mandag 14. mai 2012

Tapas til damene

Forrige uke hadde jeg barselgruppa fra da Jenny ble født på besøk. Vi prøver å møtes hver 4.-6.uke for mat og vin, og det er en evighet siden vi så barna til hverandre - hehe ;-) Jeg synes noen ganger det kan være vanskelig å finne ut hva jeg skal lage til mat til sånne kvelder - det er jo så mye god mat! Bestemte meg for tapas denne gangen - da kunne jeg lage mange små gode retter, og dessuten er det skikkelig kosemat som det går an å kose seg med lenge...

Menyen til 6 damer bestod av
- Albondigas (spanske kjøttboller i tomatsaus)
- Focaccia med oliven og soltørkede tomater
- Salte mandler
- Saltkokte poteter
- Hjemmelaget aïoli
- Chorizo (kjøpes ferdig, varmes)
- Bacondadler (16 stk)
- Serranoskinke
- Manchego
- Cantaloupemelon
- Marinerte artisjokker (ferdigkjøpt og ikke verdt pengene)

Manchego, cantaloupemelon, serranoskinke

Det ble mer enn nok mat til at Alex fikk middag også, så antar at porsjonene holder til 7-8 stk også. Jeg begynte med middagslagingen i halv tre-tiden på ettermiddagen og var klar til damene kom i 20-tiden. Men innimellom her hentet jeg også barn i barnehagen og passet på en liten baby, så det burde være fint mulig å gjøre dette ferdig på 2-3 timer.

Albondigas

Albondigas
Kjøttbollene (alá Stiansen)
400 g karbonadedeig
1 ss hvetemel
2 egg
0,75 dl vann
1 ts rosmarin
1 ts timian
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ss salt
1 ss chili u. frø, finhakket
Solsikkeolje 

Oppskriften er noe modifisert, siden Jakob ikke tåler at jeg får i meg løk. Og så manglet jeg salvie, men de var gode uten også! Jeg lagde disse ferdige 3-4 timer før selskapet, og lot de ligge og trekke i tomatsausen mens plata stod på aller laveste styrke.

(1) Bland kjøttdeig med salt og mel, og spe med egg og vann til kjøttkakedeig. (2) Ha i rosmarin, timian, hvitløk og chili, og bland godt. (3) Form deigen til små boller (bruk dessertskje), legg de klare på en tallerken. (4) Stek kjøttbollene i stekepannen, et par minutter på hver side. (5) La kjøttbollene trekke i tomatsausen, minst 15 minutter.

Tomatsausen
2 fedd hvitløk, finhakket
1 boks hermetiserte tomater
4 laubærblader
1 ts timian
2 ss basilikum (jeg brukte tørket)
1 ts soyasaus
1 ss sitronsaft
Salt
Pepper
1 klype sukker

(1) Fres hvitløk raskt i gryta. Tilsett deretter hermetiserte tomater, laubærblader, sitronsaft, timian og basilikum (hvis du bruker frisk basilikum må du vente med å tilsette det til sausen er ferdig, da basilikumen mister mye av smaken sin når den varmes). (2) La det koke i 5 minutter, og smak til med soyasaus, salt, pepper og sukker (for å runde av smaken). (3) Tilsett kjøttbollene.

Focaccia med oliven og soltørkede tomater

Focaccia med oliven og soltørkede tomater


Bruk oppskriften på focaccia herfra. Følg fremgangsmåten, men tilsett 1/2 glass hakkede oliven uten stein (grovhakkes) samtidig med de soltørkede tomatene. Bre deigen utover på en stekeplate, og stikk i den med en gaffel. Sprinkle olivenolje over, og strø maldonsalt over til slutt.

Salte mandler ala Stiansen

Salte mandler

Denne oppskriften er hentet fra Stiansen inviterer til fest. God snacks, er absolutt ikke forbeholdt tapasbordet. Du kan enten kjøpe ferdigskoldede mandler til blodpris, eller skolde mandlene selv. Ha de oppi en gryte med kokende vann, la det koke i 1 minutt, hell av vannet og ha på kaldt vann. Deretter er det bare å sprette ut mandlene. Tror jeg brukte 10 minutter på en pose på 250 g.

250 g mandler, ferdigskoldede
Maldonsalt
3 dl solsikkeolje

(1) Varm opp oljen. (2) Stek mandlene til de blir gyldne, ca. 3 minutter. (3) Ta de ut av oljen, og legg de på kjøkkenpapir sånn at oljen suges opp. (4) Når mandlene er tørre, har du de oppi en bolle, og knuser maldonsalt over mens du blander det inn. Smak til etter behov.

Tips: Disse kan fint lages noen dager i forveien, de holder seg godt. Oppbevar de i en pose. 

Saltkokte poteter (alá Stiansen)

Saltkokte poteter

700 g amandinepoteter
230 g grovt havsalt
Vann

Ha potetene i en kjele, og fyll på vann sånn at det dekker potetene. Kok opp, og tilsett saltet når vannet koker. La det koke til potetene er møre, ca 15 minutter. Kan lages en time før servering, dekk bollen med aluminiumsfolie i mellomtiden. Serveres med aïoli.

Hjemmelaget aïoli
Jeg har lagt ut en oppskrift på aïoli tidligere, men i den oppskriften brukte man hele egget. Vil absolutt anbefale denne i stedet, den blir mye fastere! Men den andre er kanskje et bedre utgangspunkt for å lage majonesbaserte salater, som tunfisksalat?

Hjemmelaget aïoli

2 eggeplommer
1 dl extra virgin olive oil
2 dl matolje
2 ss sitronsaft
1 fedd hvitløk, presset
Hvit pepper
1 ts salt
2 ss hakket persille
1 ts hvitvinseddik

(1) Pisk eggeplommer med hvitløk, salt og sitronsaft. (2) Spe sakte med oljen, og pass på at alt vispes inn før du sper med mer. (3) Når all oljen (oliven og matoljen) er blandet inn kan du røre inn persillen. Smak til med mer hvit pepper, hvitvinseddik og evt. mer salt.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du legger igjen en hilsen ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails