lørdag 9. oktober 2010

Ny peisovn i stua og tips til deg som skal kjøpe

Da vi kjøpte huset vårt for drøyt et år siden var peisovnen i stua en av de tingene jeg var overlykkelig for. Tenk så deilig og koselig med peis på stua! Men i løpet av vinteren ble Alex mer og mer lei av det knøttlille brennkammeret som gjorde det umulig å fyre opp enkelt i ovnen, og etter et par arr på hånda etter brannskader sa han at det var nok – vi trengte ny peisovn. Jeg hadde ikke helt samme forståelse for problemet (kanskje noe å gjøre med at jeg aldri fyrte opp), men greit nok – vi kunne da alltids kjøpe ny ovn.

Stuepeisen er nå byttet ut og flyttet ned i vaskekjelleren
Da vi skulle kjøpe ny ovn, var det en noen krav som måtte fylles:  
 • Brennkammeret måtte være stort nok til at kubbene kunne stå inni sånn at det ble lettere å fyre opp (hovedproblemet med den gamle)
 • Den skulle holde godt på varmen (peisen er hovedvarmekilden vår i stua)
 • Den måtte ikke være for stor (grunnflaten er 44 kvm, så vi vil jo ikke koke oss ut heller)
 • Den skulle ikke være altfor dyr
Ovner med kleberstein eller olivinstein hadde vært perfekt (tunge ovner holder bedre på varmen), men er altfor stive i pris for vår del. En ovn med litt kleberstein på er ikke vits, den er ikke tung nok til å holde på varmen. 
Denne klebersteinsovnen hadde vært stilig (men fylte ikke priskravet vårt...)
Stålovner varmer opp rommet mye hurtigere, så sånn sett er det veldig effektivt for å få varmen opp i rommet. Men det holder ikke så godt på varmen. En mann på Montér fortalte oss at støpejernovner holdt bedre på varmen enn stålovner, så da tenkte vi at vi burde gå for det i stedet. Det endte med en støpejernovn fra Morsø (Morsø 6148 for den som måtte lure). I ettertid sa montøren vår at stålovn eller støpejernsovn spilte ingen trille…
Ny peis på stua, klar for fyring! (Her burde det selvsagt vært stemningsbilde med fyr på peisen)
I ettertid har vi også fått vite at de billigste ovnene stråler veldig mye varme som medfører en viss fare for at ting blir brunt rundt. De i litt høyere prisklasse har et lite luftkammer rundt brennkammeret som forhindrer at strålevarmen er så kraftig. Ser heldigvis ut til at peisen vi kjøpte fyller dette kravet. Puh!

Vi la ut anbud på mittanbud.no for å få peisen installert (sånt må man nemlig få papirer på). Askim varmesenter stilte opp dagen etter vi svarte på anbudet de hadde gitt oss, hentet ovnen for oss og satt den på plass. Den gamle ovnen satt de ned i vaskekjelleren for å erstatte en skikkelig gammel og ubrukelig svartovn vi hadde der nede. Planen er nemlig at vaskerommet skal bli kjellerstue på sikt!


Denne er byttet ut med ovnen fra stua og blitt kastet
Samtidig med dette er gangen på vei til å bli ferdig. Trappa ble malt ferdig i går, siste strøket med maling på veggene og flislegging blir gjort i dag, og så er det fuging og listlegging igjen til mandag. Gleder meg til å vise dere hvordan det blir til slutt! (Og ikke minst få igjen hjemmet mitt...)P.S. Til dere som er på utkikk etter peis, så har jeg tips til et par linker:

5 kommentarer:

 1. Så deilig! Tenker dere kommer til merke forskjell til vinteren!

  Ønsker deg en deilig helg!

  Klem,
  Anette Willemine

  SvarSlett
 2. Veldig fin ovn, Cecilie. Jeg vil også ha! Jeg elsker den kleberstensovnen til Handøl. Kanskje de på Hamar ringer meg i dag? :)

  Spent på gangen:)

  SvarSlett
 3. Så utrolig flott ovn! Slik har jeg også lyst på :)

  Ha en super høstdag:)
  mvh siv anita

  SvarSlett
 4. Fint med ny ovn, ja. Hadde nok vært kjekt med en klebersteinsovn eller kakkelovn med olivinstein, ikke olivenstein, det er noe helt annet og kan ikke sammenlignes.

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en hilsen ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails