat prosesseres blir disse komponentene modifisert (for eksempel fjernet, hydrolysert, konsentrert osv). Dette forandrer måten de blir fordøyd og brukt i kroppen din (Kilde: Solveigs smil). Dersom dette stemmer så synes jeg det i seg selv er et godt argument for hjemmelaget mat. Bedre for magen og bedre for næringsopptaket i kroppen.


Det er ikke all verdens argumenter jeg har funnet for at hjemmelaget mat er bedre enn fabrikert mat - ernæringsmessig sett hvert fall (bortsett fra argument 3). Jeg putter jo også salt i maten, og basert på smaken på buljongterningene jeg ofte bruker, så kan jeg trygt si at det er en del salt i dette også. Når det gjelder smaksforsterker, så har jeg ikke funnet sterke argumenter - for min del - for at det er spesielt negativt (derimot finnes det forskning som viser at glutamat kan være medvirkende årsak til celleskade, både ved akutte tilstander, som hodetraume og hjerneinfarkt, og ved langsomt progredierende nevrodegenerative sykdommer, som Alzheimers sykdom og Parkinsons sykdom - men dette anser jeg ikke for å være veldig relevant for meg).

Hovedargumentet mitt for hjemmelaget mat (evt. mot fabrikert mat, om du vil) er fortsatt den gode smaken. Og det i seg selv er jo et personlig synspunkt.

Hvis noen har synspunkter på dette tar jeg gladelig imot!Følg bloggen min med bloglovin

6 kommentarer:

 1. Interessant innlegg! Jeg skulle veldig gjerne kuttet ut ferdigmat til fordel for hjemmelaget. Er lite glad i poser og glass jeg egentlig ikke helt vet hva inneholder. Den siste tiden har jeg bakt en del brød faktisk, og planlegger også et sunnere kosthold når foreldrepermisjonen, og kanskje mer tid, kommer:)

  God lørdagskveld, Cecilie!

  Varme klemmer fra Karianne

  SvarSlett
 2. Veldig bra innlegg. Det er helt supert for meg at du tar utfordringen på strak hånd, slik at jeg også kan lære mer og kanskje få svar på spørsmålene.

  Jeg har noen kommentarer. Når det gjelder punkt nummer 1, så er jeg enig i det du sier i første avsnitt om at det er din subjektive mening og at det i utgangspunktet ikke er relevant i et helseperspektiv. For meg ei heller i et smaksperspektiv, siden det er det samme for meg hva som gjør smaken god, så lenge det ikke er noe som skader meg. Spørsmålet blir da om det er noe der som skader meg, i så fall hva og hvordan.

  I avsnitt nummer to under punkt 1, skriver du at glutamat kan øke sultfølelsen. Dette ser jeg at kan være et problem for de som sliter med vekta. Men for oss som ikke sliter med vekta, er det et problem?

  Punkt 2 sier at ferdigmat inneholder mer salt og sukker enn man (kanskje) putter i hjemmelaget mat. Grunnen er at maten skal bli mer holdbar. Som jeg nevnte for deg, er jeg ikke redd for salt, siden jeg ikke har de problemene som salt kan medføre. Jeg spiser dessuten lite salt generelt, så det at jeg får mer i middagen er ikke noe problem for meg. Sukker er selvsagt en ulempe. Men hva gjør det med meg at jeg får sukker i ferdigmaten? Kommer jeg til å leve kortere? Er jeg mer sliten til hverdags? Jeg lurer på hva konsekvensen er. Jeg skjønner at jeg i ytterste konsekvens kan få både kreft og hjerte- og karsykdommer av for mye sukker, men da må jeg spise for mye sukker generelt. Det gjør jeg ikke.

  Jeg ser forøvrig på lang holdbarhet som en stor fordel. Det gjør at jeg kaster mindre mat.

  Punkt 3: Det at maten prosesseres gjør at kroppen fordøyer maten på en annen måte. Betyr det at kroppen min tar opp færre av næringsstoffene? Hva har det i så fall å si for meg? Får jeg for lite næringsstoffer? Hva har det i så fall å si for meg?

  Kanskje tar jeg opp færre (?), men det er kanskje innenfor grensa av hva jeg trenger? Og hvilke typer prosessert mat gjelder dette for? Kjøttdeig, tørrmat?

  Punkt nr 3 skulle jeg gjerne visst mer om. Tar du på deg oppgaven?

  SvarSlett
 3. Takk for tilbakemeldinger! Det setter jeg veldig pris på :)

  Som du vet, Maria, er dette ikke akkurat mitt hovedområde. Men - jeg prøver å finne mer ut av dette.

  Er fristet til å svare hva jeg tror det innebærer - f.eks. at posesupper ikke inneholder noe særlig næring i det hele tatt og ikke er noe vits å spise - men lar være og skal prøve å finne mer ut av det. Men da må jeg nok forhøre meg med noen som kan mer om dette (er faktisk allerede på saken). Kanskje det blir et nytt blogginnlegg av sånt?

  SvarSlett
 4. En av mine beste venninner er klinisk ernæringsfysiolog, og hun er ikke sykt negativ til posemat. Et konkret eksempel jeg har snakket med henne om tidligere er posepotetstappe, som ikke inneholder nevneverdig mindre næringsstoffer enn hjemmelaget.

  SvarSlett
 5. Et av flere interessante innlegg hos matportalen.no:

  http://matportalen.no/artikler/2003/11/myter_om_tilsetningsstoffer

  SvarSlett
 6. Her er en bok jeg synes er interessant. Den heter Den Hemmelige Kokken, se en artikkel om det her: http://www.dn.no/d2/d2mat/article1515262.ece

  Veldig enig. Hjemmelaget mat ER og BLIR best. Mye mye bedre å spise enklere hjemmelaget mat, enn å skryte på seg kompliserte middager laget med pose!

  Klem!

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en hilsen ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails