Tror nesten jeg har fått dilla på lam i det siste! Har kanskje noe med årstiden vi er inne i ;) Forrige uke tok jeg turen til Grønland for å handle inn litt lammekjøtt, og noe av resultatet var en stoooor porsjon fransk lammegryte. Skikkelig nam! Og selv om vi hadde dette både lørdag og søndag ble det fortsatt nok igjen til enda en middag - deilig å ha sånt klart til litt mer travle dager. Sammen med hjemmelaget potetstappe gled dette ned på høykant både hos liten og stor.
Fransk lammegryte (ca. 7-8 porsjoner)
1,2 kg renskåret lammekjøtt
1 ss hvetemel
5 gulrøtter, skrelt, delt på langs, og deretter i skiver på ca. 1 cm.
1 liten kålrot, skrelt og i terninger
200 g sellerirot, skrelt og i terninger
15 sjalottløk, skrelt (hele)
3 fedd hvitløk, skrelt og finhakket
3 ss tomatpuré
5 dl kjøttkraft (evt. kjøttbuljong)
1/2 ts tørket rosmarin
2 laubærblader
1 ss soyasaus
Salt og pepper
(1) Brun kjøttet raskt i en panne - porsjonsvis - sånn at det blir brunet og ikke kokt. Legg det over i en (stor) gryte etter hvert som det blir ferdig. (2) Krydre kjøttet med salt og nykvernet pepper, og strø melet over. Rør om. (3) Tilsett hvitløk, tomatpuré, kjøttkraft (nok til å dekke kjøttet), soyasaus, tørket rosmarin og laubærblader, og la alt koke i 1 time. Skum av under veis. (4) Brun grønnsakene litt i panna, og ha de oppi gryta. La alt koke i enda en time. Smak eventuelt til med mer salt og pepper. Serveres med hjemmelaget potetstappe.
Tips! Ønsker du en mer "voksen" smak på gryta kan du også tilsette et par
desiliter med rødvin (erstatt kjøttkraften) - bare husk å koke ut alkoholen etter det er
tilsatt ;)
Hjemmelaget potetstappe
Denne oppskriften blir litt halvveis, for den gjør jeg alltid på slump! Men fremgangsmåten skal jeg klare å få riktig ;)
2 store poteter per person
ca. 1 stor ss med smør per person
Fløte
Salt
(1) Skrell og del potetene i terninger. Kok til de har blitt møre - ca. 10 minutter. (2) Ha oppi en god klatt med smør, og bruk stapperen til du har fått most potetene. (3) Spe inn fløte til du har fått ønsket konsistens. Jeg foretrekker den med en del fløte i, særlig siden konsistensen blir litt hardere etter hvert som mosen blir kaldere. (4) Smak til med salt (og eventuelt pepper).
Mmmmm, nam lam... Har du prøvd å langsteke lammelår? Vi pleier å sette det inn i ovnen på ca 80 grader kvelden før vi skal spise, og så lar vi det stå der til utpå formiddagen dagen etter. (Må gjerne skru opp temperaturen litt for å få det godt nok stekt på slutten - bruk steketermometer.) Selvsagt ekstra godt hvis det marineres litt først, og hvitløk og rosmarin er selvskrevent krydder. Pakk det inn i alu.folie til du skal spise. Det blir fantastisk mørt og godt! :)
SvarSlettNei, det har jeg ikke prøvd. Lammelår er liksom svigermors spesialitet, men tror jeg må prøve din variant! Og Akex blir hvert fall glad da :)
SlettSå moro! Tusen takk :)
SvarSlett