tirsdag 26. april 2011

Urtebed i hagen og hvorfor mynte ALDRI mer er en del av det

I fjor anla vi, halvhjertet, et urtebed i hagen. Alex spadde opp i bakken og la noen planker rundt for å avgrense det, og jeg fylte det. Det bestod av basilikum og mynte, etter det jeg kan huske.

Hvorfor mynte aldri mer skal i urtebedet mitt
Det tok ikke fryktelig lang tid før basilikumen var spist opp av et eller annet (antakelig snegler), mens mynten vokste seg stooooor og frodig. Veldig stor, faktisk. I år når snøen forsvant så jeg at den så ut til å bli ENDA større. Mynte er nemlig litt som ugress - veldig levedyktig, tar over "territoriet" og sprer seg lett! Ikke tar en iskald vinter knekk på den heller.

Lesson learned: mynte holder man i egne potter.

Anno 2011: Mynte skal aldri mer i urtebedet mitt!

Urtebedet anno 2011
Nå har jeg spadd opp all jorden i urtebedet, kastet den (for å forhindre at eventuelle mynterester skal spre seg fra komposthaugen), lagt i duk i bunn av bedet (og stiftet fast til plankene), og fylt på med ny fersk jord. Årets urter er gressløk, sitronmelisse (litt redd for at den skal oppføre seg som mynten egentlig), persille og salvie.

Spent på om sneglene holder seg unna og det blir noen herlige urter å hente i hagen utover sommeren :)

Urtebedet anno 2011: Hvilke får leve, og tar noen over for de andre?
Følg bloggen min med bloglovin

4 kommentarer:

 1. Jeg anbefaller å fjerne sitronmelissen med en gang. Den vokser også veldig ivrig;-) Det samme gjør pepperrot hvis du skulle komme på å plante det noen gang. Jeg har forresten funnet årets første snegler i dag:-(
  Janne

  SvarSlett
 2. Oj, da skal den ut med en gang. Kanskje plante den opp i haugen som består av ugress i dag - det må da være bedre med sitronmelisse? :)

  Hva skal jeg ha i stedet da?

  SvarSlett
 3. Jammen altså, mynte er tusen ganger bedre enn skvallerkål og strandvindel i bedene.
  Jeg plantet mynte med vitende og vilje i mitt blomsterbed, og det er helt fantastisk å bare gå og plukke litt enten det er til te, mojito, omelett eller annet. Den kan godt få spre seg mellom staudene hvis den bidrar til å kjempe mot skvallerkål og slyngplanter jeg ikke vil ha.

  SvarSlett
 4. Hehe, det kan jeg være enig i :) Men den spiste jo opp all plassen for de andre urtene også. Så best å holde det utenfor urtebedet :)

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en hilsen ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails