Denne ligger an til å bli en like stor favoritt (hos meg) som den pestomarinerte laksen i tortilla. Alle middager med mye smak som er unnagjort på 15 minutter blir mottatt med åpne armer, og når det i tillegg er så snadder og sunt - ja, da har vi rett og slett en favorittmiddag! (og er det helt krise med indiske smaker for barna, er det veldig lage pestovarianten til dem - tilbehøret fungerer like bra!)
Tandoori-laks med crispy lollosalat vendt i rømmedressing
200 g laks per person
Krydderblanding:
2 ss tandoori masala
2 ss salt
1 ss sukker
Solsikkeolje
Hvetetortilla (minimum 3 per person)
Crispy lollosalat vendt i rømmedressing
1 salathode med crispysalat
1 ss eddik (hvit)
1 ss hvitvinseddik
2 ts sukker
1 dl lettrømme
(1) Sett på stekeovnen på 225 grader. (2) Lag krydderblanding av tandoori masala, salt og sukker. (3) Legg laksefiletene i en ildfast form, krydre de, og sprinkle olje over (vend de evt. litt rundt). (3) Stekes i ovnen på 225 grader i ca. 10-12 minutter. Mens laksen steker, gjør du klar salaten: (4) Rør ut sukkeret i eddiken. (5) Bland inn rømmen. (6)
Skyld salaten i iskaldt vann, riv den opp i ønsket størrelse i en bolle,
og vend inn dressingen.
Serveres som wraps med hvetetortilla fylt med laksebiter og crispy lollosalat vendt i rømmedressing.
onsdag 11. desember 2013
onsdag 4. desember 2013
Førjulskos med Ronja Røverdatter
For veldig mange år siden var jeg på teater og så på Ronja Røverdatter. Husker fortsatt at Ronja satt foten fast i et hull i snøen, og at når man så det fra "småingenes" perspektiv kom det en kjempefot gjennom taket. I helgen kunne jeg (endelig) ta med meg min egen snuppe og se forestillingen igjen :)
Kort oppsummert om forestillingen:
Synes det å gå på teater før jul er en virkelig fin tradisjon, og heldigvis pleier det å være fine, barnevennlige teaterstykker i denne perioden. Er det ikke sånne små avbrekk som er det viktigste i adventstiden, sånn egentlig?
Foto: Erik Berg (Nationaltheateret) |
- Det var ikke for skummelt for 5-åringen (som jeg fryktet at det kunne bli). Det skumleste med Ronja Røverdatter - nemlig vettene - er abstrakte (men man hører de dog!), og det gjør det mye mindre skummelt enn filmen.
- Kjempeflinke skuespillere!
- Et lite stykke etter pausen var det litt langtekkelig. Men det er det jo forsåvidt i filmen også.
- Det var en veldig god idé å se filmen i forkant, sånn at historien allerede var kjent (filmen får du lånt gratis på biblioteket)
- Stykket har anbefalt aldersgrense fra 7 år og oppover - men det går fint for nesten-5-åringer som ikke har altfor mye mark i rompa også. Historien om vennskap, vanskelige foreldre og litt magi treffer midt i hjerterota!
- Det er virkelig noe eget å gå på teaterstykke på Nationaltheateret - det er noe magisk over det stedet...
Foto: Erik Berg (Pressebilder fra Nationaltheateret) |
Labels:
barneaktivitet
søndag 1. desember 2013
Ukemeny uke 49/2013
Desember med førjulskos og førjulsstress er her! Men dette vil jeg absolutt si er hyggelig stress, det er veldig koselig å handle inn julegaver til kjære, det er koselig å pynte huset, og det blir jammen koselig å lage julekaker med de to små sjarmtrollene her hjemme også :) Jeg er klar for måneden med julebord, vennetreff, familietid og julegaveshopping!
Menyene jeg legger ut er hva vi planlegger å spise i løpet av uka, og synes det er utrolig hyggelig at det er så mange andre som kommer innom for inspirasjon! Takk til alle dere :)
Mandag: Pestomarinert laks i tortilla
Tirsdag: Grove pannekaker (vi går for en trygg havn når venninne skal bli med hjem fra barnehagen)
Onsdag: Stekte nudler med kylling og grønnsaker
Torsdag: Spaghetti bolognese
Fredag: Pizza med kjøttboller, bacon og paprika
Lørdag: Restemiddag
Søndag: Medisterkaker med potetpuré, glaserte epler og aspargesbønner
Ha en strålende første adventsuke :)
Menyene jeg legger ut er hva vi planlegger å spise i løpet av uka, og synes det er utrolig hyggelig at det er så mange andre som kommer innom for inspirasjon! Takk til alle dere :)
Mandag: Pestomarinert laks i tortilla
Tirsdag: Grove pannekaker (vi går for en trygg havn når venninne skal bli med hjem fra barnehagen)
Onsdag: Stekte nudler med kylling og grønnsaker
Torsdag: Spaghetti bolognese
Fredag: Pizza med kjøttboller, bacon og paprika
Lørdag: Restemiddag
Søndag: Medisterkaker med potetpuré, glaserte epler og aspargesbønner
Samlingsstedet i desember :) |
Labels:
ukemeny
søndag 24. november 2013
Ukemeny uke 48/2013
Nå nærmer det seg jul! Begynner å bli travelt med å få handlet inn til julekalenderen, skjønner jeg ;) Søstrene Grene har så utrolig mye fine julekalenderting til jenter i 4-5-årsalderen (og oppover...), men lillebror må jo få han også. Hva putter man i kalenderen til en gutt på straks 2 år?
I tillegg til julekalenderen å glede seg til, skal frøkna og jeg på jentetur til Oslo i helgen og se Ronja Røverdatter! Gleder oss skikkelig (håper det ikke blir for skummelt ;) )!
Etter å ha hatt både lasagne og gratinert potetmos med bolognesesaus i helgen har vi rester for et par dager, resten må nesten fylles opp med noe annet enn kjøttdeig. Håper det kan være til inspirasjon!
Mandag: Gratinert bolognese med potetmos (restemiddag)
Tirsdag: Hjemmelaget lasagne (restemiddag)
Onsdag: Blomkålssuppe 2.0 med chorizo
Torsdag: Fiskekaker, poteter, brun saus, lettkokte gulrøtter og brokkoli
Fredag: Hjemmelagde burgere, hjemmelagd tilbehør (så mye for å holde seg unna kjøttdeigen... ;) )
Lørdag: Andebryst med appelsinsaus, fløtegratinerte poteter og balsamicosjampinjong
Søndag: Kylling med chorizo og rotgrønnsaker i leirgryte
I tillegg til julekalenderen å glede seg til, skal frøkna og jeg på jentetur til Oslo i helgen og se Ronja Røverdatter! Gleder oss skikkelig (håper det ikke blir for skummelt ;) )!
Etter å ha hatt både lasagne og gratinert potetmos med bolognesesaus i helgen har vi rester for et par dager, resten må nesten fylles opp med noe annet enn kjøttdeig. Håper det kan være til inspirasjon!
Mandag: Gratinert bolognese med potetmos (restemiddag)
Tirsdag: Hjemmelaget lasagne (restemiddag)
Onsdag: Blomkålssuppe 2.0 med chorizo
Torsdag: Fiskekaker, poteter, brun saus, lettkokte gulrøtter og brokkoli
Fredag: Hjemmelagde burgere, hjemmelagd tilbehør (så mye for å holde seg unna kjøttdeigen... ;) )
Lørdag: Andebryst med appelsinsaus, fløtegratinerte poteter og balsamicosjampinjong
Søndag: Kylling med chorizo og rotgrønnsaker i leirgryte
Andebryst er en fin opptakt til jul! |
Labels:
ukemeny
tirsdag 19. november 2013
BBQ-marinert pinnekjøtt med syltet rødløk, sellerirotpuré og ovnsstekte amandinepoteter
Dette er en helt ypperlig måte å tjuvstarte pinnekjøttsesongen på uten å ødelegge juleaftenmiddagen helt (her i huset er det nemlig pinnekjøtt som gjelder på julekvelden). Dessuten gjør den seg supert på sommeren også - putt noen marinerte pinnekjøttbiter i en pose i fryseren, og du har perfekt grillmat klart på 5 minutter! Dette er rett og slett nyyydelig, så anbefaler virkelig å hamstre opp pinnekjøtt når dere finner det på salg i januar for å ha til grillsesongen utover...
Jeg hadde fått en pakke med pinnebog fra Gilde for å teste ut - og den funket fint den! Mer kjøtt på enn vanlig pinnekjøtt, og det gjør jo ikke akkurat noe ;) Men hvilket som helst pinnekjøtt fungerer bra til dette, altså.
Anbefalt fremgangsmåte for å minimere tidsbruk
(1) Legg pinnekjøttet i kaldt vann dagen før. (2) Lag klart syltet rødløk dagen før. (3) Når pinnekjøttet har dampet et par timer, setter du potetene i ovnen. (4) Kutt opp, og start kokingen av sellerirotpuréen. (5) Varm opp syltet rødløk. (6) Sett sellerirotbitene til koking. (7) Legg pinnekjøttbitene over i ildfast form når de løsner fra beinet, og pensle de med BBQ-saus på alle sider. (8) Ta potetene ut av ovnen, og putt inni pinnekjøttbitene under grillen. (9) Varm opp syltet rødløk. (10) Gjør ferdig sellerirotpuréen.
BBQ-marinert pinnekjøtt
BBQ-saus (jeg har brukt både Santa Marias BBQ-saus og Sweet Baby Ray's, og har ingen klare preferanser)
Pinnekjøtt, vannet ut i 20 timer og dampet ferdig
(1) Vann ut pinnekjøttet i 20 timer, og damp det (på vanlig måte) i 2-3 timer, til kjøttet løsner fra beinet. (2) Legg pinnekjøttet over i en ildfast form, og pensle det inn med BBQ-saus. (3) Grill det aller helst på grillen, men det fungerer fint under grillelementet i stekeovnen også! Det er ferdig når det begynner å bli litt gyldent (3-4 minutter på hver side).
Syltet rødløk
2 rødløk, skåret i tynne skiver
1,5 dl balsamicoeddik
0,5 dl hvitvinseddik
1 skvis sitronsaft
3 ss sukker
Litt pepper
(1) Skjær rødløken opp i tynne båter. (2) Kok opp de øvrige ingrediensene. (3) Skru av plata, og tilsett rødløken. La det stå og trekke i minst en time, gjerne over natta. Varmes opp før servering (ønsker du tykkere konsistens på sausen, kan du la det stå og småputre litt til du får ønsket konsistens på sausen).
Ovnsstekte amandinepoteter
En neve små amandinepoteter per person
Solsikkeolje
Maldonsalt
(1) Legg potetene (med skall) i en ildfast form. (2) Hell over litt solsikkeolje, og strø maldonsalt over. Vend potetene rundt. (3) Stekes på 220 grader i ca. 30 minutter. Vendes litt under veis.
Sellerirotpuré
250 g sellerirot i terninger
1 dl melk (jeg brukte soyamelk, men til vanlig bruker jeg vanlig melk)
1/2 dl matfløte
25 g smør
Vann
Salt
(1) Skjær selleriroten i terninger og legg det i en gryte (gjerne med teflonbelegg). Ha i melk, og deretter vann sånn at det dekker selleriroten. La det koke i 15-20 minutter, til selleriroten er mør. (2) Hell av væsken, tilsett fløte og smør, og kjør det jevnt med stavmikser. Smak til med salt.
Jeg hadde fått en pakke med pinnebog fra Gilde for å teste ut - og den funket fint den! Mer kjøtt på enn vanlig pinnekjøtt, og det gjør jo ikke akkurat noe ;) Men hvilket som helst pinnekjøtt fungerer bra til dette, altså.
Anbefalt fremgangsmåte for å minimere tidsbruk
(1) Legg pinnekjøttet i kaldt vann dagen før. (2) Lag klart syltet rødløk dagen før. (3) Når pinnekjøttet har dampet et par timer, setter du potetene i ovnen. (4) Kutt opp, og start kokingen av sellerirotpuréen. (5) Varm opp syltet rødløk. (6) Sett sellerirotbitene til koking. (7) Legg pinnekjøttbitene over i ildfast form når de løsner fra beinet, og pensle de med BBQ-saus på alle sider. (8) Ta potetene ut av ovnen, og putt inni pinnekjøttbitene under grillen. (9) Varm opp syltet rødløk. (10) Gjør ferdig sellerirotpuréen.
BBQ-marinert pinnekjøtt
BBQ-saus (jeg har brukt både Santa Marias BBQ-saus og Sweet Baby Ray's, og har ingen klare preferanser)
Pinnekjøtt, vannet ut i 20 timer og dampet ferdig
(1) Vann ut pinnekjøttet i 20 timer, og damp det (på vanlig måte) i 2-3 timer, til kjøttet løsner fra beinet. (2) Legg pinnekjøttet over i en ildfast form, og pensle det inn med BBQ-saus. (3) Grill det aller helst på grillen, men det fungerer fint under grillelementet i stekeovnen også! Det er ferdig når det begynner å bli litt gyldent (3-4 minutter på hver side).
Syltet rødløk
2 rødløk, skåret i tynne skiver
1,5 dl balsamicoeddik
0,5 dl hvitvinseddik
1 skvis sitronsaft
3 ss sukker
Litt pepper
(1) Skjær rødløken opp i tynne båter. (2) Kok opp de øvrige ingrediensene. (3) Skru av plata, og tilsett rødløken. La det stå og trekke i minst en time, gjerne over natta. Varmes opp før servering (ønsker du tykkere konsistens på sausen, kan du la det stå og småputre litt til du får ønsket konsistens på sausen).
Ovnsstekte amandinepoteter
En neve små amandinepoteter per person
Solsikkeolje
Maldonsalt
(1) Legg potetene (med skall) i en ildfast form. (2) Hell over litt solsikkeolje, og strø maldonsalt over. Vend potetene rundt. (3) Stekes på 220 grader i ca. 30 minutter. Vendes litt under veis.
Sellerirotpuré
250 g sellerirot i terninger
1 dl melk (jeg brukte soyamelk, men til vanlig bruker jeg vanlig melk)
1/2 dl matfløte
25 g smør
Vann
Salt
(1) Skjær selleriroten i terninger og legg det i en gryte (gjerne med teflonbelegg). Ha i melk, og deretter vann sånn at det dekker selleriroten. La det koke i 15-20 minutter, til selleriroten er mør. (2) Hell av væsken, tilsett fløte og smør, og kjør det jevnt med stavmikser. Smak til med salt.
søndag 17. november 2013
Ukemeny uke 47/2013
Puh! Familien er komplett igjen, og kom gjennom uka med bare et par dårlige netter og masse, masse kos! Har så smått begynt å forberede oss til jul, og i dag inntok vi faktisk sesongens første pinnekjøttmåltid - med en twist! Oppskriften kommer til uka :)
Mandag: Restemiddag
Tirsdag: Tomatsuppe med hardkokt egg
Onsdag: Ovnsbakt steinbitfilet med thaigrønnsaker og potetmos
Torsdag: Baconsurret kyllingfilet fylt med ramsløk og philadelphiaost
Fredag: Gratinert kjøttdeig med potetmos
Lørdag: Da blir det elgeburger på julemarked på Exporama :)
Søndag: Hjemmelaget lasagne
Mandag: Restemiddag
Tirsdag: Tomatsuppe med hardkokt egg
Onsdag: Ovnsbakt steinbitfilet med thaigrønnsaker og potetmos
Torsdag: Baconsurret kyllingfilet fylt med ramsløk og philadelphiaost
Fredag: Gratinert kjøttdeig med potetmos
Lørdag: Da blir det elgeburger på julemarked på Exporama :)
Søndag: Hjemmelaget lasagne
En av de beste fiskemiddagene jeg har spist på lenge - ovnsbakt steinbitfilet med thaigrønnsaker og potetmos |
Labels:
ukemeny
søndag 10. november 2013
Ukemeny uke 46/ 2013
Denne uka er det meg og kidsa alene. For å få ting til å gå rundt er planlegging alfa omega. Med ukemenyen i havn blir hvert fall det andre litt lettere! Denne uka propper jeg den med kjappe middager, sånn at ingen blir i dårlig humør av blodsukkermangel - trenger ikke akkurat det nå ;)
Mandag: Pestomarinert laks i tortilla
Tirsdag: Spaghetti bolognese (har sausen klar i fryseren)
Onsdag: Grove pannekaker (lager røra klar dagen før)
Torsdag: Kikertsuppe
Fredag: Torskegryte
Lørdag: Scampi i red curry (endelig familien komplett igjen!)
Søndag: Sennepsmarinert svinefilet med tortellini og appelsinsalat
Mandag: Pestomarinert laks i tortilla
Tirsdag: Spaghetti bolognese (har sausen klar i fryseren)
Onsdag: Grove pannekaker (lager røra klar dagen før)
Torsdag: Kikertsuppe
Fredag: Torskegryte
Lørdag: Scampi i red curry (endelig familien komplett igjen!)
Søndag: Sennepsmarinert svinefilet med tortellini og appelsinsalat
Av alle de gode rettene på menyen denne uka, så er dette en av favorittene. Kanskje fordi det tar ca. 15 minutter fra vi kommer inn døra til den står på bordet ;) |
Labels:
ukemeny
torsdag 7. november 2013
Ovnsbakt steinbitfilet med thaigrønnsaker og potetmos
Det er virkelig en evighet siden sist jeg la ut en ny oppskrift her! Har følt meg så utrolig lite inspirert - helt til jeg var på bokbad med Trine fra Trines matblogg. Måtte nesten kjøpe med meg boka også - og den er virkelig inspirerende altså! Liker veldig godt at den er stappfull med oppskrifter - med veldig flotte bilder til (og de har hun tatt helt selv!). Heia Trine, sier jeg bare :)
Og i inspirert ånd prøvde jeg meg på ny middag i dag. Hadde en liten anelse om at den kom til å falle i smak - den inneholdt tross alt potetstappe. Men måtte gi fra meg siste fiskestykket til frøkna, og tilbehøret var rett og slett nydelig (i all beskjedenhet ;) ). Var ikke langt unna å forspise meg :)
Total tidsbruk: ca. 25 minutter
400 g steinbitfilét (pass på at den er helt beinfri dersom du skal servere til barn - så unngår du at de får noia for det hvert fall ;) )
Sitronskiver
Olivenolje (gjerne en som er kraftig på smak)
Salt og pepper
(1) Skjær opp fileten i passelige porsjonsstykker. (2) Sprinkle over olivenolje, og strø over salt og pepper. Skjær noen sitronskiver og legg over hver av stykkene. (3) Stekes på 200 grader i ca. 10-12 minutter
1 pakke ferske minimais, del evt. på langs
1/2 paprika, deles i strimler
1/2 pakke sukkererter, del de gjerne over på midten
100 g sellerirot, skåret i strimler
1 fedd hvitløk, finhakkes
Koriander
1/2 lime, saften av
2 ss skalldyrfond (kan erstattes med fiskefond eller fiskebuljong)
2 ss oystersaus
2 ss fiskesaus
1 ss kecap manis (søt soyasaus)
1 ss soyasaus
2 dl vann
Salt og pepper
Solsikkeolje (eller annen nøytral matolje)
(1) Del opp alle grønnsakene før du begynner å steke de. (2) Begynn med å frese minimais og sellerirot, før du tilsetter paprika og sukkererter når den har begynt å få litt farge. Stekes på middels til høy varme. (3) Tilsett hvitløken noen få sekunder før du tilsetter vannet. Skru ned varmen til middels temperatur. (4) Tilsett alle sausene (vet det er mange, men når du først har de i hus kan du alltid lage en god woksaus fra bunnen av...). Det jeg har oppgitt er circa-mål, så anbefaler virkelig å smake under veis. Da lærer du også hvordan sausene gir smak på gryta :). (5) Avslutt med å kryste en halv lime over, smake til med salt og pepper, og dryss fersk koriander over.
50 g smør
ca. 1 dl matfløte
Salt
(1) Skrell og del opp potetbitene i terninger. (2) Putt de i vann, og la de koke til de har blitt møre (ca. 15 minutter). (3) Hell av vannet, tilsett en god klatt med smør, og mos med en potetmoser. (4) Når potetene har blitt most og smøret smeltet, tilsetter du fløte til du har fått ønsket konsistens. (5) Smak til med salt (jeg bruker 1-2 ts til denne porsjonen).
Anbefaler virkelig å prøve ut snarligst - dette er skikkelig kosemiddag!
Og i inspirert ånd prøvde jeg meg på ny middag i dag. Hadde en liten anelse om at den kom til å falle i smak - den inneholdt tross alt potetstappe. Men måtte gi fra meg siste fiskestykket til frøkna, og tilbehøret var rett og slett nydelig (i all beskjedenhet ;) ). Var ikke langt unna å forspise meg :)
Anbefalt fremgangsmåte for å minimere tidsbruk:
(1) Gjør potetene klare, og sett de til koking. (2) Kutt opp grønnsakene til thaigrønnsakene. (3) Gjør fisken klar, og sett den i ovnen (4) Begynn å frese thaigrønnsakene. Når de er ferdigstekt, og du har hatt oppi vannet til sausen, begynner potetene å bli ferdigkokte. Hell av vannet, og la de stå til du er ferdig med thaigrønnsakene. (5) Gjør ferdig mosen (og ta ut fisken når den er klar ;) ) Total tidsbruk: ca. 25 minutter
Ovnsbakt steinbitfilet (2 voksne porsjoner)
400 g steinbitfilét (pass på at den er helt beinfri dersom du skal servere til barn - så unngår du at de får noia for det hvert fall ;) )
Sitronskiver
Olivenolje (gjerne en som er kraftig på smak)
Salt og pepper
(1) Skjær opp fileten i passelige porsjonsstykker. (2) Sprinkle over olivenolje, og strø over salt og pepper. Skjær noen sitronskiver og legg over hver av stykkene. (3) Stekes på 200 grader i ca. 10-12 minutter
Grønnsaker i thaisaus
1 pakke ferske minimais, del evt. på langs
1/2 paprika, deles i strimler
1/2 pakke sukkererter, del de gjerne over på midten
100 g sellerirot, skåret i strimler
1 fedd hvitløk, finhakkes
Koriander
1/2 lime, saften av
2 ss skalldyrfond (kan erstattes med fiskefond eller fiskebuljong)
2 ss oystersaus
2 ss fiskesaus
1 ss kecap manis (søt soyasaus)
1 ss soyasaus
2 dl vann
Salt og pepper
Solsikkeolje (eller annen nøytral matolje)
(1) Del opp alle grønnsakene før du begynner å steke de. (2) Begynn med å frese minimais og sellerirot, før du tilsetter paprika og sukkererter når den har begynt å få litt farge. Stekes på middels til høy varme. (3) Tilsett hvitløken noen få sekunder før du tilsetter vannet. Skru ned varmen til middels temperatur. (4) Tilsett alle sausene (vet det er mange, men når du først har de i hus kan du alltid lage en god woksaus fra bunnen av...). Det jeg har oppgitt er circa-mål, så anbefaler virkelig å smake under veis. Da lærer du også hvordan sausene gir smak på gryta :). (5) Avslutt med å kryste en halv lime over, smake til med salt og pepper, og dryss fersk koriander over.
Potetmos
300 g potet (ca. 5-6 poteter, avhengig av størrelse), skrelles og skjæres i terninger (ca. 2-3 cm i tykkelse)50 g smør
ca. 1 dl matfløte
Salt
(1) Skrell og del opp potetbitene i terninger. (2) Putt de i vann, og la de koke til de har blitt møre (ca. 15 minutter). (3) Hell av vannet, tilsett en god klatt med smør, og mos med en potetmoser. (4) Når potetene har blitt most og smøret smeltet, tilsetter du fløte til du har fått ønsket konsistens. (5) Smak til med salt (jeg bruker 1-2 ts til denne porsjonen).
Anbefaler virkelig å prøve ut snarligst - dette er skikkelig kosemiddag!
søndag 27. oktober 2013
Ukemeny uke 44/2013
Noen ganger får jeg spørsmål om hvordan man rekker å lage middag fra bunnen av hver dag. Pleier stort sett å svare at det ikke tar så mye lenger tid enn halvfabrikata, men når jeg virkelig tenkte meg om her om dagen så kom jeg frem til at det var én ting til som gjør det mulig: siden begge barna går i barnehagen, og vi er grytidlig oppe, så spiser de frokosten der. De er i barnehagen ikke lenge etter kl 07 om morgenen (pappa'n leverer), og så hentes de mellom kl 15 og 15:30 av meg. Vi er hjemme og i gang med middagen til kl 16 hver dag. Det vil jo si at vi har litt lenger ettermiddager enn en del andre (men om morgenen har vi absolutt null tid). Middagen står på bordet kl 16:30 (bruker stort sett ca. 30 min på å lage middag), og det er 50/50 om også mannen rekker å spise sammen med oss.
Det andre som gjør det mulig er nettopp disse ukemenyene. Jeg står aldri og lurer på hva vi skal ha til middag når jeg kommer hjem fra jobb - det er allerede planlagt og handlet inn for. De ukene jeg ikke har satt opp ukemenyene tar ting mye lenger tid. Det er ikke sånn at vi er helt slaviske med disse ukemenyene, men det forenkler absolutt hverdagen.
En gang i blant lager jeg ting klart kvelden i forveien (sånn som pannekakerøra), sånn at det går fortere å lage middagen dagen etterpå. Men det synes jeg stort sett er en enorm bøyg, altså...
Og som du kanskje ser fra denne ukemenyen er det bare kjappe middager som står på planen mandag-torsdag; altså ganske typiske middagsretter her i huset :)
Mandag: Fiskekaker, stekte gulrøtter, brokkoli og stekte poteter (fiskekaker med veggis-pytt-i-panne, altså ;))
Tirsdag: Blomkålsuppe med hvitløksbrød
Onsdag: Kylling tikka masala med naanbrød (bruker Patak's-glass med saus)
Torsdag: Pastasalat med syd-europeisk smak
Fredag: Bakt potet med tilbehør (planleggingsdag i barnehagen, så har bedre tid til å forberede middagen)
Lørdag: Stekt andebryst med fløtegratinerte poteter, sellerirotpuré, balsamico-sjampinjong
Søndag: Fårikål
Og med dette ønsker jeg dere en flott høstuke :)
Det andre som gjør det mulig er nettopp disse ukemenyene. Jeg står aldri og lurer på hva vi skal ha til middag når jeg kommer hjem fra jobb - det er allerede planlagt og handlet inn for. De ukene jeg ikke har satt opp ukemenyene tar ting mye lenger tid. Det er ikke sånn at vi er helt slaviske med disse ukemenyene, men det forenkler absolutt hverdagen.
En gang i blant lager jeg ting klart kvelden i forveien (sånn som pannekakerøra), sånn at det går fortere å lage middagen dagen etterpå. Men det synes jeg stort sett er en enorm bøyg, altså...
Og som du kanskje ser fra denne ukemenyen er det bare kjappe middager som står på planen mandag-torsdag; altså ganske typiske middagsretter her i huset :)
Mandag: Fiskekaker, stekte gulrøtter, brokkoli og stekte poteter (fiskekaker med veggis-pytt-i-panne, altså ;))
Tirsdag: Blomkålsuppe med hvitløksbrød
Onsdag: Kylling tikka masala med naanbrød (bruker Patak's-glass med saus)
Torsdag: Pastasalat med syd-europeisk smak
Fredag: Bakt potet med tilbehør (planleggingsdag i barnehagen, så har bedre tid til å forberede middagen)
Lørdag: Stekt andebryst med fløtegratinerte poteter, sellerirotpuré, balsamico-sjampinjong
Søndag: Fårikål
En god pastasalat er ikke å forakte :) |
Og med dette ønsker jeg dere en flott høstuke :)
Labels:
ukemeny
søndag 20. oktober 2013
Ukemeny uke 43/2013
For en uke siden landet jeg fra en fantastisk venninnehelg i Nice. Det var over 20 grader om dagene, mellom 10 og 15 grader om nettene, og rundt 20 grader i vannet - akkurat som Oslo på en fin sommerdag, m.a.o. Skikkelig herlig vitamininnsprøytning før vinteren setter inn! (Dette hadde forøvrig også vært et veldig fint reisemål for en kjæresteferie - bare nevner det ;) )
Vel hjemme er det på tide å tenke på ukemenyer igjen. Vi har ikke hatt ukemeny i uka som gikk nå, og det var ikke bare-bare å prøve å finne på middag hver dag uten å ha kontroll på hva som er i fryseren og kjøleskapet - og i tillegg være litt matlei. Skal gjøre kommende uke lettere for meg selv ved å sette opp ukemeny igjen:
Mandag: Pasta med pesto, kylling og cherrytomater
Tirsdag: Spaghetti carbonara med chorizo
Onsdag: Grove pannekaker og tomatsuppe
Torsdag: Ovnsstekt laks i folie med grønnsaker, hollandaisesaus (fra pose ;) ) og kokte poteter
Fredag: Tacokveld
Lørdag: Fondueaften
Søndag: Marokkansk lammegryte
Ha en strålende uke!
Vel hjemme er det på tide å tenke på ukemenyer igjen. Vi har ikke hatt ukemeny i uka som gikk nå, og det var ikke bare-bare å prøve å finne på middag hver dag uten å ha kontroll på hva som er i fryseren og kjøleskapet - og i tillegg være litt matlei. Skal gjøre kommende uke lettere for meg selv ved å sette opp ukemeny igjen:
Mandag: Pasta med pesto, kylling og cherrytomater
Tirsdag: Spaghetti carbonara med chorizo
Onsdag: Grove pannekaker og tomatsuppe
Torsdag: Ovnsstekt laks i folie med grønnsaker, hollandaisesaus (fra pose ;) ) og kokte poteter
Fredag: Tacokveld
Lørdag: Fondueaften
Søndag: Marokkansk lammegryte
Marokkansk lammegryte på søndagsmenyen - må nok passe på å lage nok sånn at vi får rester til mandagen også ;) |
Ha en strålende uke!
Herlig sensommerdag i Nice... |
Labels:
ukemeny
tirsdag 8. oktober 2013
Baconsurret kylling fylt med philadelphiaost og ramsløk
Det er egentlig en evighet siden denne oppskriften skulle vært ute! Sånn går det når hverdagene flyr fra meg ;) Men heldigvis fungerer retten like godt i stekepanna som på grillen ;) (Og med sånne fine høstdager som dette er vel ikke grillsesongen over enda?)
Det er inmari enkelt å få denne retten god - med philadelphiaosten inni blir den nemlig saftig uansett! :)
Du trenger:
- Kyllingfilét
- Ramsløk (ikke sponset link - bare så det er sagt ;) Jeg har fått tak i min på mathallen, men mulig Meny/andre velassorterte supermarkeder også har det)
- Philadelphiaost
- Baconskiver
- Tannpirkere av tre uten smak
- Ønsket tilbehør (se nederst for forslag)
(1) Del kyllingfiléten fra siden av sånn at den får en lomme. Brett den opp. (2) Fyll lommen først med et lag philadelphiaost (ta på omtrent så mye du ville tatt på en brødskive), og deretter smører du ramsløken over. (3) Brett lommen tilbake, og surr bacon rundt. Fest det med tannpirkere. (4) Grilles på middels varme til den er gylden på alle kanter (ca. 10-12 minutter tilsammen, avhengig av hvor sterk varme du har). Alternativt bruner du den litt på alle sider i stekepanna før du setter ned temperaturen og steker den ferdig under lokk (Tar også ca. 10-15 minutter).
Forslag til tilbehør:
- Potetmos, potetpakker, lun potetsalat med fetaost og soltørkede tomater, ovnsstekte potetbåter (her hadde jeg visst ingen oppskrift)
- Ovnsstekte tomater med basilikumtopping, tomat- og mozarellasalat (igjen - ingen oppskrift. Men del mozzarellaosten i skiver, legg den lagvis med tomatskiver, sprinkle over god jomfruolje og balsamicoeddik. Strø gjerne litt basilikum over), grillet vårløk
Det er inmari enkelt å få denne retten god - med philadelphiaosten inni blir den nemlig saftig uansett! :)
Du trenger:
- Kyllingfilét
- Ramsløk (ikke sponset link - bare så det er sagt ;) Jeg har fått tak i min på mathallen, men mulig Meny/andre velassorterte supermarkeder også har det)
- Philadelphiaost
- Baconskiver
- Tannpirkere av tre uten smak
- Ønsket tilbehør (se nederst for forslag)
(1) Del kyllingfiléten fra siden av sånn at den får en lomme. Brett den opp. (2) Fyll lommen først med et lag philadelphiaost (ta på omtrent så mye du ville tatt på en brødskive), og deretter smører du ramsløken over. (3) Brett lommen tilbake, og surr bacon rundt. Fest det med tannpirkere. (4) Grilles på middels varme til den er gylden på alle kanter (ca. 10-12 minutter tilsammen, avhengig av hvor sterk varme du har). Alternativt bruner du den litt på alle sider i stekepanna før du setter ned temperaturen og steker den ferdig under lokk (Tar også ca. 10-15 minutter).
Forslag til tilbehør:
- Potetmos, potetpakker, lun potetsalat med fetaost og soltørkede tomater, ovnsstekte potetbåter (her hadde jeg visst ingen oppskrift)
- Ovnsstekte tomater med basilikumtopping, tomat- og mozarellasalat (igjen - ingen oppskrift. Men del mozzarellaosten i skiver, legg den lagvis med tomatskiver, sprinkle over god jomfruolje og balsamicoeddik. Strø gjerne litt basilikum over), grillet vårløk
søndag 6. oktober 2013
Ukemeny uke 41/2013
Forrige uke endte med knall og fall på minstemann, og de neste dagene gikk mer med på å passe på han enn å tenke på bloggen. Ganske dramatiske greier, men alt har heldigvis gått veldig bra. Han er i full fart igjen, og mor sitter kun igjen med en liten støkk. Derfor ingen ukemeny. Men nå er jeg her igjen!
Hver onsdag er rimelig hektisk i heimen, frøkna skal på dansekurs og vi har bare 45 minutter fra vi er inne døra til vi skal ut igjen. Har funnet ut at onsdager må bli fast restematdag - raskere går det ikke an å få middag.
Mandag: Kjøttkaker, poteter, makaroni og (lett)kokte grønnsaker
Tirsdag: Laks/kylling med kremet pasta og brokkoli
Onsdag: Restemat
Torsdag: Tomatsuppe med hardkokt egg
Fredag: Pizza med kjøttboller, bacon og paprika
Lørdag: Bakte poteter med tilbehør
Søndag: Fransk lammegryte
Hver onsdag er rimelig hektisk i heimen, frøkna skal på dansekurs og vi har bare 45 minutter fra vi er inne døra til vi skal ut igjen. Har funnet ut at onsdager må bli fast restematdag - raskere går det ikke an å få middag.
Mandag: Kjøttkaker, poteter, makaroni og (lett)kokte grønnsaker
Tirsdag: Laks/kylling med kremet pasta og brokkoli
Onsdag: Restemat
Torsdag: Tomatsuppe med hardkokt egg
Fredag: Pizza med kjøttboller, bacon og paprika
Lørdag: Bakte poteter med tilbehør
Søndag: Fransk lammegryte
Hva er vel mer passende enn blanding av lam, gryte og franske smaker nå på høsten? Denne varmer godt! |
Labels:
ukemeny
søndag 22. september 2013
Ukemeny uke 39/2013
Helgen er over, sydenflettene til frøkna er ute igjen (broren min har tidligere uttalt at alt lar seg fjerne med babyolje, og jammen stemte det ikke for sydenflettene også - varmt vann med en god dose babyolje løsnet limet), vi har brukt massevis av timer ute i det fine høstværet, og klare for ny uke (selv om vi har en "jeg-skal-bare" som sliter med å sovne i første etasjen...)
Kommende helg skal mannen på fotballtur og jeg være hjemme alene med de to lovende. Satser på eksemplarisk oppførsel ;)
Mandag: Restemiddag
Tirsdag: Fiskekaker, kokte poteter, brokkoli og gulrøtter (bænkers-middag)
Onsdag: Blomkålssuppe 2.0 med chorizo
Torsdag: Patak's Jalfrezi-kylling
Fredag: Pestomarinert laks i tortilla
Lørdag: Risengrynsgrøt
Søndag: Kikertsuppe med squash og kjøttpølse
Variert kjøkken denne uka, får man si ;) Ønsker dere en strålende uke!
Kommende helg skal mannen på fotballtur og jeg være hjemme alene med de to lovende. Satser på eksemplarisk oppførsel ;)
Mandag: Restemiddag
Tirsdag: Fiskekaker, kokte poteter, brokkoli og gulrøtter (bænkers-middag)
Onsdag: Blomkålssuppe 2.0 med chorizo
Torsdag: Patak's Jalfrezi-kylling
Fredag: Pestomarinert laks i tortilla
Lørdag: Risengrynsgrøt
Søndag: Kikertsuppe med squash og kjøttpølse
Gammel slager på søndagsmenyen - kikertsuppe med squash og kjøttpølser! |
Variert kjøkken denne uka, får man si ;) Ønsker dere en strålende uke!
Labels:
ukemeny
søndag 15. september 2013
Ukemeny uke 38/2013
Etter en helg med Pippi Langstrømpe-teater, Matstreif, Oslo bokfestival på lørdag, og gode venner på søndag, så er vi klare for skikkelig høst. Det er i grunn litt koselig også :) Ukas meny er preget av at det er første uke etter "sommertid" er slutt på jobben, så ettermiddagene blir litt mer hektiske...
Mandag: Restemiddag
Tirsdag: Gratinert bolognese med potetstappe (lages klart mandag kveld)
Onsdag: Pestomarinert laks i tortilla
Torsdag: Biff stroganoff
Fredag: Marinerte nakkekoteletter med ovnsstekte poteter, aspargesbønner og appelsinkokte gulrøtter
Lørdag: Pizzasnurrer
Søndag: Lammekebab med gresk yoghurtdressing
Ønsker dere en herlig høstuke!
Mandag: Restemiddag
Tirsdag: Gratinert bolognese med potetstappe (lages klart mandag kveld)
Onsdag: Pestomarinert laks i tortilla
Torsdag: Biff stroganoff
Fredag: Marinerte nakkekoteletter med ovnsstekte poteter, aspargesbønner og appelsinkokte gulrøtter
Lørdag: Pizzasnurrer
Søndag: Lammekebab med gresk yoghurtdressing
Lammekebab er passelig "høsten-er-her" og "skulle-gjerne-vært-lenger-i-syden"-kombo, føler jeg ;) |
Ønsker dere en herlig høstuke!
Labels:
ukemeny
mandag 9. september 2013
Ukemeny uke 37/2013
Forrige søndag gikk så altfor fort, med pakking og ordning, før vi har vært en hel uke på ekte charterferie til Side i Tyrkia. Det har rett og slett vært helt nydelig - all verdens tid til de aller viktigste personene i våre liv, bading på stranda, vannsklier, minidisco om kveldene, og en og annen stakkars Ving-ansatt som måtte gå rundt i Lollo- eller Bernie-kostymer og underholdt barna. Det har rett og slett vært helt topp. Kanskje ikke drømmeferien om noen år når barna er klare for litt mer opplevelser, men på det stadiet i livet som vi er akkurat nå: midt i blinken. Nå er vi tilbake, koffertene er pakket ut, rakk akkurat valglokalene før de stengte, og det er bare ukemenyen som gjenstår:
Tirsdag: Pølsepizza (det har vært frøknas store middagsønske mens vi har vært borte)
Onsdag: Fiskekaker med brun saus, poteter og lettkokte grønnsaker
Torsdag: Restemiddag
Fredag: Grove pannekaker og tomatsuppe
Lørdag: Pitabrød med kylling og salat
Søndag: Fusilli med pesto, kylling, cherrytomater og squash
Tirsdag: Pølsepizza (det har vært frøknas store middagsønske mens vi har vært borte)
Onsdag: Fiskekaker med brun saus, poteter og lettkokte grønnsaker
Torsdag: Restemiddag
Fredag: Grove pannekaker og tomatsuppe
Lørdag: Pitabrød med kylling og salat
Søndag: Fusilli med pesto, kylling, cherrytomater og squash
Lørdagen: først jentetur til Oslo for å se Pippi Langstrømpe med frøkna (og innom Matstreif så klart!), deretter hjem til pitabrød med tilbehør :) |
Labels:
ukemeny
torsdag 29. august 2013
Taste of Oslo
I dag har jeg endelig fått med meg en event jeg har blitt invitert på (vanligvis skjer dette mens jeg er på jobb, må hente barn e.l.) - åpningsfesten av Taste of Oslo! Kjempegøy å bli invitert, og når det i tillegg er et såpass fint konsept ("gourmet til folket" eller no' sånt) så må man jo nesten bli glad!
Oppsummert: jeg har fått smake nyyyyydelig mat (takk Hanami!), snakket med superkokken Jan Dahl (som satt gode ord på hvorfor jeg syntes maten i Japan ikke var så imponerende - men det var absolutt hans synes jeg!), kjøpt med meg nyyydelig olivenolje fra Casa Di Luca (fås kjøpt på Coop), og spist noen fantastiske cupcakes. Hadde med meg familien i dag, og innså vel at det ikke var det optimale stedet å ha med barn. Men et sted for å nyte god mat og godt drikke - absolutt!
Han som driver "Taste"-festivalene (det er nemlig et internasjonalt konsept) sa at dette var en av de minste festivalene han noen gang hadde arrangert i denne rekken, men i en av de flotteste omgivelsene :) Hvis jeg skal sette fingeren på en ting som irriterte meg litt, så er det at man må veksle om til såkalte "rigsdaler" for å få handlet inne på området. De tar altså ikke vanlige kroner - du må veksle over til noen plastikkmynter for å kunne betale. Utrolig tungvint! Det er et konsept som følger med "Taste", men likevel... *himlermedøynene*.
Uansett - befinner du deg i hovedstaden, har lyst til å smake gourmetmat fra de beste restaurantene Oslo har å tilby, lyst til å bli enda flinkere til å lage mat (det er nemligvis massevis av matlagningskurs), så er dette stedet å være i helgen. Rigsdaler eller ei ;)
♥ Ingrid ♥ - ambassadør for Taste Of Oslo |
Oppsummert: jeg har fått smake nyyyyydelig mat (takk Hanami!), snakket med superkokken Jan Dahl (som satt gode ord på hvorfor jeg syntes maten i Japan ikke var så imponerende - men det var absolutt hans synes jeg!), kjøpt med meg nyyydelig olivenolje fra Casa Di Luca (fås kjøpt på Coop), og spist noen fantastiske cupcakes. Hadde med meg familien i dag, og innså vel at det ikke var det optimale stedet å ha med barn. Men et sted for å nyte god mat og godt drikke - absolutt!
Laks med yuzo-misodressing fra Hanami (sukker litt ved tanken på hvor god den var...) |
Blir alltid glad av å få smaksprøver! |
Herfra ble det med goood olivenolje hjem! (Casa Di Luca) |
På Casa Di Luca kunne de sine italienske saker :) |
Nyyydelig kylling fra Hanami |
Er vel ikke akkurat en overdrivelse å si at det var denne sjappa som lokket frøkna mest... ;) |
Det er altså rigsdaler det går i... |
Uansett - befinner du deg i hovedstaden, har lyst til å smake gourmetmat fra de beste restaurantene Oslo har å tilby, lyst til å bli enda flinkere til å lage mat (det er nemligvis massevis av matlagningskurs), så er dette stedet å være i helgen. Rigsdaler eller ei ;)
Smakebit fra kulinarisk akademi |
Labels:
mathendelser
søndag 25. august 2013
Ukemeny uke 35/2013
Fort og gæli før jeg kryper bort til sofaen for å se søndagsfilm: her kommer ukemeny for uke 35! (Selv om det noen ganger er ganske kjedelig å sette opp disse menyene, merker jeg at det virkelig hjelper til for å få middagene til å gå lettere i løpet av uka).
Mandag: Kjøttkaker i brun saus med poteter og (lett)kokte grønnsaker
Tirsdag: Pestomarinert laks i tortilla med ruccola, agurk og cherrytomat
Onsdag: Blomkålsuppe
Torsdag: Lasagne (ferdig fra fryseren, så det går ganske fort å varme)
Fredag: Tacokveld
Lørdag: Pølsepizza
Søndag: Restemiddag
Mandag: Kjøttkaker i brun saus med poteter og (lett)kokte grønnsaker
Tirsdag: Pestomarinert laks i tortilla med ruccola, agurk og cherrytomat
Onsdag: Blomkålsuppe
Torsdag: Lasagne (ferdig fra fryseren, så det går ganske fort å varme)
Fredag: Tacokveld
Lørdag: Pølsepizza
Søndag: Restemiddag
Lenge siden dette bildet ble tatt - men middagen er like aktuell i dag. Lage pølsepizza med barna :) |
Labels:
ukemeny
tirsdag 20. august 2013
Ukemeny uke 34/2013
Merker at dagene blir travle, nå som det er to barn i barnehagen og full jobbing på oss begge. En minstemann som absolutt trenger mamma'n sin etter en lang dag i barnehagen gjør at middagene må være så enkle å lage som mulige (og kun kreve innsats på ca. en Brannmann Sam...). Og så må man jo tenke på balansert kosthold osv osv. Kan bli smågal av mindre ;)
Her er hvert fall ukemenyen til uke 3 i "fullt vanlig hverdagsliv":
Mandag: Spaghetti carbonara med bacon og stekte grønnsaker
Tirsdag: Hjemmelagde fiskepinner med ris, blomkål- og sellerirotpuré (følg fremgangsmåten, men tilsett også blomkål), og friske gulrøtter og sukkererter
Onsdag: Grove pannekaker og hjemmelaget tomatsuppe
Torsdag: Baconsurret svinefilet fylt med dadler, servert med sennepssaus, potetpuré og grillede grønnsaker (dette tar litt lenger tid enn jeg vanligvis kan unne meg, men blir sen middag denne dagen)
Fredag: Svinekjøttdeig med kremet pasta
Lørdag: Taco
Søndag: Rustikk kyllinggryte med ris
Her er hvert fall ukemenyen til uke 3 i "fullt vanlig hverdagsliv":
Mandag: Spaghetti carbonara med bacon og stekte grønnsaker
Tirsdag: Hjemmelagde fiskepinner med ris, blomkål- og sellerirotpuré (følg fremgangsmåten, men tilsett også blomkål), og friske gulrøtter og sukkererter
Onsdag: Grove pannekaker og hjemmelaget tomatsuppe
Torsdag: Baconsurret svinefilet fylt med dadler, servert med sennepssaus, potetpuré og grillede grønnsaker (dette tar litt lenger tid enn jeg vanligvis kan unne meg, men blir sen middag denne dagen)
Fredag: Svinekjøttdeig med kremet pasta
Lørdag: Taco
Søndag: Rustikk kyllinggryte med ris
Hjemmelagde fiskepinner tar ikke lenger tid å lage enn potetene tar å koke - lar seg fint gjøre til en vanlig hverdagsmiddag. Bedre (og sunnere) enn de man får kjøpt frosne i butikken, er de også! |
Labels:
ukemeny
Abonner på:
Innlegg (Atom)