onsdag 19. september 2012

Babymat del 2

Trodde ikke at interessen for hjemmelaget babymat var så stor, men etter at innlegget havnet på Lesernes VG ble jo hjemmelaget babymat-innlegget et av de mest populære innleggene jeg har hatt noen sinne - haha! Så tenkte jeg skulle komme med en liten oppfølger med noen flere oppskrifter!

Jakob har rundet 8 måneder, så antall middager/porsjoner er selvsagt sett ut fra størrelsen på måltidene han spiser. Lager du til større barn, blir nok antall måltider litt færre.
Gøy å havne på Lesernes VG!

Middager

Baby bolognese (3-4 middager)
1 boks hermetiserte tomater (ta uten smak, de med smak kan være tilsatt andre ting enn krydder, som f.eks.  salt, og det skal barna ha minimalt av før de er 1 år - nyrene er nemlig ikke fullt utviklet før da) 
1 gulrot, skrelt og revet
1 fedd hvitløk, grovhakket
1 ts basilikum
90 g karbonadedeig
100 g pasta
1 ss jomfruolje eller kaldpresset rapsolje

(1) Sett tomatene til koking sammen med de revne gulrøttene, det grovhakkede hvitløksfeddet og basilikumkrydderet (bruker du fersk basilikum venter du med å tilsette til maten er ferdig og gir kun et raskt oppkok, da aromaen fra basilikum'en forsvinner raskt). La det koke totalt i ca. 10-15 minutter. (2) Sett pastaen til koking - 1 liter vann til 100 gram pasta. (3) Kok karbonadedeigen i vann - stekt mat er nemlig litt sterkt for babymagen. La det koke i 7-8minutter. Skum av under veis. (4) Ha alle ingrediensene i blenderen, og kjør til du har fått ønsket konsistens.

Dampet laks med grønnsaker (ca. 3 middager)
1 laksefilét
1 potet
1 gulrot
ca. like mye persillerot som gulrot
2 skiver squash
2 buketter brokkoli
2 ts hakket bladpersille
1 ss jomfruolje
evt. eplejuice

(1) Kutt opp grønnsakene, og sett potetene, gulrøttene og persilleroten til koking. (2) Når det er ca. 10 minutter igjen av koketiden, legger du laksefiléten innpakket i aluminiumsfolie oppå grønnsakene til damping. (3) Når det er ca. 5 minutter igjen av koketiden, tilsetter du squash og brokkoli. (4) Når maten er ferdigkokt og dampet, har du alt over i blender. Tilsett persille, jomfruolje og kokevæske, og spe til du har fått ønsket konsistens. Du kan evt. bruke litt eplejuice (jeg bruker bare presset eplejuice, ikke fra konsentrat - den kan nemlig inneholde sukker) å spe med, det gir også god smak.

Biffgryte (ca. 4 middager)
100 g biffkjøtt i biter
1 potet
1,5 gulrot
70 g persillerot
2 små buketter brokkoli
3 tørkede aprikoser, helst ligget i vann i 2 timer
1/2 pære
1 ss hakket bladpersille
1 ss jomfruolje

(1) Sett aprikosene til koking. Skal totalt koke 20 minutter. (2) Ha i biffkjøttet etter 5 minutter. Skum av under veis. (3) Tilsett potet, gulrot og persillerot. Litt avhengig av hvor store biter du har skjært, skal de koke ca. 10 minutter. (4) Når det er igjen ca. 5 minutter av koketiden tilsetter du pære og brokkoli. (5) Ha i persille, og ha alt det kokte over i blenderen sammen med olje. Tilsett kokevæske, litt etter litt, mens du blender, helt til du har fått ønsket konsistens.

Thaiinspirert kyllinggryte
Denne gryta lager jeg når vi har red curry til middag - som denne dagen da vi hadde scampi i red curry. Kyllingfiléten ble fisket rett fra fryseren og hivd oppi kokevann.  Risen vår kokes uten salt, sånn at også lillebror kan spise av den. Hører med til historien at han nok syntes det smakte litt rart - men gir han det noen ganger til, så glir det nok ned på høykant ;) Kyllingfiléten kan også byttes ut med laksefilét - pakk den inn i aluminiumsfolie, og legg den oppå grønnsakene mens de koker. Ferdig på ca. 8 minutter.

1 kyllingfilét
1/2 gulrot, i terninger
1 skive squash, i 4 deler
4 buketter brokkoli
6-7 terninger mango (ca. 1x1 cm)
3-4 toppede spiseskjeer kokt ris
1/3 boks kokosmelk
Noen blader økologisk koriander

(1) Sett kyllingen og gulrot til koking. Skum av under veis. (2) Etter dette har kokt i ca. 3 minutter, tilsetter du squash, brokkoli og mango. La alt koke i 5 minutter til. (3) Fisk ut ingrediensene fra kjelen, ha det i blenderen, og tilsett ris, koriander og kokosmelken. Kjør til du har fått ønsket konsistens.

Lammegryte (ca. 3-4 middager)
150 g lammekjøtt, i terninger
1 potet, skrelt og i terninger
1 gulrot, skrelt og i terninger
100 g kålrot, skrelt og i terninger
50 g sellerirot, skrelt og i terninger
1 fedd hvitløk, skrelt og grovhakket
5 tørkede aprikoser, lagt i vann i 2 timer før koking
1/2 eple, skrelt og fjernet kjernen
1/2 ts rosmarin
1/2 ts kardemomme
1 ss jomfruolje eller kaldpresset rapsolje

(1) Kok aprikosen, lammekjøttet og rosmarinen i 10 minutter. (2) Tilsett poteter, gulrot, sellerirot, kålrot og hvitløk, og kok i ytterlige 5 minutter. (3) Tilsett eplebitene, og kok i 5 minutter til. (4) Fisk ut ingrediensene fra kjelen, ha det i blenderen, og tilsett kokevæske til du har fått ønsket konsistens. Dersom du ønsker litt biter i maten, kan la noen av grønnsakene ligge, og heller mose de sammen med den andre maten med gaffel.

Torskegryte med tomatsaus (ca. 3 middager)
Dette har vært en av rettene som minstemann har gapt høyest etter - og ikke uten grunn. Selv mamma'n har ikke noen aversjoner mot å spise litt av denne babymaten ;)
 
1 torskefilét
2 poteter, skrelt og i terninger (ca 1x1 cm)
1 gulrot, skrelt og i terninger
100 g tomatsaus (se sausen til baby bolognese)
1 ss hakket persille
2 ts jomfruolje

(1) Sett poteter og gulrøtter til koking. Pakk inn torskefileten i aluminiumsfolie, og legg det oppå grønnsakene. (2) Etter ca 8 minutter er det ferdig - mos det med gaffel eller i blenderen, og bland med tomatsausen og oljen.

Fruktmoser
Banan ville vært veldig naturlig å søte fruktmosene med, men lillemann ble syk rett etter han fikk banan en gang, og etter det har han ikke villet ha noe særlig av det. Naturlig nok, sånn er det jo med oss også. Men kokt frukt blir ganske så søtt det også, så han er superfornøyd med de hjemmelagde mosene. Faktisk mer enn kjøpemosene... Siden brødskiver fortsatt ikke har blitt noen hit, har jeg begynt å blande litt fullkornsgrøtpulver i fruktmosen, sånn at det blir litt mer mat i det.
 
Grønn fruktmos (ca. 3 porsjoner)
1 eple, skrelt og i terninger
1 pære, skrelt og i terninger
1 kiwi, skrelt og delt i 4

Kok eplet og pæren. Ha det i blenderen, og tilsett kiwien (denne gangen kokte jeg kiwien også, men det dropper jeg nok neste gang). Start blendingen, og tilsett evt. litt av kokevæsken for å få ønsket konsistens. Resten av væsken kan du ta vare på - super saft for babyen. Kan også brukes som væske til babygrøten for å sette litt smak på den (lillebror gaflet nedpå god-natt-grøten som om han aldri skulle fått mat før da vi brukte denne saften som væske i grøten hans).

Solfrukter (ca. 3 porsjoner)
1/2 mango 
1 nektarin
7 tørkede aprikoser, legges i vann i 2 timer før koking
1 pære

Skrell frukten, fjern stein og del den i terninger. Kok aprikosene i ca. 10 minutter før du har i de øvrige ingrediensene. Ha alle bitene over i blender og kjør til ønsket konsistens.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du legger igjen en hilsen ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails