søndag 23. februar 2014

Ukemeny uke 9/2014

Kort og godt - her kommer ukas meny:

Mandag: Indisk kyllinggryte
Tirsdag: Hjemmelagde kjøttkaker med poteter, brun saus og gulrøtter/brokkoli
Onsdag: Hjemmelaget tomatsuppe
Torsdag: Tandoori-laks i tortilla med crispy lollo-salat vendt i rømmedressing
Fredag: Biff stroganoff
Lørdag: Helstekt svinefilét med ovnsstekte poteter og tomater
Søndag: Restesøndag :)

Har latt meg inspirere av en gammel Trine-oppskrift - lag indiske'n selv :)


Jeg har nemlig endelig fått satt meg ned med Politi, og er knapt tilsnakkendes ;)

Fortsatt god søndag!

mandag 17. februar 2014

Ukemeny uke 8/2014

Puh! Kan endelig puste ut etter helgens feiringer. Vi har fått en 5-åring i hus, og det har blitt telt ned til denne datoen i 364 dager, så sånt må selvsagt feires til den store gullmedalje. På lørdagen hadde vi 16 barn i hus - kjempegøy! Men ville vært løgn å påstå at jeg ikke var småør i hodet etterpå - hehe. Heldigvis er barn lette å gjøre fornøyde - noen pakker med pølser, lomper, og en kake eller to så er det greit :) 5-åringen var STORfornøyd med dagen, og det var jo det aller viktigste. Da søndag kvelden kom, så var det 2 stk foreldre som lå utslåtte på sofaen og glante inn i tv'en...

Så ukemenyen var rett og slett klar først i kveld! Sent, men godt ;)

Mandag: Restemiddag (vi hadde bakte poteter i går, og brukte restene herfra sammen med pølserester og gulrøtter i skiver og lagde pytt i panne)
Tirsdag: Fiskepinner
Onsdag: Spaghetti bolognese
Torsdag: Potet- og purreløksuppe
Fredag: Svinewok (ikke la dere lure av bildet - det er kjempegodt!)
Lørdag: Ovnsbakt steinbitfilét med thaigrønnsaker og potetmos
Søndag: Baconsurret kyllingfilét fylt med dadler, servert med sennepssaus, potetmos og ovnsgrillede grønnsaker

Erstatter svinefiléten med kylling denne søndagen - gleder meg allerede!
Ha en strålende uke!

mandag 10. februar 2014

Kylling i tomatsaus med kamuflerte grønnsaker

Noen grønnsaker går greit ned her hjemme. Gulrøtter. Brokkoli av og til. Og så kommer jeg ikke på flere i farta. Ikke i sin reneste form hvert fall. Men det er utrolig hva en stavmikser kan få til. I dag har både tomater, selleristenger, paprika, purre og gulrøtter gått ned med et stort NAM!

Foretrekker å bruke kyllinglår i denne retten - de er så mye saftigere enn kyllingfiléter. Men det vil ikke si at det ikke går an å bruke kyllingfilét, altså! Lista ser lang ut som et vondt år, men sikker på at du kan finne mye av dette i skapene! Og ikke vær redd for å eksperimentere litt med grønnsakene, bytt f.eks. ut purre med løk, selleristenger for sellerirot, ha oppi blomkål... bare fantasien setter grenser!

Denne retten tar kanskje litt for lang tid for en travel hverdag (ca. 40-45 minutter) - men går jo an å gjøre den klar i forveien og sette inn i ovnen når du kommer hjem fra jobben? Da er mye tid spart!



2 voksne og 2 barn
3 kyllinglår, delt ved beinet, saltet og pepret
1 gulrot, skrelt og revet
2 selleristenger, delt i biter
1/2 purreløk, delt i biter
1 paprika, delt i biter
1 fedd hvitløk, hakket
2 bokser hermetiserte tomater
2 ss tomatpuré
5 ss heinz sun-dried tomato sauce (kan sløyfes)
2 ts hvitvinseddik
2 ts soyasaus
2 ss sitronsaft
1 ts paprikapulver
2 ts timian
1 klype sukker
Salt og pepper

Basmatiris
Parmesanost

(1) Del kyllinglårene ved beinet, og salte og pepre de. Brun de litt på begge sider før du legger de over i en ildfast form. (2) Gjør klar grønnsakene, og fres de litt i panna. Tilsett hvitløk mot slutten av steketiden (skal ikke bli brunt - da får det bitter smak!), før du rører inn tomatpuré (la den frese litt sånn at smaken blir litt karamellisert) og deretter tilsetter de hermetiserte tomatene. (3) La sausen putre litt mens du tilsetter de øvrige krydderne. (4) Kjør sausen jevn med stavmikser. Smak evt. til med mer sitronsaft, salt og pepper. (5) Ha sausen over kyllinglårene, og sett den ildfaste formen inn i ovnen på 220 grader. La steke i ca. 25 minutter. (Sett samtidig på ris til koking, så er alt ferdig samtidig).

Serveres med kokt ris og parmesanost drysset over.

søndag 9. februar 2014

OL-middager

For ei dame! Vel verdt å feire! (foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix)
Tenkte jeg skulle ta en vri på denne ukemenyen - det er sikkert i mer enn én familie folk sitter benkret rundt tv'en for å få med seg medaljemulighetene nå for tiden. Derfor oppsummerer jeg noen av rettene som lager seg mest mulig selv - sånn at dere kan få med det som skjer på tv-skjermen i stedet :)

Supper
En del supper ordner seg nesten heeeelt selv. Skyll/skrell grønnsaken(e) du ønsker å bruke, grovhakk, og sett til koking. Og så er det ca. 5 minutter du bruker på å ferdigstille den (tilsette fløte, kjøre jevn med stavmikser, smake til med krydder). Suppeler med brød ved siden av, og du har en næringsrik og god middag (selv om jeg vet at en del av mine mannlige kolleger nekter på at suppe er middag ;) )

Noen forslag:
- Blomkålsuppe med chorizo
- Brokkoli- og persillerotsuppe
- Kremet sellerirotsuppe med røklaks
- Kikertsuppe med kjøttpølse og squash (krever litt mer innsats, men til gjengjeld er den ferdig på 15 min)



Raske middager
Dette er typisk hverdagsmiddager hjemme hos oss - middager som er gjort unna i en fei før vi fyker videre til neste aktivitet. Gjør seg også godt før man fyker videre til tv'en ;)

- Tandoori-laks i tortilla med crispy lollosalat vendt i rømmedressing 
- Pestomarinert laks i tortilla 
- Spaghetti carbonara
- Kylling, fusilli med pesto, kylling, cherrytomater og squash
- Svinekjøttdeig med kremet pasta



Ordner-seg-selv-middager
Disse middagene tar litt lenger tid før de er ferdige, men til gjengjeld så krever de minimalt med innsats. Alt de krever er at du er til stede for å enten tilsette en ting eller to underveis - eller bare passer på at de tas ut av ovnen når tiden har gått.

- Rustikk kyllinggryte med ris
- Kylling med chorizo og rotgrønnsaker i leirgryte 
- Helstekt indrefilét av okse med potetmos og sellerirotpuré (Renskjær kjøttet, salte og pepre det, stek det litt på alle sider i panna før du stikker i et steketermometer og setter det i ovnen - serveres med brun saus basert på stekesjyen)
- Marokkansk lammegryte (krever litt innsats, men deretter skal den stå og putre i over 1 time - gjør altså unna forberedelsene før etappene begynner!)



Ønsker dere et forrykende flott OL, tett oppfulgt med massevis av deilige hjemmelagde middager :)


søndag 26. januar 2014

Ukemeny uke 5/2014

Denne helgen har vi vært 10 stykker her hjemme. Kjempehyggelig med så masse liv og røre rundt seg, men det skal bli godt å legge seg tidlig i kveld også ;) Tips til middager når man er så mange? Helstekt indrefilét av okse, lammelår, bakte poteter med tilbehør...

Ukas retter tar imidlertid litt kortere tid enn de rettene - har tross alt ikke god tid når jeg kommer inn døra med minst én som gjerne allerede ville hatt mat på bordet. Håper det kan være til inspirasjon!

Mandag: Laks i fløtesaus med tagliatelle og asparges (25 min) 
Tirsdag: Stekte pølser, stekte grønnsaker (gulrøtter, kålrot, sellerirot og selleristang med sitron skviset over og blandet inn litt frisk timian, med noen klyper maldonsalt og ferskkvernet pepper over) og potetmos (25 min)
Onsdag: Gratinert potetmos med bolognese (potetmosrester med ferdig bolognese fra fryseren) (15 min)
Torsdag: Brokkoli- og persillerotsuppe (25 min)  
Fredag: Pizza med kjøttboller (1,5 timer)
Lørdag: Kyllinggryte med hvitvin, oliven og chorizo (1 time)  
Søndag: Restemiddag fra kvelden før :)

Skikkelig fiskefavoritt!

Ha en strålende uke!

søndag 19. januar 2014

Ukemeny uke 4/2014

Denne uka er huset fullt med besøk, det er veldig hyggelig! Middagslagingen tar litt lenger tid når man er flere å lage til, men neppe mer enn 5 minutter. Det er liten pris for hyggelig selskap, synes jeg.

Det var rekordmange innom forrige ukes ukemeny, uten at jeg aner hvorfor! For sikkerhets skyld fortsetter jeg med tidsangivelser i ukemenyen - vil neppe skuffe noen som har tatt turen innom ;)

Ønsker dere alle en strålende uke!

Mandag: Restemiddag
Tirsdag: Ovnsbakt steinbitfilét med potetmos og thaigrønnsaker (25 min)
Onsdag: Baconsurret kyllingfilét med philadelphiaost og ramsløk (30 min)
Torsdag: Brokkoli- og persillerotsuppe (20 min)
Fredag: Scampi i red curry (30 min)
Lørdag: Bakte poteter med tacotilbehør, bacon, skinke, etc. (1,5 timer - men maks 20-30 min på kjøkkenet)
Søndag: Lammelår (svigermor på besøk, og hun lager verdens beste...)

Scampi, mango, red curry... perfekt avslutning på arbeidsuka!


søndag 12. januar 2014

Ukemeny uke 3/2014

Denne uka har rett og slett vært fantastisk! Har feiret 8-årsdag som kjærester, mislyktes i å gjennomføre nyttårsløftet mitt (at jeg skulle slutte å trene - det endte med boksing på PT-time i stedet!), feiret minstemanns 2-årsdag (på juletrefest), skippa trening for å treffe venninne (hurra - nyttårsforsett holdes!), funnet oss ny (brukt)bil (på tide!), og vært på intet mindre enn to juletrefester. Og ikke minst rukket å leke litt i snøen! Puh - rekker nesten ikke å puste mellom slagene! Bra start på året, må jeg si :)

Det er hvert fall én ting som er sikkert - vi er helt avhengige av å ha kjappe middager for å komme gjennom sånne uker. Og det er hverdagsmaten vår preget av! Så kan vi heller ha mat som står litt lenger tid i ovnen i helgene (gjerne store porsjoner sånn at vi kan ha restemiddag på ukedagene).

Mandag: Spaghetti bolognese (20 min - har ferdig saus i fryseren)
Tirsdag: Tandoori-laks i tortilla med crispy lollosalat vendt i rømmedressing (20 min)
Onsdag: Blomkål- og aspargessuppe (30 min)
Torsdag: Kjøttkaker, poteter og lettkokte gulrøtter og brokkoli (30-40 min)
Fredag: Hjemmelagde burgere med tilbehør (20-30 min - jukser nok litt med tilbehøret denne fredagen - det skal tross alt lages etter jobb)
Lørdag: Fiskegrateng med grønt lokk (1 time+)
Søndag: Kylling med chorizo og rotgrønnsaker i leirgryte (2 timer)

Leirgrytemiddager skal ikke undervurderes - all mat og kraft samlet i en god og rustikk gryte!


søndag 5. januar 2014

Ukemeny uke 2/2014

Årets første ukemeny! I morgen skal også juletreet ryddes bort - og kjenner det er helt greit nå. Hverdagen altså. Litt matlei etter julas matgilde, så menyen er preget av ganske enkle middager.

Mandag: Restemiddag
Tirsdag: Pannekaker
Onsdag: Kyllingwok 
Torsdag: Hjemmelagde fiskepinner
Fredag:  Tomatsuppe
Lørdag:  Reker og loff med salat og hvitløksdressing
Søndag: Svinefilét, surret i bacon og fylt med dadler, med sennepsaus, potetpuré og (ovns)grillede grønnsaker

Reker med hvitløksdressing er passende lett kosemat nå, synes jeg...


fredag 3. januar 2014

Mandelbunn med bringebærmousse

For de fleste er kanskje ikke dette den første oppskriften man slår opp på i det nye året, pga nyttårsløfter osv, men mitt nyttårsløfte er å gjøre mer av det jeg liker og kose meg enda mer, så i så måte er den definitivt en innertier ;) Kaka er SUPERgod, og ble spist med både skje og hender (av minstemann, som syntes det var viktigere å få i seg mest mulig fortest mulig enn å finne ut av det der med den skjea). Den fungerer som en helt perfekt dessert da den ikke er for mektig (og var vår nyttårsdessert i 2013). Dersom du skal lage kake til en nøtteallergiker, kan du bytte ut nøttebunnen med crazy chocolate cake (men da blir den mer mektig). Oppskriften er hentet fra den store kakeboka.



Mandelbunn
Kakering (22 cm)
40 g mandler, malt (eller kjørt i foodprosessor)
12 g hvetemel (1 toppet ss)
60 g eggehvite (1,5 store egg)
60 g sukker

(1) Sett stekeovnen på 180 grader. (2) Mal mandlene (eller kjør de i foodprosessoren, men jeg foretrekker maling), og bland de med hvetemelet. (3) Pisk eggehvite og halvparten av sukkeret til stiv marengs. Pisk deretter inn resten av sukkeret. (4) Skjær inn mandelblandingen i marengsen. (5) Ha det over i en smurt kakering (helst 22 cm, men 23 cm går også greit), og la det steke i 20 minutter. (6) La mandelbunnen avkjøles før du har over bringebærmoussen.

Bringebærmousse
3 gelatinplater
220 g frosne bringebær (tinte)
60 g eggehvite (1,5 store egg)
60 g sukker
1,25 dl kremfløte

(1) Legg gelatinplatene i kaldt vann, minimum 5 minutter. (2) Ha de tinte bringebærene i en foodprocessor og lag puré. (3) Varm halvparten av puréen i en gryte. Klem ut vannet av gelatinplatene, og bland de inn sammen med den varme puréen. (4) Bland inn resten av puréen, bland godt, og ha det over i en bolle. La det bli kaldt i romtemperatur. (5) Pisk sukker og eggevite til marengs (alt har blitt helt stivt). (6) Visp kremløten til krem. (7) Når puréen har blitt kald, pisker du først inn marengsen med en håndvisp, og deretter blander inn kremen i to omganger med en slikkepott. (8) Fyll bringebærmousse oppå kakebunnen, og sett det i kjøleskapet. La det stivne (tar ca. 1 time). Pynt med friske bær før servering.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails