For de fleste er kanskje ikke dette den
første oppskriften man slår opp på i det nye året, pga nyttårsløfter osv, men mitt nyttårsløfte er å gjøre
mer av det jeg
liker og
kose meg enda mer, så i så måte er den definitivt en innertier ;) Kaka er SUPERgod, og ble spist med både skje og hender (av minstemann, som syntes det var viktigere å få i seg mest mulig fortest mulig enn å finne ut av det der med den skjea). Den fungerer som en helt perfekt dessert da den ikke er for mektig (og var vår nyttårsdessert i 2013). Dersom du skal lage kake til en nøtteallergiker, kan du bytte ut nøttebunnen med
crazy chocolate cake (men da blir den mer mektig). Oppskriften er hentet fra
den store kakeboka.
Mandelbunn
Kakering (22 cm)
40
g mandler, malt (eller kjørt i foodprosessor)
12 g hvetemel (1 toppet ss)
60 g eggehvite (1,5 store egg)
60 g sukker
(1) Sett stekeovnen på 180 grader. (2) Mal mandlene (eller kjør de i foodprosessoren, men jeg foretrekker maling), og bland de med hvetemelet. (3) Pisk eggehvite og halvparten av sukkeret til stiv marengs. Pisk deretter inn resten av sukkeret. (4) Skjær inn mandelblandingen i marengsen. (5) Ha det over i en smurt kakering (helst 22 cm, men 23 cm går også greit), og la det steke i 20 minutter. (6) La mandelbunnen avkjøles før du har over bringebærmoussen.
Bringebærmousse
3 gelatinplater
220 g frosne bringebær (tinte)
60 g eggehvite (1,5 store egg)
60 g sukker
1,25 dl kremfløte
(1) Legg gelatinplatene i kaldt vann, minimum 5 minutter. (2) Ha de
tinte bringebærene i en foodprocessor og lag puré. (3) Varm halvparten
av puréen i en gryte. Klem ut vannet av gelatinplatene, og bland de inn
sammen med den varme puréen. (4) Bland inn resten av puréen, bland godt,
og ha det over i en bolle. La det bli kaldt i romtemperatur. (5) Pisk
sukker og eggevite til marengs (alt har blitt helt stivt). (6) Visp
kremløten til krem. (7) Når puréen har blitt kald, pisker du først inn
marengsen med en håndvisp, og deretter blander inn kremen i to omganger
med en slikkepott. (8) Fyll bringebærmousse oppå kakebunnen, og sett det
i kjøleskapet. La det stivne (tar ca. 1 time). Pynt med friske bær før servering.