tirsdag 11. desember 2012

Julebordforberedelser og lakseruller

Bakgrunnen
I helgen hadde jeg julebord for de nærmeste kollegene på jobben hjemme. Alt i alt var vi 13 stykker på pinnekjøttmiddag - det er jo ikke kjempemange, men likevel mange nok til at middagen måtte planlegges og forberedes i god nok tid.

Menyen bestod av røklaksruller i potetlefse, pinnekjøtt med potetmos og kålrotstappe, og panna cotta med klementingelé til dessert. Fordelen med denne menyen er at den (i utgangspunktet) ikke krever så mye kjøkkentjeneste - hverken før gjestene kommer eller mens de er der! Når vi har gjester ønsker jeg å være så mye med de som jeg bare klarer, og det var et avgjørende kriterium for valg av meny. Selve julebordet var på fredag, og dette er hvordan jeg utførte løpet:

Kjøreplan
Onsdag:
  • Handle inn alt som trengtes
Torsdag:
  • Kokte poteter og kålrot, samt moste de ferdig. Begge mosene skal bare tilsettes kraft fra pinnekjøttet, så det måtte vente til det ble varmet opp igjen dagen etterpå.
  • Lage panna cotta med klementingelé
  • Legge pinnekjøttet i vann
Fredag (sånn den ideelt sett burde være):
  • Rydde huset og dekke bord
  • 3,5 timer før middag: Dampe pinnekjøttet
  • Deretter: Lage lakserullene (oppskrift kommer lenger ned)
  • 30-45 min før middag (mindre tid hvis det er færre som skal spise): Tilsette kraft i potetmosen og kålrotmosen, og varme de opp (dette tok lenger tid enn planlagt, så middagen ble litt forsinket)
  • Sette klart glass til aperitif (gi en av gjestene ansvar i å skjenke opp når de begynner å komme)
  • Sette frem fingermat når gjestene kommer
Oppsummert
Selv om middagen ble litt forsinket, og jeg ble stående litt mer på kjøkkenet enn jeg hadde lyst til når gjestene kom, kunne jeg senke skuldrene så fort maten var på bordet, og deretter koste jeg meg resten av kvelden. Pinnekjøttmiddag er virkelig supert hvis du ønsker å ha mange på middag og ikke bli stående i en evighet på kjøkkenet. Og dessert ferdig i porsjonsglass er virkelig en enkel utvei på en lekker avslutning på måltidet.

Her kommer oppskrift på lakserullene (de kommer nok til å bli en gjenganger her i huset):


Røklaks i potetlefser med rømmedressing 
1 beger rømme
1/2 bunt gressløk
1 klype sukker
Røklaks
Gode potetlefser (jeg sverger til mammas hjemmebakte)

(1) Finhakk gressløken, og bland den inn i rømmen. Ha i en klype sukker for å runde av smaken. (2) Smør rømmedressingen som et tynt lag utover hele potetlefsa. (3) Ha på en smal stripe (4-5 cm) med røklaks på midten, rull lefsa, og del i passelige biter.


Lakserullene kan fint gjøres klart et par timer før servering - sett de på et fat med plastfolie over i kjøleskapet frem til servering. Warning! Addictive... Hvis du forresten lurer på hvordan man kan kutte de opp så det ser pent ut, kan du se på Grys fremgangsmåte her.

Tips til alkoholfritt alternativ
Det er viktig å ikke glemme gjestene som ikke ønsker alkohol. For noen uker siden fikk jeg en eske med Vår på døra for å teste ut, og det passet ypperlig i denne anledningen. Juicen er knallgod, i tillegg ser flaskene veldig fine ut og gjør seg godt på bordet. De er visstnok ganske dyre (rundt 120 kr flaska), så det er en avveining om man skal velge denne mot en annen - nesten like god, men kanskje til halve prisen. Men denne var virkelig god, altså...
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du legger igjen en hilsen ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails