Bollene er absolutt IKKE gjort i en håndvending (jeg brukte 3 timer fra jeg begynte til de var ferdige). De skal stå en halv time til elting i kjøkkenmaskina. Men det er verdt alt bråket - deigen blir helt fantastisk å jobbe med, og bollene blir luftige og saftige. Glem alt du har lært om lunken væske til gjæren - ha melken oppi rett fra kjøleskapet, og la deigen varmes opp av all eltingen. Da blir den 20-30 grader, som skal gi perfekte vilkår for gjæren.
I bakeboka står det utfyllende om hvordan gjæringsprosessen fungerer - i tillegg til historien om oppstarten av bakeriet på Lom. Kokeboka vant prisen som årets kokebok i 2009, og kan trygt anbefales.
Grunnoppskrift på boller á la Schakenda
1 kg hvetemel
½ l h-melk (kald)
150 g sukker
15 g salt (dette gjør bollene litt salte - du kan gjerne bruke 1-2 ts i stedet)
15 g kardemomme
1 stort egg
50 g fersk gjær (for søt gjærbakst)
150 g smør i terninger
1 pisket egg til å pensle med
Ha alle ingrediensene minus smøret i bakebollen, og la det elte i 15 minutter. Ha i smøret og la det elte i ytterlige 15 minutter. Legg plastikk over bollen og la det heve til dobbel størrelse i romtemperatur (det skal ikke stå i trekk). Det kan ta litt tid før det begynner å heve, så vær tålmodig! I følge Schakenda er det bedre at den får tid til å heve seg og få riktig luftig deg enn hurtigheving - baderomsgolv er fy-fy.
Boller fylt med vaniljekrem
Del deigen opp i passelige bollestørrelser. Klapp bollen flatt ut, og legg 1 - 1,5 ss vaniljekrem i midten. Dra deigen opp rundt vaniljekremen sånn at vaniljekremen blir liggende i midten av bollen. Klem deigen forsiktig sammen, og rull den til slutt forsiktig i hånden sånn at bollen blir fint formet.
Sjokoladeboller
Jeg hakket kokesjokolade og dytt noen sjokoladebiter inn i en deigbit nok til en bolle. Deretter var det bare å trille den ut! Du kan sikkert bruke melkesjokolade også :)
Steking
Legg bollene med god avstand på stekebrettet og la de etterheve (de blir nesten dobbelt så store). Pensle de med egg og la de steke i 15 minutter midt i ovnen på 180-200 grader (kommer an på stekeovnen din).
Enjoy!
Følg bloggen min med bloglovin