torsdag 9. mai 2013

Medisterkaker med lys saus

Sjelden har jeg sett en så liten tass spise så mye. Frøkna gjorde et kraftig innhogg i gryta, hun også, selv om det ikke var lenge siden forrige måltid. Medisterkaker må være av den mest barnevennlige middagen som finnes. Det tar litt tid å lage for en typisk hverdagsmiddag å være (kanskje 45 minutter tilsammen), men det er jo godt, da ;)

Har lagt ut oppskrift på medisterkaker før (med glaserte epler og potetpuré som tilbehør), men gjentar den for enkelhets skyld her:


Hjemmelagde medisterkaker (6-8 personer)
1 kg medisterdeig
1 ss salt
2 ss potetmel
1 ts revet muskat
1 ts allehånde
1 ts ingefær
1/2 ts nellik
1 ts sort pepper
3 dl kald melk
3-4 ss kjøttfond (jeg brukte kalvefond)
1,5 l vann
Margarin

Ha medisterdeigen i en kjøkkenmaskin, dryss over salt og potetmel og kjør raskt sammen. Tilsett krydder og spe med melken, litt av gangen. (Du kan alternativt kjøpe ferdig medisterfarse med krydder, og tilsette de krydderne som ikke er i den ferdige deigen, samt røre inn kanskje halvparten av melken og potetmelet i denne oppskriften).

Form deigen til små kaker med en skje dyppet i vann. Brun de litt i panna før du har de over i kokende vann med kjøttfond i. La de småputre i vann i 20 minutter.


Grunnen til å gjenta denne oppskriften, er sausen! Mamma pleier å lage hjemmelaget buljongsaus - dette er en variant av hennes. Den er i grunn ganske lik brun saus, men er lysere, og inneholder litt "julekrydder". Lag masse saus - skal ikke se bort fra at du får lyst til å mose potetene i den nemlig ;)

Lys saus til medisterkakene
75 g melange margarin
3 (høyt) toppede ss hvetemel
0,8-1 liter kraft fra medisterkakene (vannet som medisterkakene kokte i)
Sukkerkulør
2 ts soyasaus
1 klype sukker
1/4 ts allehånde
1/4 ts malt nellik
1/2 ts pepper
(mer kjøttfond?)
Salt

(1) Smelt margarinen i en jerngryte. Rør inn melet, og la det brunes litt (det skal bli lyst brunt). (2) Rør inn kraft fra medisterkakene, litt etter litt, sånn at du ikke får klumper. La det koke opp mellom hver gang du tilsetter væsken. (3) Når du har fått ønsket konsistens på sausen (jeg foretrekker den litt tynnere enn tradisjonell brun saus), lar du det småputre i 5 minutter. (4) Tilsett sukkerkulør (til ønsket farge), soyasaus, sukker, allehånde, malt nellik og pepper. Tilsett eventuelt mer kjøttfond hvis du synes det er litt for lite smak på sausen (jeg tilsatte 1-2 ss kalvefond ekstra). Smak til med salt. (5) Ha medisterkakene over i sausen.

Serveres med nypoteter og kokte gulrøtter.

P.S. Får du ikke tak i medisterdeig, kan du selvsagt erstatte oppskriften med ferdig medisterfarsedeig ;)

1 kommentar:

  1. Hei og takk for denne oppslriften, disse kakene ble veldig gode, har akkurat spist en svær porsjon :-)

    SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en hilsen ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails