mandag 7. januar 2013

Stuffet helstekt kalkun

Litt på etterskudd, men må jo nesten ha oppskriften her til neste nyttårsfeiring ;) I år feiret vi med gode venner, fordelte matlagingen litt utover, og koste oss veldig! Selv stod jeg for kalkun og waldorfsalat - ikke vanskelig å lage noen av delene, men som nybegynner tok det litt tid.

I utgangspunktet skulle vi være 8 voksne og 7 barn, og jeg beregnet en kalkun på drøye 6 kg til oss. Dette viser seg å være rikelig! Jeg hadde aldri laget kalkun før, men venninna mi Camilla lovte meg at denne varianten var en sikker vinner og geleidet meg igjennom det ;) Har også fått lov å dele oppskriften med dere - denne kalkunen er nemlig LAAANGT fra tørr, og jeg trengte ikke å stå og helle sjy over den hvert 10.minutt for å passe på at den holdt seg saftig heller. Trikset er en veldig deilig stuffing - og stekepose!


Supersaftig stuffet kalkun
1 kalkun, tint
1 ekstra stor stekepose (5-10 kg)
800 g medisterfarse (ferdigkjøpt, eller lag selv)
300 g sjampinjong
200 g bacon
200 g smør, romtemperert
Salt og pepper

(1) Tin kalkunen (beregn 2-3 dager tining i kjøleskap). (2) Ta ut posene som ligger inni kalkunen, og kast de. (3) Skyll kalkunen godt både inni og utenpå med kaldt vann. (4) Stek sjampinjong og bacon, og bland det med den rå medisterfarsen. (5) Fyll kalkunen så godt du klarer med medisterfarsefyllet. Får du noe til overs, kan du steke det i stekepanna og servere ved siden av. (6) Smør inn hele kalkunen med smør. Gni inn salt og pepper. (7) Bind beina sammen foran åpningen og inntil kroppen. (8) Putt kalkunen inni stekeposen, putt i steketermometeret (alternativt kan du bruke proppen som følger med kalkunen), og lokk posen. (9) La kalkunen steke i fred på 170 grader til den når kjernetemperatur på 64 grader (evt. til proppen spretter ut). (10) Ta kalkunen ut av ovnen, og la den hvile i 30 minutter før servering. (11) Mens kalkunen hviler kan du lage sausen (jeg fikk over 1 liter kraft i stekeposen) - se oppskriften nedenfor. (12) Stek kalkunen i 5 minutter før servering på 220 grader.

Serveres med kokte mandelpoteter, fløtesaus og waldorfsalat.

Superenkel fort-gjort fløtesaus
1 pose ferdig fløtesaus
2 pakker kremfløte
All kraften fra kalkunen
1 ts sukker
2-3 ts soyasaus
Litt sitronsaft
Sukkerkulør

(1) Bland posen med fløtesaus med kraft og fløte, kok opp. (2) La det koke i 5 minutter. Smak til med sukker, soyasaus og sitronsaft. Tilsett sukkerkulør til du har fått ønsket farge på sausen.

Fikk dessverre ikke tatt bilde av forretten (da svimet jeg litt rundt som vertinne/kokke) - en nydelig forrett med kongekrabbe/salat/vinaigrette! Innen desserten kom på bordet hadde jeg heldigvis kontroll igjen ;) Bare SE på denne nydelige fruktsalaten (jordbær, granateple, lichi, dragefrukt, blåbær, honningmelon...)! Den ble servert med nydelig kokosis fra Kulinaris - kan absolutt anbefales!


...og her er nyttårsbordet før maten kom frem:


Håper dere alle hadde en fantastisk feiring! Her blir det garantert kalkun igjen :)


4 kommentarer:

 1. Åh hvorfor hvorfor gikk jeg inn her nå..? ble så SULTEN<3 :)

  SvarSlett
 2. Hei! Hvor mange timer brukte du ca på å steke kalkunen?

  Mvh Irena

  SvarSlett
 3. beregn ca 30 min pr kilo kalkun, så på 6 kg blir det 3 timer. men jeg anbefaler digitalt termometer

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en hilsen ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails