torsdag 20. mai 2010

Helgrillet indrefilet med potetpakker og ovnsbakte tomater

Sist, men ikke minst, i denne rekken av retter vi hadde på 17.mai - hovedretten: helgrillet indrefilét av okse med potetpakker og ovnsbakte tomater. For å gjøre en liten recap: til forrett hadde vi asparges med spekeskinke og urtesaus, hovedretten presenteres her, og til dessert hadde vi osteiskake. Altså en meny som passer fint hele sommeren! Over til hovedretten (som kanskje ikke overraskende er inspirert fra Stiansen...):


Grillet indrefilét til 4 personer
600 g indrefilét
Universalmarinade

Skjær vekk det hvite fra filéten - kastes eller (aller helst!) brukes til å koke kraft på (gir sausen en ekstra piff!). Legg indrefiléten i marinade 1-2 dager før grilling (ikke et must, men det blir ekstra godt!). Indrefiléten skal grilles via noe som kalles indirekte grilling. Dvs - har du en gassgrill med tre bluss, skrur du av det i midten. Har den 2 bluss, tror jeg du slipper å tenke på noe. Har du kullgrill, skal kullet ligge langs kanten og ikke i midten. Kjøttet legger du over midten, der hvor du ikke har varme rett under. Lokket på grillen må være på. Poenget er at kjøttet skal ikke skal grilles direkte over varmekilden, men at varmen skal sirkulere rundt i grillen.
Når kjøttet har nådd kjernetemperatur på 48 grader (bruk steketermometer!), ca. etter 20-30 minutter, tar du det av grillen og lar det hvile på fjøla i 5 minutter, før du pakker det inn i aluminiumsfolie og lar det ligge i ca. 25 minutter. Nå skal det være perfekt rosa inni (i mitt tilfelle, som lot det ligge på litt for lenge og i tillegg har et altfor dårlig steketermometer som ikke er lett å putte riktig på plass, ble det helt gjennomstekt).
Merket at jeg kunne godt ha spandert på en saus til kjøttet, så vi spedde på med urtedressing fra forretten i stedet. Tror en god rødvinssaus hadde gjort seg :)

Potetpakker
600 g poteter
8 sjalottløk

Urtesmør
100 g mykt smør
1 dl friske urter som persille, basilikum, gressløk...
1 fedd presset hvitløk
1 ts paprikapulver (kan sløyfes)
1/2 ss salt
1/2 ts malt hvit pepper

Kok potetene i lettsaltet vann til de blir møre. Del de opp hvis de er store. Avkjøl i kaldt vann. Del deretter sjalottløken i to hvis de er små eller 4 hvis de er store, og kok de i lettsaltet vann i 5 minutter. Avkjøles også i kaldt vann.
Lag urtesmør av smør, urter, hvitløk, salt og hvitt pepper. Smøret bør ha stått en stund på kjøkkenbenken sånn at det er mykt. Urtene må finhakkes. Bland så ingrediensene til urtesmøret godt sammen.
Ta to store ark aluminiumsfolie og legg de oppå hverandre. Form de som en kurv og legg kokte poteter og løk oppi. Legg en klatt med urtesmør i hver pakke.
Grilles på direkte grilling (altså rett over varmen) i 15 minutter.

Tips: 
- Potetpakkene kan lages dagen i forveien. 
- Urtesmøret er perfekt å fryse ned, så lag gjerne litt ekstra og pakk det inn som en pølse i matpapir og putt i fryseren. Da har du hjemmelagd urtesmør til neste gang du trenger i bakte poteter, på baguetter e.l. 

Ovnsbakte tomater
Følg oppskriften på grillede tomater, men putt tomatene i en ildfast form i ovnen i stedet. Stekes på 160 grader i 30 minutter. Dette kan du også (i følge Stiansen) gjøre mange timer i forveien og varme de 3 minutter i ovnen ved 200 grader før servering.
Grunnen til at jeg puttet tomatene i ovnen og ikke på grillen denne gangen, var rett og slett at potetpakkene fylte hele grillen. I ovnen eller på grillen er ett fett - de smakte like godt begge ganger :)


3 kommentarer:

  1. Åhh, nå ble jeg sulten nå, dette ser utrolig nydelig ut!! :) Skal absolutt prøves ut! :)

    SvarSlett
  2. Åååh guud det så deilig ut!! Flotte mat tips!

    SvarSlett
  3. Tusen takk! Så koselig å få sånne tilbakemeldinger :) Det setter jeg kjempepris på!

    SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en hilsen ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails