lørdag 26. februar 2011

Schakendas fantastiske boller - med vaniljekremfyll

Neste helg er det fastelavn og hva er vel bedre enn å lage boller á la Schakenda - bakermesteren! I helgen har vi besøk av svigermor, og siden jeg fikk Schakendas bakebok til jul av henne var dette en ypperlig anledning til å teste ut de berømmelige bollene hans.

Bollene er absolutt IKKE gjort i en håndvending (jeg brukte 3 timer fra jeg begynte til de var ferdige). De skal stå en halv time til elting i kjøkkenmaskina. Men det er verdt alt bråket - deigen blir helt fantastisk å jobbe med, og bollene blir luftige og saftige. Glem alt du har lært om lunken væske til gjæren - ha melken oppi rett fra kjøleskapet, og la deigen varmes opp av all eltingen. Da blir den 20-30 grader, som skal gi perfekte vilkår for gjæren.

I bakeboka står det utfyllende om hvordan gjæringsprosessen fungerer - i tillegg til historien om oppstarten av bakeriet på Lom. Kokeboka vant prisen som årets kokebok i 2009, og kan trygt anbefales. 


Grunnoppskrift på boller á la Schakenda
1 kg hvetemel
½ l h-melk (kald)
150 g sukker
15 g salt (dette gjør bollene litt salte - du kan gjerne bruke 1-2 ts i stedet)
15 g kardemomme
1 stort egg
50 g fersk gjær (for søt gjærbakst)
150 g smør i terninger

1 pisket egg til å pensle med

Ha alle ingrediensene minus smøret i bakebollen, og la det elte i 15 minutter. Ha i smøret og la det elte i ytterlige 15 minutter. Legg plastikk over bollen og la det heve til dobbel størrelse i romtemperatur (det skal ikke stå i trekk). Det kan ta litt tid før det begynner å heve, så vær tålmodig! I følge Schakenda er det bedre at den får tid til å heve seg og få riktig luftig deg enn hurtigheving - baderomsgolv er fy-fy.

Boller fylt med vaniljekrem
Del deigen opp i passelige bollestørrelser. Klapp bollen flatt ut, og legg 1 - 1,5 ss vaniljekrem i midten. Dra deigen opp rundt vaniljekremen sånn at vaniljekremen blir liggende i midten av bollen. Klem deigen forsiktig sammen, og rull den til slutt forsiktig i hånden sånn at bollen blir fint formet.


Sjokoladeboller
Jeg hakket kokesjokolade og dytt noen sjokoladebiter inn i en deigbit nok til en bolle. Deretter var det bare å trille den ut! Du kan sikkert bruke melkesjokolade også :)


Steking
Legg bollene med god avstand på stekebrettet og la de etterheve (de blir nesten dobbelt så store). Pensle de med egg og la de steke i 15 minutter midt i ovnen på 180-200 grader (kommer an på stekeovnen din).


Enjoy!Følg bloggen min med bloglovin

6 kommentarer:

 1. OMG! Sier bare en ting: Dette må prøves!!!

  Go´lørdag videre! Klemmer!

  SvarSlett
 2. I am in! Skal prøves. Boken hørtes fristene ut.

  Tusen takk for gratulasjonene! Frøkna koste seg med prinsessekrone, ett lys i en appelsin og pizza i hele ansiktet ;-)) Spontant og herlig.

  Ønsker deg en fantastisk vårdag! ... for det er vår, er det ikke?

  Klem fra Carina

  SvarSlett
 3. Mmmmmm så deilig det så ut!

  Sv: Det ble rent, men er det veldig flekkete klær er nok vanlig vaskepulver best. Men til vanlig vask så fungerer de bra :)

  Ha en fin kveld!

  Klem

  SvarSlett
 4. Wow! Disse så delicious ut! Takk for oppskriften!

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en hilsen ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails