mandag 30. januar 2012

Fondueaften

Som lovet: her kommer innlegget om tips til fondueaften. Det var nyttårsmenyen hos oss - høygravid og lysten på å bruke mest mulig tid sammen med gjestene mine, bestemte jeg meg for at dette ble menyen hos oss på nyttårsaften. Genialt egentlig - det er lettvint å gjøre ting klart i forkant, og tar noen timer å sitte ved bordet å spise det. Var jo ikke som at vi hadde det så travelt den kvelden!

Vi hadde tre forskjellige kjøttyper - indrefilet av storfe, elgefilet (det var ferdig opphakket i altfor små biter fra leverandøren, så det fungerte ikke så godt), og svinefilet (absolutt det beste kjøttet!). Marinerte kjøttet i forskjellige marinader, lot det ligge noen timer, og så var det klart til servering. Tilbehøret tok litt lenger tid ;-)

Fondueaften for 6 personer
1,2 kg assortert kjøtt
Bakte poteter
Hjemmelaget kryddersmør
Hvitløksdressing
Coctaildressing
Saltbakt sjalottløk
Salat (den outsourcet jeg)
Noen ferdigkjøpte fonduesauser
Vellagret jarlsbergost i terninger (kokes i oljen på lik linje med kjøttet)
Paprika i biter (kokes i oljen sånn som kjøttet)
Sjampinjong (kokes i oljen sånn som kjøttet)

Hjemmelaget kryddersmør
Hjemmelaget kryddersmør er utrolig enkelt å lage, og ikke minst supergodt. Som dere sikkert husker, var det litt problemer med å få tak i smør rundt nyttår, så jeg brukte margarin i stedet.

250 g margarin (eller helst smør)
1 ts paprikapulver
1/2 potte persille
2 fedd hvitløk
1/2 ts sitronsaft
litt salt (smakes til)

Kjør alle ingrediensene med kniver i foodprosessoren. Det er mulig du må stoppe noen ganger underveis for å "løsne" ingrediensene fra bollen, men det er veldig mye raskere enn å røre alt sammen. Når alt sammen er rørt og hakket godt sammen, bruker du en slikkepott og lager en pølse av det i matpapir. Legg den i kjøleskapet eller fryseren, og del opp i passende biter ved servering. Lag gjerne ekstra - dette kan lagres i fryseren og tiner veldig fort :) TIPS: Sett margarinen eller smøret på kjøkkenbenken en halvtimes tid før bruk, sånn at den er myk.

Hvitløksdressing ala Stiansen
1 dl majones
1 dl creme fraiche
2 fedd presset hvitløk
1 ts sukker
1 ss hakket persille
1 ts hvitvinseddik
Salt og pepper

Bland alt sammen og smak til med salt og pepper. (Denne oppskriften er hentet fra Stiansen til Hverdags)

Coctaildressing ala Stiansen
1 dl majones
1 dl ketchup
1/4 dl barbequesaus
1 tomat i terninger
1 ts tabascosaus
litt salt

Bland alle ingrediensene og smak til med salt. Denne gjør seg forøvrig også godt som dressing til hamburgeren :)

Saltbakt sjalottløk
Dette er en av Alex sine favoritter - løken blir litt søtaktig, og gjør seg utrolig godt med den salte smaken til!

12 sjalottløk
Grovt havsalt

Skjær bunnen av sjalottløken, og skjær et lite kryss der. Fyll en ildfast form med havsalt, og plant sjalottløken nedi. La det steke på 120 grader i 25 minutter.

Dessert
Til dessert hadde vi panna cotta med klementingelé, og etterpå denne fantastiske kaken som venninna mi hadde bakt:


Er hun ikke flink? Den ser ikke bare fantastisk ut, men var VELDIG god også :)



Følg bloggen min med bloglovin

3 kommentarer:

  1. Herligheit så mykje digg! Og den kaka såg jo fantastisk fin ut! Vil gjerne vite korleis ho fekk marsipanen til å sjå så glatt og fin ut... Min blir ujamn og ikkje minst svett innan servering...

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er marshmellowsfondant og ikke marsipan ;) Ellers skal jeg høre om hun har tips! :)

      Slett
  2. Åhh så lekkert! :D
    Og gratulerer såå mye med prinsen! :) Så koselig :)

    SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en hilsen ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails