onsdag 28. april 2010

Luftige og gode brød


Nå har jeg forsøkt meg på "ekte" brød, fulgte Andreas Viestads oppskrift nesten til punkt og prikke - og for noen brød det ble! Synes kanskje det var litt vel tidkrevende i forhold til hvor mange brød man fikk ut av det, men nå som jeg begynner å tørre meg på brødbaking igjen, så kan jeg kanskje prøve meg på tradisjonelle brød i ovnen også? Marthe hadde en bra oppskrift jeg skal prøve meg på ved neste anledning! På den annen side så ble dette brødet veeeldig godt, så tror jeg skal prøve en litt grovere versjon av det og se om det går like bra også. Nå blir det mye eksperimentering med gjærbakst fremover! Tror likevel jeg skal holde på et par av prinsippene jeg har erfart for å få deigen til å heve bra: nok og varmt nok vann. Deigen skal være løs, ikke fast. Dette gjør at du slipper å elte deigen så mye, og det er en jobb jeg synes er ganske så kjedelig (evt. kjedelig å høre på kjøkkenmaskina). Lurer du på hvorfor du slipper å elte så følg linken til Andreas Viestad.

900 g hvetemel
100 g sammalt rugmel
10 g tørrgjær
10 g salt
9 dl varmt vann
Mer rugmel til å strø med

Bland det tørre sammen. Rør inn varmt vann inn i melblandingen, helt til du har en løs deig. La den stå på kjøkkenbenken og heve i hvertfall 2 timer.


Sett en jerngryte med lokk i ovnen, og sett den på 220 grader. Når deigen virker klar, godt hevet med store luftbobler, tar du jerngryta ut av ovnen. Først sprayet jeg den med "Mors hjemmebakte formfett", og deretter strødde jeg den rikelig med rugmel. Så veltet jeg deigen over i gryta, satt på lokket, og satt den nederst i ovnen. Temperaturen ble skrudd ned til 200 grader, og der lot jeg den stå i en halvtime før jeg tok av lokket. Overraskelsen var gledelig og stor da jeg tok av lokket. Deigen hadde hevet masse (den falt jo ganske mye sammen i det den ble veltet over i gryta)! Jeg lot den steke videre i 20 minutter uten lokk, deretter tok jeg den ut av ovnen og veltet den ut av gryta og over på ei rist, og lot det avkjøle med et kjøkkenhåndkle. Brødet ble nyyydelig!

Tror jeg skal bake noe sånt neste gang vi skal ha gjester på mat som det skal serveres brød til, imponerer garantert! (I tillegg er det ganske kult med et brød som er av en såpass stor størrelse!)


3 kommentarer:

 1. Skal sei! Du kan jo bake, du! Eg har prøvd å bake brød ca. 2 gongar før og begge gongane vart dei steinharde, og ca. 3 cm i høgda... Har sidan holdt meg til rundstykker. Må prøve meg på dette brødet ein dag. Kor stor er den jerngryta di? Vi har ei Le Creuset-gryte (emaljert jerngryte) trur du den kan brukast?

  SvarSlett
 2. Det er sånn mine brød har vært også! Men denne funket :) Nå er jo dette brødet ganske fint, da, så det kan jo hende det er vanskeligere med grovere melmasse.
  Tror garantert Le Creuset-gryta di går, hovedgrunnen til å bruke jerngryte er at den går inni ovnen, og at det skal være lokk som går inni ovnen også. Og de kriteriene fyller vel gryta di? :)
  Litt usikker på størrelsen på gryta mi (lurer på om det er 3 l). Den var egentlig litt liten til denne oppskriften, så brukte ikke all deigen.

  SvarSlett
 3. Så flott brød, denne skal absolutt prøves ut:)

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en hilsen ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails