mandag 8. juli 2013

Kylling med chorizo og rotgrønnsaker i leirgryte

Late dager, vannkriger, klø dovent på myggstikk, boklesing, barnelatter, sene kvelder... kort oppsummert hvordan dagene går nå. Sommerferie er deilig! Og særlig sommer hjemme i Norge nå som været er så deilig! Så deilig at jeg nesten ikke kommer meg innom og får oppdatert noe i denne bloggen her ;)

Denne retten serverte vi en av disse late sommerdagene til noen venner. Det tar lang tid for at den skal bli ferdig (omtrent 2 timer fra du starter), men krever heldigvis minimalt med innsats og oppfølging.

Husk at når du skal lage mat i leirgryte, krever det forberedelse av leirgryta. Har du brukt leirgryta før, skal den ligge i vann i ca. en halv time. Er det første gangs bruk skal den ligge enda lenger (var det fra kvelden før, tro? Sjekk bruksanvisningen!). Den skal heller ikke vaskes med såpe, så den krever litt spesialbehandling. MEN den gir gode middagsresultater siden den tar vare på all smaken. Og så lager maten seg nesten selv. Passer veldig bra på late dager...


Kylling i leirgryte med rotgrønnsaker og chorizo (3-4 porsjoner)
4 kyllinglår, delt i to ved leddet, saltes og pepres
200 g fersk chorizo, delt i biter
1 pastinakk, delt i terninger
3 gulrøtter, delt i terninger
1/4 sellerirot, delt i terninger
1/2 søtpotet, delt i terninger
10 sjalottløk, skrelt og delt i to
1 neve oliven
3 fedd hvitløk, grovhakket
1 boks hermetiserte cherrytomater
1 dl hvitvin
1 dl vann
3-4 skiver sitron
4-5 kvister timian

(1) Legg leirgryta i vann i 30 minutter. (2) Mens den ligger til vann, gjør du klar de øvrige ingrediensene - deler og kutter opp. (3) Når gryta er ferdig "utvannet", har du ingrediensene oppi lagvis. Først litt av cherrytomatene og grønnsakene, så kylling, deretter cherrytomater (laken det ligger i skal med), grønnsaker og chorizo osv. (4) Avslutt med kylling. Legg et par skiver sitron oppå hver av kyllingbitene på toppen sammen med timiankvistene. (5) Hell over vann og hvitvin. (5) Sett over lokket, sett leirgryta inn i kald stekeovn, og varm opp til 180 grader. Stekes i 1 time og 30 minutter.

Serveres med ris og saus:

Saus
All kraften fra leirgryta
1 boks matfløte
1 ts soyasaus
1-2 ts hvitvinseddik
1 liten skvis sitron (ca. 1-2 ss sitronsaft)
2 ss kyllingfond
1,5 ts sennepshonning (denne kommer jeg stadig tilbake til - fantastisk god og ikke lett tilgjengelig. Men som sagt tidligere - tror dere kan lage selv ved å ta ca. 1/3 dijonsennep, 1/3 akasiehonning og 1/3 eplecidereddik)
1 ts tørket timian (eller fersk)
Maldonsalt og pepper

(1) Når kyllingen i leirgryta er ferdig etter 1,5 timer, tar du det ut av ovnen. Sil av kraften over i en gryte, og sett lokket på igjen. (2) Tilsett de øvrige ingrediensene i sausen (smak til!), kok opp, og server sammen med gryta og risen. Dette burde gi ganske mye saus, så her har du ekstra til et annet kyllingmåltid også! Den fantastiske sammensetningen av tomat, chorizo, hvitvin og honning gir en helt utrolig deilig smak, så her er det bare å nyyyyte!

Fortsatt god sommer fra

1 kommentar:

  1. Hei! Jeg snublet akkurat over bloggen din, og denne oppskriften så kjempespennende ut! Samboeren min arvet en leirgryte fra mormoren sin for noen år siden, og jeg har ikke helt visst helt hvordan jeg skal bruke den eller hva jeg skal putte oppi, så den har bare blitt stående.. til nå! Denne bokmerker jeg, og så håper jeg det blir kylling med chorizo til helgen :)

    /Camilla
    http://kapteinmoe.blogspot.no

    SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en hilsen ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails