mandag 30. januar 2012

Fondueaften

Som lovet: her kommer innlegget om tips til fondueaften. Det var nyttårsmenyen hos oss - høygravid og lysten på å bruke mest mulig tid sammen med gjestene mine, bestemte jeg meg for at dette ble menyen hos oss på nyttårsaften. Genialt egentlig - det er lettvint å gjøre ting klart i forkant, og tar noen timer å sitte ved bordet å spise det. Var jo ikke som at vi hadde det så travelt den kvelden!

Vi hadde tre forskjellige kjøttyper - indrefilet av storfe, elgefilet (det var ferdig opphakket i altfor små biter fra leverandøren, så det fungerte ikke så godt), og svinefilet (absolutt det beste kjøttet!). Marinerte kjøttet i forskjellige marinader, lot det ligge noen timer, og så var det klart til servering. Tilbehøret tok litt lenger tid ;-)

Fondueaften for 6 personer
1,2 kg assortert kjøtt
Bakte poteter
Hjemmelaget kryddersmør
Hvitløksdressing
Coctaildressing
Saltbakt sjalottløk
Salat (den outsourcet jeg)
Noen ferdigkjøpte fonduesauser
Vellagret jarlsbergost i terninger (kokes i oljen på lik linje med kjøttet)
Paprika i biter (kokes i oljen sånn som kjøttet)
Sjampinjong (kokes i oljen sånn som kjøttet)

Hjemmelaget kryddersmør
Hjemmelaget kryddersmør er utrolig enkelt å lage, og ikke minst supergodt. Som dere sikkert husker, var det litt problemer med å få tak i smør rundt nyttår, så jeg brukte margarin i stedet.

250 g margarin (eller helst smør)
1 ts paprikapulver
1/2 potte persille
2 fedd hvitløk
1/2 ts sitronsaft
litt salt (smakes til)

Kjør alle ingrediensene med kniver i foodprosessoren. Det er mulig du må stoppe noen ganger underveis for å "løsne" ingrediensene fra bollen, men det er veldig mye raskere enn å røre alt sammen. Når alt sammen er rørt og hakket godt sammen, bruker du en slikkepott og lager en pølse av det i matpapir. Legg den i kjøleskapet eller fryseren, og del opp i passende biter ved servering. Lag gjerne ekstra - dette kan lagres i fryseren og tiner veldig fort :) TIPS: Sett margarinen eller smøret på kjøkkenbenken en halvtimes tid før bruk, sånn at den er myk.

Hvitløksdressing ala Stiansen
1 dl majones
1 dl creme fraiche
2 fedd presset hvitløk
1 ts sukker
1 ss hakket persille
1 ts hvitvinseddik
Salt og pepper

Bland alt sammen og smak til med salt og pepper. (Denne oppskriften er hentet fra Stiansen til Hverdags)

Coctaildressing ala Stiansen
1 dl majones
1 dl ketchup
1/4 dl barbequesaus
1 tomat i terninger
1 ts tabascosaus
litt salt

Bland alle ingrediensene og smak til med salt. Denne gjør seg forøvrig også godt som dressing til hamburgeren :)

Saltbakt sjalottløk
Dette er en av Alex sine favoritter - løken blir litt søtaktig, og gjør seg utrolig godt med den salte smaken til!

12 sjalottløk
Grovt havsalt

Skjær bunnen av sjalottløken, og skjær et lite kryss der. Fyll en ildfast form med havsalt, og plant sjalottløken nedi. La det steke på 120 grader i 25 minutter.

Dessert
Til dessert hadde vi panna cotta med klementingelé, og etterpå denne fantastiske kaken som venninna mi hadde bakt:


Er hun ikke flink? Den ser ikke bare fantastisk ut, men var VELDIG god også :)



Følg bloggen min med bloglovin

tirsdag 24. januar 2012

Et livstegn :)

Lenge siden jeg har oppdatert bloggen - og det er mulig det kommer til å gå litt tid mellom hver gang også nå. Årsaken til at det har vært rolig her siden - tja - mer eller mindre april/mai i fjor er nemlig dette:

Selv om jeg ser veeeeldig skeptisk ut her, er jeg bare glad for magen altså! Måtte bare konsentrere meg litt mens jeg tok bildet ;)

8.januar ble vi en familie på fire - lille Jakob ble født med hele sine 3070 gram og 48 cm. Det er fantastisk herlig å bli mamma for andre gang, og nå NYTES dagene hjemme. Det er litt mer stress enn før - det er jo en liten en som skal ammes i tide og utide - i tillegg til at vi har ei lita frøken som skal følges opp også.

Ute på tur med Jakob i bæresjal

De foregående månedene har jeg to ting å skylde på for den lite hyppige oppdateringen - den ene er jo så klart at vi har flyttet (hurra for nytt hus, by the way!), og den andre er at det stod heller dårlig til med matlysten gjennom hele svangerskapet...

Håper vi snart kommer inn i rutinene, sånn at jeg får pløyd kokebøkene og matbladene etter ny inspirasjon til nye retter - og da skal det oppdateres her :)  Kommer snarlig tilbake med tips til fondueaften (som var det vi hadde på nyttårsaften).



Følg bloggen min med bloglovin

lørdag 5. november 2011

Endelig fått natta tilbake :)

Vår lille frøken har vært et A-menneske så lenge jeg kan huske. I en periode stod hun opp i 05-tiden på morgenen, og det var ikke sjanse i havet til å få henne til å sove lenger - ikke hjalp det å legge henne senere heller. Frøkna våknet, og var klar for dagen. (Den gangen kom sommertiden og reddet oss ut av de verste morgenene - vi stilte klokka, men ikke hennes interne klokke ;) )

Så en dag fikk jeg tips om denne lille herligheten:


En klokke ved navn KID'Sleep! Du stiller inn på klokka når kaninen skal gå fra sovemodus til våkenmodus, og så gjelder det bare å få barnet innstilt på at så lenge kaninen sover, så er det natta. For alle.

Begynte å bli rimelig lei av å stå opp i 05:30-tiden på morgenen nå, så da vi fikk høre om denne klokka tok vi turen til Babyshop og gikk til anskaffelse. Forklarte at når kaninen sov, så var det natta, og da måtte hun sove også. Men når kaninen hadde stått opp, kunne hun komme inn til oss og si at det var morgen. Morgenen etterpå ble vi vekket kl 07(!) av ei lita frøken som kom roooopende inn på rommet vårt: "Mamma!!! Pappa!!! Kaninen har stått opp!!! Kom og se!!!" (Klokka "stod opp" allerede kl 06, men antakelig har hun våknet til vanlig tid, sett at kaninen har sovet, og lagt seg til å sove igjen).


Sånn var det et par netter, før hun igjen våknet kl 05:30 og sa hun hadde tisset. Noen (uten å nevne navn) lot henne stå opp, og så hadde vi det gående igjen et par netter. Nå har vi imidlertid fått innarbeidet klokkerutina igjen, og hun vet  at når kaninen sover, så er det natta (har riktignok blitt vekket en natt med hyling fra rommet hennes: "Nei!!! Vil ikke at kaninen skal sove!!! Vil ikke at det er natta!" - men hun la seg til å sove igjen selv). Hun står selv opp hver morgen i 6-tiden nå og kommer stolt inn på rommet vårt og forteller at det er morgen. I dag stilte jeg klokka til 06:30, og jammen sov frøkna til nesten 07. Og det er jo helt akseptabelt!

Klokka er hverken spesielt vakker eller billig (koster rundt 500 kr på Babyshop), men jammen verdt hver eneste krone altså! Og som en kollega sa - hvordan kan de små vite om det er morgen eller natt? De kan jo ikke klokka. Men denne skjønner de :)



Følg bloggen min med bloglovin

torsdag 27. oktober 2011

Pasta med chorizo i tomatsaus

Jenny har reist på høstferie i et par dager til Bestemor på Hamar, og Alex og jeg er hjemme alene. For aller første gang siden hun ble født, tror jeg. Hvert fall uten å ha noen spesielle planer! Det er litt godt - og litt rart (veldig stille her). Første dagen gikk med til å jobbe litt ekstra lenge (begge to), og når jeg kom hjem fikset jeg denne middagen ganske raskt. Godt ble det også :)


Til 2 gode porsjoner - og en liten lunch til meg i morgen - brukte jeg
3 chorizopølser (ca. 200 g tilsammen), i skiver
1 løk, hakket
1 fedd hvitløk, finhakket
2 tomater, i båter
1 boks hakkede tomater
2 ts tomatpuré
1 ts soyasaus
1 ts sukker
Salt og pepper

(1) Hakk løk og skjær chorizoen i skiver (husk å ta av skinnet!). Stek i olje på middels varme i ca. 5 minutter. (2) Tilsett hakket hvitløk, og la det steke i 1 minutt. (3) Tilsett tomater, hakkede tomater og tomatpuré (røres inn) og kok opp. La det koke i ca. 5 minutter (4) Smak til med soyasaus, sukker, salt og pepper. (5) Serveres med nykokt pasta, og dryss parmasan over ved servering.




Følg bloggen min med bloglovin

P.S. Huset ble solgt dagen etter vi hadde visninger, og nå er det bare 6 uker til vi tar over det nye! Hei hvor tiden går!

lørdag 8. oktober 2011

Huset vårt til salgs

Neste steg i prosessen er i gang - huset vårt skal selges! Det er rart og spennende, og ikke minst litt trist å vite at vi skal flytte bort fra det fine nabolaget vårt.

Det har skjedd ganske mye utenfor huset vårt siden vi kjøpte det for 2 år siden:
Før
Nå: Ny sandkasse, nytt bed foran terassen, trær er fjernet og et gjerde har kommet opp
Gangen har blitt revet og ny har kommet opp - denne gangen med varmekabler :)
Før
Oppusset gang
Peisen har blitt byttet ut!


Kjøkkenet kommer jeg til å savne! Nedfelte induksjonsplater i stein - og stein kjøkkenbenk. Skal vi pusse opp kjøkken vil jeg definitivt ha stenplate igjen!




Det er noen smakebiter fra bildene fra annonsen på finn! Nå skal huset shines til visningen neste helg - spennende å se om det er noen som er interesserte... ;)

God helg!



Følg bloggen min med bloglovin

tirsdag 27. september 2011

Nytt hus!

Hvis det virker litt stille herfra, så er det altså noen grunner til det. Den viktigste grunnen til at det er så stille nå for tiden, er at vi har kjøpt oss nytt hus! Ting går rykende fort unna, og huset vårt er nesten snudd på hodet for å gjøre det klart for salg, og da blir det lite tid til blogging, for å si det sånn. Håper å ha dette ute på finn innen et par uker, og etter det blir det kanskje muligheter for litt kjøkkeneksperimenter igjen. Men så og si alle kokebøkene er pakket laaaangt ned i esker i garasjen, så inspirasjonen må nok hentes fra andre steder. Føler meg nesten litt handicappet, jeg!

Hvis noen er nysgjerrige, er det noen bilder fra det nye huset vårt her:

Fasade
Vinterhage
Kjøkken (legg merke til kjølehjørnet, amerikansk kjøleskap, kaffemaskin OG vinskap)
Uteplass
Gleder oss ENORMT til å få mer plass rundt oss (det er ikke fritt for at jeg gleder meg til et par av gadget'ene også)! Og vi skal være i hus allerede før jul!!! Det går så fort!

Dessverre innebærer dette at vi flytter bort fra Høybråten, som vi har blitt veldig glade i bare på de to årene vi har bodd her. Søte nabodamer med vinslaberas, foreldre i barnehagen som vi har begynt å bli kjent med... Det føles som vi har bodd her i mange flere år allerede. Selv om det ikke er langt vekk fra Høybråten til Lørenskog (som er dit vi skal flytte), blir det jo noe annet å bo i et annet nabolag. Selv om jeg har hørt at Lørenskog også er bra!

Midt oppi hele skifte-hus-prosessen, har jeg klart å pådra meg en KRAFTIG forkjølelse etter jeg satt ute til langt på natt i en kort festkjole i Berlin (og feiret bryllupet til en god venninne) - her er et bilde av det nydelige brudeparet forresten:

Fra Karikjøsnes - Foto: Lindsay Isola

Ønsker dere en strålende dag alle sammen - selv skal jeg "nyte" været hostende fra sofaen ;-)



Følg bloggen min med bloglovin

tirsdag 6. september 2011

Biff Stroganoff

Høsten har meldt sin ankomst, ute høljer regnet ned, og jeg kjenner at lysten på skikkelig tradisjonskost kommer sigende... Alex foreslo en eller annen gryterett, og siden jeg i hovedsak er mot å bruke ferdigposer til maten, begynte jeg å kikke litt i kokebøkene mine etter inspirasjon. I Bølgen og Mois Kjøtt og Vin fant jeg oppskrift på Biff Stroganoff, og med ubetydelige småjusteringer ble dette en super rett!

Overraskende nok gaflet også Jenny innpå - trodde biffkjøttet kom til å bli vanskelig å tygge for henne, jeg. Men det hjelper å legge alt på tallerkenen og ikke gjøre noe mer ut av det, har jeg funnet ut.Vips så forsvinner det ned. Og kommer det noe "ekkelt" inn (f.eks. squash eller sopp) så er det ikke verre enn at det kommer ut igjen. Heldigvis har hun hvert fall vært flink til å smake på det meste i det siste! Jennys kommentar: "Det var GOD middag, mamma!" ♥

Oppskriften er enkel og rask å lage, så dette er egentlig en super hverdagsmiddag! Begynn med potetkokingen, og deretter setter du i gang med gryteretten:


Nok til 5 personer:
900 g biffkjøtt i strimler
1 løk, i biter
2 ss tomatpuré
100 g sjampinjong
5 ss creme fraiche
1 dl kjøttkraft
1 ts sukker
Salt og pepper
Bladpersille

(1) Fres biffkjøttet sammen med løken kjapt i en stekepanne - i flere omganger sånn at du unngår å koke kjøttet - salte og pepre, og hell det så over i en gryte. (2) Tilsett tomatpuré i gryta. (3) Del soppen i skiver, og ha den i gryta. (4) Tilsett kraft og creme fraiche. La det koke under lokk i 10 minutter, og smak til med nykvernet salt, pepper og en liten teskje sukker. Strø persille over ved servering.

Serveres med potetmos (Dette ordnes ganske så raskt ved at du skreller potetene og deler de opp i terninger, koker i lettsaltet vann, heller av vannet når potetene er kokt møre, tilsetter en god klatt smør - jeg brukte omtrent 50 g til 8 middelsstore poteter - og moser sammen. Etter du har grovmost, moser du videre mens du tilsetter fløte til du har fått passelig konsistens. Smak til med salt og pepper).

Bon appétit!



P.S. Kanskje needless to say - men induksjonsplatene er blitt fikset - ENDELIG!!! :)

Følg bloggen min med bloglovin

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails