fredag 23. april 2010

Stekt ostekake


Var litt usikker på om jeg skulle skrive inn oppskriften på denne eller ikke, den er ikke bare inspirert, men hentet rett fra Stiansen inviterer til fest - med noen små modifikasjoner (hadde ikke hel sitron, så brukte appelsinskall i stedet for sitronskall, og tilsatte noen sitrondråper i tillegg). Så oppdaget jeg at oppskriften finner man jo også rett på denne siden (med et betraktelig finere bilde enn jeg klarte å ta, da jeg slet litt med innstillingene på kameraet), så da kan jeg likegjerne skrive om mine erfaringer med å lage denne kaka! Den er fantastisk god, så anbefaler den på det sterkeste!

Hovedproblemet mitt ved kakebaksten denne gangen var at jeg har undervurdert hvor "midt i ovnen" faktisk er. Jeg har hele tiden tenkt at det er et hakk lavere enn det faktisk er. Dette medfører at jeg uten unntak har måttet steke ting lenger enn hva oppskrifter tilsier, og i dette tilfellet ble nok ikke ostekremen helt stekt. Da jeg puttet kaka inn i kjøleskapet om kvelden var jeg i grunn tvil om at den kom til å stivne. Men da jeg tok den ut av kjøleskapet om morgenen var den faktisk stiv (derimot begynte den å få litt iskakepreg etter å ha stått fremme en halvtimes tid ved servering...det smeltet litt utover...)! Ostekremen ble smurt på, kaka ble pyntet med bringebær, og så lagde jeg bringebærsaus til å servere med kaka. Oppdaget at saus absolutt ikke er et must til, selv om det er godt. Friske bær er en fin erstatning (evt. ha begge deler :) ).

Her er oppskriften:

Havrebunn
1 pk Kornmo-kjeks
100 g usaltet smør
100 g brunt sukker (jeg brukte demerarasukker)

Kjør kjeks i food-prosessor sammen med smeltet usaltet smør og brunt sukker. Dekk bunnen av en smurt springform med massen, og stek i ovn i 15 minutter ved 170 grader. Avkjøl. Ha i ostekrem og stek videre.

Ostekrem
1 vaniljestang, kun frøene
400 g Tine kremost
3,5 dl seterrømme eller créme fraiche
1,5 dl sukker
3 egg
1 ts revet appelsinskall
1 ts sitronsaft

Del vaniljestangen i to på langs, og skrap ut frøene. Ha osten i en food-prosessor sammen med vaniljefrø, rømme/crème fraice, sukker, egg ,revet appelsinskall og sitronsaft. Kjør det til en jevn masse. Hell det i springformen oppå den stekte havrebunnen, og stek ved 110 grader i 35 minutter. Avkjøl kaken natten over og ta den ut av springformen. Dekk den med vaniljelokk og pynt med friske bær.

Vaniljelokk
2 dl créme fraiche
2 ss melis
1 vaniljestang, kun frøene
2 ts sitronsaft
Friske bær

Stivpisk crème fraiche sammen med melis og frøene fra en vaniljestang. Smak til med sitronsaft. Smør kremen på ostekaken. Pynt kaken med friske bær, og server med bærsaus.

Bærsaus lager du ved å koke opp ca. 200 g bær med 2 dl vann, og smak til med sukker. Kjøres til puré med stavmikser, og siles gjennom sikt. Serveres avkjølt med kaken.P.S. Lurer du på hva du skal gjøre med bærsausrestene? Prøv hjemmelaget drikkeyoghurt :)

1 kommentar:

  1. Denne var veldig god, namnam. Her er oppskriften på på ostekaken jeg lager, som ligner ganske mye på din: http://folk.ntnu.no/kjetikl/kaker/oppskrift_ostekake.shtml

    SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en hilsen ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails