onsdag 14. april 2010

Köfte med pasta, pesto og tzatziki

 Grønland basar.Foto: aktivioslo.no               For to-tre år siden, mens jeg enda bodde på Grønland, oppdaget jeg noen helt fantastiske kjøttboller - også bedre kjent som Köfte. Massevis av gode smaker blandet sammen. I en liten periode tenkte jeg på å lage det, men fant ikke spisskummen på den lokale Kiwi'n, og så glemte jeg helt av det. Men, her om dagen da jeg var innom den lokale "tyrkiabutikken", så jeg tilfeldigvis spisskummen i krydderhylla, og kom på at det hadde jeg veldig lyst til å lage. Oppskriften er en god blanding fra mange inspirasjonskilder, og resultatet: nyyydelig! Virker i grunn ikke som det spiller så veldig stor rolle hva man putter oppi, så lenge det er en del spennende krydder og urter, og en passe konsistens på deigen. Spisskummin preger smaken ganske mye, ville ikke kuttet den. Ellers er det ganske vanlig med lammekjøttdeig - enten kun lammekjøttdeig eller en blanding med karbonadedeig. Jeg hadde vanlig kjøttdeig i fryseren, så det ble det som ble brukt denne gang.

I Stiansen til Hverdags står en versjon av denne som grillrett, men da har han ikke i brød (men han bruker 1/2 dl vann på 600 g kjøttdeig). Det er sikkert en lur måte å gjøre det på hvis du skal legge den på grillen. Med brødet i blir det nemlig ganske porøst, så det er kanskje større fare for at kjøttkaken detter fra hverandre enn om du dropper brødet.

Vi hadde dette med pastaskruer med pesto og tzatziki ved siden av. Det er sikkert nydelig med couscous og ratatouille også. Anbefaler forresten å lage dobbelt porsjon med en gang - for det første tar dette litt tid å lage, og i tillegg slipper du å kjøpe inn urtene på nytt for å lage en ny porsjon. Kjekt å ha i fryseren :)Köfte (3 personer)
400 g kjøttdeig
1/2 løk
1 fedd hvitløk
1/2 ts spisskummen
1/2 ts karri
1/2 ss salt
2 ss hakket koriander (i en av de inspirerende oppskriftene stod det koriander eller persille. Jeg synes det er godt med begge deler)
1 ss persille
1 ss mynte
1 egg
2 skiver gammelt brød

Legg brødskivene i vann i 15 min. Bland kjøttdeig med krydder, hakket løk, egg og det fuktige brødet. Så bruker jeg hendene og former fine kjøttkaker. Ble stekt i stekepannen på passelig temperatur i passelig antall minutter, før jeg innså at det var litt lite, og la de under lokk i stekepanna, men uten noe varme på plata (vi har induksjonsovn, så det var ikke så mye varme igjen i plata heller). Etter 10-15 minutter var de helt ferdige!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du legger igjen en hilsen ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails