torsdag 31. mai 2012

Myke vårruller med kylling og kokosmelkdipp

Nå som sommeren har kommet, har jeg vært så utrolig fristet av det asiatiske kjøkkenet! Det er ett eller annet med varmen og de syrlige friske smakene fra Thailand som virkelig fenger meg. Alex setter veldig pris på det, frøkna ikke fullt så mye... Men jeg har bestemt meg for å lage mat som jeg/vi har lyst på, og ikke nødvendigvis fokusere på å lage "barnevennlig mat" hele tiden - så tror jeg også at hun blir vant med flere smaker og mindre kresen på sikt. Derfor lager jeg heller ikke noe annet til henne - hun må smake på det vi spiser og eventuelt bare spise det hun liker (gjør dog noen unntak når vi spiser spicy mat eller ting jeg tror kan være vanskelig for henne å spise). Denne dagen ble det ris med ketchup på til henne ;)


Dagens oppskrift er hentet delvis fra dinmat.no. Myke vårruller er faktisk fantastisk forfriskende herlig sommermat. Særlig med thaimarinerte grønnsaker ved siden av! Her kommer oppskriften - nok til to voksne og en minilunch dagen etterpå:

2,5 kyllingfiléter
1 boks kokosmelk
2 ss fishsauce
1/2 lime, saften av

Bønnespirer
Thaibasilikum
Koriander
Mynte
Rispapir

(1) Kok opp ingrediensene til sausen: kokosmelk, fishsauce og lime. Tilsett hele kyllingfiléter. La småputre i 10 minutter. (2) Ta ut kyllingfilétene, og la de bli kalde. Del opp filétene i små biter. (3) Følg anvisningen på pakken med rispapir (den jeg brukte fant jeg i frossendisken i en Asiabutikk - etter det var tint lot jeg det ligge i et fuktig håndkle). (4) Hakk krydderurtene hver for seg. (5) Lag vårrullene: ha i noen kyllingbiter, bønnespirer og krydderurter i hver vårrull. Brett inn to motstående kanter, før du ruller sammen. Legg på et fat, og det er klart for servering.

Serveres med thaimarinerte grønnsaker (denne gangen lagde jeg med mango, minimais, sukkererter, paprika og gulrøtter), ris, og resten av sausen som dipp. Den asiatiske dippsausen er også fantastisk til.

onsdag 23. mai 2012

Thai-inspirert laks med Trines mango- og avokadosalsa

Late dager hjemme for tiden, solen stråler fra skyfri himmel, nabobarna kommer for å leke med Jenny hver dag etter barnehagen, lette sommerkjoler... hvor deilig er det ikke med sommer?!?!!

Ved siden av grillmat, synes jeg fisk er ekstremt god sommermat. Det ligger litt lettere i magen enn alle kjøttmiddagene. Får man med syrlig twist, som i denne oppskriften, er jeg i himmelen ;) Lakseoppskriften er hentet fra Stiansen til Hverdags, men kuttet ut chili'en siden det skulle passe frøknas mat også. I mango- og avokadosalsaen (oppskrift hentet fra Trines matblogg) ventet jeg med å tilsette chili'en til etter jeg hadde lagt litt til side til Jenny. Spilte forsåvidt ingen rolle, for hun ville ikke ha i det hele tatt ;) 

Til min mindre fiskeglade samboer, serverte jeg asiatisk kylling med peanøttsaus og asiatisk dippsaus, og ellers det samme tilbehøret. Dippsausen er nemlig den samme som hva kyllingen marineres i, genialt å ha stående i kjøleskapet. Hadde også igjen peanøttsaus fra den middagen, så han var fornøyd!

Totalt tar denne middagen mindre enn 30 minutter å lage. Her kommer oppskriftene:


Thai-inspirert laks med lime, ingefær og koriander
200 g laksefilét per person
1 lime, saften og skallet av
40 g ingefær, finstrimlet
1 fedd hvitløk, finhakket
2 ts sesamolje
2 ss olivenolje
1/2 potte koriander, finhakket
Salt og pepper

(1) Rasp skallet av limen, ha det i en bolle, og press deretter saften ut av limen oppi bollen. (2) Tilsett de øvrige ingrediensene til marinaden. Smak til med salt og pepper. (3) Ha marinaden på laksen. La den gjerne trekke litt hvis du har tid. (4) Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter.

Serveres med ris og mango- og avokadosalsa, alternativt thaimarinerte grønnsaker.

Trines mango- og avokadosalsa
1 mango, i biter
2 avokado, i biter
1/2 potte koriander, finhakket
1/2 chili, hakket
1/2 lime, saften av
1 ss hvitvinseddik
2 ss god olivenolje

(1) Kutt mangoen og avokadoen i biter. Ha det i en bolle. (2) Tilsett chili (eventuelt vent med dette til slutt dersom dette også skal være til barn), og vend inn koriander, limesaft, hvitvinseddik og olivenolje.

Kan gjerne gjøres klart et par timer i forveien. Nyyydelig :)

tirsdag 15. mai 2012

Asiatisk kylling med peanøttsaus og asiatisk dippsaus

I går var jeg skikkelig lysten på noe asiatisk, noe å dippe i - noe lettvint. Tok en liten kikk i kokebøkene, og fant oppskrifter på et par asiatiske sauser som passet bra til kylling og sprø grønnsaker. Den hotteste sausen var ikke spesielt barnevennlig, og peanøttsausen falt heller ikke i smak hos frøkna, men de sprø grønnsakene gikk ned! Hun dippet i sin favorittsaus - nemlig ketchup ;-) Marinerte hennes kylling med Santa Marias Glaze-saus, som jeg har fått til uttesting. Den smakte helt ok, vanlig grillmatsmak. Kommer antakelig til å kjøpe inn ny flaske når den går tom, så det burde være en god indikasjon på anbefalingen ;-)


Oppskriften er hentet fra Familiekokeboka.


Tips for å få i barna grønnsaker: Jeg serverte oppkuttede gulrøtter, agurk, sukkererter og paprika som tilbehør. Dette er en ganske fin måte å få i seg grønnsaker på. Kutt opp og sett på bordet før middagen, og du skal se det forsvinner ganske fort! Server gjerne med den asiatiske dippsausen ved siden av - den holder seg fint i kjøleskapet i noen dager. Mye bedre å småspise dette enn å snoke i kjøkkenskapene etter godteri ;-)

Asiatiske kyllingfiléter


2 kyllingfileter i avlange biter
1/2 porsjon asiatisk dippsaus

(1) Legg kyllingfilétene i marinaden, helst over natta (denne gangen gikk de rett inn i ovnen - ble godt det også). (2) Stekes på 220 grader i ovnen til de er sprø.

Serveres med asiatisk dippsaus, ris og aller helst marinerte thaigrønnsaker. Men friske sprø grønnsaker til å dyppe i den asiatiske dippsausen fungerer også. Peanøttsaus er også nydelig til!

Asiatisk dippsaus


1 ss sambal oelek (chilipasta)
3 ss ketjap manis (søt soyasaus)
6 ss sweet chili-saus
1 dl olje
2 ss fersk ingefær
2 ss hakket fersk koriander
1 ts sesamolje

Bland ingrediensene sammen.

Peanøttsaus
Jeg har lagt ut oppskrift på peanøttsaus i bloggen tidligere. Denne varianten er ørlitt kjappere å lage, og krever litt mindre ferske ingredienser, men jeg synes nok den andre smaker ørlite grann bedre. Kanskje en smakssak? Jeg tok utgangspunktet i peanøttsausoppskriften fra familiekokeboka, men har justert den litt etter egen smak.


1 ss red curry paste
5 ss peanøttsmør
2 ss kyllingfond
1 boks kokosmelk
Saften av 1 lime
2 ss fish sauce
2 ss ketjap manis
2 ts soyasaus
1 ts sesamolje
2 ss finhakket fersk koriander

(1) Fres curry-paste'n i panna. (2) Tilsett kokosmelk og kyllingfond, og kok opp. (3) Rør inn peanøttsmøret. Kok opp igjen. (4) Smak til med limesaft, soyasaus, sesamolje og hakket koriander.


mandag 14. mai 2012

Tapas til damene

Forrige uke hadde jeg barselgruppa fra da Jenny ble født på besøk. Vi prøver å møtes hver 4.-6.uke for mat og vin, og det er en evighet siden vi så barna til hverandre - hehe ;-) Jeg synes noen ganger det kan være vanskelig å finne ut hva jeg skal lage til mat til sånne kvelder - det er jo så mye god mat! Bestemte meg for tapas denne gangen - da kunne jeg lage mange små gode retter, og dessuten er det skikkelig kosemat som det går an å kose seg med lenge...

Menyen til 6 damer bestod av
- Albondigas (spanske kjøttboller i tomatsaus)
- Focaccia med oliven og soltørkede tomater
- Salte mandler
- Saltkokte poteter
- Hjemmelaget aïoli
- Chorizo (kjøpes ferdig, varmes)
- Bacondadler (16 stk)
- Serranoskinke
- Manchego
- Cantaloupemelon
- Marinerte artisjokker (ferdigkjøpt og ikke verdt pengene)

Manchego, cantaloupemelon, serranoskinke

Det ble mer enn nok mat til at Alex fikk middag også, så antar at porsjonene holder til 7-8 stk også. Jeg begynte med middagslagingen i halv tre-tiden på ettermiddagen og var klar til damene kom i 20-tiden. Men innimellom her hentet jeg også barn i barnehagen og passet på en liten baby, så det burde være fint mulig å gjøre dette ferdig på 2-3 timer.

Albondigas

Albondigas
Kjøttbollene (alá Stiansen)
400 g karbonadedeig
1 ss hvetemel
2 egg
0,75 dl vann
1 ts rosmarin
1 ts timian
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ss salt
1 ss chili u. frø, finhakket
Solsikkeolje 

Oppskriften er noe modifisert, siden Jakob ikke tåler at jeg får i meg løk. Og så manglet jeg salvie, men de var gode uten også! Jeg lagde disse ferdige 3-4 timer før selskapet, og lot de ligge og trekke i tomatsausen mens plata stod på aller laveste styrke.

(1) Bland kjøttdeig med salt og mel, og spe med egg og vann til kjøttkakedeig. (2) Ha i rosmarin, timian, hvitløk og chili, og bland godt. (3) Form deigen til små boller (bruk dessertskje), legg de klare på en tallerken. (4) Stek kjøttbollene i stekepannen, et par minutter på hver side. (5) La kjøttbollene trekke i tomatsausen, minst 15 minutter.

Tomatsausen
2 fedd hvitløk, finhakket
1 boks hermetiserte tomater
4 laubærblader
1 ts timian
2 ss basilikum (jeg brukte tørket)
1 ts soyasaus
1 ss sitronsaft
Salt
Pepper
1 klype sukker

(1) Fres hvitløk raskt i gryta. Tilsett deretter hermetiserte tomater, laubærblader, sitronsaft, timian og basilikum (hvis du bruker frisk basilikum må du vente med å tilsette det til sausen er ferdig, da basilikumen mister mye av smaken sin når den varmes). (2) La det koke i 5 minutter, og smak til med soyasaus, salt, pepper og sukker (for å runde av smaken). (3) Tilsett kjøttbollene.

Focaccia med oliven og soltørkede tomater

Focaccia med oliven og soltørkede tomater


Bruk oppskriften på focaccia herfra. Følg fremgangsmåten, men tilsett 1/2 glass hakkede oliven uten stein (grovhakkes) samtidig med de soltørkede tomatene. Bre deigen utover på en stekeplate, og stikk i den med en gaffel. Sprinkle olivenolje over, og strø maldonsalt over til slutt.

Salte mandler ala Stiansen

Salte mandler

Denne oppskriften er hentet fra Stiansen inviterer til fest. God snacks, er absolutt ikke forbeholdt tapasbordet. Du kan enten kjøpe ferdigskoldede mandler til blodpris, eller skolde mandlene selv. Ha de oppi en gryte med kokende vann, la det koke i 1 minutt, hell av vannet og ha på kaldt vann. Deretter er det bare å sprette ut mandlene. Tror jeg brukte 10 minutter på en pose på 250 g.

250 g mandler, ferdigskoldede
Maldonsalt
3 dl solsikkeolje

(1) Varm opp oljen. (2) Stek mandlene til de blir gyldne, ca. 3 minutter. (3) Ta de ut av oljen, og legg de på kjøkkenpapir sånn at oljen suges opp. (4) Når mandlene er tørre, har du de oppi en bolle, og knuser maldonsalt over mens du blander det inn. Smak til etter behov.

Tips: Disse kan fint lages noen dager i forveien, de holder seg godt. Oppbevar de i en pose. 

Saltkokte poteter (alá Stiansen)

Saltkokte poteter

700 g amandinepoteter
230 g grovt havsalt
Vann

Ha potetene i en kjele, og fyll på vann sånn at det dekker potetene. Kok opp, og tilsett saltet når vannet koker. La det koke til potetene er møre, ca 15 minutter. Kan lages en time før servering, dekk bollen med aluminiumsfolie i mellomtiden. Serveres med aïoli.

Hjemmelaget aïoli
Jeg har lagt ut en oppskrift på aïoli tidligere, men i den oppskriften brukte man hele egget. Vil absolutt anbefale denne i stedet, den blir mye fastere! Men den andre er kanskje et bedre utgangspunkt for å lage majonesbaserte salater, som tunfisksalat?

Hjemmelaget aïoli

2 eggeplommer
1 dl extra virgin olive oil
2 dl matolje
2 ss sitronsaft
1 fedd hvitløk, presset
Hvit pepper
1 ts salt
2 ss hakket persille
1 ts hvitvinseddik

(1) Pisk eggeplommer med hvitløk, salt og sitronsaft. (2) Spe sakte med oljen, og pass på at alt vispes inn før du sper med mer. (3) Når all oljen (oliven og matoljen) er blandet inn kan du røre inn persillen. Smak til med mer hvit pepper, hvitvinseddik og evt. mer salt.


mandag 7. mai 2012

Endring i oppsettet

Redigerer og endrer litt på oppsettet på bloggen nå - det har kommet et par ekstra faner, og en av spesiell interesse - nemlig oppskriftsoversikten! Her har jeg alfabetisert alle oppskriftene jeg har på bloggen, sånn at det skal være lett å finne igjen oppskrifter av interesse. Håper dere får glede av den!

søndag 6. mai 2012

Vinnerne av giveaway'en

Så hyggelig at så mange ville delta, og velkommen til nye følgere! Kjempekoselige hilsninger, altså, sånn setter jeg så pris på - det gjør det litt ekstra gøy å blogge :)

Over til vinnerne... Såvidt jeg kunne telle, var det i alt 76 lodd. Vinnerne er trukket med hjelp fra random.org.

Vinneren av 1 års abonnement på Maison Mat og Vin er...



Fruen fra Trondheim!!!

Og vinneren av krydder, krydderbeholder og te fra Krydderia er...


Vesle Serena!!!

Håper dere vil sette pris på gavene :)

Det er fortsatt muligheter...

I kveld trekker jeg vinnerne av giveaway'en, så det er fortsatt muligheter for å melde seg på (HER). Frem til det skal vi kose oss med gode venner og fantastisk vær!



Ha en strålende dag!



Følg bloggen min med bloglovin

torsdag 3. mai 2012

Grillsesongen er i gang

Ingen ny oppskrift i dag, men en gjentakelse av et tips jeg har kommet med tidligere i år. Nemlig BBQ-marinert pinnekjøtt! Da pinnekjøttet var på salg i januar benyttet jeg meg av muligheten til å kjøpe fantastisk godt pinnekjøtt, vannet det ut, dampet det og deretter marinerte det i BBQ-saus før jeg fordelte det i brødposer og puttet det i fryseren.



1.mai kom middagen litt for sent i gang siden vi er i ferd med å bli kjent med nye naboer (har funnet ut at det er barn i samme aldersgruppe i seks hus på rad her!!!), og da var det supert å ha sånne pakker liggende i fryseren. Middagen var gjort unna på under 30 minutter! Hadde kokte aspargesbønner med smør, potetstappe og mais som tilbehør. Potetstappen tar 15-20 minutter totalt - skrell og del poteten opp i terninger, kok det i 10 minutter (til det er ferdigkokt), hel av vannet og bruk en moser. Ha i en GOD klatt med smør (jo mer, jo bedre), og spe med fløte mens du moser potetene. Smak til med salt og pepper og vips så er den ferdig. Pinnekjøttet slenger du rett fra fryseren og over på grillen.

Knallgod middag på 1-2-3 :)

Har sett at de fortsatt har pinnekjøtt igjen i noen av Menybutikkene (sikkert i andre butikker også), så kommer du over det: løp og kjøp!




Følg bloggen min med bloglovin

onsdag 2. mai 2012

Hjemmelagde fiskepinner

Syntes det var på tide å prøve seg på hjemmelagde fiskepinner, siden det er en av fiskemiddagene som faktisk alle spiser her i huset. Det vil si - både Jenny og jeg spiser fisk. Og Jakob har ikke begynt å spise mat enda. Så da kan du jo regne deg frem til hvem som ikke er fiskefantast her ;-)

Tilbake til fisken - fiskepinner er jo inmari grei måte å få i seg fisk på. Noe de fleste barn liker. Men hvis du vil unngå palmeoljen så er det ikke så veldig bra å få i seg fiskepinnene hvert fall. Findus er ærlige om at palmeolje er den mest brukte oljen i produktene deres. Hva de andre gjør, vet jeg ikke. Lager du det fra bunnen av er du hvert fall garantert en sunnere utgave. Ikke er det vanskelig, ikke tar det lang tid (ikke lenger tid enn det tar å koke potetene), og det blir enda bedre. I tillegg går det jo fint an å bruke andre fiskevarianter enn torsk - steinbitfilét er jo en nær beslektet kompis, men laks er også stas!

Jeg syntes dette ble veldig godt, Jenny syntes dette ble veldig godt, og tredjemann... ja, han syntes at det smakte mer fisk enn "vanlige" fiskepinner. Men det ble spist.


2 porsjoner
400 g fiskefilét, i passelige fiskepinne-biter
2 egg, pisket
2 dl griljermel
Hvetemel
Salt
Pepper
Matolje (nøytral olje, som solsikkeolje, soyaolje eller rapsolje)

(1) Skjær klar fiskefilétene i passelige biter. Gjør klar tre boller - en med pisket egg med salt og pepper, en med hvetemel blandet med salt og pepper, og en med griljermel. Dypp fiskebitene først i eggeblandingen, deretter i melblandingen, så eggeblandingen igjen og til slutt i griljermelet. (2) Stek fiskepinnene i stekepanna - noen få minutter på hver side på middels varme.

Denne gangen serverte jeg med kokte poteter, revne gulrøtter med appelsinjuice og rosiner, en sitronbåt og bernaisedressing. Andre alternativer kan være yoghurtdressing, sweet chili-saus... Akkurat det jeg liker med fiskepinner - nemlig at det lar seg variere sånn :-) Kunne jo godt hatt pommes frites ved siden av også - så hadde du fått fish'n chips.

P.S. Ikke glem å melde deg på give-away'en min - jeg trekker nå på søndag!



Følg bloggen min med bloglovin

tirsdag 1. mai 2012

Minner om giveaway!



På søndag trekker jeg den heldige vinneren av et års abonnement på Maison Mat og Vin, og en pakke med krydder og te fra Krydderia. Meld deg på her!



Følg bloggen min med bloglovin

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails