tirsdag 19. november 2013

BBQ-marinert pinnekjøtt med syltet rødløk, sellerirotpuré og ovnsstekte amandinepoteter

Dette er en helt ypperlig måte å tjuvstarte pinnekjøttsesongen på uten å ødelegge juleaftenmiddagen helt (her i huset er det nemlig pinnekjøtt som gjelder på julekvelden). Dessuten gjør den seg supert på sommeren også - putt noen marinerte pinnekjøttbiter i en pose i fryseren, og du har perfekt grillmat klart på 5 minutter! Dette er rett og slett nyyydelig, så anbefaler virkelig å hamstre opp pinnekjøtt når dere finner det på salg i januar for å ha til grillsesongen utover...


Jeg hadde fått en pakke med pinnebog fra Gilde for å teste ut - og den funket fint den! Mer kjøtt på enn vanlig pinnekjøtt, og det gjør jo ikke akkurat noe ;) Men hvilket som helst pinnekjøtt fungerer bra til dette, altså.

Anbefalt fremgangsmåte for å minimere tidsbruk
(1) Legg pinnekjøttet i kaldt vann dagen før. (2) Lag klart syltet rødløk dagen før. (3) Når pinnekjøttet har dampet et par timer, setter du potetene i ovnen. (4) Kutt opp, og start kokingen av sellerirotpuréen. (5) Varm opp syltet rødløk. (6) Sett sellerirotbitene til koking. (7) Legg pinnekjøttbitene over i ildfast form når de løsner fra beinet, og pensle de med BBQ-saus på alle sider. (8) Ta potetene ut av ovnen, og putt inni pinnekjøttbitene under grillen. (9) Varm opp syltet rødløk. (10) Gjør ferdig sellerirotpuréen.

BBQ-marinert pinnekjøtt
BBQ-saus (jeg har brukt både Santa Marias BBQ-saus og Sweet Baby Ray's, og har ingen klare preferanser)
Pinnekjøtt, vannet ut i 20 timer og dampet ferdig

(1) Vann ut pinnekjøttet i 20 timer, og damp det (på vanlig måte) i 2-3 timer, til kjøttet løsner fra beinet.  (2) Legg pinnekjøttet over i en ildfast form, og pensle det inn med BBQ-saus. (3) Grill det aller helst på grillen, men det fungerer fint under grillelementet i stekeovnen også! Det er ferdig når det begynner å bli litt gyldent (3-4 minutter på hver side).

Syltet rødløk
2 rødløk, skåret i tynne skiver
1,5 dl balsamicoeddik
0,5 dl hvitvinseddik
1 skvis sitronsaft
3 ss sukker
Litt pepper

(1) Skjær rødløken opp i tynne båter. (2) Kok opp de øvrige ingrediensene. (3) Skru av plata, og tilsett rødløken. La det stå og trekke i minst en time, gjerne over natta. Varmes opp før servering (ønsker du tykkere konsistens på sausen, kan du la det stå og småputre litt til du får ønsket konsistens på sausen).

Ovnsstekte amandinepoteter
En neve små amandinepoteter per person
Solsikkeolje
Maldonsalt

(1) Legg potetene (med skall) i en ildfast form. (2) Hell over litt solsikkeolje, og strø maldonsalt over. Vend potetene rundt. (3) Stekes på 220 grader i ca. 30 minutter. Vendes litt under veis.

Sellerirotpuré
250 g sellerirot i terninger
1 dl melk (jeg brukte soyamelk, men til vanlig bruker jeg vanlig melk)
1/2 dl matfløte
25 g smør
Vann
Salt

(1) Skjær selleriroten i terninger og legg det i en gryte (gjerne med teflonbelegg). Ha i melk, og deretter vann sånn at det dekker selleriroten. La det koke i 15-20 minutter, til selleriroten er mør. (2) Hell av væsken, tilsett fløte og smør, og kjør det jevnt med stavmikser. Smak til med salt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du legger igjen en hilsen ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails